Μπάχαλο προσωρινά με την διήθηση στην Γαλλία: Όλο το ιστορικό

Σε 2-3 μήνες θα επιτραπεί ξανά
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/2/2021

Από αρχές Φεβρουαρίου και πιο έντονα από εχθές και σήμερα, αρχίζουν να υπάρχουν πρόστιμα στους μοτοσυκλετιστές που κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα στο Παρίσι. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 οι μοτοσυκλέτες στους πηγμένους από κίνηση δρόμους του Παρισιού, κινούνταν ανάμεσα στα αυτοκίνητα με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και εδώ σε εμάς. Πάντα στην Γαλλία υπήρχε η διήθηση σαν πρακτική. Όπως αναφέρει ο νομικός εκπρόσωπος της FFMC, της γαλλικής ομοσπονδίας μοτοσυκλετιστών σε video που παραθέτουμε από συνέντευξή του στο Γαλλικό MOTO Magazine, οι Γάλλοι μοτοσυκλετιστές οδηγούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα εδώ και 50 χρόνια! Συγκεκριμένα όμως εδώ και μία πενταετία, από το 2016, η διήθηση επιτράπηκε επίσημα με καθεστώς επίβλεψης που σημαίνει πως ορίστηκε μία περίοδος χάριτος κατά την οποία θα συλλέγονταν δεδομένα, θα έβλεπαν τα ατυχήματα και τις επιπτώσεις στην κίνηση και θα γνωμοδοτούσαν για την οριστική ή όχι, εφαρμογή της.

Η περίοδος αυτή έληξε στις 20 Ιανουαρίου 2021. Η πλευρά του δημοσίου αποφάσισε πως τα δεδομένα που έχει στα χέρια της δεν επαρκούν για να πεισθεί κατά ή υπέρ της διήθησης, ξεπλένοντας τα χέρια της από το βάρος μίας απόφασης. Κατέληξαν στο ότι χρειάζεται νέα περίοδος χάριτος κατά την οποία θα διευρυνθεί το μέτρο και αλλού ώστε να συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα, δηλαδή να γίνει ακόμη πιο ελεύθερη η διήθηση στην Γαλλία.

την πλήρη ενσωμάτωση της διήθησης στα μαθήματα οδήγησης ζητά η Γαλλική Ομοσπονδία Μοτοσυκλετών
Η πλευρά των μοτοσυκλετιστών, μέσα από δραστήρια ομοσπονδία τους, χαιρέτησε το μέτρο και συμφώνησε - αν και τόνισαν πως έχει έρθει η ώρα να τελειώνουν με αυτό, να δοθεί δηλαδή πλήρη ελευθερία στην διήθηση για πάντα, ώστε – το πιο βασικό και σωστό- να διδάσκεται σωστά σε όλους τους οδηγούς αυτοκινήτων, λεωφορείων και φορτηγών όταν παίρνουν το δίπλωμα. Δόθηκε μία παράταση μερικών ημερών κατά την οποία θα έπρεπε να οριστεί αυτή η νέα περίοδος χάριτος και κατά κάποιο περίεργο λόγο για Γάλλους, λειτούργησαν σαν Έλληνες και έληξε η περίοδος χωρίς να υπάρχει έναρξη της νέας.

Εδώ τώρα τα βασικά ενημερωτικά ΜΜΕ της χώρας έκαναν ένα τεράστιο λάθος και δυστυχώς αναπαράχθηκε από κάποιες ιστοσελίδες για μοτοσυκλέτες, όπου με μεγάλους και βαρύγδουπους τίτλους ανακοίνωναν πως η διήθηση στην Γαλλία είχε μόλις απαγορευτεί! Πρακτικά δεν είχαν άδικο, δημιουργούταν ξαφνικά νομικό κενό, είχαν λάθος επί της ουσίας όμως και φανέρωναν και μία κάποια εκδικητικότητα απέναντι σε ένα μέτρο που ωφελούσε και τους ίδιους. Διότι υπάρχουν έρευνες στην Γαλλία που δείχνουν το όφελος αυτής της διαδεδομένης πρακτικής.

Μετά από αυτά τα δημοσιεύματα ξεκίνησε ένας πραγματικός πυρετός, κάποιοι αστυνομικοί έδειξαν υπερβάλλον ζήλο και βγήκαν σε άλλη περιοχή κόβοντας πρόστιμα συγκεκριμένα για την διήθηση, το θέμα πήρε διαστάσεις και στο τέλος η αστυνομία αντιδρώντας σε αυτά που άκουγε προχώρησε σε γενικευμένη πρακτική και στο Παρίσι. Με λίγα λόγια δεν βγήκαν κατευθείαν να κόψουν πρόστιμα, αλλά τώρα αυτό ακριβώς συμβαίνει. Στο μεταξύ όμως η FFMC δημιούργησε δικαστικό προηγούμενο αθωώνοντας όσους πήραν το πρόστιμο και τρεις βαθμούς ποινής, στα δικαστήρια που δεν γίνονται μετά από χρόνια όπως στην Ελλάδα.

Η σημερινή ενημέρωση για το θέμα, είναι πως οι μοτοσυκλετιστές ενθαρρύονται από όλους τους φορείς μοτοσυκλέτας και μεγάλα κανάλια επικοινωνίας όπως είναι το γαλλικό MOTO να συνεχίσουν την πρακτική της διήθησης και όταν κι αν τους επιβληθεί πρόστιμο να καλέσουν την FFMC/FEMA και να αθωωθούν με βάση ακριβώς το γεγονός πως αναμένεται να συνεχίσει η περίοδος χάριτος. Πότε; Σε 2-3 μήνες περιμένουν την επιστροφή στην πάγια τακτικής τους.

Μην έχετε πάντως αυταπάτες: Οι Γάλλοι βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από εμάς, που απλά δεν ασχολούμαστε καθόλου με την διήθηση. Είναι ένα θέμα που το αφήνουμε κάτι από το χαλάκι και σε περίπτωση ατυχήματος θα φταίμε εμείς φυσικά οι μοτοσυκλετιστές, από την στιγμή που η διήθηση στην Ελλάδα απαγορεύεται αλλά δεν διώκεται. Οι Γάλλοι είναι πιο κοντά από εμάς στην πλήρη ενσωμάτωση της διήθησης στον ΚΟΚ, έστω και με αυτό το διάλειμμα πισωγυρίσματος που ζουν αυτή την στιγμή.

Honda CB1000 Hornet - Ταράζει τα νερά με την τιμή του στην Ευρώπη, χτυπώντας τους Κινέζους!

Ανακοίνωση θεαματικά χαμηλών τιμών σε Γερμανία / Βρετανία, υπολογίζουμε τιμές για Ελλάδα
Honda CB1000 Hornet - Εντυπωσιακά χαμηλή τιμή!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/12/2024

Στην παρουσίαση του Honda CB1000 Hornet πολλά ήταν τα παράπονα για την ποιότητα κατασκευής και τον εξοπλισμό του, που απείχαν παρασάγγας από αυτά που έχουμε συνηθίσει να προσφέρει η ιαπωνική εταιρεία. Αμέσως σκεφτήκαμε πως εδώ θα είχαμε την απάντηση των Ιαπώνων στους Κινέζους όσον αφορά στην τελική τιμή της μοτοσυκλέτας, και οι πρώτες ανακοινώσεις θεαματικά χαμηλών τιμών από τις αντιπροσωπείες της Honda σε Γερμανία δείχνουν πως η Honda πετυχαίνει αυτό τον στόχο και με το παραπάνω!

Ατσάλινο πλαίσιο, μη αφαιρούμενο υποπλαίσιο, απουσία ρυθμίσεων στις αναρτήσεις της βασικής έκδοσης (το SP έχει ρυθμίσεις), μετριοπαθής απόδοση (147,5 hp στη βασική έκδοση απέναντι σε αποδόσεις που πολλές φορές φλερτάρουν με τους 200 ίππους), βασικά ηλεκτρονικά βοηθήματα και εμφάνιση που θυμίζει πολύ Kawasaki Z 1000 R.

Όπως γράφαμε στην παρουσίαση της μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο: “αναμένουμε να δούμε τουλάχιστον αν έπιασαν τόπο οι κόποι της Honda, και αν η μοτοσυκλέτα θα έχει εντυπωσιακά χαμηλότερη τιμή από το Neo Sports Café”.

Και η τιμή είναι όντως εντυπωσιακά χαμηλότερη, από το Neo Sports Cafe το οποίο στη χώρα μας κόστιζε 15.840 ευρώ στη βασική έκδοση και 17.380 ευρώ στην κορυφαία.

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις τιμές του Hornet σε Γερμανία και Βρετανία:

HONDA CB 1000 HORNET 2025

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 10.290 ΕΥΡΩ
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ 8.999 ΛΙΡΕΣ (10.919 ΕΥΡΩ) – Πιο ακριβό από τη Γερμανία κατά 6,1%
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 12.090 ΕΥΡΩ -ΕΚΔΟΣΗ SP
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ 9.999 ΛΙΡΕΣ - ΕΚΔΟΣΗ SP (12.131 ΕΥΡΩ) – Πιο ακριβό από τη Γερμανία κατά 0,33%

Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα στις τιμές του Kawasaki Z900 2024 -ενός  από τους κυριότερους ανταγωνιστές της μοτοσυκλέτας της Honda- στις ίδιες αυτές χώρες, αλλά και στην Ελλάδα.

KAWASAKI Z900 2024

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ 10.795 ΕΥΡΩ
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ 9.799 ΛΙΡΕΣ (11.888 ΕΥΡΩ)
  • ΕΛΛΑΔΑ 11.195 ΕΥΡΩ (3,7% Ακριβότερο από Γερμανία και 5,8% φθηνότερο από τη Βρετανία)

Όπως βλέπουμε η Βρετανία είναι η ακριβότερη χώρα σε τελική τιμή για το Z900 τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Γερμανία. Αν τώρα η Honda Ελλάδας ακολουθήσει αντίστοιχη τιμολογιακή πολιτική με της Kawasaki -ακριβώς για να χτυπήσει το Ζ900 στην εξαιρετικά μικρή ομολογουμένως ελληνική αγορά των μεγάλων Naked-, θα περιμέναμε το CB1000 Hornet να κοστίζει στη χώρα μας χονδρικά ανάμεσα στα 10.670 - 11.198 ευρώ. Αντίστοιχα για την έκδοση SP με τους λίγους παραπάνω ίππους και τον ακριβότερο εξοπλισμό (αναρτήσεις, φρένα, κ.α.) θα περιμέναμε μια τιμή ανάμεσα σε 11.427 - 12.537 ευρώ

Φυσικά η παραπάνω πρόβλεψη της Πυθίας του ΜΟΤΟ είναι μια ιδιαίτερα χονδροειδής προσέγγιση, καθώς στον καθορισμό της τιμής μιας μοτοσυκλέτας στη χώρα μας παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, και καθώς η συγκεκριμένη αφορά σε κατηγορία με ελάχιστες πωλήσεις σε ετήσια βάση, η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θα μπορούσε να ζητήσει την ίδια χαμηλή τιμή από τη Honda συγκριτικά με άλλες αγορές (Βρετανία, Γερμανία) στις οποίες πωλούνται χιλιάδες μεγάλα Naked κάθε χρόνο.

Όπως και να έχει, η τιμή του CB1000 αναμένεται εντυπωσιακά χαμηλότερη από ότι του προκατόχου του, και επίσης εξαιρετικά χαμηλότερη απέναντι στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό των ακριβών, σούπερ-εξοπλισμένων και εξωφρενικά δυνατών Hyper-Naked όπως είναι τα Aprilia Tuono V4 1100 (17.590 ευρώ) & V4 1100 Factory (20.190 ευρώ), BMW S 1000 R (17.450 ευρώ) & M 1000 R (25.000 ευρώ), Ducati Streetfighter V4 (27.200 για το μοντέλο 2024 έως ακόμα και… 42.000 ευρώ για το SP2 24), και KTM 1390 Super Duke R (24.350 ευρώ) & R EVO (26.450 ευρώ).

Τώρα μένει να δούμε αντίστοιχο μοντέλο της Honda που να πολεμά τις τιμές των κινέζικων εργοστασίων και στα μεγάλα Adventure (στα μεσαία κάτι πήγε να κάνει το Transalp), για να δέσει το γλυκό και στην Ελλάδα.

Ετικέτες