Επανεκκίνηση της νόμιμης διήθησης στην Γαλλία – Νέα δοκιμαστική περίοδος

Επιτρέπεται δοκιμαστικά σε 21 περιοχές
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/8/2021

Επιτράπηκε εκ νέου στην Γαλλία η διήθηση των μοτοσυκλετών στην κυκλοφορία σε στοίχους των αυτοκινήτων. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν στα πλαίσια μίας δοκιμαστικής περιόδου για να καταγραφεί αν η πρακτική είναι καλύτερη ή χειρότερη για την ασφάλεια των οδηγών. Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου υπήρχε η πρόβλεψη να δοθεί παράταση αλλά τα νούμερα των ατυχημάτων ήταν ανεβασμένα και οι διαβουλεύσεις για την επανέναρξη δεν γινόταν να προχωρήσουν άμεσα. Είχαμε πει τότε πως σε 2-3 μήνες θα επιτραπεί ξανά και πάλι, χρειάστηκαν τελικά σχεδόν 6.

Σε αυτό το σημείο ας σημειώσουμε πως το μεταφραστικό δάνειο του όρου είναι αναγκαίο για να ξεχωρίσει μία πρακτική που υποβάλλεται σε κανόνες από τις «σφήνες» που είναι η άτακτη κίνηση αλλαγής λωρίδων κυκλοφορίας. Μία πρώτη θετική γνωμοδότηση για την χρήση του όρου έρχεται από τον κο. Νίκο Σαραντάκο, συγγραφέα, μεταφραστή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδήμων στη φρασεολογία, ετυμολογία και τη λεξικογραφία. Μπορείτε να διαβάσετε την συζήτηση για τον όρο διήθηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, στο τέλος της σελίδας εδώ.

Τι συμβαίνει τώρα στην Γαλλία. Η διήθηση λοιπόν επιτράπηκε ξανά σε 21 περιοχές της χώρας, περίπου στο 1/4 της συνολικής επικράτειας και θεωρητικά όποιος ακολουθεί την πρακτική αυτή στα υπόλοιπα 3/4 κινδυνεύει με πρόστιμο 135 Ευρώ και 3 πόντους ποινής. Οι πόντοι στο δίπλωμα γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως είναι χειρότεροι από το πρόστιμο για τους Γάλλους, ωστόσο η συμπεριφορά στους δρόμους όλης της επικράτειας το διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου, ήταν σαν να επιτρέπεται καθολικά.

Μέχρι να γίνει επανεκκίνηση της δοκιμαστικής περιόδου ξέρουμε με βεβαιότητα πως υπήρχαν και πρόστιμα, αλλά και γενικευμένες δύσκολα να καμφθούν αντιδράσεις από την κοινότητα των μοτοσυκλετιστών. Βασικό επιχείρημα -και βάσιμο- το γεγονός πως δεν μπορεί κανείς να λάβει υπόψη του μονάχα τα νούμερα των τροχαίων ατυχημάτων, δίχως να έχει προχωρήσει σε κάποια έρευνα που να αξιολογεί τα αίτια και να απαντά με βεβαιότητα πως η αύξηση προέρχεται εξαιτίας της πρακτικής αυτής. Η διενέργεια «πειράματος» είναι μία πολύ καλή πρακτική για να δεις αν ισχύει η θεωρία και στην πράξη αλλά δεν έχει νόημα όταν δεν συνοδεύεται από έρευνα που να αξιολογεί τα ευρήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει γίνει επανεκκίνηση της δοκιμαστικής περιόδου, κι έτσι σε 8 διαμερίσματα του Παρισιού και συνολικά σε 21 περιοχές της Γαλλίας επιτρέπεται στις μοτοσυκλέτες να κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες.

Υπάρχουν σαφέστατοι κανόνες για το πώς και το που μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει: Στους αυτοκινητόδρομους που έχουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και τα όρια ταχύτητας είναι πάνω από 70χαω με τα υπόλοιπα οχήματα να πρέπει να είναι ακινητοποιημένα ή να κινούνται σε πολύ μικρή ταχύτητα και στις δύο λωρίδες. Ακόμη και τότε η κίνηση των μοτοσυκλετών δεν μπορεί να γίνει με περισσότερα από 50χαω και η διαφορά ταχύτητας με τα υπόλοιπα οχήματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30χαω. Μία σειρά από κανόνες διέπουν την συμπεριφορά των μοτοσυκλετών ανάμεσα στις λωρίδες με κάθε λεπτομέρεια και υπάρχει πρόβλεψη μέχρι για τα τρίκυκλα που οδηγούνται με δίπλωμα μοτοσυκλέτας.

Η επανέναρξη της δοκιμαστικής περιόδου στην Γαλλία είναι εξαιρετικά σημαντική και για εμάς εδώ, καθώς η διακοπή της είχε έρθει σε μία στιγμή που ξεκινούσαν διαβουλεύσεις μεταξύ του συνδέσμου εισαγωγέων μοτοσυκλετών και του υπουργείου μεταφορών, μελετώντας τρόπους για την νομοθετική καθιέρωση της πρακτικής και στην Ελλάδα. Τώρα το παράδειγμα της Γαλλία μπορεί και πάλι να αποτελέσει επιχείρημα υπέρ της πρακτικής και σε εμάς εδώ,

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες