Επανεκκίνηση της νόμιμης διήθησης στην Γαλλία – Νέα δοκιμαστική περίοδος

Επιτρέπεται δοκιμαστικά σε 21 περιοχές
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/8/2021

Επιτράπηκε εκ νέου στην Γαλλία η διήθηση των μοτοσυκλετών στην κυκλοφορία σε στοίχους των αυτοκινήτων. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν στα πλαίσια μίας δοκιμαστικής περιόδου για να καταγραφεί αν η πρακτική είναι καλύτερη ή χειρότερη για την ασφάλεια των οδηγών. Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου υπήρχε η πρόβλεψη να δοθεί παράταση αλλά τα νούμερα των ατυχημάτων ήταν ανεβασμένα και οι διαβουλεύσεις για την επανέναρξη δεν γινόταν να προχωρήσουν άμεσα. Είχαμε πει τότε πως σε 2-3 μήνες θα επιτραπεί ξανά και πάλι, χρειάστηκαν τελικά σχεδόν 6.

Σε αυτό το σημείο ας σημειώσουμε πως το μεταφραστικό δάνειο του όρου είναι αναγκαίο για να ξεχωρίσει μία πρακτική που υποβάλλεται σε κανόνες από τις «σφήνες» που είναι η άτακτη κίνηση αλλαγής λωρίδων κυκλοφορίας. Μία πρώτη θετική γνωμοδότηση για την χρήση του όρου έρχεται από τον κο. Νίκο Σαραντάκο, συγγραφέα, μεταφραστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδήμων στη φρασεολογία, ετυμολογία και τη λεξικογραφία. Μπορείτε να διαβάσετε την συζήτηση για τον όρο διήθηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, στο τέλος της σελίδας εδώ.

Τι συμβαίνει τώρα στην Γαλλία. Η διήθηση λοιπόν επιτράπηκε ξανά σε 21 περιοχές της χώρας, περίπου στο 1/4 της συνολικής επικράτειας και θεωρητικά όποιος ακολουθεί την πρακτική αυτή στα υπόλοιπα 3/4 κινδυνεύει με πρόστιμο 135 Ευρώ και 3 πόντους ποινής. Οι πόντοι στο δίπλωμα γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως είναι χειρότεροι από το πρόστιμο για τους Γάλλους, ωστόσο η συμπεριφορά στους δρόμους όλης της επικράτειας το διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου, ήταν σαν να επιτρέπεται καθολικά.

Μέχρι να γίνει επανεκκίνηση της δοκιμαστικής περιόδου ξέρουμε με βεβαιότητα πως υπήρχαν και πρόστιμα, αλλά και γενικευμένες δύσκολα να καμφθούν αντιδράσεις από την κοινότητα των μοτοσυκλετιστών. Βασικό επιχείρημα -και βάσιμο- το γεγονός πως δεν μπορεί κανείς να λάβει υπόψη του μονάχα τα νούμερα των τροχαίων ατυχημάτων, δίχως να έχει προχωρήσει σε κάποια έρευνα που να αξιολογεί τα αίτια και να απαντά με βεβαιότητα πως η αύξηση προέρχεται εξαιτίας της πρακτικής αυτής. Η διενέργεια «πειράματος» είναι μία πολύ καλή πρακτική για να δεις αν ισχύει η θεωρία και στην πράξη αλλά δεν έχει νόημα όταν δεν συνοδεύεται από έρευνα που να αξιολογεί τα ευρήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει γίνει επανεκκίνηση της δοκιμαστικής περιόδου, κι έτσι σε 8 διαμερίσματα του Παρισιού και συνολικά σε 21 περιοχές της Γαλλίας επιτρέπεται στις μοτοσυκλέτες να κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες.

Υπάρχουν σαφέστατοι κανόνες για το πώς και το που μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει: Στους αυτοκινητόδρομους που έχουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και τα όρια ταχύτητας είναι πάνω από 70χαω με τα υπόλοιπα οχήματα να πρέπει να είναι ακινητοποιημένα ή να κινούνται σε πολύ μικρή ταχύτητα και στις δύο λωρίδες. Ακόμη και τότε η κίνηση των μοτοσυκλετών δεν μπορεί να γίνει με περισσότερα από 50χαω και η διαφορά ταχύτητας με τα υπόλοιπα οχήματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30χαω. Μία σειρά από κανόνες διέπουν την συμπεριφορά των μοτοσυκλετών ανάμεσα στις λωρίδες με κάθε λεπτομέρεια και υπάρχει πρόβλεψη μέχρι για τα τρίκυκλα που οδηγούνται με δίπλωμα μοτοσυκλέτας.

Η επανέναρξη της δοκιμαστικής περιόδου στην Γαλλία είναι εξαιρετικά σημαντική και για εμάς εδώ, καθώς η διακοπή της είχε έρθει σε μία στιγμή που ξεκινούσαν διαβουλεύσεις μεταξύ του συνδέσμου εισαγωγέων μοτοσυκλετών και του υπουργείου μεταφορών, μελετώντας τρόπους για την νομοθετική καθιέρωση της πρακτικής και στην Ελλάδα. Τώρα το παράδειγμα της Γαλλία μπορεί και πάλι να αποτελέσει επιχείρημα υπέρ της πρακτικής και σε εμάς εδώ,

Triumph Bonneville Bobber TFC - Πραγματικό έργο τέχνης, σε 750 αριθμημένα αντίτυπα

Από τη σειρά Triumph Factory Custom - Μοναδική εμφάνιση, εκτόξευση εξοπλισμού
Triumph Bobber TFC
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/12/2024

Η σειρά Triumph Factory Custom μας έχει δώσει στο παρελθόν μερικές μοναδικές μοτοσυκλέτες, που αποτελούν ειδικές εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής, με το αντίστοιχα υψηλό αντίτιμο. Τώρα οι Βρετανοί μας παρουσιάζουν το απόλυτο Bobber της γκάμας του, με όλα εκείνα τα έξτρα καλούδια που έχουμε μάθει να περιμένουμε από τη σειρά TFC.

Πρώτη μεγάλη ουσιαστική αλλαγή εδώ είναι ο 19άρης μπροστινός τροχός με το λεπτότερο ελαστικό 110/90, που αλλάζει πολύ τη στάση της TFC έκδοσης από το “απλό” Bobber με τον 16άρη μπροστινό και το χοντρό ελαστικό 130/90.

Δεύτερη καίρια αλλαγή είναι οι αναρτήσεις της Ohlins που αντικαθιστούν εκείνες της Showa, με το ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι NIX 30 των 43 mm να έχει χρυσή επίστρωση στο κάτω μέρος των καλαμιών, ένα πραγματικό κόσμημα, ενώ το μοντέλο βάσης έχει συμβατικό πιρούνι με φυσούνες.

Δείτε όμως και τα φρένα μπροστά, πραγματικό overkill χλιδής και δύναμης, αφού το Bobber TFC εξοπλίζεται με ακτινικές monobloc τετραπίστονες δαγκάνες M50 που δαγκώνουν δυο δίσκους 310 mm, ενώ νέα είναι και η τρόμπα φρένου, η MCS της Brembo! Το μοντέλο βάσης έρχεται με διπίστονες δαγκάνες συμβατικής στήριξης.

Triumph Bobber TFC

Συνεχίζουμε με το κοστούμι που πλέον είναι από carbon fiber, με μια μοναδική μαύρη βαφή με χρυσές λεπτομέρειες ζωγραφισμένες με το χέρι! Παράλληλα, οι χρυσές λεπτομέρειες συνεχίζονται στην αλυσίδα, στα καπάκια των ψεύτικων καρμπιρατέρ, στις τάπες του πιρουνιού, στο περίγραμμα του θυρεού της Triumph, στο περίγραμμα του σκαλιστού TFC στην τιμονόπλακα, στο καπάκι του κινητήρα, στο κλειδί, και φυσικά στην επίστρωση του πιρουνιού.

Ohlins

Σημειώστε πάντως πως το αμορτισέρ της Ohlins πίσω, τι έκπληξη, έρχεται σε μαύρο χρώμα! Πιθανώς για να μην ξεφύγει το χρυσό και φτάσει στα όρια του κιτς, με την Triumph να επιτυγχάνει αξιοζήλευτη ισορροπία μαύρου – χρυσού.

Triumph Bobber TFC

Eπιπλέον οι χρυσές ρίγες στα πλαϊνά καπάκια και στο ρεζερβουάρ έχουν ένα μοτίβο που θυμίζει φύλλα πραγματικού χρυσού -marble gold αποκαλεί το look η Triumph! Για έξτρα συλλεκτική αξία, κάθε ρεζερβουάρ έχει από κάτω την υπογραφή του καλλιτέχνη που σχεδίασε τη χρυσή ρίγα.

Triumph Bobber TFC

Νέο είναι το τιμόνι, όχι πλέον ίσιο αλλά κλιπόν για πιο σπορ εμφάνιση, νέα και η τιμονόπλακα, από billet αλουμίνιο.

Triumph Bobber TFC

Ο δικύλινδρος κινητήρας των 1.200 κ.εκ. δεν έχει αλλαγή στις επιδόσεις με 76,9 hp / 6.000 rpm και 10,8 kgm / 3.750 rpm, όμως νέες είναι οι δυο εξατμίσεις της Akrapovic με υπέροχα μακριά και λεπτά μαύρα τελικά και carbon καπάκια, με πιο δυνατό και αγριεμένο ήχο, ενώ νέα είναι η χαρτογράφηση, και νέο το Sport riding mode, δίπλα στα Road & Rain.

Triumph Bobber TFC

Στον εξοπλισμό συνεχίζουν να περιλαμβάνονται δικάναλο ABS και Traction Control, ενώ το πίσω φωτιστικό σώμα έχει αφαιρεθεί με τα φλας να παίζουν και τον ρόλο αυτού.

Τέλος, η μαύρη δερμάτινη σέλα έχει χαραγμένο το σήμα της Triumph, ενώ με όλες τις παραπάνω αλλαγές το βάρος της μοτοσυκλέτας έπεσε στα 237 γεμάτα κιλά, αντί των 251 γεμάτων κιλών της βασικής έκδοσης.

Όπως αναφέρει ο CCO της Triumph, Paul Shroud: “Γνωρίζουμε πως το 70 και πλέον τοις εκατό των πελατών μας προσθέτουν έξτρα αξεσουάρ στις μοτοσυκλέτες τους σε αυτή την κατηγορία, και για αυτούς δημιουργήσαμε την κορυφαία έκδοση Bobber TFC.”

Η μοτοσυκλέτα αναμένεται στους dealer τον Μάρτιο του 2025, με την τιμή του στη Βρετανία να ανακοινώνεται στις 17.195 λίρες, αντί των 13.195 λιρών της βασικής έκδοσης. Αν τώρα στην Ελλάδα -που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή του Bobber TFC-, η βασική έκδοση έχει 16.290 ευρώ, υπολογίζουμε χονδρικά την τιμή του κοντά στα 21.230 ευρώ.

Ετικέτες