Νέος κινητήρας 1.982cc με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων από την Harley Davidson

Πρώτα στα CVO του 2024
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/4/2023

Η Harley Davidson έχει ήδη βάλει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων στον υγρόψυκτο V2 κινητήρα Revolution που χρησιμοποιεί στον Panamerica και το νέο Sportster S. Μάλιστα ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει και υδραυλικά αυτορυθμιζόμενες βαλβίδες, αποτελώντας τον μοναδικό κινητήρα μοτοσυκλέτας αυτή τη στιγμή που δεν χρειάζεται ρύθμιση βαλβίδων. Τώρα όμως ήρθε η σειρά να χρησιμοποιήσει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων και στους αερόψυκτους κινητήρες με ωστήρια που χρησιμοποιεί στα μεγάλα cruiser, ξεκινώντας από τα κορυφαία μοντέλα CVO.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει 121 κυβικές ίντσες, που μας κάνουν 1982 κυβικά και είναι ελαφρώς “μικρότερος” από τον ScreaminEagle των 122 κυβικών ιντσών που υπάρχει τώρα ως έξτρα αναβάθμιση (Stage III) για τον Milwaukee-Eight κινητήρα που έχουν όλα τα μεγάλα cruiser μοντέλα της αυτή τη στιγμή. Η χρήση μεταβλητού χρονισμού εκκεντροφόρων έχει γίνει πλέον μια από τις λύσεις που έχουν οι σχεδιαστές κινητήρων για να αντιμετωπίσουν τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων, χωρίς να έχουν απώλειες στην ιπποδύναμη.

2

Συνήθως η λειτουργία τους έχει ως στόχο την μείωση της δυναμικής/πραγματικής συμπίεσης του μείγματος στο θάλαμο καύσης στις χαμηλές στροφές και στην αύξηση της δυναμικής/πραγματικής συμπίεσης  στις υψηλές στροφές. Η θεωρητική συμπίεση προφανώς δεν μπορεί να μεταβληθεί, όμως καθυστερώντας χρονικά το κλείσιμο των βαλβίδων εισαγωγής όταν το έμβολο ανεβαίνει προς τα πάνω για να συμπιέσει το μείγμα, μειώνεται η πραγματική συμπίεση, καθώς ο θάλαμος δεν έχει σφραγίσει πλήρως. Αυτό διευκολύνει την άνοδο του εμβόλου καθώς δεν συμπιέσει τον αέρα μέχρι να κλείσουν πλήρως οι βαλβίδες. Έτσι ο κινητήρας περιστρέφεται πιο εύκολα και χρειάζεται λιγότερη βενζίνη, άρα εκπέμπει και λιγότερους ρύπους. Το πρόβλημα με την χαμηλή συμπίεση είναι πως δεν παράγεις τη μέγιστη απόδοση που μπορεί να σου δώσει ένας κινητήρας βενζίνης. Έτσι στις υψηλές στροφές θέλεις ο χρονισμός του εκκεντροφόρου να αλλάξει, κλείνοντας νωρίτερα τις βαλβίδες και σφραγίζοντας τον θάλαμο καύσης ώστε να εκμεταλλεύσεις όση περισσότερη διαδρομή εμβόλου γίνεται για τη συμπίεση του μείγματος.   

3

 

Kawasaki Vulcan S 2024: Με νέους χρωματισμούς

Χρησιμοποιώντας τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Versys 650
motomag Kawasaki Vulcan S 2024: Με νέους χρωματισμούς
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/10/2023

To μεσαίου κυβισμού cruiser Vulcan S της Kawasaki για το 2024 παραμένει δίχως αλλαγές όσον αφορά τα μηχανικά του μέρη, ωστόσο αποκτά ακόμη έναν χρωματικό συνδυασμό φτάνοντας πλέον τους τρεις.

Η Kawasaki η οποία παρουσίασε το Versys 650 του 2024 το οποίο δεν έχει καμία αλλαγή στα μηχανικά μέρη παρά μόνο χρωματικές αλλαγές, έδωσε στη δημοσιότητα και το Vulcan S της νέας χρονιάς το οποίο χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Versys 650 και -όπως μπορείτε να μαντέψετε- έχει και αυτό μονάχα αλλαγές στα χρώματα για το 2024. Στους δύο χρωματισμούς Metallic Flat Spark Black και Metallic Matte Carbon Gray/Ebony έρχεται να προστεθεί ο νέος Pearl Matte Sage Green/Metallic Flat Spark Black, με τους υποψήφιους πελάτες να έχουν πλέον ακόμη μία επιλογή για να καλύψει το γούστο τους.

Kawasaki Vulcan S 2024

Όσον αφορά τον κινητήρα αυτός είναι ο δικύλινδρος εν σειρά χωρητικότητας 649 κ. εκ. απόδοσης 61 ίππων, με τον εξοπλισμό να περιλαμβάνει το Kawasaki Ergo-Fit -το τιμόνι και η θέση της σέλας μπορούν να ρυθμιστούν σε τρεις θέσεις-, το παράκεντρα τοποθετημένο μονό πίσω αμορτισέρ με μοχλικό καθώς και το δικάναλο ABS. Η Kawasaki ταυτόχρονα προσφέρει μια μεγάλη γκάμα έξτρα εξοπλισμού για το Vulcan S.

Kawasaki Vulcan S 2024
Ετικέτες