Harley-Davidson European Bike Week 2023 - 100.000 συμμετέχοντες γιόρτασαν τα 120 χρόνια H-D

Περισσότερες από 70.000 μοτοσυκλέτες, σε μία διοργάνωση με ελεύθερη είσοδο
Harley-Davidson European Bike Week 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/9/2023

Η Harley-Davidson βρέθηκε στο παραλίμνιο αυστριακό χωριό, Faak am See του ομοσπονδιακού κρατιδίου Carinthia, για την 25η European Bike Week, όπου διεξήχθη εκεί στις 5-10 Σεπτεμβρίου 2023 με ελεύθερη είσοδο, συγκεντρώνοντας σχεδόν 100.000 λάτρεις του αμερικάνικου σίδερου.

To 2023 ήταν μία ξεχωριστή χρονιά για τη European Bike Week, καθώς σηματοδοτούσε τρία σημαντικά ορόσημα για τη Harley-Davidson, γιορτάζοντας τα 120 χρόνια ύπαρξης του Αμερικανού κατασκευαστή, τα 40 χρόνια του Harley Owners Group και τα 25 από το πρώτο Harley-Davidson European Bike Week, που διεξήχθη στο Faak am See το 1999. Λόγω αυτών, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν στους δρόμους της Carinthia, απολαμβάνοντας το αλπικό τοπίο, αλλά και της γειτονικής Σλοβενίας, με την οργάνωση να γίνεται από τον σύλλογο H.O.G Kärnten.

Ταυτόχρονα, η H-D ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Carinthia, διεξάγοντας εκεί μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της εταιρείας, κάθε Σεπτέμβριο, τουλάχιστον μέχρι το 2030. Σε ένδειξη των ισχυρών δεσμών της πόλης με την Harley-Davidson, στα πλαίσια της διοργάνωσης, εγκαινιάστηκε η Λεωφόρος Harley, τιμώντας την πολυετή σχέση των δύο πλευρών. Αυτό, έρχεται να προστεθεί στην πινακίδα “Harleywood” δίπλα στη λίμνη και το άγαλμα ενός μοτοσυκλετιστή, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο από το Villach.

Harley-Davidson European Bike Week 2023

Όσοι βρέθηκαν στο European Bike Week, επισκέφθηκαν το Harley Village, μία τεράστια έκταση 40.000 τ.μ., η οποία ήταν γεμάτη με επίσημους αντιπροσώπους H-D από ολόκληρη την Ευρώπη και διάφορους εμπόρους της μάρκας, οι οποίοι διέθεταν ανταλλακτικά, διάφορα εξαρτήματα με το λογότυπο της H-D και είδη ρουχισμού. Εντός του “χωριού”, υπήρχαν επίσης οι νέες προσθήκες Saloon Bar και Harley Bar, όπως επίσης και δύο σκηνές που υποδέχτηκαν συνολικά 25 καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

Harley-Davidson European Bike Week 2023

Η έκθεση της Harley-Davidson περιελάμβανε τα ολοκαίνουργια CVO Street Glide και CVO Road Glide, τα οποία ανανεώθηκαν εκ βάθρων το 2024, αποτελώντας τα πιο τεχνολογικά προηγμένα τουριστικά μοντέλα της H-D, προσελκύοντας τα βλέμματα του κόσμου. Μάλιστα 1.700 αναβάτες είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα νέα μοντέλα της εταιρείας, χάρη στο H-D Demo Zone.

Harley-Davidson European Bike Week 2023

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει και η Pan America, με δική της ξεχωριστή θέση, την “ Pan America Adventure Zone”, μία τεχνική χωμάτινη διαδρομή στην καρδιά της έκθεσης. Εκεί, οι θρύλοι του Dakar, ο Ισπανός Joan Pedrero και ο Βρετανός Mick Extance, μαζί με τον Γερμανό εκπαιδευτή off-road οδήγησης Ralf Wiesenfeller, προσέφεραν όχι μόνο θέαμα με τις επιδείξεις τους, αλλά και προηγμένα μαθήματα off-road οδήγησης.

Harley-Davidson European Bike Week 2023

Την Παρασκευή 8/9 έλαβε χώρα το Custom Bike Show, με χορηγό την Metzeler, όπου περίπου 78 custom δημιουργίες διαγωνίστηκαν σε έξι διαφορετικές κατηγορίες. Τα έπαθλα ήταν για το Καλύτερο Custom στην Κατηγορία, Καλύτερο Custom στη Διοργάνωση και την Επιλογή του Κοινού. Το βραβείο της διοργάνωσης δόθηκε στον Mirko Perugini από την Ιταλία, ενώ το Σάββατο το βράδυ ο τυχερός Κροάτης Boris Zanki κέρδισε ένα Sportster S.

Harley-Davidson European Bike Week 2023

Η παρέλαση του Σαββάτου πέρασε από την Λίμνη Faak, το Villach και το Finkenstein, όπου συμμετείχαν 10.000 αναβάτες, μια από τις μεγαλύτερες παρελάσεις στην Ευρώπη!

Επόμενο ραντεβού της Harley-Davidson είναι του χρόνου, για την 30η επέτειο του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Rally H.O.G., το οποίο θα διεξαχθεί στην Senigallia της Ιταλίας από τις 6-9 Ιουνίου 2024, με ελεύθερη είσοδο.

Το European Bike Week θα επιστρέψει στο Faak am See στις 3-8 Σεπτεμβρίου 2024.

Ετικέτες

Απαγόρευση πατινιών για ανήλικους εξετάζει η κυβέρνηση – Αλλάζει τον νέο ΚΟΚ πριν καν κλείσει χρόνο

Πέρυσι παρουσίασαν μετά βαΐων και κλάδων τον ΚΟΚ, φέτος σχεδιάζουν να τον αλλάξουν γιατί αποδεικνύεται προβληματικός
patini
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/5/2026

Την 13η Ιουνίου 2025 ο νέος πολυδιαφημισμένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με πρωταγωνιστές τα πολύ αυστηρότερα πρόστιμα, αλλά και ρυθμίζοντας για πρώτη φορά μερικά θέματα που ως τώρα συνιστούσαν γκρίζες ζώνες, όπως η διήθηση των δικύκλων και η χρήση των λεγόμενων ΕΠΗΟ, των Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Δεν πρόλαβε όμως να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος του νέου ΚΟΚ και σήμερα βρισκόμαστε προ επείγουσας τροποποίησής του, επειδή τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν δύο σοβαρά ατυχήματα με μικρά παιδιά σε ηλεκτρικά πατίνια, το ένα (στην Ηλεία) δυστυχώς θανατηφόρο.

Κάπως έτσι το τελευταίο διάστημα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλούν ανοικτά για την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης.

Το μέτρο που φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η καθολική απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους, ζήτημα που ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε ως “ιδιαίτερο και δύσκολο” καθώς έριχνε στο τραπέζι και άλλη μια διάσταση του θέματος: “αν σήμερα σε χτυπήσει ένα πατίνι ποιος θα σε αποζημιώσει; Χρειάζεται υποχρεωτική ασφάλιση”.

Το ερώτημα είναι το εξής: όταν η ίδια ακριβώς κυβέρνηση επεξεργαζόταν τον νέο ΚΟΚ πριν έναν χρόνο, δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα με το να κυκλοφορούν στους δρόμους 12χρονοι με ηλεκτρικά πατίνια;

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Όταν ένας γονιός επιτρέπει στο παιδί του να βγαίνει μόνο του στους δρόμους με πατίνι, η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο και καθόλου τον ΚΟΚ, ο οποίος αναφέρει καθαρά πως τα ηλεκτρικά πατίνια μπορεί να τα οδηγήσει νόμιμα οποιοσδήποτε έχει κλείσει τα 12 έτη (ΚΟΚ, άρθρο 44, παράγραφος 10).

Διότι κατά τον καινούργιο Κώδικα είναι νόμιμο, άρα θεμιτό να κυκλοφορήσει στους δρόμους ανάμεσα σε μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ένα μηχανοκίνητο δίκυκλο με αναβάτη που δεδομένα δεν έχει την παραμικρή ιδέα από τους κανόνες τους δρόμου, τα σήματα, τις προτεραιότητες κλπ.

Να όμως που αυτά που ήταν ψιλά γράμματα ως τη δημοσίευση του ΚΟΚ, τώρα έγιναν γιγάντιοι δυσάρεστοι τίτλοι.

Κατά τον νέο ΚΟΚ, εφόσον το πατίνι έχει τελική ταχύτητα έως 25 km/h, τότε λογίζεται ως ποδήλατο (άρθρο 4, παρ. 17) και εμπίπτει στις αντίστοιχες ρυθμίσεις, ήτοι ένα παιδί που έχει κλείσει τα 12 χρόνια του μπορεί νόμιμα να το βγάλει στον δρόμο χωρίς επιτήρηση μεγαλύτερου (άρθρο 44, παρ. 11) και με μόνη υποχρέωση να φορά κράνος (άρθρο 44, παρ. 12).

Μάλιστα η μόνη περίπτωση που απαγορεύεται να κινείται στον δρόμο είναι όταν υπάρχει διαθέσιμος ποδηλατόδρομος, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση το πατίνι μπορεί νόμιμα να κινηθεί στο οδόστρωμα μαζί με τα υπόλοιπα μηχανοκίνητα οχήματα, αρκεί στον συγκεκριμένο δρόμο το όριο ταχύτητας να μην υπερβαίνει τα 50 km/h.

Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές πως η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις που η ίδια προώθησε πέρυσι και φαίνεται τώρα να προετοιμάζει (ή  μήπως τρομάζει;) το κοινό για απαγόρευση χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους. Αυτό που προλογίζουν στελέχη της κυβέρνησης σε τακτικότατη βάση στην τηλεόραση και άλλα ΜΜΕ είναι επί της ουσίας τροποποίηση του νέου ΚΟΚ, αυτού που διαφημίστηκε πως ήρθε, μεταξύ άλλων, για να ρυθμίσει και τη ζούγκλα των ΕΠΗΟ.

Το ερώτημα φυσικά είναι απλούστατο: Κανείς από το επιτελείο που επεξεργάστηκε τον ΚΟΚ δεν είχε σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες του να επιτρέπεις σε μικρά παιδιά να βγαίνουν σε δημόσιους δρόμους με μηχανοκίνητα οχήματα; Δηλαδή το ίδιο κράτος που θεωρεί τον Έλληνα 14χρονο ακατάλληλο να χειριστεί μοτοποδήλατο (ΑΜ) και τον 16χρονο ακατάλληλο να χειριστεί δίκυκλο Α1 - σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους συνομήλικούς του που έχουν αυτό το δικαίωμα στις χώρες τους - θεωρεί τον 12χρονο ικανό και έτοιμο να πάρει τους δρόμους με ΕΠΗΟ που πιάνουν 25 km/h χωρίς να έχει περάσει από την παραμικρή εκπαίδευση...

Προφανέστατα ισχύει ένα από τα δύο: είτε δεν το σκέφτηκαν ή το αγνόησαν. Γι’ αυτό τρέχουν σήμερα να μαζέψουν τα αμάζευτα μετά τα απανωτά τροχαία ατυχήματα, καθώς το κυρίαρχο κριτήριο για μια φορά ακόμη φαίνεται να είναι η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης στα δελτία ειδήσεων.

Ας μην παραβλέπουμε πως ό,τι λέμε για τα πατίνια ισχύει και για τα ποδήλατα αφού οσαύτως λογίζονται τα ΕΠΗΟ με μέγιστη ταχύτητα από 6 ως 25 km/h κατά τον ΚΟΚ. Αν τα ατυχήματα είχαν γίνει με ποδήλατα αντί ηλεκτρικών πατινιών, θα γινόταν αυτή η συζήτηση άραγε;

Επιπλέον, οι δηλώσεις περί ασφάλισης των πατινιών ακούγονται τόσο ουτοπικές, όσο και προβληματικές. Από τη μια μιλάμε για ένα βαρύτατο πλήγμα στη σχετική αγορά (την οποία ωραιότατα τάισε η νομιμοποίηση χρήσης από μικρά παιδιά), αφετέρου έχει ενδιαφέρον να δούμε αν γίνεται νομικώς να υποχρεώνεις σε ασφάλιση οχήματα που δεν ταξινομούνται. Κι αν ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας, μετά τι; Θα ασφαλίσουμε και τα ποδήλατα, τα rollers και τα skateboards; Και πού θα μπει το όριο; Να ασφαλίζουμε και τα κουζινομάχαιρα αν είναι έτσι, όλο και κάποιος κινδυνεύει να κοπεί ετοιμάζοντας τη σαλάτα του.

Όσο για το ζήτημα του παρκαρίσματος των ηλεκτρικών πατινιών, ή μάλλον το πώς βρίσκονται πεταμένα παντού και όπως να ‘ναι, ζήτημα που επίσης φαίνεται να απασχολεί τα μάλα την κυβέρνηση, η λύση είναι απλή και δεν χρειάζεται καμιά νομοθετική πράξη. Ας κάνει η αστυνομία, ΕΛΑΣ και Δημοτική, τη δουλειά της: μάζεμα και πρόστιμα στις εταιρείες που να νοικιάζουν ή στους χρήστες που τα παρατούν.

Ο τελευταίος χρήστης είναι έτσι κι αλλιώς καταγεγραμμένος κανονικότατα μέσω της εφαρμογής με την οποία το νοίκιασε, δεν είναι κάποιος ανώνυμος τυχαίος, έχει ονοματεπώνυμο και ευθύνη για το πού και πώς το άφησε. Αν από την άλλη είναι ιδιωτικό το πατίνι, στο σπανιότατο ενδεχόμενο να βρεθεί πεταμένο σε πεζοδρόμιο η κατάσχεσή του είναι ήδη αρκετή ως τιμωρία.

Να γίνει δηλαδή ό,τι ακριβώς ξέρουν μια χαρά να κάνουν οι αρχές κάθε φορά που βγαίνουν παγανιά για μηχανές παρκαρισμένες στα πεζοδρόμια. Στα πατίνια κολλάμε τώρα;