Ευρωπαϊκή αγορά μοτοσυκλέτας – Αύξηση ταξινομήσεων!

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

31/10/2016

Πολλές φορές εκφράζοντας άποψη για μια μοτοσυκλέτα, μπαίνουμε στη διαδικασία να κριτικάρουμε τις κινήσεις του εργοστασίου μέσα από ένα πρίσμα με παρωπίδες, λαμβάνοντας υπ' όψιν μόνο το μικρόκοσμο της δικής μας αγοράς. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα εργοστάσια ακολουθούν μια πολιτική που καθορίζεται από τα παγκόσμια δεδομένα και φυσικά από τις τάσεις και την πληροφόρηση που έρχεται από τις μεγαλύτερες αγορές. Πάρτε για παράδειγμα τα χρώματα των παλαιότερων CBR600 F4 που για τα δικά μας δεδομένα θα έπρεπε να απολυθεί ο υπεύθυνος χρωματικών επιλογών και γραφικών της Honda, αλλά στη Γερμανία η πλειοψηφία των υποψήφιων πελατών λάτρευε το συγκεκριμένο συνδυασμό. Λογικό λοιπόν η Honda αλλά και το κάθε εργοστάσιο να δίνει περισσότερο βάρος στην άποψη αγορών όπως η γερμανική, παρά σε αγορές όπως η ελληνική που το μέγεθός της είναι απείρως υποπολλαπλάσιο.
Για να έχουμε λοιπόν μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη, αλλά και για να πάρουμε μια ιδέα για το πού βρίσκεται αυτή την στιγμή η ευρωπαϊκή αγορά από άποψη μεγεθών, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα o ACEM, ο σύνδεσμος ευρωπαίων κατασκευαστών μοτοσυκλέτας, σχετικά με τις πωλήσεις μοτοσυκλετών μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016.
Αυτό το διάστημα λοιπόν, ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη πάνω από ένα εκατομμύριο μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 4,4%, με τη Γαλλία να παραμένει η μεγαλύτερη αγορά στο σύνολο για δίτροχα και τρίτροχα οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις έφτασαν στα 1.051.257 οχήματα σε αντίθεση με τις 1.006.684 μονάδες το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όλες οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης σημείωσαν αύξηση των πωλήσεων με την Ιταλία να κατέχει το ψηλότερο ποσοστό (+10,3%, με 186.464 μονάδες), την Ισπανία να ακολουθεί με +9,6% (127.717 μονάδες), την Αγγλία με +7,3% (101.408 μονάδες), την Γερμανία με +2.5% (168.418 μονάδες) και την Γαλλία με +1.1% (198.513 μονάδες).
Σε ό,τι αφορά τις μοτοσυκλέτες (άνω των 50cc) οι ταξινομήσεις αυξήθηκαν και 7,2% με 802.767 οχήματα να βγάζουν πινακίδα σε χώρες τις Ευρώπης μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 749.128 μοτοσυκλέτες. Όπως συμβαίνει και στο σύνολο των πωλήσεων, έτσι και στην κατηγορία των μοτοσυκλετών σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού τους στις μεγάλες αγορές, με μεγαλύτερη αύξηση στην Ιταλία (+12%) και μικρότερη στην Γαλλία (+2,1%).
Σε ό,τι αφορά τα μοτοποδήλατα (ως 50cc), οι ταξινομήσεις τους έφτασαν τις 248.490 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε σύγκριση με τις περσινές 257.556 μονάδες, που σημαίνει μια μείωση της τάξης του 3,5%. Οι αγορές που κινήθηκαν κόντρα σ' αυτή την τάση σημειώνοντας αύξηση στις πωλήσεις της κατηγορίας, ήταν η ισπανική (+5%) και η ολλανδική (+2,8%), ενώ στην Αυστρία και την Γαλλία η πτώση ήταν οριακή κρατώντας σταθερά τα νούμερα σε σχέση με το 2015 (-0,2% και -0,8% αντίστοιχα). Αντιθέτως, πτώση είχε η Ιταλία (-2,1%) και η Πολωνία με -14,2%.
Αυτό πάντως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα του ACEM, Antonio Perlot, είναι ότι τα παραπάνω νούμερα μας δείχνουν πως η αγορά της μοτοσυκλέτας γενικότερα έχει μια διαρκή τάση ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που χτύπησε για πρώτη φορά το 2008. Είμαστε ακόμη μακριά από το νούμερο των 2,4 εκατομμυρίων ταξινομήσεων του 2007, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα στρέφονται όλο και περισσότερο σε συμφέρουσες, πιο διασκεδαστικές και πιο πρακτικές λύσεις, τόσο για την καθημερινή τους μετακίνηση όσο και για τον ελεύθερό τους χρόνο.

Royal Enfield Motoverse 2025 - Το δικό της Μοτοσύμπαν γιόρτασε η εταιρεία [Videos]

Το τριήμερο φεστιβάλ μοτοσυκλέτας της RE - Έγινε στην Goa της Ινδίας
Royal Enfield Motoverse 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/12/2025

Το Motoverse είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ μοτοσυκλέτας που διοτργάνωσε φέτος η Royal Enfield, η οποία βάζει το δικό της λιθαράκι στην δημιουργία κουλτούρας γύρω από τη μοτοσυκλέτα στην Ινδία. Δεν είναι μόνο οι Κινέζοι που χτίζουν με γοργούς ρυθμούς δίτροχη κουλοτούρα. Το κάνουν αυτό και οι Ινδοί με τη Royal Enfield να πρωτοστατεί με το τριήμερο φεστιβάλ Motoverse στο οποίο παραβρέθηκαν περισσότεροι από 40.000 αναβάτες και φίλοι των δύο τροχών από όλο τον κόσμο και σύμφωνα με την RE το φετινό Motoverse ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Goa, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις νέων μοντέλων και να εξερευνήσουν την γκάμα προϊόντων και αξεσουάρ της εταιρείας. Διοργανώθηκαν επίσης εκθέσεις custom μοτοσυκλετών αλλά και εκπαιδευτικά workshops όπου μηχανικοί και αναβάτες μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με τη συντήρηση και την επισκευή μοτοσικλετών με τους συμμετέχοντες να αποκομίζουν πολύτιμη γνώση που θα τους βοηθήσει στα ταξίδια τους.

Royal Enfield Motoverse 2025

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο εκτελεστικός πρόεδρος του μητρικού Eicher Group, Siddhartha Lal, όπως και ο Govindarajan Balakrishnan, διευθύνοντας σύμβουλος της Royal Enfield, οι οποίοι αναμείχθηκαν με το πλήθος ως απλοί μοτοσυκλετιστές.

Στο Motoverse παρόντες ήταν και αναβάτες που έχουν ταξιδέψει με Royal Enfield (όπως ο Nick Sanders), οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με το κοινό παρακινώντας με τα ταξίδια τους και άλλους αναβάτες να ξεκινήσουν τις δικές τους περιπέτειες. Η μουσική και η διασκέδαση συμπλήρωσαν την εμπειρία, με ζωντανές συναυλίες, σε έναν χώρο όπου πραγματοποιήθηκαν επίσης αγώνες flat track και μοτοποδόσφαιρου (!), ενώ υπήρχε ακόμη και Γύρος του Θανάτου! Δείτε στιγμιότυπα από κάθε ημέρα του Motoverse στα videos που ακολουθούν.