ΕΛ.ΜΟΤ.Ο - 1η Χειμερινή Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών στα Λουτρά Πόζαρ από 1 έως 3 Δεκεμβρίου
Η πρώτη διοργάνωση της ΕΛ.ΜΟΤ.Ο στοχεύει στην διάδοση του υγιούς μοτοσυκλετισμού σε πανελλαδική κλίμακα
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
9/10/2023
Η νεοϊδρυθείσα Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία (ΕΛ.ΜΟΤ.Ο), έχοντας ως στόχο να σβήσει τα κακώς κείμενα που δημιουργήθηκαν κατά την 35η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών η οποία είχε διεξαχθεί το 2016 στα Λουτρά Πόζαρ από την ΜΟΤ.Ο.Ε., ανακοίνωσε την πρώτη χειμερινή συνάντηση μοτοσυκλετών στην εν λόγω περιοχή από 1 έως 3 Δεκεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της 1ης Χειμερινής Συνάντησης Μοτοσυκλετιστών στα Λουτρά Πόζαρ θα ανακοινωθούν από την ΕΛ.ΜΟΤ.Ο τις επόμενες ημέρες. Εικάζουμε πως η 1η αυτή χειμερινή συνάντηση θα αποτελέσει και εφαλτήριο για μία Πανελλήνια Συγκέντρωση υπό την αιγίδα της ΕΛ.ΜΟΤ.Ο
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛ.ΜΟΤ.Ο:
“Μια νέα ιστορία ξεκινάει με πολλά όνειρα, μεγάλες προσδοκίες και ατέλειωτη αγάπη για την μοτοσυκλέτα. Στις αρχές Δεκέμβρη, στα βουνά της Μακεδονίας, στα Λουτρά Πόζαρ, μοτοσυκλετιστές από όλη την Ελλάδα δίνουν το ραντεβού τους για την 1η Χειμερινή Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών που διοργανώνει η ΕΛ.ΜΟΤ.Ο. Η πρώτη (και συλλεκτική) που δεν πρέπει να χάσει κανείς! Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και την οργάνωση, που έχει σχεδιαστεί με την παραμικρή λεπτομέρεια θα δοθούν τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τότε, φίλοι μοτοσυκλετιστές “καθαρίστε" από υποχρεώσεις το τριήμερο 1,2 και 3 Δεκεμβρίου 2023.”
BMW: Η γκάμα 2025 των R 18 - Make Europe Great Again [VIDEO]
Τα “αμερικάνικα” - Euro5+ προδιαγραφές, διαφορετικοί τροχοί και μικροβελτιώσεις
Από τον
Κώστα Γκαζή
22/1/2025
Η γκάμα των μεγάλων Cruiser αμερικάνικου τύπου της BMW ανανεώνεται για το 2025, με κύρια αφορμή τις Euro 5+ προδιαγραφές και βελτιώσεις στα σημεία, όπως μεγαλύτεροι τροχοί πίσω (18 και 19 ιντσών από 16) για ακόμα πιο MAGA ή MEGA (copyright: Elon Musk) στιλ, βελτιώσεις στα σημεία και ακόμα περισσότερες επιλογές στα έξτρα αξεσουάρ.
Η BMW Motorrad εισήλθε αρχικά στα μεγάλα cruiser που λατρεύουν οι Αμερικάνοι και οι Βορειοευρωπαίοι το 2020 με το κτηνώδες R 18, που διέθετε μεν στιλ αντίστοιχο με εκείνο των cruiser από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με σημείο διαφοροποίησης τον δικύλινδρο boxer κινητήρα 1.802 κ.εκ. Την ίδια χρονιά ακολούθησε το R 18 Classic, με touring χαρακτηριστικά. Το 2021 η Big Boxer Heritage γκάμα εμπλουτίστηκε με τα R 18 Transcontinental και R 18 B, ένα τουριστικό μεγαθήριο στα στιλ των μεγάλων Harley-Davidson και ένα bagger μοντέλο. Τέλος, το 2023 οι Βαυαροί παρουσίασαν το R 18 Roctane, το 5ο μέλος της οικογένειας, σε custom bagger ύφος.
Για το 2025 οι Euro 5+ δεν επηρέασαν αρνητικά την απόδοση του κινητήρα -το αντίθετο μάλιστα-, με τον μεγάλο Boxer να έχει αυξημένη ροπή κατά 0,5 kgm, στα 16,62 kgm στις 3.000 rpm, ενώ μεταξύ 2 και 4 χιλιάδων στροφών ο κινητήρας έχει περισσότερα από 15,3 κιλά ροπής διαθέσιμα!
Όσον αφορά στις αλλαγές των μοντέλων, αυτές έχουν ως εξής:
Το R 18 έχει πλέον πίσω τροχό 18 ιντσών από 16 που ήταν προηγουμένως, και νέους τροχούς με εφτά διπλά μπράτσα, ενώ στα έξτρα αξεσουάρ υπάρχουν διαφορετικοί τροχοί που η BMW αποκαλεί Contrast Cut με γυαλιστερό φινίρισμα. Η επιλογή τροχών 19-16 ιντσών με ακτίνες παραμένει για όσους την προτιμούν.
Νέο είναι το φτερό μπροστά, και σε κλασικό στιλ το πιρούνι, εκτεθειμένο πλέον χωρίς τις προσθήκες στο πάνω μέρος (Fork Sleeves) όπως το είχαμε συνηθίσει.
Νέα είναι και τα τελικά των εξατμίσεων, νέα και η σέλα με πιο παχύ κατά 10 mm στρώμα αφρώδους και νέο design. Η σέλα είναι αφαιρούμενη ενώ ξεκλειδώνει με ένα κουμπί, κρυμμένο κάτω από κάλυμμα.
Βελτιωμένες είναι οι ρυθμίσεις της πίσω ανάρτησης για μεγαλύτερη άνεση, νέο και το πίσω ελαστικό των 180/55-18. Στάνταρ είναι πλέον τα DRL φώτα (ανάλογα την αγορά), και η USB-C θύρα φόρτισης.
Νέα είναι τέλος και τα χρώματα, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει και έκδοση Option 719 Olivine με έξτρα εξοπλισμό και διαφορετικό χρώμα.
Το R 18 Classic έχει κι αυτό αλλαγή στους τροχούς, όμως εδώ αλλάζει ο μπροστινός αντί του πίσω, που από τις 16 ίντσες πλέον φτάνει τις 19. Το φτερό μπροστά είναι και εδώ νέο, ενώ στο συγκεκριμένο μοντέλο παραμένουν οι προεκτάσεις του πιρουνιού. Νέα είναι τα πλαϊνά τμήματα στο κοστούμι, νέα και τα τελικά των εξατμίσεων, και όπως και στο R 18, στάνταρ είναι τώρα τα DRL φώτα και η USB-C θύρα.
Η πιο πολυτελής έκδοση της μοτοσυκλέτας ονομάζεται Option 719 Aquamarine, με μοναδικά χρώματα και έξτρα εξοπλισμό.
Νέες εκδόσεις είναι και οι BMW R 18 και R 18 Classic Blacked Out, γιατί το μαύρο είναι πάντα στη μόδα και εδώ έχει την τιμητική του σε εξαρτήματα όπως τον κινητήρα, τις εξατμίσεις κ.α. σε Black Hich Gloss και Dark Chrome φινιρίσματα. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν στα χρώματα Blackstorm Metallic, Mineral Grey Metallic Matt και Two-Tone Brooklyn Grey.
Στα πολλά νέα έξτρα αξεσουάρ της BMW για τα R 18 και R 18 Classic περιλαμβάνονται ακτινωτοί τροχοί, Comfort πακέτο εξοπλισμού με Cruise Control, θερμαινόμενα γκριπ, κ.α., διαφορετικά τιμόνια, άλλες εξατμίσεις, φτερά, κλπ.
Για το 2025 η R 18 Roctane θα είναι διαθέσιμη στο νέο χρώμα Dragonfire Red Metallic, ενώ διαθέτει μικρές αλλαγές στο κοστούμι, και πλέον το Comfort πακέτο της έχει και Hill Start Control, καπάκι ρεζερβουάρ που κλειδώνει, RDC ένδειξη πίεσης ελαστικών και θερμαινόμενα γκριπ.
Η R 18 B έχει αλλαγές στους διακόπτες, ενώ υπάρχουν μικρές διαφορές στις νέες εκδόσεις Blacked Out και Black Pearl.
Νέα είναι η διχρωμία Dragonfire Red Metallic της R 18 Transcontinental, με στάνταρ το κουμπί favourites, ενώ μαύρος είναι πλέον ο κινητήρας και βελτιωμένη η γκάμα των έξτρα αξεσουάρ.