Έχασε τη ζωή του σε ατύχημα ο αναβάτης motocross Luca Lier

Ο Γερμανός αναβάτης θα γινόταν και πατέρας σε λίγο καιρό
luca
Από το

motomag

22/8/2025

Ο 35χρονος Luca Lier από το Borchen έχασε τη ζωή του τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (18 Αυγούστου) σε μοτοσυκλετιστικό δυστύχημα σε επαρχιακό δρόμο κοντά στην πόλη του.

Το motocross και οι μοτοσυκλέτες ήταν το πάθος του. Όταν ο Luca δεν ήταν στην πίστα ή δεν προπονούταν, εργάζονταν ως μηχανικός σε κατάστημα μοτοσυκλετών. Ο Luca συμμετείχε ενεργά στο Γερμανικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα motocross. Μάλιστα το επόμενο Σαββατοκύριακο επρόκειτο να αγωνιστεί στο Westerhausen.

luca

Η σύζυγός του, Gina Marie ασχολείται επίσης με το motocross και το 2024 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών WMX. Μάλιστα, η Gina Marie είναι έγκυος. Έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Κανένα post δεν μπορεί να αποδώσει αυτό που είσαι. Ατελείωτες εικόνες και στιγμές που λείπουν. Είσαι τα πάντα για μένα και εύχομαι να είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο μαζί. Είμαι τόσο περήφανη για σένα και για όλα όσα πέτυχες και ευγνώμων για όλη την αγάπη που μου έδωσες. Ξέρω ότι θα ήθελες να μην είναι κανείς λυπημένος. Αλλά χωρίς εσένα, που πάντα με παρηγορούσες, είναι δύσκολο”.

Εμείς από την μεριά μας, ευχόμαστε συλλυπητήρια στην γυναίκα του, την οικογένειά του και τους φίλους του.

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.