HIF Global - Πήρε το πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου συνθετικών καυσίμων στον κόσμο

Αναμένεται να παράγει 760 εκατομμύρια λίτρα eFuels τον χρόνο
HIF Global
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/5/2023

Η HIF (Highly Innovative Fuels) Global, εταιρεία συνθετικών καυσίμων που ιδρύθηκε το 2016, έλαβε την απαραίτητη περιβαλλοντική άδεια που της επιτρέπει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής συνθετικών καυσίμων (eFuels) στις Η.Π.Α.

Το 2020, την ίδια χρονιά που ξεκίνησε συνεργασία και με τις Siemens Energy AG και Porsche AG που επένδυσαν σημαντικά ποσά στην εταιρεία eFuels, η HIF δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής συνθετικών καυσίμων της στη Χιλή (Haru Oni), το οποίο λειτούργησε μέσα στο 2022. Η HIF Global ετοιμάζει κι άλλα εργοστάσιασυνθετικών καυσίμων σε παγκόσμια κλίμακα, όπως της Αυστραλίας που αναμένεται να είναι λειτουργικό το 2026.

Θυμίζουμε πως τα συνθετικά καύσιμα,ένα από τα τελευταία οχυρά του θερμικού κινητήρα, θεωρούνται ανθρακικά ουδέτερα καθώς παράγονται από ανακυκλωμένο CO2, όμως η χρήση τους συνεχίζει να παράγει επικίνδυνες τοξίνες και CO2.

Στις 25 Απριλίου του 2023, η HIF Global πήρε την περιβαλλοντική άδεια από τα αρμόδια όργανα της επιτροπής ελέγχων της πολιτείας του Τέξας, για ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο παραγωγής συνθετικών καυσίμων στην πολιτεία Matagorda.

HIF Global

Όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο HIF Matagorda eFuels, θα παράγει ανθρακικά ουδέτερο ναυτιλιακό καύσιμο και βενζίνη που θα εφοδιάζει οχήματα με θερμικούς κινητήρες τρέχουσας τεχνολογίας, χωρίς να χρειάζονται καμία μετατροπή για να κινηθούν με αυτή. Καμία μετατροπή όμως δεν θα χρειαστεί ούτε και στις υποδομές προμήθειας των οχημάτων με συνθετικά καύσιμα.

Haru Oni

H Meg Gentle, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διοικητικού Συμβουλίου της HIF Global δήλωσε: "Τον Δεκέμβριο το εργοστάσιο παραγωγής συνθετικών καυσίμων μας στη νότια Χιλή (σσ. φωτό ανοίγματος και σχέδιο άνω) ξεκίνησε τη λειτουργία ανθρακικά ουδέτερων καυσίμων οχημάτων (σσ. με ετήσια παραγωγή 130.000 λίτρων). Στο Τέξας ανεβάζουμε τον πήχη, κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο εργοστάσιο συνθετικών καυσίμων του κόσμου, με ετήσια παραγωγή 200 εκατομμυρίων γαλονιών (760 εκατομμυρίων λίτρων) ναυτιλιακών καυσίμων και βενζίνης, ισοδύναμη ποσότητα που ισοδυναμεί με απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα πάνω από 400.000 αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους."

Τα ανθρακικά ουδέτερα καύσιμα από το εργοστάσιο της HIF Global θα παραχθούν χρησιμοποιώντας 2 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένου διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό με τη χρήση 300.000 τόνων "πράσινου" υδρογόνου που έχει διαχωριστεί από το νερό με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Κατά την κατασκευή του εργοστασίου θα δημιουργηθούν 4.500 θέσεις εργασίας, ενώ για τη λειτουργία του προβλέπεται να απασχολούνται 100 μόνιμοι υπάλληλοι.

Η κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2024

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.