Honda: Αυτό είναι το νέο Bol d'Οr

Έτοιμο για την παραγωγή
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/3/2020

Η μοτοσυκλέτα της φωτογραφίας είναι αληθινή και όχι ψηφιακό σχέδιο. Πρόκειται για το CB-F Concept που σκόπευε να παρουσιάσει η Honda στην 36η έκθεση της Osaka που θα άνοιγε τις πύλες της στις 27 Μαρτίου.

Δυστυχώς λόγω των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη από την πανδημία του COVID-19, η έκθεση ακυρώθηκε και η Honda άφησε να διαρρεύσει μια στουντιακή φωτογραφία από το πρωτότυπο CB-F, που είναι ο προπομπός της μοτοσυκλέτας παραγωγής.

Όπως βλέπετε, το Concept βασίζεται στα μηχανικά μέρη του καινούριου CB1000R, έχοντας κρατήσει ακόμα και το μονόμπρατσο ψαλίδι.

Φυσικά η αισθητική του ρεζερβουάρ, της διπλής ενιαίας σέλας και της ουράς, είναι όσο πιο κοντά γίνεται στα CB750F/CB900F των αρχών της δεκαετίας του ’80. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή των χρωμάτων και των γραφικών, που θυμίζουν όσο περισσότερο γίνεται τα χρώματα που είχαν οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της γαλλικής εργοστασιακής ομάδας endurance της Honda, η οποία θριάμβευσε στους αγώνες αντοχής του Bol d'Οr.

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στη φωτογραφία, φαίνεται πως η εργονομία της θέσης οδήγησης διαφέρει αρκετά από το CB1000R, καθώς το τιμόνι είναι ελαφρώς πιο ψηλό, δημιουργώντας μια πιο χαλαρή στάση του σώματος πάνω στη μοτοσυκλέτα σε σχέση με το CB1000R. Τα όργανα δυστυχώς είναι ψηφιακά LCD, όμως ο προβολέας είναι πιο ψηλά τοποθετημένος και έχει από κάτω του τις δύο κόρνες όπως τα παλιά Μπολντόρια!

Η Honda λέει πως το CB-F Concept είναι φόρος τιμής στο CB900F (έβγανε και σε 750 κυβικά) που έκανε γνωστό το όνομα των CB σε όλο τον πλανήτη. Εμείς βέβαια ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό, πως ετοίμαζαν έναν άμεσο ανταγωνιστή για τα Kawasaki Z900RS και Suzuki Katana και το συγκεκριμένο CB-F Concept είναι ο προπομπός της επιστροφής των Bol’dor στη σύγχρονη εποχή. Επίσης το γεγονός πως διάλεξαν ως βάση το CB1000R, σημαίνει πως θα περνά τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και θα το δούμε σίγουρα να κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Όπως είπαμε, το αρχικό πλάνο της Honda ήταν να δείξει τώρα το νέο Bol d'Οr ως πρωτότυπο και στις εκθέσεις του φθινοπώρου να έδειχνε την έκδοση παραγωγής. Με την κατάσταση που επικρατεί είναι δύσκολο να γίνουν πλάνα παρουσιάσεων, αλλά όπως φαίνεται η Honda δεν σκοπεύει να αλλάζει τον προγραμματισμό της σε επίπεδο παραγωγής, γι΄αυτό και προχώρησε στην διαδικτυακή παρουσίαση του προπομπού του νέου Bol d'Οr.       

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.