ΕΛ.ΑΣ.: 2.900+ αναβάτες πιάστηκαν χωρίς κράνος σε όλη την Ελλάδα

Σε 23.295 ελέγχους σε μία εβδομάδα - Πρόστιμα και σε επαγγελματίες, συνεπιβάτες και οδηγούς Ε.Π.Η.Ο
elas
Από το

motomag

18/9/2025

Συνεχίστηκαν για ενδέκατη εβδομάδα οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας “Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους”, με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).

Ειδικότερα, κατά την ενδέκατη εβδομάδα εφαρμογής της δράσης (8/9/2025-14/9/2025) πραγματοποιήθηκαν 23.295 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 2.615 παραβάσεις σε αναβάτες (από τις οποίες 86 σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής), καθώς και 336 παραβάσεις σε συνεπιβάτες.

Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι 2.274 αφορούσαν αναβάτες δίκυκλων (από τους οποίους 82 διανομείς), 324 συνεπιβάτες δίκυκλων, 315 οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. και 19 οδηγούς οχημάτων ATV.

Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

-938 στην Αττική

-326 στα Ιόνια Νησιά

-259 στη Δυτική Ελλάδα

-238 στην Κεντρική Μακεδονία

-230 στην Κρήτη

-224 στο Νότιο Αιγαίο

-196 στην Πελοπόννησο

-121 στη Θεσσαλία

-96 στην Ήπειρο

-86 στη Θεσσαλονίκη

-77 στη Στερεά Ελλάδα

-74 στο Βόρειο Αιγαίο

-73 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

-13 στη Δυτική Μακεδονία

Επισημαίνεται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η πολιτεία θέλει να δώσει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:

-350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες για τον αναβάτη δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον αναβάτη που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του συνεπιβάτη).

-350 ευρώ πρόστιμο για τον συνεπιβάτη δικύκλων.

-30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές.

Benelli TRK 902 Xplorer και Stradale - Πάτησαν Ευρώπη οι δύο εκδόσεις - Πότε έρχονται Ελλάδα

Πρώτη εμφάνιση για τις δύο crossover στο EICMA Riding Fest
Benelli TRK 902 Xplorer και Benelli TRK 902 Stradale
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/5/2026

Το Benelli TRK 902 και στις δύο εκδόσεις του, Xplorer και Stradale, βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη, ενώ σύντομα θα κάνει το ντεμπούτο του και στην ελληνική αγορά.

Οι δύο εκδόσεις της crossover μοτοσυκλέτας της Benelli ξεκινούν την εμπορική τους πορεία από τη γειτονική Ιταλία όπου έλαβαν μέρος στο EICMA Riding Fest, το event των διοργανωτών της πιο σημαντικής έκθεσης μοτοσυκλέτας στον κόσμο, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των μοτοσυκλετών που είδε τον περασμένο Νοέμβρη στο Μιλάνο. Το event πραγματοποιήθηκε στην πίστα του Misano στις 1-3 Μαΐου.

Σύμφωνα και με την ενημέρωση που λάβαμε από την αντιπροσωπεία τόσο το TRK 902 Xplorer και το TRK 902 Stradale θα βρίσκονται σύντομα κοντά μας με την άφιξη των πρώτων μοτοσυκλετών να αναμένεται στην Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο. 

Περισσότερα για τις δύο μοτοσυκλέτες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.