Goodwood 2026: Τιμά την απίστευτη καριέρα του Barry Sheene [VIDEO]

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κατάκτηση του Παγκόσμιου 500 από τον Βρετανό
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/1/2026

Το 2026, το Goodwood θα τιμήσει την καριέρα του Barry Sheene και στις 3 εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος από τον θρυλικό Βρετανό αγωνιζόμενο στα 500 κυβικά.

Ο Sheene είχε μία πλούσια καριέρα και κέρδισε δυο Παγκόσμιους Τίτλους στα 500 κ.εκ. το 1976 και το 1977, ενώ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1984. Στη συνέχεια ασχολήθηκε και πάλι με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά από διαφορετική σκοπιά, συμμετέχοντας σε αγώνες με φορτηγά και τουριστικά αυτοκίνητα. Έπειτα, μετανάστευσε στην Αυστραλία, καθώς ταλαιπωριόταν από αρθρίτιδα -που του είχαν προκαλέσει οι πολλοί τραυματισμοί στους αγώνες- και αναζητούσε θερμότερο κλίμα.

Το 2002, σε ηλικία 52 ετών, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής κέρδισε τον αγώνα Goodwood Revival απέναντι σε ονόματα όπως οι Freddie Spencer και Wayne Gardner, όμως το αξιοσημείωτο στην ιστορία δεν είναι η νίκη του Barry Sheene, αλλά το ότι έτρεξε και κέρδισε παρά το γεγονός πως είχε διαγνωστεί με καρκίνο λίγους μήνες νωρίτερα. Λίγο καιρό αργότερα, ο πολυπρωταθλητής έφυγε από την ζωή μόλις στα 53 του χρόνια.

barry

Επιστρέφουμε στο 2026 και πιο συγκεκριμένα στις φετινές τρεις διοργανώσεις στην πίστα του Goodwood στη Βρετανία, και στους εορτασμούς για την καριέρα του Sheene. Στις 18-19 Απριλίου, στην 83η Συνάντηση Μελών, το Goodwood θα συγκεντρώσει έως και 30 μοτοσυκλέτες MotoGP 500 κυβικών που είτε οδήγησε ο Sheene, είτε οδηγούσαν ανταγωνιστές του. Στις 9-12 Ιουλίου, στο Festival of Speed θα συγκεντρωθεί η οικογένεια του Sheene, ενώ στις 18-20 Σεπτεμβρίου, στο Goodwood Revival, θα παρελάσουν στην πίστα μια συλλογή από μοτοσυκλέτες του Sheene, πριν τον αγώνα Barry Sheene Memorial Trophy.

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της BMW Motorrad στον ACEM: Νέος πρόεδρος ο Markus Flasch!

Η γενική συνέλευση της ACEM επικύρωσε τη διαδοχή του Roberto Colaninno της Piaggio από τον Γερμανό ομόλογό του
acem-board
Από αριστερά: Claudio Domenicali, Clément Villet, Markus Flasch και Michele Colaninno
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών, ACEM, διοργάνωσε την ετήσια γενική της συνέλευση στο κτίριο BMW Welt στο Μόναχο, φιλοξενούμενη από τη BMW Motorrad. Εκεί συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι όλης της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας της Ευρώπης για μια ανασκόπηση των εξελίξεων και δράσεων της χρονιάς που πέρασε, ενώ τέθηκαν οι στρατηγικές προτεραιότητες που θα ακολουθήσει η ACEM.

Στα πλαίσια της συνέλευσης έγινε και η εκλογή του νέου προέδρου, στη θέση του οποίου εξελέγη ο Markus Flasch, διευθύνων σύμβουλος της BMW Motorrad, με τη θητεία του να ξεκινά επισήμως την 1η Ιουλίου 2026.

Ο Γερμανός αναλαμβάνει τα ηνία της ACEM για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Michele Colaninno (διευθύνων σύμβουλος Piaggio Group), σε μια δύσκολη εποχή γεμάτη εξωγενείς αντιξοότητες που επηρεάζουν βαθιά την ευρωπαϊκή βιομηχανία μοτοσυκλέτας.

acem
H Γενική Συνέλευση του ACEM, με τον νέο πρόεδρο δεύτερο από αριστερά

Οι στρατηγικοί στόχοι που τέθηκαν σε προτεραιότητα είναι τρεις:

  • Η ενσωμάτωση των δικύκλων στο πλάνα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις,
  • Η προώθηση της απεξάρτησης από τον άνθρακα στη βιομηχανία χωρίς να πληγεί η ανταγωνιστικότητά της και
  • Η προώθηση της μοτοσυκλέτας στον τουρισμό και τον αθλητισμό ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το προεδρείο της ACEM απαρτίζεται πλέον από τον πρόεδρο και τρεις αντιπροέδρους, τους Michele Colaninno (Piaggio Group), Claudio Domenicali (Ducati Motor Holding) και Clément Villet (Yamaha Motor Europe N.V.).

Ετικέτες