Νέος κινητήρας 1.982cc με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων από την Harley Davidson

Πρώτα στα CVO του 2024
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/4/2023

Η Harley Davidson έχει ήδη βάλει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων στον υγρόψυκτο V2 κινητήρα Revolution που χρησιμοποιεί στον Panamerica και το νέο Sportster S. Μάλιστα ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει και υδραυλικά αυτορυθμιζόμενες βαλβίδες, αποτελώντας τον μοναδικό κινητήρα μοτοσυκλέτας αυτή τη στιγμή που δεν χρειάζεται ρύθμιση βαλβίδων. Τώρα όμως ήρθε η σειρά να χρησιμοποιήσει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων και στους αερόψυκτους κινητήρες με ωστήρια που χρησιμοποιεί στα μεγάλα cruiser, ξεκινώντας από τα κορυφαία μοντέλα CVO.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει 121 κυβικές ίντσες, που μας κάνουν 1982 κυβικά και είναι ελαφρώς “μικρότερος” από τον ScreaminEagle των 122 κυβικών ιντσών που υπάρχει τώρα ως έξτρα αναβάθμιση (Stage III) για τον Milwaukee-Eight κινητήρα που έχουν όλα τα μεγάλα cruiser μοντέλα της αυτή τη στιγμή. Η χρήση μεταβλητού χρονισμού εκκεντροφόρων έχει γίνει πλέον μια από τις λύσεις που έχουν οι σχεδιαστές κινητήρων για να αντιμετωπίσουν τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων, χωρίς να έχουν απώλειες στην ιπποδύναμη.

2

Συνήθως η λειτουργία τους έχει ως στόχο την μείωση της δυναμικής/πραγματικής συμπίεσης του μείγματος στο θάλαμο καύσης στις χαμηλές στροφές και στην αύξηση της δυναμικής/πραγματικής συμπίεσης  στις υψηλές στροφές. Η θεωρητική συμπίεση προφανώς δεν μπορεί να μεταβληθεί, όμως καθυστερώντας χρονικά το κλείσιμο των βαλβίδων εισαγωγής όταν το έμβολο ανεβαίνει προς τα πάνω για να συμπιέσει το μείγμα, μειώνεται η πραγματική συμπίεση, καθώς ο θάλαμος δεν έχει σφραγίσει πλήρως. Αυτό διευκολύνει την άνοδο του εμβόλου καθώς δεν συμπιέσει τον αέρα μέχρι να κλείσουν πλήρως οι βαλβίδες. Έτσι ο κινητήρας περιστρέφεται πιο εύκολα και χρειάζεται λιγότερη βενζίνη, άρα εκπέμπει και λιγότερους ρύπους. Το πρόβλημα με την χαμηλή συμπίεση είναι πως δεν παράγεις τη μέγιστη απόδοση που μπορεί να σου δώσει ένας κινητήρας βενζίνης. Έτσι στις υψηλές στροφές θέλεις ο χρονισμός του εκκεντροφόρου να αλλάξει, κλείνοντας νωρίτερα τις βαλβίδες και σφραγίζοντας τον θάλαμο καύσης ώστε να εκμεταλλεύσεις όση περισσότερη διαδρομή εμβόλου γίνεται για τη συμπίεση του μείγματος.   

3

 

Kawasaki - Έρχεται νέο 4κύλινδρο Z [Video]

Παρουσίαση στις 30 Οκτωβρίου - Η απόδοση στο επίκεντρο
Έρχεται νέο Kawsasaki Z teaser video
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/10/2024

Με ένα ιδιαίτερα λιτό teaser video η Kawasaki έκανε γνωστή την πρόθεσή της να παρουσιάσει μία καινούργια γυμνή μοτοσυκλέτα με την απορία να λύνεται σε μερικές ημέρες. 

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τη φετινή EICMA, ενώ αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος και για την επόμενη μοτοσυκλέτα που θα παρουσιάσει η Kawasaki, λίγες εβδομάδες πριν η διεθνής έκθεση του Μιλάνου ανοίξει τις πύλες της στο κοινό.

Το video της Kawasaki είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα ωστόσο με εικόνες αλλά και ηχητικά η ιαπωνική εταιρεία μας δίνει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για νέο 4κύλινδρο γυμνό μοντέλο που θα έρθει για να πάρει τη θέση του ανάμεσα στα Ζ. 

Έρχεται νέο Kawsasaki Z teaser video

Η νέα μοτοσυκλέτα έρχεται για να τοποθετηθεί μεταξύ των κορυφαίων Z, πού ακριβώς θα το μάθουμε σε μερικές ημέρες, αλλά εκείνη που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες ανανέωσης είναι η Ζ900, με τη λέξη "Performance" να είναι και η μοναδική που κάνει την εμφάνισή της στο σύντομο video από το Akashi. 

Η κίνηση της Kawasaki δεν είναι τυχαία, έπειτα και από την παρουσίαση του CB1000R από τη Honda και αυτό δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση και την πιθανότητα, αντί για νέο Z900 να δούμε να παρουσιάζεται ένα Ζ1100 με το μοτέρ των μεγάλων Ninja SX και Versys, όμως με σαφώς υψηλότερη ισχύ από τους 135 ίππους και μικρότερο συνολικό βάρος από το υπετροφοδοτούμενο Z H2 των 239 ανακοινώσιμων κιλών.

Σημειολογικά, το γεγονός ότι στο video φαίνονται και βιράζ πίστας οδηγούν τη σκέψη ότι η απόδοση για τη νέα μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων δεν θα εκφράζεται μόνο από τις επιδόσεις του κινητήρα αλλά και από τη δυναμική συμπεριφορά της.