Είναι αυτή η νέα πίστα των MotoGP για το 2016;

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/11/2014

Η ολοκαίνουρια πίστα της Ταϊλάνδης, το "Chang International Circuit" που βρίσκεται στο Buri Ram, κάτι λιγότερο από 400 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Bangkok, θα φιλοξενήσει τον πρώτο της μεγάλο αγώνα, έχοντας κλείσει τριετές συμβόλαιο με την FIM για ένταξη στο πρόγραμμα των WSBK. Η διοργάνωση των superbike είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIM, Vito Ippolito, η καλύτερη πρόβα και για μια πιθανή ένταξη και στα MotoGP. Η Dorna θέλει περισσότερους αγώνες στην Ασία, που εξελίσσεται σε τεράστια αγορά για την μοτοσυκλέτα και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο. Η επαρχία Buri Ram μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 θεατές, αριθμός που είναι ικανοποιητικός για ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, όπως τα WSBK. Βρίσκεται επίσης κοντά στα σύνορα με την Καμπότζη, μια χώρα που κάνει τάχιστα βήματα εκσυγχρονισμού τα τελευταία χρόνια, έπειτα από το χρήμα που έχει εισρεύσει από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη μιας πίστας στον προγραμματισμό παγκόσμιου πρωταθλήματος, είναι η υποστήριξη από τον κόσμο, και σε πρόσφατη διοργάνωση τοπικού πρωταθλήματος στο Buri Ram, συγκεντρώθηκαν 131.000 θεατές, πράγμα που μέτρησε αρκετά στην τελική απόφαση της FIM.  

Η πίστα έχει μήκος 4,554 χιλιόμετρα και 12 στροφές που ευνοούν τις υψηλές ταχύτητες, πράγμα εντυπωσιακό, αν υπολογίσει κανείς ότι διοργανώνονται πολλά ενιαία πρωταθλήματα στην Ταϊλάνδη με μοτοσυκλέτες 300 κυβικών. Οι Ταϊλανδοί έχουν βάλει όμως στο πρόγραμμα να αναβαθμίσουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στη χώρα τους, και έτσι έφτιαξαν μια υπερσύγχρονη πίστα, με αρκετά γρήγορο γυρολόγιο.

Το πρόγραμμα των WSBK για το 2015 κλείνει με γρήγορους ρυθμούς, και η προσθήκη του Ταϊλανδέζικου αγώνα δεν ακυρώνει κάποια άλλη πίστα, αλλά προστίθεται στις 12 της σεζόν που τέλειωσε, ενώ μπορεί να φτάσει το μέγιστο τους 15 αγώνες!

Για τα MotoGP υπάρχουν έντονες φήμες για την σεζόν του 2016, για νέες πίστες με αυτή της Ταϊλάνδης να δηλώνει έντονα το ενδιαφέρον της, αλλά και την Αυστρία μέσω της πρωτοβουλίας της Red Bull. Η Red Bull έχει αποκτήσει, και έχει αναβαθμίσει την πίστα στο Spielberg, που τώρα ονομάζεται Red Bull Ring. Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ομολογκαρίσματος από την FIM, πράγμα που σημαίνει ότι αμέσως μετά ξεκινούν και διαπραγματεύσεις για προσθήκη της Αυστρίας στον προγραμματισμό των MotoGP…

Ετικέτες

Ξεκίνησε η βεβαίωση παραβάσεων από κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης – Να το πιστέψουμε αυτή τη φορά; [VIDEO]

Κοινή ανακοίνωση τριών υπουργείων ενημερώνει πως 18 κάμερες με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης είναι σε λειτουργία στην Αττική
prostimo
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/3/2026

Με Δελτίο Τύπου που προσυπογράφεται από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών την 30ή Μαρτίου 2026, ανακοινώνεται πως “ξεκίνησε η βεβαίωση και η ηλεκτρονική αποστολή κλήσεων και προστίμων από τις κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν εγκατασταθεί πιλοτικά σε οκτώ σημεία αυξημένης επικινδυνότητας στην Αττική, όπως επίσης και από τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε δέκα λεωφορεία για τον έλεγχο της αντικανονικής κυκλοφορίας σε λεωφορειολωρίδες, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και σε συνέχεια του σχετικού νόμου (Ν. 5256/2025) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.”

Σύμφωνα με το δελτίο, οι κάμερες αυτές έχουν την ικανότητα αναγνώρισης πινακίδας, αλλά και μοντέλου και χρώματος του ελεγχόμενου οχήματος. Οι οκτώ (8) σταθερές είναι στημένες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας για παραβιάσεις κόκκινου σηματοδότη, υπέρβασης ορίου ταχύτητας, κίνηση ή στάση σε λεωφορειολωρίδες, μη χρήση ζώνης ή κράνους, χρήση κινητού εν κινήσει.

Επιπλέον, δέκα (10) κινητές κάμερες έχουν τοποθετηθεί σε λεωφορεία για να καταγράφουν παράνομη στάθμευση και κίνηση σε όλο το μήκος των λεωφορειολωρίδων.

Όπως αποκαλύπτει το εν λόγω δελτίο Τύπου, έχει ξεκινήσει η βεβαίωση και ηλεκτρονική αποστολή κλήσεων από τις κάμερες άπαξ και ξεκίνησε η επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος, το Σάββατο 28 Μαρτίου. Οι περισσότερες παραβάσεις που φέρονται να έχουν καταγραφεί αφορούν παραβίαση κόκκινου φαναριού και μη χρήση κράνους από δικυκλιστές, ενώ αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους πολίτες στη Θυρίδα Πολίτη στο gov.gr και στο Gov.gr Wallet.

Η ιστορία αυτής της προμήθειας καμερών πρακτικά πήρε επικοινωνιακές διαστάσεις το περασμένο Φθινόπωρο, όταν τον Νοέμβριο του 2025 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τον διαγωνισμό προμήθειας των νέων καμερών. Έκτοτε υποτίθεται πως προχωρά ο διαγωνισμός, ωστόσο ενδιάμεσα υπάρχει αυτή η επαναλαμβανόμενη ιστορία με τις 8 σταθερές και 10 κινητές κάμερες που θα εφαρμόζονταν πιλοτικά στην Αττική.

Έξυπνες κάμερες: Ποιες προδιαγραφές έχουν οι ιταλικές Tattile που έχουν μπει στα ελληνικά φανάρια

Από τις αρχές αυτής της χρονιάς έχουμε χάσει το μέτρημα πόσες φορές είδαμε μπαράζ δημοσιεύσεων για τις “κάμερες που έπιασαν δουλειά” και τις “κλήσεις που άρχισαν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά”, ακολουθούμενες από μετέπειτα δημοσιεύματα πως εν τέλει δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να τις δουλέψει, ή δεν υπάρχει καταρτισμένο προσωπικό να τις δουλέψει, ή ο,τιδήποτε άλλο.

Επί της ουσίας, αυτές οι 8+10 κάμερες έχουν τοποθετηθεί δοκιμαστικά για να εξεταστεί η λειτουργία του συστήματος, αλλά το επίκεντρο του όλου συστήματος μάλλον δεν υφίσταται ακόμη. Όπως αυτολεξεί αναφέρει το πιο πρόσφατο δελτίο Τύπου, μιλάμε για το “Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής και Διαχείρισης Παραβάσεων (Ε.Η.Σ.) από τον φορέα ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ, μέσω του οποίου θα καταγράφονται και θα διαχειρίζονται ψηφιακά οι παραβάσεις, με δυνατότητες αυτόματης καταγραφής μέσω καμερών, ηλεκτρονικής έκδοσης και επίδοσης κλήσεων, υποβολής ενστάσεων και ηλεκτρονικής πληρωμής προστίμων. Η πλήρης ανάπτυξη του Συστήματος θα υλοποιηθεί σταδιακά το επόμενο διάστημα.”

Οι διακομιστές (σέρβερς) τεχνητής νοημοσύνης που θα στηθούν για να διαχειρίζονται κεντρικά το όλο σύστημα προφανώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ούτε και το καταρτισμένο προσωπικό που θα τους διαχειρίζεται.

Υπάρχει λοιπόν αυτή η μικρή ομάδα καμερών που δοκιμάζεται και ως τώρα μοιάζει πιο χρήσιμη στο να τρομάζει το κοινό, παρά στο να πιάνει παραβάτες, μιας και, μετά από σχεδόν τρεις μήνες που όλο “πιάνουν δουλειά” αυτές οι κάμερες, τώρα υποτίθεται πως έχουμε επίσημη διαβεβαίωση ότι τέθηκαν σε λειτουργία από το Σάββατο 28/3.

Τα πρόστιμα από τις έξυπνες κάμερες γίνονται συντάξεις για τους ένστολους

Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε πως υπάρχουν κάποιοι αστυνομικοί που τις χειρίζονται και προχωρούν σε βεβαιώσεις παραβάσεων και προστίμων. Δείτε πώς ακριβώς περιγράφεται στο δελτίο Τύπου: “Κατά την καταγραφή παραβάσεων επιτρέπεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα η περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων πινακίδας για την εξακρίβωση της τήρησης των κανόνων για ανασφάλιστα οχήματα, για ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας και δακτύλιο.”

Διότι εδώ καραδοκεί μέγα ζήτημα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, το πώς δηλαδή τρέχεις ένα τέτοιο σύστημα με δυνατότητα αναγνώρισης χωρίς εποπτεία ανθρώπου και δίχως να παραβιάζεις τις αρχές του GDPR. Κατά κάποιους ειδικούς δεν μπορείς και αυτό ίσως να εξελιχθεί σε σημείο καμπής στο προσεχές μέλλον - αν και η Ελλάδα έχει πολλάκις επιδείξει παγερή αδιαφορία (ή βολικότατη άγνοια) σε τέτοια ζητήματα, τόσο σε θεσμικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Αρχή Προστασίας Δεδομένων - Έδωσε την έγκρισή της για τις νέες κάμερες που θα τοποθετήσει στους δρόμους η ΕΛΑΣ

Για την ιστορία, το συγκεκριμένο δελτίο δεν αναφέρει πού βρίσκονται αυτές οι κάμερες, ωστόσο από προηγούμενες δημοσιεύσεις προκύπτει πως οι οκτώ σταθερές κάμερες είναι τοποθετημένες στα εξής σημεία:

  • Δήμος Αγίας Παρασκευής: Διασταύρωση Λεωφόρου Μεσογείων και Λεωφόρου Χαλανδρίου,
  • Δήμος Αθηναίων: Διασταύρωση Πανεπιστημίου και Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας,
  • Δήμος Αλίμου: Διασταύρωση Λεωφόρου Ποσειδώνος και Λεωφόρου Αλίμου,
  • Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Διασταύρωση Λεωφόρου Ποσειδώνος και Ερμού,
  • Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Διασταύρωση Λεωφόρου Βουλιαγμένης και Τήνου,
  • Δήμος Καλλιθέας: Διασταύρωση Λεωφόρου Συγγρού και Αγίας Φωτεινής,
  • Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου: Διασταύρωση Λεωφόρου Μαραθώνος και Φλέμινγκ,
  • Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Διασταύρωση Λεωφόρου Κηφισίας και Εθνικής Αντιστάσεως.