Νέος κινητήρας 1.982cc με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων από την Harley Davidson

Πρώτα στα CVO του 2024
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/4/2023

Η Harley Davidson έχει ήδη βάλει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων στον υγρόψυκτο V2 κινητήρα Revolution που χρησιμοποιεί στον Panamerica και το νέο Sportster S. Μάλιστα ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει και υδραυλικά αυτορυθμιζόμενες βαλβίδες, αποτελώντας τον μοναδικό κινητήρα μοτοσυκλέτας αυτή τη στιγμή που δεν χρειάζεται ρύθμιση βαλβίδων. Τώρα όμως ήρθε η σειρά να χρησιμοποιήσει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων και στους αερόψυκτους κινητήρες με ωστήρια που χρησιμοποιεί στα μεγάλα cruiser, ξεκινώντας από τα κορυφαία μοντέλα CVO.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει 121 κυβικές ίντσες, που μας κάνουν 1982 κυβικά και είναι ελαφρώς “μικρότερος” από τον ScreaminEagle των 122 κυβικών ιντσών που υπάρχει τώρα ως έξτρα αναβάθμιση (Stage III) για τον Milwaukee-Eight κινητήρα που έχουν όλα τα μεγάλα cruiser μοντέλα της αυτή τη στιγμή. Η χρήση μεταβλητού χρονισμού εκκεντροφόρων έχει γίνει πλέον μια από τις λύσεις που έχουν οι σχεδιαστές κινητήρων για να αντιμετωπίσουν τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων, χωρίς να έχουν απώλειες στην ιπποδύναμη.

2

Συνήθως η λειτουργία τους έχει ως στόχο την μείωση της δυναμικής/πραγματικής συμπίεσης του μείγματος στο θάλαμο καύσης στις χαμηλές στροφές και στην αύξηση της δυναμικής/πραγματικής συμπίεσης  στις υψηλές στροφές. Η θεωρητική συμπίεση προφανώς δεν μπορεί να μεταβληθεί, όμως καθυστερώντας χρονικά το κλείσιμο των βαλβίδων εισαγωγής όταν το έμβολο ανεβαίνει προς τα πάνω για να συμπιέσει το μείγμα, μειώνεται η πραγματική συμπίεση, καθώς ο θάλαμος δεν έχει σφραγίσει πλήρως. Αυτό διευκολύνει την άνοδο του εμβόλου καθώς δεν συμπιέσει τον αέρα μέχρι να κλείσουν πλήρως οι βαλβίδες. Έτσι ο κινητήρας περιστρέφεται πιο εύκολα και χρειάζεται λιγότερη βενζίνη, άρα εκπέμπει και λιγότερους ρύπους. Το πρόβλημα με την χαμηλή συμπίεση είναι πως δεν παράγεις τη μέγιστη απόδοση που μπορεί να σου δώσει ένας κινητήρας βενζίνης. Έτσι στις υψηλές στροφές θέλεις ο χρονισμός του εκκεντροφόρου να αλλάξει, κλείνοντας νωρίτερα τις βαλβίδες και σφραγίζοντας τον θάλαμο καύσης ώστε να εκμεταλλεύσεις όση περισσότερη διαδρομή εμβόλου γίνεται για τη συμπίεση του μείγματος.   

3

 

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.