Γαλλία - Ανησυχητική αύξηση θανάτων μοτοσυκλετιστών από τροχαία δυστυχήματα

Ο πρώτος μήνας της χρονιάς έδειξε άνοδο για όλες τις ευάλωτες ομάδες χρηστών του δρόμου
motomagΓαλλία – Αύξηση των θανάτων μοτοσυκλετιστών για τον Ιανουάριο του 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/2/2024

Μετά από μία πτώση της τάξεως του 3% στους θανάτους στην άσφαλτο που είδαμε στη Γαλλία το 2023, ο Ιανουάριος του 2024 παρουσίασε αύξηση στα δυστυχήματα που αφορούν τους ευάλωτες χρήστες του δρόμου, στους οποίους μαζί με τους ποδηλάτες και τους πεζούς εντάσσονται και οι μοτοσυκλετιστές.

Συνολικά, 240 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην Γαλλία κατά την διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους, 13 περισσότεροι από το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Αυτό, μεταφράζεται σε μία αύξηση της τάξεως του 6%. Από την άλλη, όσον αφορά τους άλλους δύο δείκτες, σε γενικές γραμμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2023. Έτσι, οι τραυματίες ανέρχονται σε 3.759, ενώ 1.001 έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα.

Οι στατιστικές περιλαμβάνουν διαφόρους χρήστες, με την κάθε ομάδα να επηρεάζεται διαφορετικά, όσον αφορά τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα. Οι οδηγοί αυτοκινήτου είχαν 14 λιγότερους θανάτους τον Ιανουάριο του 2024, με το σύνολο να φτάνει τους 124. Αντίθετα με τα τετράτροχα οχήματα, οι πιο ευάλωτοι χρήστες του δρόμου που δεν προστατεύονται από σίδερα και πλαστικά, είδαν σημαντική αύξηση της θνησιμότητας τον πρώτο μήνα του έτους. Ως αποτέλεσμα, 45 πεζοί (15 περισσότεροι από την περσινή αντίστοιχη περίοδο), 40 μοτοσυκλετιστές (9 παραπάνω από πέρυσι) και 15 ποδηλάτες (+4) έχουν ήδη χάσει την ζωή τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρμόδιος για την οδική ασφάλεια, Florence Guillaume, το 2023 οι πεζοί αντιπροσώπευαν το 14% των θανάτων από τροχαία δυστηχήματα, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι για τον Ιανουάριο του 2024 ανήλθαν στο 18%. Αντίστοιχα, οι μοτοσυκλετιστές αποτελούν το 16,66% των θανάτων, μία αύξηση του 3% σε σχέση με το 2023.

Κοιτάζοντας το διάγραμμα σε βάθος 12 μηνών, φαίνεται μία μάλλον καθοδική τάση στα τροχαία δυστυχήματα, όμως το τελευταίο τετράμηνο, μέχρι και τα τέλη του Ιανουαρίου του 2024, έχουμε αντίθετα ανησυχητική αύξηση της τάξεως του 2% στους σοβαρά τραυματίες και +9% στους θανάτους. Αν τα νούμερα συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε η κυβέρνηση σίγουρα θα κληθεί να λάβει μέτρα που θα περιλαμβάνουν την αυστηροποίηση του Κ.Ο.Κ. Σε αντίστοιχη κίνηση έχει ήδη προχωρήσει η Ισπανία, η οποία παρατήρησε αύξηση των θανάτων κυρίως στους μοτοσυκλετιστές, και πλέον διάγει πόλεμο εναντίον του jet κράνους, πριμοδοτόντας τη μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρει το full-face.

Συμμορία Άγγλων έκλεψε δίκυκλα αξίας 1 εκατομμυρίου – Προδόθηκαν από την επίδειξη στα social media [Video]

Η αστυνομία δεν μπορούσε να τους πιάσει επί έναν χρόνο, αλλά οι τέσσερις κακοποιοί προδόθηκαν μόνοι τους
thieves
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/7/2026

Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025 οι Marshall Thomas, Sonnie Davies, Cameron Stevens και Brandon Carter, ηλικίας 18, 20, 22 και 22 αντιστοίχως, τρομοκρατούσαν την περιοχή του Bristol στην Αγγλία κλέβοντας πανάκριβες μοτοσυκλέτες μέσα μεσημέρι, ακόμη και σε πολυσύχναστα κεντρικά σημεία, υπό την απειλή βίας.

Η λεία τους εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ 600.000 και 1 εκατομμυρίου λιρών Αγγλίας, ενώ οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν καν καταφέρει να συνδέσουν όλες τις κλοπές τους, ούτε φυσικά είχαν πλησιάσει καν κοντά στο να τους πιάσουν.

Η αρχή του τέλους οφείλεται καθαρά στην ανοησία των κλεφτών, οι οποίοι πλημμύριζαν ο TikTok με βίντεο που κοκορεύονταν για τις μοτοσυκλέτες που είχαν κλέψει, ενώ με αρκετές από αυτές γύριζαν άλλα βίντεο με σούζες, επιταχύνσεις κ.ο.κ.

Σε αυτό το σημείο τράβηξαν την προσοχή των αρχών, με τους αστυνομικούς να αρχίζουν να συνδέουν τις διάφορες κλοπές μεταξύ τους και να καταλήγουν στα μέλη της σπείρας αυτής.

Οι κλοπές έγιναν από τους τρεις εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, καθώς ο Davies μπλέχτηκε μαζί τους για άλλον λόγο. Συγκεκριμένα, μαζί με τους Thomas και Carter είχαν απαγάγει και βασανίσει έναν 15χρονο επειδή πίστευαν πως τους είχε κλέψει ένα από τα κλεμμένα δίκυκλα, ενώ ο Thomas προσέθεσε και κατοχή και εμπορία ναρκωτικών στο δικό του κατηγορητήριο.

Οι τέσσερις κακοποιοί συνελήφθησαν τελικώς και, χάρη στα πειστήρια που οι ίδιοι προσέφεραν τις αρχές μέσω των αναρτήσεών τους στο Διαδίκτυο, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 10 χρόνια ο Thomas, 8 ο Carter και από 3 οι Stevens και Davies.