Honda: Αυτό είναι το νέο Bol d'Οr

Έτοιμο για την παραγωγή
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/3/2020

Η μοτοσυκλέτα της φωτογραφίας είναι αληθινή και όχι ψηφιακό σχέδιο. Πρόκειται για το CB-F Concept που σκόπευε να παρουσιάσει η Honda στην 36η έκθεση της Osaka που θα άνοιγε τις πύλες της στις 27 Μαρτίου.

Δυστυχώς λόγω των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη από την πανδημία του COVID-19, η έκθεση ακυρώθηκε και η Honda άφησε να διαρρεύσει μια στουντιακή φωτογραφία από το πρωτότυπο CB-F, που είναι ο προπομπός της μοτοσυκλέτας παραγωγής.

Όπως βλέπετε, το Concept βασίζεται στα μηχανικά μέρη του καινούριου CB1000R, έχοντας κρατήσει ακόμα και το μονόμπρατσο ψαλίδι.

Φυσικά η αισθητική του ρεζερβουάρ, της διπλής ενιαίας σέλας και της ουράς, είναι όσο πιο κοντά γίνεται στα CB750F/CB900F των αρχών της δεκαετίας του ’80. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή των χρωμάτων και των γραφικών, που θυμίζουν όσο περισσότερο γίνεται τα χρώματα που είχαν οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της γαλλικής εργοστασιακής ομάδας endurance της Honda, η οποία θριάμβευσε στους αγώνες αντοχής του Bol d'Οr.

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στη φωτογραφία, φαίνεται πως η εργονομία της θέσης οδήγησης διαφέρει αρκετά από το CB1000R, καθώς το τιμόνι είναι ελαφρώς πιο ψηλό, δημιουργώντας μια πιο χαλαρή στάση του σώματος πάνω στη μοτοσυκλέτα σε σχέση με το CB1000R. Τα όργανα δυστυχώς είναι ψηφιακά LCD, όμως ο προβολέας είναι πιο ψηλά τοποθετημένος και έχει από κάτω του τις δύο κόρνες όπως τα παλιά Μπολντόρια!

Η Honda λέει πως το CB-F Concept είναι φόρος τιμής στο CB900F (έβγανε και σε 750 κυβικά) που έκανε γνωστό το όνομα των CB σε όλο τον πλανήτη. Εμείς βέβαια ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό, πως ετοίμαζαν έναν άμεσο ανταγωνιστή για τα Kawasaki Z900RS και Suzuki Katana και το συγκεκριμένο CB-F Concept είναι ο προπομπός της επιστροφής των Bol’dor στη σύγχρονη εποχή. Επίσης το γεγονός πως διάλεξαν ως βάση το CB1000R, σημαίνει πως θα περνά τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και θα το δούμε σίγουρα να κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Όπως είπαμε, το αρχικό πλάνο της Honda ήταν να δείξει τώρα το νέο Bol d'Οr ως πρωτότυπο και στις εκθέσεις του φθινοπώρου να έδειχνε την έκδοση παραγωγής. Με την κατάσταση που επικρατεί είναι δύσκολο να γίνουν πλάνα παρουσιάσεων, αλλά όπως φαίνεται η Honda δεν σκοπεύει να αλλάζει τον προγραμματισμό της σε επίπεδο παραγωγής, γι΄αυτό και προχώρησε στην διαδικτυακή παρουσίαση του προπομπού του νέου Bol d'Οr.       

Ετικέτες

BMW Motorrad M 1000 XR - 200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά

Παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή, περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο παραγωγής το Β' 6μηνο του 23
BMW M 1000 XR Prototype
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

Με την πρωτότυπη M 1000 XR, η BMW Motorrad μας δίνει μία πρώτη γεύση από το τρίτο μοντέλο M της, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Β' 6μηνο του 2023. Μια ψηλή μοτοσυκλέτα sport-τουρισμού με έφεση στην υπερβολή, με απόδοση 200 hp και βάρος μόλις 223 γεμάτων κιλών!

Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και των μοντέλων υψηλών επιδόσεων της BMW. Το 2019 η BMW Motorrad ξεκίνησε με τη σειρά της να χρησιμοποιεί το γράμμα Μ για τεχνικό ρουχισμό και για αξεσουάρ. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν οι δυο πρώτες M εκδόσεις της BMW Motorrad, με τη μορφή της M RR και της M R.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων της BMW Motorrad και μία παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το τρίτο μοντέλο της σειράς Μ, η πρωτότυπη M 1000 XR αποτελεί πρόγευση μιας supersport μοτοσυκλέτας τουρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καθημερινό μεταφορικό μέσο, ως μοτοσυκλέτα σπορ-τουρισμού, αλλά και ως Supersport μοτοσυκλέτα σε track day χρήση.

200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά!

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Ως βάση εδώ χρησιμοποιείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας της supersport BMW S 1000 RR, ο οποίος διαθέτει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων BMW ShiftCam. Με απόδοση πάνω από 200 hp, βάρος μόλις 223 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ, η M XR διαθέτει κορυφαίο πλαίσιο, αναρτήσεις, αεροδυναμική και ηλεκτρονικά βοηθήματα, αποτελώντας μια μοναδική crossover μοτοσυκλέτα.

Περαιτέρω μείωση του βάρους και ακόμη πιο δυναμική συμπεριφορά μπορούν να επιτευχθούν με το M Competition Package, το οποίο διατίθεται ως προαιρετικός εργοστασιακός εξοπλισμός. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M XR είναι περίπου 280 χλμ/ώρα!

M winglets αεροδυναμικά "φτεράκια"

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Πέρα από τα κορυφαία περιφερειακά, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτότυπου M XR. Η νέα M XR απέκτησε αεροδυναμικά "φτεράκια" με στόχο να κρατά τον μπροστινό τροχό "βιδωμένο" στην άσφαλτο ακόμη και στις πιο βίαιες επιταχύνσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Το πρόσθετο φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό εξουδετερώνει την τάση ανύψωσής του κατά την επιτάχυνση, με αποτέλεσμα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης να παρεμβαίνει λιγότερο. Έτσι περισσότερη κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε επιτάχυνση με αποτέλεσμα ο αναβάτης να επιτυγχάνει ταχύτερο χρόνο στην πίστα. Η σέλα και το τρίγωνο της θέσης του αναβάτη έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζεται με βέλτιστο τρόπο ο μπροστινός τροχός, βοηθώντας ακόμα περισσότερο το κράτημα.

Φρένα M με ακτινική τρόμπα μπροστά

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Όπως η M RR και η M R, έτσι και η νέα M XR διαθέτει φρένα M. Αυτά αναπτύχθηκαν με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα στις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσικλέτες της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Οι δαγκάνες των φρένων M διαθέτουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα BMW M 1000 XR το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Δείτε παρακάτω το θεαματικό βίντεο για τη μοτοσυκλέτα, που έγινε με τη συνδρομή του αναβάτη της BMW στο Isle of Man TT, Peter Hickman!

 

BMW Motorrad Βαγιανέλης

Ετικέτες