Εξαρθρώθηκε σπείρα κλεφτών δικύκλων στην Αγία Βαρβάρα

Συνελήφθησαν 2 μέλη της συμμορίας, αναζητούνται άλλα 3
Κλοπές μοτοσυκλετών στην Αγία Βαρβάρα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/11/2023

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αγίας Βαρβάρας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα-συμμορία, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές μοτοσυκλετών, παραποιούσαν αριθμούς πλαισίων και κινητήρων σε παράνομο συνεργείο σε περιοχή της Αττικής και πωλούσαν τα μέρη τους αυτούσια ή τμηματικά – αποσυναρμολογημένα.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν πρωινές ώρες Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, σε περιοχές της Αττικής δύο μέλη της συμμορίας (38χρονος και 49χρονος) σε βάρος των οποίων καθώς και σε βάρος ακόμη -3- ατόμων, που έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία για, -κατά περίπτωση-, σύσταση συμμορίας από άτομα που οργανώθηκαν για να διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία με τη μορφή νόθευσης μετά χρήσεως και αλλοίωση στοιχείων αναγνώρισης οχήματος κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και για κλοπή κατά συναυτουργία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώθηκαν μεταξύ τους και σύστησαν εγκληματική ομάδα –συμμορία με σκοπό την αφαίρεση μοτοσυκλετών, την παραποίηση των αναγνωριστικών αριθμών πλαισίων τους και κινητήρων και την πώληση τους  αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, και συγκεκριμένα ο 44χρονος διέθετε τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για την επεξεργασία των αναγνωριστικών αριθμών των μοτοσυκλετών, ο 38χρονος δραστηριοποιούταν στην αφαίρεση των μοτοσυκλετών ενώ οι συγκατηγορούμενοί τους μεσολαβούσαν ως μηχανικοί μοτοσυκλετών για λογαριασμό τρίτων ατόμων ώστε η ομάδα να διατηρεί ευρύ κύκλο επαφών.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν ισόγειο χώρο ως συνεργείο μοτοσυκλετών το οποίο ήταν διαμορφωμένο κατάλληλα με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και εκεί απέκρυπταν τις κλεμμένες μοτοσυκλέτες που αφαιρούσε ο 38χρονος κατόπιν "παραγγελίας" από ενδιαφερόμενους αγοραστές ή μοτοσυκλέτες που περιέρχονταν στην κατοχή του με υλικές ζημιές.

Έπειτα αφού διενεργούσαν μηχανολογικό έλεγχο στις μοτοσυκλέτες για να εκτιμήσουν την κατάστασή τους αποφάσιζαν αν θα τις πωλήσουν αυτούσιες ή τμηματικά, αποστέλλοντας τα μέρη που αποσυναρμολογούσαν και σε περιοχές εκτός Αττικής, ενώ το κέρδος που αποκόμιζαν από τις πωλήσεις, το μοιράζονταν ο 44χρονος και 38χρονος ενώ σε αυτούς που μεσολαβούσαν έδιναν το ποσό που τους αναλογούσε.

Ειδικότερα, σε ότι αφορούσε τη νομιμοφανή κυκλοφορία των οχημάτων είτε προέβαιναν σε πλαστογραφία με τη μορφή της νόθευσης των αναγνωριστικών αριθμών που ήταν αποτυπωμένοι στην μεταλλική επιφάνεια των κινητήρων, είτε επενέβαιναν μηχανικά στην επιφάνεια εντύπωσης του αριθμού κινητήρα αλλοιώνοντας πλήρως με απόξεση τον αναγνωριστικό αριθμό παραποιώντας την ταυτότητα τους.

Τέλος, εφοδιάζονταν διαρκώς με εργαλεία, για να διευρύνουν την πελατεία τους, ενώ εκτελούσαν και συνήθεις επισκευές σε μοτοσυκλέτες μπροστά ή στο εσωτερικό του συνεργείου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο συνεργείο και στην οικία τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -9- κινητήρες μοτοσυκλετών, πλήρεις και αποσυναρμολογημένοι, με τον αριθμό αυτών είτε εμφανώς παραποιημένο, είτε αποξεσμένο,
  • μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων κινητήρων και πλαισίων μοτοσυκλετών,
  • -2-γωνιακοί τροχοί μαζί με συμβατούς δίσκους,
  • επιδαπέδιος τροχός λείανσης & καθαρισμού,
  • ευθύς λειαντήρας,
  • υδραυλική πρέσα με δυνατότητα φόρτωσης δώδεκα -12- τόνων,
  • ιδιόχειρες σημειώσεις με ονοματεπώνυμα και αριθμούς τηλεφώνων,
  •  -10- κινητά τηλέφωνα,
  •  ζευγάρι γάντια μηχανής,
  • -2-διαρρηκτικά εργαλεία και
  • -4-κεφαλές κινητήρα μονοκύλινδρης μοτοσυκλέτας.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί -5- περιπτώσεις κλοπών μοτοσυκλετών και παραποιήσεις αναγνωριστικών αριθμών κινητήρων, ενώ σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής κατασχέθηκαν -3- μοτοσυκλέτες που είχαν επισκευαστεί από τα μέλη της συμμορίας και έφεραν αναγνωριστικά στοιχεία αμφισβητούμενης γνησιότητας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ετικέτες

Καύσιμα: H κυβέρνηση σχεδιάζει πάλι επιδόματα – Ούτε κουβέντα για ΕΦΚ και ΦΠΑ, αν και υπάρχει η δυνατότητα

Το ράλι τιμών των καυσίμων παίζει χωρίς αντίπαλο στην Ελλάδα
oil
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/9/2026

Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ χτύπησε κόκκινο την εβδομάδα 13-20 Σεπτεμβρίου φτάνοντας κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, Δευτέρα 21/9 η τιμή έχει υποχωρήσει κοντά στα 102 δολάρια, ωστόσο οι τιμές των καυσίμων έχουν ήδη εκτοξευτεί σε όλη την Ευρώπη και οι αιτίες παραμένουν απειλώντας με νέα επιδείνωση.

Στην Ελλάδα σήμερα, Δευτέρα 21/9, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται γύρω από τα 2,20 ευρώ/λίτρο, με ακραίες τιμές να εμφανίζονται στην επαρχία, όπως είναι λ.χ. τα 2,619 που καταγράφονται στην Αλόννησο, αλλά και σχεδόν τυπική ταρίφα τα 2,3-2,4 στα περισσότερα νησιά.

Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέτασε διάφορα μέτρα, ωστόσο στο τέλος δεν υιοθέτησε κανένα, ενόσω η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, στην πρόσφατη ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) επέλεξε συνειδητότατα να πετάξει τη μπάλα εκτός γηπέδου.

Η Γερμανίδα είδε την κρίση ως ευκαιρία να κουνήσει το δάκτυλο εξηγώντας πως αυτή είναι μια ευκαιρία να αντιληφθούμε την ανάγκη για εξηλεκτρισμό και απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα. Εκτός τόπου και χρόνου δηλαδή, την ώρα που όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης και προετοιμάζεται για ακόμη χειρότερα, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν πως η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης μπορεί να φτάσει ως τα 3 ευρώ ανά λίτρο!

Στο μεταξύ στην Ελλάδα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει στην επιδείνωση της ενεργειακής αγοράς με νέα δέσμη μέτρων, καθώς η όλη κατάσταση έχει φορτωθεί ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι: το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πέρυσι είχε 1,13/λίτρο και φέτος ακούμε τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζει που θα το κρατήσει κάτω από το 1,75.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα, η κυβέρνηση αναμένεται να στηριχτεί στο πλαφόν στα κέρδη των πρατηρίων και το επίδομα θέρμανσης, ενώ θα συνεχίσει την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης με 15 λεπτά το λίτρο. Αυτά ακούγονται, αλλά δεν είναι ακόμη τα επίσημα μέτρα, τα οποία αναμένονται σύντομα.

“Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέψει έκτακτες εθνικές παρεμβάσεις, χωρίς αυτές να προσμετρώνται στα όρια δαπανών, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και την προσωρινή μείωση της φορολογίας στα καύσιμα,” δήλωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή 20/9, έχοντας προφανώς αντιληφθεί πως ο ελληνικός λαός ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνεται το παιχνίδι που παίζεται με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

Η πραγματικότητα είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαγορεύει τη μείωση του ΕΦΚ, ούτε του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Η σχετική οδηγία της ΕΕ ορίζει κατώτατο επιτρεπτό ΕΦΚ στη βενζίνη τα 359 ευρώ ανά 1000 λίτρα (330 στο ντίζελ), την ώρα που η Ελλάδα χρεώνει τους καταναλωτές 700 ευρώ ΕΦΚ ανά 1000 λίτρα βενζίνης. Μιλάμε για σχεδόν τον διπλό φόρο, 0,70 ευρώ ανά λίτρο είναι μόνο ο ΕΦΚ, αντί να αντιμετωπιστεί ως αυτό που είναι, θρασεία αισχροκέρδεια εις βάρος του λαού.

Ακόμη περισσότερο, η αναφορά στα όρια δαπανών μοιάζει με μια ακόμη δόση στάχτης στα μάτια, μιας και ο κανονισμός της ΕΕ που τα ορίζει διαχωρίζει από τον υπολογισμό τους τα προσωρινά ή έκτακτα μέτρα. Συζητάμε δηλαδή αν θα μας επιτραπεί να εξαιρεθεί αυτό που εξαιρείται εξ ορισμού;

Ομοίως ισχύει και για τον ΦΠΑ, με την Ελλάδα να έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές της Ευρώπης (24%), χωρίς βέβαια αυτός να της έχει επιβληθεί άνωθεν. Και εδώ η ΕΕ ορίζει έναν ελάχιστο επιτρεπτό συντελεστή ΦΠΑ 15% και αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους-μέλους την τελική του τιμή. Έλληνες ήταν και είναι οι καλοθελητές που τον απογειώνουν στα ουράνια της Ευρώπης.

Εν ολίγοις, περιθώριο μείωσης υπάρχει από την ΕΕ και μάλιστα άφθονο, είτε μιλάμε για μόνιμα ή για περιορισμένο διάστημα λόγω έκτακτων συνθηκών, απλά η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να μην το χρησιμοποιεί, την ώρα που Ισπανία και Γερμανία (δύο πολύ πρόσφατα παραδείγματα) έχουν ήδη ανακοινώσει μειώσεις στους φόρους των καυσίμων, αντί να μοιράσουν κι αυτές μερικά fuel pass για τα μάτια του κόσμου. Μακάρι να διαψευστούμε.