HIF Global - Πήρε το πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου συνθετικών καυσίμων στον κόσμο

Αναμένεται να παράγει 760 εκατομμύρια λίτρα eFuels τον χρόνο
HIF Global
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/5/2023

Η HIF (Highly Innovative Fuels) Global, εταιρεία συνθετικών καυσίμων που ιδρύθηκε το 2016, έλαβε την απαραίτητη περιβαλλοντική άδεια που της επιτρέπει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής συνθετικών καυσίμων (eFuels) στις Η.Π.Α.

Το 2020, την ίδια χρονιά που ξεκίνησε συνεργασία και με τις Siemens Energy AG και Porsche AG που επένδυσαν σημαντικά ποσά στην εταιρεία eFuels, η HIF δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής συνθετικών καυσίμων της στη Χιλή (Haru Oni), το οποίο λειτούργησε μέσα στο 2022. Η HIF Global ετοιμάζει κι άλλα εργοστάσιασυνθετικών καυσίμων σε παγκόσμια κλίμακα, όπως της Αυστραλίας που αναμένεται να είναι λειτουργικό το 2026.

Θυμίζουμε πως τα συνθετικά καύσιμα,ένα από τα τελευταία οχυρά του θερμικού κινητήρα, θεωρούνται ανθρακικά ουδέτερα καθώς παράγονται από ανακυκλωμένο CO2, όμως η χρήση τους συνεχίζει να παράγει επικίνδυνες τοξίνες και CO2.

Στις 25 Απριλίου του 2023, η HIF Global πήρε την περιβαλλοντική άδεια από τα αρμόδια όργανα της επιτροπής ελέγχων της πολιτείας του Τέξας, για ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο παραγωγής συνθετικών καυσίμων στην πολιτεία Matagorda.

HIF Global

Όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο HIF Matagorda eFuels, θα παράγει ανθρακικά ουδέτερο ναυτιλιακό καύσιμο και βενζίνη που θα εφοδιάζει οχήματα με θερμικούς κινητήρες τρέχουσας τεχνολογίας, χωρίς να χρειάζονται καμία μετατροπή για να κινηθούν με αυτή. Καμία μετατροπή όμως δεν θα χρειαστεί ούτε και στις υποδομές προμήθειας των οχημάτων με συνθετικά καύσιμα.

Haru Oni

H Meg Gentle, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διοικητικού Συμβουλίου της HIF Global δήλωσε: "Τον Δεκέμβριο το εργοστάσιο παραγωγής συνθετικών καυσίμων μας στη νότια Χιλή (σσ. φωτό ανοίγματος και σχέδιο άνω) ξεκίνησε τη λειτουργία ανθρακικά ουδέτερων καυσίμων οχημάτων (σσ. με ετήσια παραγωγή 130.000 λίτρων). Στο Τέξας ανεβάζουμε τον πήχη, κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο εργοστάσιο συνθετικών καυσίμων του κόσμου, με ετήσια παραγωγή 200 εκατομμυρίων γαλονιών (760 εκατομμυρίων λίτρων) ναυτιλιακών καυσίμων και βενζίνης, ισοδύναμη ποσότητα που ισοδυναμεί με απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα πάνω από 400.000 αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους."

Τα ανθρακικά ουδέτερα καύσιμα από το εργοστάσιο της HIF Global θα παραχθούν χρησιμοποιώντας 2 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένου διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό με τη χρήση 300.000 τόνων "πράσινου" υδρογόνου που έχει διαχωριστεί από το νερό με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Κατά την κατασκευή του εργοστασίου θα δημιουργηθούν 4.500 θέσεις εργασίας, ενώ για τη λειτουργία του προβλέπεται να απασχολούνται 100 μόνιμοι υπάλληλοι.

Η κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2024

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.