Honda - Λέει όχι στην επιστροφή του τετρακύλινδρου Bol d'Or

Παράθυρο όμως για δικύλινδρο retro μοντέλο με το Hawk 75
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2022

Το 2020 η Honda είχε παρουσιάσει το CB-F Concept, μια σύγχρονη ερμηνεία του θρυλικού Bol d’Or, ώστε να σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη και να αποφασίσει για τυχόν επιστροφή του εμβληματικού μοντέλου της. Όπως φαίνεται όμως, το τετρακύλινδρο CB-F Concept θα παραμείνει concept, με τις ελπίδες των φίλων του ρετρό στιλ να μετατοπίζονται στο δικύλινδρο Hawk 75.

Τα τετρακύλινδρα CB 750F / 900F / 1100F Bol d’Or (χρυσά κύπελα) της Honda που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μαζί με τις F2 εκδόσεις με το full-fairing, άφησαν εποχή με τις επιδόσεις αλλά και με την εμφάνιση τους, και ακόμη και σήμερα αποτελούν συλλεκτικά μοντέλα.

Το 2020, εν μέσω καραντίνας για την Covid-19, η Honda παρουσίασε το CB-F Concept, με στιλ που βασιζόταν στα Bol d’Or μοντέλα του παρελθόντος, σε σύγχρονη όμως εκδοχή, με ανεστραμμένο πιρούνι, μονόμπρατσο ψαλίδι, LED φώτα, και TFT έγχρωμη οθόνη οργάνων. Ένα ατσάλινο πλαίσιο μονής ραχοκοκαλιάς κι ένας υγρόψυκτος τετρακύλινδρος κινητήρας 998 κ.εκ. ολοκλήρωναν το σύνολο, με αισθητικές “τσαχπινιές” όπως τις δυο κόρνες κάτω από τον προβολέα, το vintage ρεζερβουάρ, την ενιαία σέλα-ουρά και τα ρετρό χρώματα να ξεσηκώνουν τους φαν των κλασικών.

Κι ενώ το πετυχημένο redesign μας έκανε να πιστεύουμε πως το CB-F ήταν “σιγουράκι” για την παραγωγή, δυόμισι χρόνια μετά την παρουσίαση του CB-F Concept, τα νέα είναι απογοητευτικά.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Honda έδειξε δυο special εκδόσεις (30th Anniversary) για τα CB1300 Super Four SP & Super Bol d’ Or SP που κυκλοφορούν ακόμα στην Ιαπωνία, και εκεί οι σχεδιαστές της μοτοσυκλέτας, που είχαν επίσης σχεδιάσει και το CB-F Concept του 2020, δήλωσαν πως το Concept δεν θα βγει στην παραγωγή.

Απ’ ότι φαίνεται, η Honda είναι ικανοποιημένη με τα CB1300, έστω και με την περιορισμένη παραγωγή τους αποκλειστικά για την ιαπωνική αγορά, και οι ολοένα πιο σκληρές Euro προδιαγραφές (ειδικά οι επερχόμενες 5+ που αναμένονται το 2024) δυσκολεύει τις εταιρείες στην παρουσίαση νέων τετρακύλινδρων μοντέλων που καίνε περισσότερο σε χαμηλές και μεσαίες στροφές και δεν μπορούν έτσι να “πιάσουν” τις προδιαγραφές ρύπων. Αν μάλιστα ισχύσει η πληροφορία πως οι μετρήσεις των Euro5+ θα γίνονται όχι στον εργαστηριακό πάγκο πλέον (WMTC), αλλά σε χρήση δρόμου, τότε οι συνθήκες δυσκολεύουν πολύ περισσότερο.

Η απάντηση ίσως έλθει με τους δικύλινδρους κινητήρες, και στην περίπτωση της Honda με το δικύλινδρο εν σειρά σύνολο των Hornet 750 / Transalp 750 των 90,5 ίππων και των 7,65 κιλών ροπής. Όπως βλέπουμε σε ένα διάγραμμα που είχε δημοσιεύσει παλαιότερα το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine, που έχει πάντα εκ των έσω πληροφορίες όσον αφορά στα ιαπωνικά εργοστάσια, η Honda ετοιμάζει δύο ακόμα μοντέλα με τον ίδιο κινητήρα.

Το ρετρό γυμνό μοντέλο Hawk 75 -τον μικρό αδελφό του επίσης δικύλινδρου Hawk 11 με τον κινητήρα της Africa Twin-, και ένα CBR750RR, στα πρότυπα του Yamaha R7.

Αν ισχύσουν οι πληροφορίες του Young Machine, τότε το CB-F Concept θα βγει μεν στην παραγωγή, με δικύλινδρο δε κινητήρα, κάτι που σίγουρα θα απογοητεύσει τους “πιουρίστες” φαν των αυθεντικών τετρακύλινδρων Bol d’Or.

Στην εποχή των ανατροπών, όπου το Hornet δε είναι πια τετρακύλινδρο, όπως δεν είναι τετρακύλινδρο ούτε και το Yamaha R-7, το Transalp δεν είναι πια V, αλλά ούτε και το V-Strom έχει V διάταξη, δεν θα πρέπει να μας κάνει έκπληξη αν δούμε και δικύλινδρα Bol d’Or ώστε να μπορούν να καλύψουν τις Euro προδιαγραφές, χαρίζοντας στη Honda πρόσβαση σε μια σαφώς μεγαλύτερη αγορά (Ε.Ε.) από εκείνη της Ιαπωνίας.

Ετικέτες

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες