Γαλλία - Ανησυχητική αύξηση θανάτων μοτοσυκλετιστών από τροχαία δυστυχήματα

Ο πρώτος μήνας της χρονιάς έδειξε άνοδο για όλες τις ευάλωτες ομάδες χρηστών του δρόμου
motomagΓαλλία – Αύξηση των θανάτων μοτοσυκλετιστών για τον Ιανουάριο του 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/2/2024

Μετά από μία πτώση της τάξεως του 3% στους θανάτους στην άσφαλτο που είδαμε στη Γαλλία το 2023, ο Ιανουάριος του 2024 παρουσίασε αύξηση στα δυστυχήματα που αφορούν τους ευάλωτες χρήστες του δρόμου, στους οποίους μαζί με τους ποδηλάτες και τους πεζούς εντάσσονται και οι μοτοσυκλετιστές.

Συνολικά, 240 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην Γαλλία κατά την διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους, 13 περισσότεροι από το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Αυτό, μεταφράζεται σε μία αύξηση της τάξεως του 6%. Από την άλλη, όσον αφορά τους άλλους δύο δείκτες, σε γενικές γραμμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2023. Έτσι, οι τραυματίες ανέρχονται σε 3.759, ενώ 1.001 έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα.

Οι στατιστικές περιλαμβάνουν διαφόρους χρήστες, με την κάθε ομάδα να επηρεάζεται διαφορετικά, όσον αφορά τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα. Οι οδηγοί αυτοκινήτου είχαν 14 λιγότερους θανάτους τον Ιανουάριο του 2024, με το σύνολο να φτάνει τους 124. Αντίθετα με τα τετράτροχα οχήματα, οι πιο ευάλωτοι χρήστες του δρόμου που δεν προστατεύονται από σίδερα και πλαστικά, είδαν σημαντική αύξηση της θνησιμότητας τον πρώτο μήνα του έτους. Ως αποτέλεσμα, 45 πεζοί (15 περισσότεροι από την περσινή αντίστοιχη περίοδο), 40 μοτοσυκλετιστές (9 παραπάνω από πέρυσι) και 15 ποδηλάτες (+4) έχουν ήδη χάσει την ζωή τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρμόδιος για την οδική ασφάλεια, Florence Guillaume, το 2023 οι πεζοί αντιπροσώπευαν το 14% των θανάτων από τροχαία δυστηχήματα, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι για τον Ιανουάριο του 2024 ανήλθαν στο 18%. Αντίστοιχα, οι μοτοσυκλετιστές αποτελούν το 16,66% των θανάτων, μία αύξηση του 3% σε σχέση με το 2023.

Κοιτάζοντας το διάγραμμα σε βάθος 12 μηνών, φαίνεται μία μάλλον καθοδική τάση στα τροχαία δυστυχήματα, όμως το τελευταίο τετράμηνο, μέχρι και τα τέλη του Ιανουαρίου του 2024, έχουμε αντίθετα ανησυχητική αύξηση της τάξεως του 2% στους σοβαρά τραυματίες και +9% στους θανάτους. Αν τα νούμερα συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε η κυβέρνηση σίγουρα θα κληθεί να λάβει μέτρα που θα περιλαμβάνουν την αυστηροποίηση του Κ.Ο.Κ. Σε αντίστοιχη κίνηση έχει ήδη προχωρήσει η Ισπανία, η οποία παρατήρησε αύξηση των θανάτων κυρίως στους μοτοσυκλετιστές, και πλέον διάγει πόλεμο εναντίον του jet κράνους, πριμοδοτόντας τη μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρει το full-face.

Ξάνθη: Θανατηφόρο τροχαίο μοτοσυκλετιστή με εγκατάλειψη - Ο οδηγός αυτοκινήτου προκάλε νέο δυστύχημα με θύμα τον αδερφό του

Νεκρός και ο αδερφός του οδηγού - Βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο
cover
Από το

motomag

8/12/2025

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη το βράδυ της Κυριακής στα Κιμμέρια της Ξάνθης, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε 36χρονος συγκρούστηκε μετωπικά με δίκυκλο που οδηγούσε 71χρονος, με αποτέλεσμα ο ηλικιωμένος αναβάτης να χάσει τη ζωή του, ενώ ξεψύχησε και ο συνοδηγός του αυτοκινήτου!

Ειδικότερα 36χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, ο οποίος διαπιστώθηκε αργότερα ότι στερούνταν άδειας οδήγησης, εγκατέλειψε το σημείο του δυστυχήματος. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας που κινητοποιήθηκαν εντόπισαν το όχημα του 36χρονου σε οικισμό της Ξάνθης όπου και διαπίστωσαν ότι τη ζωή του είχε χάσει και ο αδερφός του οδηγού που ήταν συνεπιβάτης την ώρα του δυστυχήματος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Xanthinews.gr και του Σταύρου Καρυπίδη ο 36χρονος προκάλεσε και δεύτερο τροχαίο στο Σέλερο πέφτοντας πάνω σε μάντρα και αυτή ήταν η αιτία του θανάσιμου τραυματισμού του αδερφού του, ενώ τότε τραυματίστηκε και ο ίδιος.

Αφού 36χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο συνελήφθη κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Την προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης.