Εορτασμοί για 75 χρόνια του MotoGP στο φετινό Goodwood Festival of Speed

Ανακοινώθηκαν οι αναβάτες που θα συμμετέχουν στον θεσμό και τα εορταστικά event
Goodwood Festival of Speed - 75 χρόνια MotoGP εορτασμοί 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

5/7/2024

Η αντίστροφη μέτρηση για το φετινό Goodwood Festival of Speed έχει ξεκινήσει, με την αρχή για την βρετανική γιορτή των τεσσάρων και δύο τροχών να γίνεται την Πέμπτη 11 Ιουλίου.

Φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας γιορτάζει 75 χρόνια από τον πρώτο αγώνα, ο οποίος είχε γίνει στο Isle of Man, και στο Goodwood Festival of Speed θα τιμήσουν αυτή την ιστορική στιγμή δεόντως.

Ανάμεσα στους θρύλους των αγώνων που έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στον θεσμό φέτος είναι ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής GP500, Kenny Roberts. Ο Αμερικάνος θα οδηγήσει την Yamaha YZR500 με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1980, το τρίτο του σερί πρωτάθλημα και τελευταίο στην κορυφαία κατηγορία. 

Ούτε ο Mick Doohan θα λείψει από το φετινό FoS, με τον πεντάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή να συμμετέχει με τη Honda NSR500V του 1998 με την οποία κατέκτησε το τελευταίο από τα πέντε πρωταθλήματά του στα GP500.

Goodwood Festival of Speed - 75 χρόνια MotoGP εορτασμοί 2024

Δίπλα τους θα οδηγήσει ο άλλος μεγάλος πρωταθλητής από την Αυστραλία, Casey Stoner, ο οποίος δηλώνει φαν του βρετανικού θεσμού και συμμετέχει όποτε του επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του σε αυτόν από το 2006. Ο Αυστραλός θα βρίσκεται στη σέλα της Ducati Desmosedici GP8 με την οποία συμμετείχε στο Πρωτάθλημα του 2008.

Μαζί με τον πατέρα Roberts θα είναι και ο γιος Kenny Roberts Jr., Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2000, πάνω στη νικηφόρα για τον ίδιο RGV500 XR80 που οδηγούσε τη χρονιά που πήρε το Πρωτάθλημα Αναβατών. 

Παρόντας και ο Stefan Bradl, Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2008 στo Moto2 με τον Γερμανό να οδηγεί την εργοστασιακή Honda RC213V του 2023.

Μαζί με τους θρύλους του MotoGP στο FoS θα βρίσκονται και οι θρύλοι του ΤΤ, Peter Hickman και John McGuinness που μετρούν συνολικά 37 νίκες στο Isle of Man -14 ο Hickman και 23 ο McGuinness.

Τέλος, παρόντας θα είναι και ο απίστευτος Pol Tarres ο οποίος θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον θεσμό στη σέλα ενός Tenere 700. Ο Ισπανός δηλώνει ενθουσιασμένος με την προοπτική του να γνωρίσει από κοντά μερικούς από τους ήρωές του, αλλά και να ευχαριστήσει το κοινό με τις ικανότητές του πάνω στη σέλα της adventure μοτοσυκλέτας της Yamaha, πραγματοποιώντας σχετική επίδειξη.

Ετικέτες

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες