Honda CB1000 Hornet 2024: Ο Μπόλντορας επιστρέφει ως Hornet!

Συγχώνευση μοντέλων και ενοποίηση γκάμας
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/9/2023

Η Honda έχει έως σήμερα μια τεράστια γκάμα μοντέλων, πολλά από τα οποία έχουν σχεδιαστεί και πωλούνται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες αγορές. Υπάρχουν μοντέλα που πωλούνται μόνο στην αγορά της Λατινικής Αμερικής όπου η κατηγορία των 125 και 150 κυβικών είναι η πιο εμπορική.

Υπάρχουν πάνω από δέκα διαφορετικά μοντέλα παπιών για τις αγορές της Ασίας. Πρόσφατα έφτιαξε το πανέμορφο GB350 για την αγορά της Ινδίας και φυσικά διατηρεί στην παραγωγή κάποια τετρακύλινδρα 400άρια για την τοπική αγορά της Ιαπωνίας. Όλα αυτά τα μοντέλα έχουν εμπορικό νόημα για την Honda, όσο οι συγκεκριμένες αγορές μπορούν να τα απορροφήσουν σε μεγάλες ποσότητες. Αυτή η εξειδίκευση ορισμένων μοντέλων για συγκεκριμένες αγορές, μπορεί να χάσει το νόημά της όταν αλλάξουν οι προδιαγραφές ρύπων ή η φορολογική νομοθεσία της τοπικής αγοράς. Στην αγορά της Ιαπωνίας μπορεί να υπάρχει σταθερότητα στην νομοθεσία που αφορά την φορολογία των οχημάτων, όμως οι προδιαγραφές ρύπων για τα δίκυκλα άλλαξαν και πλέον είναι αντίστοιχες με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. όπως έγινε και στην Ινδία.

Αυτό είναι καλό και κακό για τις εταιρείες, καθώς πλέον θα πρέπει να σχεδιάζουν μοντέλα με ακριβότερα συστήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όμως την ίδια στιγμή δεν χρειάζεται να φτιάχνουν τρεις ή τέσσερεις διαφορετικές εκδόσεις κινητήρα για το ίδιο μοντέλο, κάτι που επίσης αυξάνει το κόστος παραγωγής, ειδικά σε μοντέλα που κατασκευάζονται σε μικρούς αριθμούς αντίτυπων.

Έτσι η Honda φαίνεται πως έχει μπει σε μια διαδικασία “ξεσκαρταρίσματος” της γκάμας της, όπως μας δείχνουν οι τελευταίες πληροφορίες που μας έρχονται από το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες δημοσιογράφους, το τετρακύλινδρο CB900F που είχε παρουσιαστεί ως πρωτότυπο στην έκθεση του Tokyo θα βρει στην παραγωγή μεν, αλλά θα λέγεται Hornet 1000 και θα “αντικαταστήσει” το CB1000R. Παρά τον υγρόψυκτο κινητήρα της, η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα θα έχει retro εμφάνιση που θα θυμίζει τα Bol D’or και πιθανότατα θα υπάρχει και ένα μικρότερο retro αδερφάκι του, με τον δικύλινδρο κινητήρα και το πλαίσιο του Hornet 750. Ο στόχος της Honda με αυτά τα δύο μοντέλα είναι να αντικαταστήσει ταυτόχρονα και τα CB1300 Super Four / CB1300 Super Bol D’or στην αγορά της Ιαπωνίας.

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.