Ευρωπαϊκή αγορά μοτοσυκλέτας – Αύξηση ταξινομήσεων!

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

31/10/2016

Πολλές φορές εκφράζοντας άποψη για μια μοτοσυκλέτα, μπαίνουμε στη διαδικασία να κριτικάρουμε τις κινήσεις του εργοστασίου μέσα από ένα πρίσμα με παρωπίδες, λαμβάνοντας υπ' όψιν μόνο το μικρόκοσμο της δικής μας αγοράς. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα εργοστάσια ακολουθούν μια πολιτική που καθορίζεται από τα παγκόσμια δεδομένα και φυσικά από τις τάσεις και την πληροφόρηση που έρχεται από τις μεγαλύτερες αγορές. Πάρτε για παράδειγμα τα χρώματα των παλαιότερων CBR600 F4 που για τα δικά μας δεδομένα θα έπρεπε να απολυθεί ο υπεύθυνος χρωματικών επιλογών και γραφικών της Honda, αλλά στη Γερμανία η πλειοψηφία των υποψήφιων πελατών λάτρευε το συγκεκριμένο συνδυασμό. Λογικό λοιπόν η Honda αλλά και το κάθε εργοστάσιο να δίνει περισσότερο βάρος στην άποψη αγορών όπως η γερμανική, παρά σε αγορές όπως η ελληνική που το μέγεθός της είναι απείρως υποπολλαπλάσιο.
Για να έχουμε λοιπόν μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη, αλλά και για να πάρουμε μια ιδέα για το πού βρίσκεται αυτή την στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά από άποψη μεγεθών, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα o ACEM, ο σύνδεσμος ευρωπαίων κατασκευαστών μοτοσυκλέτας, σχετικά με τις πωλήσεις μοτοσυκλετών μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016.
Αυτό το διάστημα λοιπόν, ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη πάνω από ένα εκατομμύριο μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 4,4%, με τη Γαλλία να παραμένει η μεγαλύτερη αγορά στο σύνολο για δίτροχα και τρίτροχα οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις έφτασαν στα 1.051.257 οχήματα σε αντίθεση με τις 1.006.684 μονάδες το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όλες οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης σημείωσαν αύξηση των πωλήσεων με την Ιταλία να κατέχει το ψηλότερο ποσοστό (+10,3%, με 186.464 μονάδες), την Ισπανία να ακολουθεί με +9,6% (127.717 μονάδες), την Αγγλία με +7,3% (101.408 μονάδες), την Γερμανία με +2.5% (168.418 μονάδες) και την Γαλλία με +1.1% (198.513 μονάδες).
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσυκλέτες (άνω των 50cc) οι ταξινομήσεις αυξήθηκαν και 7,2% με 802.767 οχήματα να βγάζουν πινακίδα σε χώρες τις Ευρώπης μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 749.128 μοτοσυκλέτες. Όπως συμβαίνει και στο σύνολο των πωλήσεων, έτσι και στην κατηγορία των μοτοσυκλετών σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού τους στις μεγάλες αγορές, με μεγαλύτερη αύξηση στην Ιταλία (+12%) και μικρότερη στην Γαλλία (+2,1%).
Σε ό,τι αφορά τα μοτοποδήλατα (ως 50cc), οι ταξινομήσεις τους έφτασαν τις 248.490 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε σύγκριση με τις περσινές 257.556 μονάδες, που σημαίνει μια μείωση της τάξης του 3,5%. Οι αγορές που κινήθηκαν κόντρα σ' αυτή την τάση σημειώνοντας αύξηση στις πωλήσεις της κατηγορίας, ήταν η ισπανική (+5%) και η ολλανδική (+2,8%), ενώ στην Αυστρία και την Γαλλία η πτώση ήταν οριακή κρατώντας σταθερά τα νούμερα σε σχέση με το 2015 (-0,2% και -0,8% αντίστοιχα). Αντιθέτως, πτώση είχε η Ιταλία (-2,1%) και η Πολωνία με -14,2%.
Αυτό πάντως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα του ACEM, Antonio Perlot, είναι ότι τα παραπάνω νούμερα μας δείχνουν πως η αγορά της μοτοσυκλέτας γενικότερα έχει μια διαρκή τάση ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που χτύπησε για πρώτη φορά το 2008. Είμαστε ακόμη μακριά από το νούμερο των 2,4 εκατομμυρίων ταξινομήσεων του 2007, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα στρέφονται όλο και περισσότερο σε συμφέρουσες, πιο διασκεδαστικές και πιο πρακτικές λύσεις, τόσο για την καθημερινή τους μετακίνηση όσο και για τον ελεύθερό τους χρόνο.

Τέλη κυκλοφορίας 2027: Ανέβηκαν στο myCAR - Προθεσμίες και πρόστιμα

Έως 31 Δεκεμβρίου 2026 η πληρωμή χωρίς επιβάρυνση - Τι ισχύει για εκπρόθεσμη εξόφληση και ψηφιακή ακινησία
Road Tax
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/11/2026

Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2027. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μπορούν να τα εξοφλήσουν έως το τέλος του έτους χωρίς πρόστιμο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2027 ξεκινούν οι προσαυξήσεις, οι οποίες από τον Μάρτιο φτάνουν μέχρι και το 100% του αρχικού ποσού.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2027 είναι πλέον διαθέσιμα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ. Η διαδικασία αφορά τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026.

Η έκδοση του ειδοποιητηρίου γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κάποια υπηρεσία. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να μπουν στο myCAR, να κατεβάσουν το σχετικό έντυπο και να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό RF για την εξόφληση μέσω της τράπεζάς τους. Εναλλακτικά, η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί με σάρωση του QR Code, εφόσον υποστηρίζεται από την εφαρμογή της τράπεζας.

Για να έχετε τη συνολική εικόνα για τις μοτοσυκλέτες, η κλίμακα βάσει του Άρθρου 20 του Ν. 2948/2001 (όπως ισχύει) διαμορφώνεται ως εξής:

Κυβισμός (κ.εκ.)

Ετήσιο Τέλος

Έως 300 κ.εκ.

22 €

301 -785 κ.εκ.

55 €

786 -1.071 κ.εκ.

120 €

1.072 -1.357 κ.εκ.

135 €

1.358 -1.548 κ.εκ.

225 €

1.549 -1.738 κ.εκ.

250 €

1.739 -1.928 κ.εκ.

280 €

1.929 -2.357 κ.εκ.

615 €

2.358 -3.000 κ.εκ.

820 €

 

Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα

Για όσους δεν προλάβουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, προβλέπεται κλιμακωτή προσαύξηση ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης. Για τα επιβατικά Ι.Χ. και τις μοτοσυκλέτες ισχύουν τα εξής:

Χρόνος πληρωμής

Προσαύξηση

Έως 31/12/2026

Χωρίς πρόστιμο

Ιανουάριος 2027

25% των τελών

Φεβρουάριος 2027

50% των τελών

Από 1/3/2027

100% των τελών

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Μαρτίου 2027 η εκπρόθεσμη πληρωμή θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ίσο με το αρχικό ποσό των τελών, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τη συνολική οφειλή.

Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για τη μη καταβολή ή τη μερική εξόφληση των τελών, όταν αυτή οφείλεται στον ιδιοκτήτη. Για οχήματα με ετήσια τέλη μικρότερα των 30 ευρώ, το ελάχιστο πρόστιμο ορίζεται στα 30 ευρώ.

Ψηφιακή ακινησία και απαλλαγή από τα τέλη

Όσοι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους μέσα στο 2027 έχουν τη δυνατότητα να το θέσουν σε ψηφιακή ακινησία μέσω του myCAR. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του νέου έτους, ώστε να μην προκύψει υποχρέωση καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επαναφοράς ενός οχήματος από την ακινησία με καταβολή τελών ανάλογα με τους μήνες χρήσης. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι διαθέσιμη από την 1η Απριλίου κάθε έτους και αφορά επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ακινησίας.

Τα αναλογικά τέλη καταβάλλονται εφάπαξ και υπολογίζονται με βάση το ένα δωδέκατο του ετήσιου ποσού για κάθε μήνα κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, η επαναφορά για έναν μήνα απαιτεί την καταβολή του 1/12 των ετήσιων τελών, ενώ για έξι μήνες αντιστοιχούν τα 6/12. Η επιλογή αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν αποτελεί δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των ετήσιων τελών για οχήματα που κυκλοφορούν κανονικά.

Τι ισχύει κατά την άρση ακινησίας

Υπάρχουν δύο σημεία που χρειάζονται προσοχή κατά την επαναφορά ενός οχήματος σε κυκλοφορία.

Πρώτον, ακόμη και αν η άρση ακινησίας γίνει προς το τέλος ενός μήνα, αυτός υπολογίζεται ολόκληρος. Έτσι, για παράδειγμα, αν η διαδικασία πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου και καταβληθούν αναλογικά τέλη δύο μηνών, η δυνατότητα κυκλοφορίας καλύπτει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έως τις 31 του μήνα.

Δεύτερον, η περίοδος κυκλοφορίας υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος άρσης ακινησίας και όχι από την ημερομηνία πληρωμής. Επομένως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η καταβολή των τελών χρειάζεται να γίνονται εγκαίρως, ώστε να μην περιορίζεται το διάστημα για το οποίο έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό.

Για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών που δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ψηφιακή ακινησία αποτελεί μία εναλλακτική για την αποφυγή των ετήσιων τελών, με την προϋπόθεση ότι θα έχει δηλωθεί εμπρόθεσμα και θα τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι.