Harley-Davidson CVO Street Glide και Road Glide - Εκ βάθρων ανανέωση

VVT κινητήρας, νέα ηλεκτρονικά, νέο κοστούμι, νέοι τροχοί, νέο ρεζερβουάρ, κ.α.
Harley-Davidson CVO Street Glide and Road Glide
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/6/2023

Η Harley-Davidson παρουσίασε δυο ριζικά ανανεωμένα CVO (Custom Vehicle Operations) μοντέλα, που θα φέρουν τον νέο V2 κινητήρα της εταιρείας με τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, Ride Modes, πληθώρα ηλεκτρονικών βοηθημάτων, νέα εμφάνιση και πολλές ακόμα αλλαγές.

Οι CVO μοτοσυκλέτες της H-D είχαν… προ-παρουσιαστεί -όπως προστάζει η νέα μόδα- στα τέλη Απριλίου 2023, με κάποια από τα σημαντικότερα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και μόλις 3 φωτογραφίες, ενώ στις 7/6 έγινε η αναλυτική τους παρουσίαση.

Οι δυο Touring μοτοσυκλέτες της εταιρείας από το Milwaukee φέρουν νέο κοστούμι, full-LED φώτα με ενσωματωμένα φλας, νέο και κοντύτερο μπροστινό φτερό, νέο ρεζερβουάρ 23 λίτρων, νέες σκληρές βαλίτσες, νέους τροχούς με τις ακτίνες να πιάνουν στο εξωτερικό τους, α-λα BMW R 1250 GS, κ.α.

CVO Street Glide and Road Glide

Στην καρδιά τους χτυπά ο νέος V2 κινητήρας Milwaukee-Eight των 121 κυβικών ιντσών (1.982 κ.εκ.), με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων και επίσημα νούμερα απόδοσης που κάνουν λόγο για 115 hp / 4.500 rpm και για 19,3 kgm / 3.000 rpm.

HD CVO Road-Glide and Street Glide

Ελαφρύτερα είναι και τα 2 μοντέλα σε σχέση με εκείνα που αντικαθιστούν, κατά 14 κιλά το Street Glide και κατά 15,9 κιλά το Road Glide. Καλά, μη φανταστείτε πως μιλάμε για συλφίδες, καθώς το Road Glide ζυγίζει 391 κιλά γεμάτο υγρά, και το Street Glide 380 κιλά.

CVO Street Glide and Road Glide

Υπεύθυνη για τις νέες αναρτήσεις είναι η SHOWA, με το ανεστραμμένο πιρούνι να έχει διάμετρο 47 mm και διαδρομή 117 mm, και με αύξηση της διαδρομής των πίσω αμορτισέρ κατά 50%, στα 76 mm. Στα φρένα έχουμε 2 δίσκους 320 mm μπροστά και έναν ακόμα 300 mm πίσω, με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Brembo μπροστά και μονοπίστονη δαγκάνα πίσω.

CVO Street Glide and Road Glide

Για πρώτη φορά τα CVO Street Glide και CVO Road Glide έρχονται με τρία Ride Modes -Road, Sport και Rain- που ελέγχουν ηλεκτρονικά την παροχή δύναμης, το φρένο κινητήρα, το Cornering ABS και το Cornering Traction Control. Νέο είναι το σύστημα πολυμέσων των δύο CVO, με Skyline OS, και με νέα TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων 12,3 ιντσών με touch χαρακτηριστικά, και δυνατότητες τηλεφωνίας, διαδικτύου, μουσικής και πλοήγησης.

CVO Street Glide and Road Glide

Ρυθμιζόμενοι είναι οι νέοι αεραγωγοί του φαίρινγκ, με τις δοκιμές στην αεροσήραγγα να δημιουργούν 60% λιγότερες αναταράξεις από τον αέρα σε σχέση με τα μοντέλα του 2022. Παράλληλα, το νέο σύστημα ψύξης του κινητήρα μειώνει και τα ποσά ενέργειας που φτάνουν στον αναβάτη σε σχέση με τα προηγούμενα CVO μοντέλα.

CVO Street Glide and Road Glide

Αμφότερα τα μοντέλα διαθέτουν USB-C θύρα φόρτισης, και ηχοσύστημα κορυφαίων χαρακτηριστικών της Rockford Fosgate 4 ηχείων, με νέο ενισχυτή 500 watt.

CVO Street Glide and Road Glide

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση των CVO Street Glide και CVO Road Glide θα γίνει στο Milwaukee, κατά τη διάρκεια του Harley-Davidson Homecoming Festival, στις 13-16 Ιουλίου 2023, ενώ οι μοτοσυκλέτες αναμένεται να φτάσουν στους dealer της εταιρείας σε παγκόσμια κλίμακα στα μέσα Ιουλίου

Ετικέτες

EICMA: Yadea Velax 2026 - Στην Ευρώπη η νέα σειρά σκούτερ – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις

Δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου - Αυτονομία έως και 110 χλμ.
Yadea Velax EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/11/2025

Η Yadea φέρνει στην Ευρώπη τη σειρά Velax που απαρτίζεται από τρία νέα μοντέλα τα Velax U, Velax H και Velax H-Fast Charge, ενισχύοντας περαιτέρω την γκάμα της.

Οι τρεις εκδόσεις του Velax δεν έχουν διαφορές αναφορικά με τις διαστάσεις με το μήκος και το πλάτος να βρίσκεται για όλα στα 1.944 και 704 χλστ. αντίστοιχα. Το μεταξόνιο είναι επίσης ίδιο στα 1.331 χλστ. και οι τροχοί έχουν ζάντες 14 ιντσών και ελαστικά 90/90 εμπρός και 100/90 πίσω.

Στα φρένα έχουμε συνδυασμένο σύστημα πέδησης με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, με το συμβατικό πιρούνι και τα διπλά αμορτισέρ να φροντίζουν για την ανάρτηση του Velax.

Τα Velax έχουν σύστημα που επιτηρεί την κατάσταση της μπαταρίας τους διαρκώς, ακόμη και όταν δεν λειτουργούν και μπορούν να ενημερώνουν τον αναβάτη μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphone της κινέζικης εταιρείας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, όπως για παράδειγμα το ξεκλείδωμα του σκούτερ από απόσταση.

Μέσω της ίδιας εφαρμογής το Velax μπορεί να ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο τον αναβάτη στην περίπτωση που το σκούτερ κουνηθεί από τη θέση του, ενώ το ηλεκτρικό του σύστημα μπορεί να δεχτεί ενημερώσεις επίσης απομακρυσμένα.

Το Velax ξεκλειδώνει μέσω Bluetooth ασύρματα, σε όλες τις εκδόσεις του, έχει συνδυασμένο σύστημα πέδησης -το ABS απουσιάζει- με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, ασύρματο σύστημα εκκίνησης και τροχούς 14 ιντσών.

Τα τρία Velax διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις επιδόσεις που προσφέρουν και τον τρόπο που φορτίζουν. Η έκδοση U έχει ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει σταθερά τέσσερεις ίππους και 6,6 ίππους μέγιστη ισχύ και η τελική του φτάνει τα 80 χλμ./ώρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ τροφοδοτείται από δύο αποσπώμενες μπαταρίες λιθίου NMC (θετικό ηλεκτρόδιο από νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο) των 2,07 kWh έκαστη, οι οποίες, σύμφωνα με τη Yadea, του προσφέρουν αυτονομία έως και 110 χλμ., ενώ χρειάζονται επτά ώρες για να φορτίσουν από οικιακή πρίζα.
 
Η εκδοση είναι η βασική έκδοση της σειράς με κινητήρα 2,68 ίππων (2 kW), μέγιστη ισχύ στους 4,3 ίππους και τελική ταχύτητα στα 60 χλμ./ώρα. Εδώ η μπαταρία είναι LFP (ηλεκτρόδιο φωσφορικού λιθίου σιδήρου -LiFePO4), που έχει χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φορτίζει σχετικά πιο αργά και χωρητικότητα 2,16 kWh. Και εδώ για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται επτά ώρες, η αυτονομία φτάνει έως τα 66 χλμ. και το βάρος του σκούτερ ανακοινώνεται στα 92 κιλά.

Ακολουθεί η H που έχει επίσης μπαταρία LFP στα 2,28 kWh, όμως αυτή είναι 76 Volt (από 72) και προσφέρει δυνατότητα ταχυφόρτισης. Η Yadea αναφέρει ότι μπορεί να φορτίσει από το 20 στο 80% σε 20 λεπτά και προσφέρει την ίδια αυτονομία των 66 χλμ. με την έκδοση H να έχει και λίγο μεγαλύτερη τελική στα 65 χλμ./ώρα.

Στην EICMA η Yadea παρουσίασε και το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει για τα ηλεκτρικά της μοντέλα με σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλη την εβδομάδα, όπως και μία νέα μπαταρία που μπορεί να λειτουργήσει με -20 βαθμούς Κελσίου.