Εξοργιστική έρευνα ΕΜΠ - Ένας στους τέσσερις πρατηριούχους καυσίμων της Αττικής μας κλέβει στην αντλία!

Κι οι κλέφτες βγαίνουν λάδι - Όσα πρατήρια σφραγίστηκαν, λειτούργησαν ξανά δυο ημέρες αργότερα…
1 στα 4 πρατήρια στην Αττική κλέβει
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/10/2024

Στην εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύεται σοκαριστική έρευνα του ΕΜΠ, που αποκαλύπτει πως το 25% των πρατηριούχων στην Αττική (ένας στους τέσσερις) κλέβουν τους πελάτες τους σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%, ενώ από τα 18 πρατήρια που πιάστηκαν στη φάκα της ΑΑΔΕ για νοθεία… και τα 18 συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και σήμερα, έχοντας κλείσει για μόλις 2 ημέρες έκαστο! Για κλάματα (και καθόλου για γέλια) τα κρατικά μέτρα, και η απάτη πάει σύννεφο.

Σε πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μαθαίνουμε πως ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων στην Αττική χρεώνουν αέρα κοπανιστό αντί για βενζίνη, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%! Νομίζεις πως βάζεις 10 λίτρα, και σου έχουν βάλει 7,6. Στα 40 λίτρα η ανωτέρω απάτη μεταφράζεται σε 30,4 πραγματικά λίτρα βενζίνης, σχεδόν 10 λιγότερα απ’ όσα πιστεύει ο πελάτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αττική, όπου πωλείται το 50% των καυσίμων της χώρας, ενώ εδώ βρίσκεται το 27% των πρατηρίων της ελληνικής επικράτειας. Όπως δείχνει η έρευνα ένα τεράστιο ποσοστό πρατηριούχων έχει πειραγμένες αντλίες, δίνοντας τακτικά μικρότερες ποσότητες καυσίμων από ότι δείχνει ο μετρητής.

Σημειώστε πως το συνολικό κόστος της κλοπής ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση!

Μάλιστα η παραβατικότητα έχει τεράστια άνοδο, αφού από το 4% των πρατηρίων το 2011 φτάσαμε στο 15% το 2016, για να πάμε στο 19% το 2019, στο 20% το 2021 και στο 27% το 2023! Μιλάμε για αύξηση 35% στα δυο τελευταία χρόνια, με τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων να αυξάνονται κατά 30% στα τρία τελευταία χρόνια!

Η έρευνα του ΕΜΠ διαπιστώνει επίσης άμεση σύνδεση της τιμής πώλησης του καυσίμου με τις ελλειμματικές παραδόσεις, συγκρίνοντας τις ενδεικτικές τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης ενός παραβατικού πρατηρίου με απόκλιση ελλειμματικής παράδοσης 10% και ενός νόμιμου πρατηρίου στην ίδια περιοχή. Έτσι διαπιστώνεται ότι ενώ η αναγραφόμενη τιμή του παραβατικού πρατηρίου προς τον καταναλωτή είναι 8 λεπτά/λίτρο χαμηλότερη του νόμιμου, η πραγματική τιμή είναι υψηλότερη κατά 10-12 λεπτά/λίτρο.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους λειτουργίας ωθεί σε περαιτέρω αύξηση της διαφοράς τιμής πώλησης των νόμιμων πρατηρίων σε σχέση με τα παραβατικά πρατήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεών όσων εφαρμόζουν τον νόμο. Συνεπώς, τα παραβατικά πρατήρια αυξάνουν την κερδοφορία τους, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, οδηγώντας στην έξοδο τους νόμιμους πρατηριούχους.

Τα εξοργιστικά συνεχίζονται και κορυφώνονται με τη διαπίστωση πως εκ των 18 παραβατικών πρατηρίων που “τσάκωσε” η ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο, ΚΑΙ ΤΑ 18 ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΓΙΑ… ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΑΣΤΟ! Αυτό συνέβη καθώς μετά από χορήγηση προσωρινής διαταγής από το Διοικητικό Πρωτοδικείο πέτυχαν την αναστολή του μέτρου σφράγισης!

Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, που βασίζεται στην έρευνα του ΕΜΠ, τονίζεται πως η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής είναι κρίσιμης σημασίας, διότι τυχόν αποδοχή τους ουσιαστικά οδηγεί στην ατιμωρησία, αφού η εκδίκαση των προσφυγών ύστερα από ένα ή δύο χρόνια θα είναι πλέον άνευ αντικειμένου

Πλήγμα για το BSB το σημαντικότερο πρωτάθλημα Superbike της Ευρώπης: Χάνει την Bennetts

Η συνεργασία λήγει μετά από σχεδόν μία δεκαετία
bennets
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/1/2026

Η Bennetts μπήκε για πρώτη φορά στο BSB ως κύριος χορηγός της σειράς το 2005 και αποχώρησε το 2008, επιστρέφοντας όμως και πάλι το 2018 που ήταν ο μέγας χορηγός της διοργάνωσης έως και σήμερα.

Η βρετανική εταιρεία με έδρα το Peterborough, ειδικεύεται στις ασφαλίσεις μοτοσυκλετών και ανήκει στον Όμιλο Lucida από τον Μάιο του 2021.

Στις τελευταίες οκτώ σεζόν που η Bennetts ήταν χορηγός του BSB, επτά διαφορετικοί αναβάτες στέφθηκαν πρωταθλητές, με τον Kyle Ryde να είναι ο μόνος που κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αφού κατέκτησε τα πρωταθλήματα των δύο τελευταίων ετών.

Η ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε το τέλος της τρέχουσας συμφωνίας της ως μέγας χορηγός του πρωταθλήματος με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρει:

“Μετά από πάνω από μια δεκαετία υποστήριξης, η Bennetts δεν θα συνεχίσει ως κύριος χορηγός του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbike το 2026. Σε εκατοντάδες αγωνιστικά Σαββατοκύριακα, προσφέραμε με υπερηφάνεια χιλιάδες αξέχαστες εμπειρίες στους πελάτες μας. Φέραμε τους οπαδούς πιο κοντά στη δράση από ποτέ και είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τις αναμνήσεις που βοηθήσαμε να δημιουργηθούν. Το πάθος μας για τους αγώνες παραμένει τόσο ισχυρό όσο πάντα. Η υποστήριξη των αναβατών, των ομάδων και των εκδηλώσεων ήταν πάντα μέρος του DNA μας. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν μας δείτε πολύ σύντομα σε μια πίστα ή σε μια εκδήλωση κοντά σας.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την απίστευτη ομάδα της MSV, τους κριτές της Racesafe, τους γιατρούς, τους φωτογράφους, τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις ομάδες αγώνων με τις οποίες έχουμε συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Σας ευχόμαστε μια ασφαλή και επιτυχημένη σεζόν”.

Ο θεσμός του BSB δεν έχει ακόμη εκδώσει δήλωση σχετικά με την αποχώρηση της Bennetts, ούτε έχει ανακοινώσει τον αντικαταστάτη της ως κύριο χορηγό. Το 2026, η BSB θα γιορτάσει την 30ή επέτειό της και η σεζόν ξεκινά επίσημα στις 1-3 Μαΐου στο Oulton Park.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Bennetts μετατοπίζει τον τρόπο προβολής της στην αγορά, με πιο ενωτικές και lifestyle δράσεις και όχι με την παραδοσιακή αγωνιστική χορηγία.

Φαίνεται όπως πως κάνει γενικότερα μία στροφή μακριά από το "hardcore" κοινό καθώς στο διάστημα που ήταν ο μεγάλος χορηγός του BSB είχε εξαγοράσει και μία αγγλική ιστοσελίδα για μοτοσυκλέτες, ώστε να προωθεί μόνο τα δικά της πακέτα ασφάλισης. Και αυτή η ιστοσελίδα βρίσκεται επί δύο μήνες σε υπολειτουργία, σε κάτι που μοιάζει με καθολική στροφή της Bennetts μακριά από τον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Για όσους παρακολουθούσαν το BSB ή ενημερωνόντουσαν από το αγγλικό site, θα υπάρχουν τώρα αλλαγές που τους επηρεάζουν.