Χιονισμένο τώρα το Passo dello Stelvio [LIVE VIDEO]: Δεν είναι σπάνιο αλλά η αντίθεση είναι μεγάλη

Φυσιολογικό, αλλά πιάνει πολλούς στον ύπνο
Stelvio_Xioni
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/7/2025

Από Νοέμβριο μέχρι Μάιο κλείνει κάθε χρόνο ένα από τα πιο φημισμένα ορεινά περάσματα στις Άλπεις, το στριφτερό Stelvio.

Ωστόσο έχουν υπάρξει πολλές φορές που μέσα στο κατακαλόκαιρο χιονίζει αν και σπανίως κλείνει τελείως το καλοκαίρι, δημιουργούνται όμως αφιλόξενες συνθήκες για μία μεγάλη μερίδα αναβατών που δεν είναι συνηθισμένοι στις έντονες καιρικές συνθήκες, πολλοί δε από αυτούς ακόμη και στις φουρκέτες του με καλό καιρό και μπόλικη πρόσφυση.

Το πότε θα ανοίξει την Άνοιξη το πέρασμα δεν είναι πάντα ξεκάθαρο, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, όπως επίσης και ο Σεπτέμβριος είναι πλέον ένας μήνας με υψηλό ρίσκο. Στο ενδιάμεσο το βρίσκεις σχεδόν πάντα γεμάτο από κάθε είδους οχήματα οπότε σπάνια μπορεί πλέον να οδηγήσει σβέλτα εκεί, όπως γινόταν παλιά.

Έχουμε οδηγήσει στο Stelvio με όλες σχεδόν τις συνθήκες, ακόμη και με χιονόπτωση και η αλήθεια είναι πως αν το πετύχεις με καλό καιρό και χωρίς πολύ κίνηση, θέλεις να ξανά ανέβεις, μόλις κατέβεις και το ανάποδο.

Είμασταν στο Μιλάνο μόλις το περασμένο Σάββατο, καλεσμένοι της Yamaha για την πρώτη επίσκεψη που γίνεται σε δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις εκεί και ο καύσωνας που τώρα έχει έρθει σε εμάς, ταλαιπωρούσε την μεγάλη πόλη κάτω από τις Άλπεις, με τους Ιταλούς να σχολιάζουν πως το φυσιολογικό είναι να καταλήξει όλο αυτό στα βουνά, όπως και έγινε. Για όλους εκείνους που προγραμμάτιζαν ή ονειρεύονται κάποτε μία επίσκεψη στα ορεινά περάσματα των Άλπεων, ας θυμούνται πως μπορεί να χιονίσει ακόμη και τον Ιούλιο και συνήθως μετά από μερικές ημέρες καύσωνα, ώστε να προγραμματίσουν αντίστοιχη ελαστικότητα στο ταξίδι τους.

Οι διαδρομές στα βουνά είναι μία φανταστική απάντηση στον καύσωνα, για όσους τυχερούς μπορούν να πάρουν τον χρόνο που χρειάζεται.

 

Passo dello Stelvio LIVE Daily morning informal live from the top of the Pass. Learn about the actual weather and the road conditions and all the important news first hand! Look for the Curvafoto signs in 3 different curves!

Posted by Kanyarfotó on Tuesday, July 8, 2025

 

 

Ετικέτες

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/6/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 91 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.