EICMA 2023 – 560.000 επισκέπτες και ρεκόρ εκθετών

2.036 εκθέτες και αύξηση 19% των επισκεπτών σε σχέση με το 2022
EICMA 2023 – 560.000 επισκέπτες και ρεκόρ εκθετών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

13/11/2023

Η EICMA 2023 πέρασε στην ιστορία, με την φετινή έκθεση να καταγράφει ρεκόρ εκθετών, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα αύξηση στους επισκέπτες σε σχέση με το 2022, ενώ οι νέοι εκθεσιακοί χώροι οι οποίοι δημιουργήθηκαν για τους επισκέπτες αποτέλεσαν σημείο αναφοράς.

Στην έκθεση μοτοσυκλετών στο Μιλάνο από 7 έως 12 Νοεμβρίου έδωσαν το παρών πάνω από 2.036 εκθέτες -ιστορικό ρεκόρ για τη διοργάνωση- με το 67% να προέρχεται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 45 διαφορετικές χώρες. Πάνω από το 30% των εταιρειών είχαν παρουσία στην EICMA για πρώτη φορά, ενώ και τα περίπτερα της έκθεσης αυξήθηκαν σε οκτώ σε σχέση με τα έξι του 2022 και τα πέντε του 2021. Αύξηση 19% σε σχέση με το 2022 καταγράφηκε στην προέλευση του κοινού με 563.848 επισκέπτες να περνούν την πύλη της EICMA, με το 88% να προτιμά την ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίου.

EICMA 2023 – 560.000 επισκέπτες και ρεκόρ εκθετών

Όσον αφορά τον επιχειρηματικό τομέα 39.392 φορείς του κλάδου επισκέφτηκαν τη φετινή έκθεση. Από αυτούς το 52% ήταν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 120 διαφορετικές χώρες. Θετικά ήταν τα στοιχεία και για τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, καθώς πάνω από 7.000 άνθρωποι του κλάδου από 62 χώρες βρέθηκαν στο Μιλάνο, επωφελούμενοι από την αποκλειστική ημέρα για τον Τύπο η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη 7 Νοεμβρίου -τη δεύτερη ημέρα στους δημοσιογράφους έκαναν παρέα και οι dealer.

Σημαντικό κομμάτι στην EICMA έπαιξε και η ψυχαγωγία. Ο υπαίθριος χώρος MotoLive ήταν αφιερωμένος στους αγώνες με τις κερκίδες των 3.000 θέσεων να είναι μόνιμα κατειλημμένες. Επιπρόσθετα 9.000 επισκέπτες δοκίμασαν στην ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή τα οχήματα των εκθετών καθώς και e-Bike. Την τιμητική της είχε και η Sports Arena -αρένα για video games- η οποία κατακλύστηκε από νεανικό κοινό ενώ εκεί βρέθηκαν VIP καλεσμένοι καθώς και αγωνιζόμενοι διάφορων μορφών του μηχανοκίνητου αθλητισμού κυρίως όμως της μοτοσυκλέτας.

Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον έδειξε το κοινό και στον εκθεσιακό χώρο YUM (Your Urban Mobility) -χώρο προώθησης ιταλικών εταιρειών και επιχειρήσεων στο εξωτερικό μέσω του Οργανισμού Προώθησης στο Εξωτερικό (ICE)- στον οποίο φιλοξενήθηκαν επιχειρήσεις, ιδρύματα, υπηρεσίες επιβολής του νόμου, αλλά και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ιταλία.

EICMA 2023 – 560.000 επισκέπτες και ρεκόρ εκθετών

 

Ετικέτες

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.