Guy Martin: Αποχωρεί από Honda και TT

Guy αφήνει αιχμές- Honda ανακοινώνει πόρισμα McGuinness
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/7/2017

Η Honda ανακοινώνει το πόρισμά της για το ατύχημα του McGuinness ενώ παράλληλα ο Guy Martin ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ομάδα και για δεύτερη φορά, την αποχώρησή του και από και από τους αγώνες Road Racing και το Isle of Man…

Ατίθαση προσωπικότητα που δεν μπαίνει σε πλαίσια και δυσκολεύεται με κανόνες, ολίγον τρελός όπως έχει δηλώσει ο ίδιος αλλά και ο John McGuinness πριν τον υποδεχτεί στην ομάδα, ο Guy Martin αποχωρεί από την Honda και ξεσπαθώνει..

Αυτή την φορά πάντως ο Guy Martin προσπάθησε να κάνει τα πράγματα «σωστά», αντί να βγει να μιλήσει χωρίς πρότερα να γνωρίζει αυτά που θα πει, κάλεσε δημοσιογράφους, έδωσε συνέντευξη για την νέα του αποχώρηση από το TT κι έκανε έμπειρες κινήσεις να διαχειριστεί την κίνηση αυτή χωρίς να μείνουν κενά και εικασίες στους χιλιάδες οπαδούς αυτού του πρωταθλήματος. Όμως τα social media κατακλύζονται από πάνσοφους ανθρώπους που γνωρίζουν τα πάντα, οι οποίοι διέκριναν πως ο Martin αποχωρούσε για ένα σωρό διαφορετικούς λόγους από εκείνους που ανέφερε. Έπειτα από μία σειρά φημών που ξεκίνησαν κυριολεκτικά από το μηδέν, ο Martin αναγκάστηκε να πει ξανά τα ίδια, αφού από την πρώτη στιγμή είπε τα πράγματα ως είχαν, ώστε να σταματήσει ο κόσμος να λέει τα δικά του σενάρια.

Η αρχική του απόφαση να εγκαταλείψει το TT δεν άλλαξε, κάμφθηκε απλά γιατί βρέθηκε μία εταιρία να του προσφέρει μία μοτοσυκλέτα έτοιμη, και τα εφόδια για να διεκδικήσει την νίκη. Για ένα σεβαστό διάστημα της ζωής του, ο Guy Martin πάλευε για μία νίκη στο TT, ήταν ο αυτοσκοπός του. Όταν η Honda του είπε πως του προσφέρει όλο το πακέτο για να είναι ανταγωνιστικός, και μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να τα βάλει με τους καθιερωμένους στο βάθρο, η αρχική απόφαση του Martin για οριστική αποχώρηση από το TT κάμφθηκε. Αναγνώρισε πως για πρώτη φορά θα είχε την υποστήριξη να διεκδικήσει την κορυφή, κι έτσι επέστρεψε. Ασχέτως με το αν μπορούσε να κερδίσει ή όχι, ο Martin το πίστευε, όπως πίστευε ότι η υποστήριξη και η ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα ήταν το εμπόδιο που τον είχε κρατήσει εκτός. Για αυτό άλλαξε γνώμη.

Στην Honda όμως τα πράγματα δεν τα βρήκε όπως τα περίμενε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του:

«Η μοτοσυκλέτα δεν ήταν έτοιμη, χρειαζόταν πολύ δουλειά για να τρέξει στο Isle of Man TT και κατέληξα να γίνω αναβάτης εξέλιξης. Δεν ήταν αυτή η συμφωνία μας, είχα επενδύσει το χρόνο μου σε άλλες δραστηριότητες, δεν γινόταν να γίνουν όλα ταυτόχρονα. Παρόλη την προσπάθεια που κατέβαλα κι εγώ και η ομάδα, η μοτοσυκλέτα δεν θα ήταν έτοιμη για το Ulster Grand Prix, και αφού τους το είπα, αποφάσισαν να με αποσύρουν χωρίς όμως πρώτα να συνεννοηθούν μαζί μου».

Χθες η Honda ανακοίνωσε και την αιτία του ατυχήματος του McGuinness. Το πρόβλημα ήταν στην αγωνιστική ECU που προκάλεσε απώλεια του γκαζιού. Είχε σταλεί πίσω στην Κίνα στον κατασκευαστή της κατεστραμμένη και χρειάστηκε χρόνος μέχρι να ανακτηθούν τα δεδομένα, καθυστερώντας το πόρισμα. Οι ECU περιέχουν ένα σύνολο αλγορίθμων και εντολών με τις οποίες κάθε κατασκευαστής προγραμματίζει την λειτουργία του κινητήρα του. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν μπορείς να κατηγορήσεις μονάχα την ECU ως hardware, φταίει και ο προγραμματισμός που έχει γίνει. Πλέον το πρόγραμμα είναι καινούριο, ενώ αλλαγές έχουν γίνει και στις παραμέτρους της ECU και ζητήθηκαν νέες προδιαγραφές από τον κατασκευαστή. Πρέπει να τονιστεί πως πρόκειται για την αγωνιστική ECU, όχι εκείνη των μοντέλων παραγωγής. Πλέον η λειτουργία της είναι απροβλημάτιστη, όμως αυτό στοίχησε στην ομάδα τον τραυματισμό του McGuinness, την πτώση του Martin και τέλος την εγκατάληψή του και την αποχώρησή του από την ομάδα…

Τα μελλοντικά σχέδια του Guy Martin περιλαμβάνουν το Pikes Peak με αυτοκίνητο και τους αγώνες αυτοκινήτων γενικά, συνεχίζοντας στις μοτοσυκλέτες με αγώνες κλασσικών. Θα πρέπει να εμφανιστεί μία τεραστίων διαστάσεων ευκαιρία για να επιστρέψει στο Isle of Man, μετά την παταγώδη αποτυχία της Honda φέτος. Θα πρέπει μία ομάδα να του υποσχεθεί τα εχέγγυα ότι μπορεί να του δώσει μοτοσυκλέτα έτοιμη για Road Racing και ανταγωνιστική, και η μόνη ομάδα που μπορεί να υπογράψει κάτι τέτοιο, δεν φαίνεται πως θέλει να αλλάξει το επιτυχημένο της σχήμα…

Ετικέτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025