ΕΛ.ΑΣ. - Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές μοτοσυκλετών στα Νότια Προάστια Αττικής

Κατασχέθηκαν πιστόλι, κλεμμένη μοτοσυκλέτα, 11 κινητά τηλέφωνα καθώς και 9.550 ευρώ
Κλοπές Ηλιούπολη
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/3/2024

Η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική ομάδα η οποία διέπραττε κλοπές μοτοσυκλετών στα Νότια Προάστια Αττικής, ενώ αναζητούνται και άλλοι συνεργοί τους.

Ειδικότερα τις πρωινές ώρες της 12ης και 13ης Φεβρουαρίου συνελήφθησαν σε περιοχές της Αττικής, δύο μέλη της συμμορίας (24χρονος και 22χρονος) -για τους οποίους εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις συνολικής ποινής κάθειρξης 6 ετών-, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας από άτομα που οργανώθηκαν για να διαπράττουν διακεκριμένες κλοπές και επιπλέον σε βάρος του 22χρονου για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023, ενώθηκαν μεταξύ τους και σύστησαν εγκληματική ομάδα – συμμορία με σκοπό την αφαίρεση μοτοσυκλετών μεγάλης αξίας κυρίως από την περιοχή της Ηλιούπολης με τη χρήση οχημάτων τύπου βαν αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες οι ανωτέρω κατηγορούμενοι χρησιμοποιώντας βαν που είχαν στην κατοχή τους, τα οποία είτε είχαν ενοικιάσει, είτε είχαν αφαιρέσει, κινούνταν κυρίως στην περιοχή της Ηλιούπολης, όπου αναζητούσαν σταθμευμένες δίκυκλες μοτοσυκλέτες μεγάλης αξίας.

Μόλις εντόπιζαν τη μοτοσυκλέτα - στόχο, στάθμευαν το όχημά τους σε κοντινή απόσταση και χρησιμοποιώντας διαρρηκτικά εργαλεία ή απασφαλίζοντας με λάκτισμα το τιμόνι, προέβαιναν στην αφαίρεση της με τη συνδρομή έτερων συνεργών τους οι οποίοι αναζητούνται.

Προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό της μοτοσυκλέτας τα μέλη της συμμορίας μετέφεραν τις αφαιρεθείσες μοτοσυκλέτες με βαν, στο οποίο τις φόρτωναν ενώ άλλες φορές τις μετέφεραν με τη χρήση άλλου δικύκλου.

Η δράση της εγκληματικής ομάδας ήταν συστηματική και αδιάκοπη, ενώ χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητάς τους αποτελεί το γεγονός ότι προκειμένου μεγιστοποιήσουν το οικονομικό όφελος, διέπρατταν την ίδια ημέρα και σε διάστημα μόλις λίγων ωρών, πλήθος κλοπών.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής για να ανακόψει τη δράση τους συγκρότησε ειδική ομάδα αστυνομικών, η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη συλλογή και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και τη διενέργεια περιπολιών στους τομείς δράσης τους, με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Από την ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν από το σύνολο του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού καθώς και από ειδικές ανακριτικές πράξεις ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι, πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση και εξακριβώθηκε η συμμετοχή τους σε 7 κλοπές μοτοσυκλετών, απόπειρα κλοπής μοτοσυκλέτας, κλοπή οχήματος και υπεξαίρεση οχήματος.

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και αστυνομική επιχείρηση των ανωτέρω αστυνομικών με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. εντοπίστηκαν οι κατηγορούμενοι οι οποίοι λάμβαναν ειδικά μέτρα προκειμένου μην εντοπιστούν, καθόσον διέμεναν σε περιοχές εκτός της εγκληματικής τους δραστηριότητας και ακινητοποιήθηκαν.

Σε έρευνα στην οικία του 24χρονου και την κατοχή του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • ηλεκτρικός τροχός κοπής
  • ζεύγος γαντιών
  • 5 κινητά τηλέφωνα
  • 2 συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker)
  • το χρηματικό ποσό των 9.550 ευρώ

Σε έρευνα στην οικία του 22χρονου και την κατοχή του βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • πιστόλι μαζί με γεμιστήρα
  • μοτοσυκλέτα που είχε αφαιρεθεί στις 7 Μαρτίου από τη Γλυφάδα
  • μαχαίρι τύπου “ματσέτα” συνολικού μήκους 7 εκατοστών
  • μεταλλικά εργαλεία
  • κατσαβίδια
  • ηλεκτρικοί τροχοί κοπής
  • γάντια και
  • 6 κινητά τηλέφωνα

Επιπλέον σε βάρος των 2 κατηγορουμένων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις συνολικής ποινής κάθειρξης 6 ετών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω είχαν συλληφθεί από διάφορες αστυνομικές Υπηρεσίες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, καθώς και για απείθεια, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, κατοχή όπλων και εξαρτησιογόνων ουσιών, πρόκληση σωματικών βλαβών και ενδοοικογενειακή βία ενώ παραβιάζουν επανειλημμένα τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

TVS Motor Company – Η 4η μεγαλύτερη κατασκευάστρια του κόσμου έρχεται στην Ευρώπη

Ο ανελέητος ανταγωνισμός της ινδικής βιομηχανίας μοτοσυκλετών εξαπλώνεται και στις ευρωπαϊκές αγορές
TVS Motor Company
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/2/2026

Η Ινδία μπορεί εδώ και μερικά χρόνια να περηφανεύεται πως έχει τη μεγαλύτερη αγορά μοτοσυκλετών της Γης, κλείνοντας το 2025 με 20.7 εκατομμύρια πωλήσεις και έχοντας προσπεράσει την Κίνα ήδη από το 2017. Πίσω από την επί μια δεκαετία πρώτη δύναμη της χώρας, Hero MotoCorp, και τη Honda που προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη της πρωτιά, η TVS αναδείχθηκε ως τρίτη ισχυρότερη δύναμη στην Ινδία σημειώνοντας ρεκόρ το 2025 με αύξηση των πωλήσεών της κατά 14.2%.

Με ιστορία που ξεκινά το 1911 και περισσότερα από 100 χρόνια συνεχούς εξέλιξης, η TVS αποτελεί σήμερα έναν διεθνή όμιλο με παρουσία σε πάνω από 90 χώρες και περισσότερα από 6.200 σημεία εξυπηρέτησης παγκοσμίως.

TVS Motor Company logo

Η συνεργασία της με τη BMW Motorrad από το 2013 έχει ενισχύσει την εικόνα της και η πρόσφατη απόκτηση της Norton Motorcycles προσφέρει ένα ακόμη ισχυρό χαρτί στο πρεστίζ της, κάτι που εξερευνήσαμε σε βάθος μιλώντας με τον τεχνικό διευθυντή της, Brian Gillen.

Η συνέντευξή του, δημοσιευμένη στο τρέχον τεύχος Φεβρουαρίου 2026 (#675) του ΜΟΤΟ, επικεντρώνεται στη νέα εποχή της Norton που ενισχύεται από μια ακόμη σημαντική κίνηση της TVS, την απόκτηση της ιταλικής εταιρείας Engines Engineering με έδρα στη Bologna και πολυετή τεχνική εξειδίκευση στην εξέλιξη κινητήρων τόσο για μοτοσυκλέτες δρόμου, όσο και για αγωνιστικές.

Τον περασμένο Νοέμβρη συνδύασε την εντυπωσιακή της παρουσία στην έκθεση EICMA 2025 με μια πολύ σημαντική εξαγγελία, καθώς ανακοίνωσε επίσημα πως ξεκινά την ευρωπαϊκή της περιπέτεια.

Έκτοτε η TVS έχει ήδη ανακοινώσει αντιπροσωπείες σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ουκρανία, ενώ αναμένεται να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό την ανάπτυξή της στη Γηραιά Ήπειρο.

Η αγορά της Ινδίας περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές δικύκλων του πλανήτη, με τις Bajaj, Hero, Royal Εnfield και TVS στη κορυφαία δεκάδα της σχετικής λίστας. Μοιραία, η εγχώρια μάχη μεταξύ τους για κυριαρχία είναι ανελέητη και διαρκώς κλιμακούμενη.

Στο παιχνίδι αυτό εμπλέκεται φυσικά και το πρεστίζ, ζήτημα με ιδιαίτερη αξία για τους Ινδούς κατασκευαστές που χρειάζονται το κύρος της ευρωπαϊκής τους παρουσίας ως εργαλείο προβολής στο κοινό της πατρίδας τους - ακόμη κι αν τα συγκεντρωτικά νούμερα των ευρωπαϊκών ταξινομήσεων μοτοσυκλετών μετά βίας αναλογούν στο 5% των αντίστοιχων ινδικών.

TVS Apache RTX
Σημαιοφόρος της γκάμας της TVS είναι η Apache RTX, η οποία ψηφίστηκε ως μοτοσυκλέτα της χρονιάς στην Ινδία

Οι Bajaj και Royal Enfield έχουν ήδη πατήσει πόδι επί ευρωπαϊκού εδάφους εδώ και χρόνια, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αλλάξει ραγδαία το προφίλ τους. Η μεν Bajaj έχει πλέον την ΚΤΜ στην ιδιοκτησία της, γεγονός που ανεβάζει το στάτους της σε άλλο επίπεδο, ενώ και η Royal Enfield έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2025 και το ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων που ξεπέρασαν για πρώτη φορά το εκατομμύριο.

Η Hero έχει επίσης ξεκινήσει δυναμικά την ευρωπαϊκή της περιπέτεια και μάλιστα γνωρίζουμε καλά πως βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι και στην Ελλάδα, ωστόσο δεν μπορούμε ακόμη να αποκαλύψουμε τον νέο της συνεργάτη καθώς δεν έχουν πέσει ακόμη οι υπογραφές για να θεωρηθεί επίσημη η είδηση.

Η TVS είναι ο επόμενος παίκτης που καταφτάνει τώρα στην Ευρώπη, έχοντας πίσω της μια πολύ ισχυρή παραγωγική βάση. Διαθέτει πέντε εργοστάσια - τρία στην Ινδία (Hosur, Mysore και Nalagarh), ένα στην Ινδονησία (Karawang) και άλλο ένα στην Αγγλία (Solihull) – με συνολική ικανότητα παραγωγής της τάξης των 5,5 εκατομμυρίων δικύκλων και 240.000 τρικύκλων ετησίως, αλλά και εξαγωγές άνω των 1,35 εκατομμυρίων μονάδων ετησίως.

TVS Motor Company
Το πρωτότυπο Tangent RR παρουσιάστηκε στην EICMA 2025 και μας προσφέρει μια ματιά στο κοντινό μέλλον της TVS

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της επέκτασης, η TVS οπωσδήποτε ενδιαφέρεται και για την ελληνική αγορά, η οποία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές που έκλεισαν το 2025 σε θετικό πρόσημο και βρίσκεται σε πορεία επιστροφής σε επίπεδα ταξινομήσεων προ κρίσης. Επιπλέον, έχοντας μια γκάμα μοντέλων κατά βάση μικρομεσαίου κυβισμού, η TVS κουμπώνει άριστα με τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς μας και χαρίζει στην Ελλάδα στρατηγική θέση στα πλάνα επέκτασης των Ινδών. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο το ενδιαφέρον αρκετών στη χώρα μας για να συνεργαστούν με την ανερχόμενη δύναμη της Ινδίας.

Η γκάμα της TVS έχει σήμερα στην κορυφή της μια σειρά μοντέλων που χτίζονται γύρω από τον μονοκύλινδρο κινητήρα 312 cc που κατασκευάζει σε συνεργασία τη BMW και στην κορυφή της έχει την adventure Apache RTX που αναδείχθηκε σε μοτοσυκλέτα της χρονιάς στην Ινδία.

Με την RTX η TVS λάνσαρε τον νέο της μονοκύλινδρο κινητήρα RTXD4 με 299 cc και 36 hp, ενώ πίσω της ακολουθεί μια σειρά ασφάλτινων μοντέλων με τον μονοκύλινδρο 312cc που φτιάχνει για τη BMW και τα Apache RR 310 και Apache RTR 310 στην πρώτη γραμμή. Η γκάμα της μετρά ακόμη αρκετές μοτοσυκλέτες μικρότερου κυβισμού, καθώς και σκούτερ με σύγχρονη αισθητική και τεχνολογία, όπως το Ntorq, αλλά και ηλεκτρικά μοντέλα.

TVS Motor Company
Το Ntorq 125 είναι ένα σκούτερ που θα ταίριαζε καλά με τις ανάγκες μετακίνησης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις

Είναι ωστόσο ήδη γνωστό πως τα ευρωπαϊκά πλάνα της TVS δεν θα περιοριστούν στην υπάρχουσα γκάμα μοντέλων, καθώς οι Ινδοί έχουν προγραμματίσει μια γενναία επέκταση με μοτοσυκλέτες σχεδιασμένες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πρώιμα δείγματα αυτών είδαμε στην EICMA, με λαμπρότερο παράδειγμα το πρωτότυπο Tangent RR που θεωρείται η επόμενη μέρα του Apache RR με έναν κινητήρα που συνδέεται στενά με τον δικύλινδρο του νέου BMW F 450 GS - τον οποίο επίσης κατασκευάζει στην Ινδία η TVS.

Το τοπίο της μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη αλλάζει ταχέως και, μετά τους Κινέζους, παίρνουν σειρά οι Ινδοί με βλέψεις για δυναμική αναβάθμιση και, το κυριότερο, με μοντέλα που ταιριάζουν καλά με τα δεδομένα χωρών όπως η Ελλάδα.

Ετικέτες