Honda CB500X 2018: Νιώσε την περιπέτεια

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο σε ελκυστική τιμή
Από τον

Βασίλη Καραχάλιο

19/3/2019

Με επιδόσεις και συμπεριφορά που το κάνουν κατάλληλο για κάθε χρήση, στυλ adventure και χαμηλά έξοδα κίνησης και συντήρησης, το Honda CB500X του 2018 είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση τόσο για καθημερινή μετακίνηση όσο και για τις εκδρομές του Σαββατοκύριακου. Ειδικά τώρα που προσφέρεται στη νέα, χαμηλότερη τιμή των 6.690 ευρώ

Η δεύτερη γενιά του CB500X, στην οποία ανήκει και το μοντέλο του 2018, έχει εξελιχθεί σημαντικά, με ανανεωμένη εμφάνιση αλλά και αλλαγές ουσίας. Η φιλοσοφία του μοντέλου είναι μια απόλυτη ισορροπία μεταξύ των βολικών διαστάσεων και των δυνατοτήτων του να σε εμπνέει για βόλτες και ταξίδια, καλύπτοντας αποστάσεις με άνεση. Οι μηχανολόγοι της Honda ήθελαν να ενισχύσουν τον χαρακτήρα του μοντέλου, με ένα σχεδιαστικό concept που ονόμασαν “Feel the Adventure”.
O νέος LED προβολέας μπορεί να έχει μικρό μέγεθος αλλά είναι ισχυρός, πλαισιωμένος από δύο φώτα θέσεως και ασημί φινίρισμα στο κάτω μέρος της ζελατίνας, δίνοντας μια οικογενειακή ομοιότητα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Χ της Honda, τα  NC750X, VFR800X Crossrunner και VFR1200X Crosstourer.


Η ζελατίνα του φαίρινγκ μεγάλωσε σημαντικά, κατά 10 εκατοστά σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ρυθμίζεται σε δύο θέσεις και διαθέτει αεραγωγούς για να προσφέρει καλύτερη κάλυψη από τον αέρα και τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να εμφανίζει στροβιλισμούς. Μαζί με την βελτίωση στην άνεση της σέλας, επιτρέπει στον αναβάτη να χαρεί την αυξημένη αυτονομία του CB500X, που με ένα ρεζερβουάρ των 17,5 λίτρων μπορεί να καλύψει απόσταση πάνω από 400 χιλιόμετρα! Για απλούστευση των ανεφοδιασμών, η τάπα του ρεζερβουάρ δεν είναι πια αποσπώμενη, ενώ αναβάθμιση έγινε και στην μανέτα του εμπρός φρένου, που είναι πια ρυθμιζόμενη σε 5 θέσεις, κάνοντας ακόμα πιο βολική την χρήση του ισχυρού δισκόφρενου με το ABS.


Η θέση οδήγησης είναι ευρύχωρη, κι όπως συμβαίνει στα Honda η εργονομία είναι τόσο μελετημένη ώστε ο κάθε αναβάτης βολεύεται αμέσως, έχοντας την αίσθηση πως το CB500X έχει μελετηθεί ειδικά για εκείνον! Μπροστά του έχει μια ψηφιακή οθόνη με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ ακόμα και το κλειδί της μοτοσυκλέτας είναι τύπου wave, για πιο ποιοτική λειτουργία και αντοχή, ενώ η κλειδαριά ενσωματώνει και το αντικλεπτικό σύστημα HISS (Honda Intelligent Security System). Κάτω από την σέλα, υπάρχει χώρος για μια κλειδαριά πέταλο, τα εργαλεία και τα χαρτιά της μοτοσυκλέτας.


Στο δρόμο, οι πρώτες εντυπώσεις από τον κινητήρα είναι η ευκολία ανεβάσματος των στροφών, όπως και η ελαστικότητά του. Άλλωστε, η τεχνολογία του προέρχεται από τους κινητήρες των CBR600RR και CBR1000RR, με ειδικές ρυθμίσεις για γραμμική απόδοση και συνεχή παροχή ροπής σε όλη την κλίμακα των στροφών. Έτσι, η απόδοση και οι επιδόσεις του κινητήρα θα βολέψουν όχι μόνο τους κατόχους διπλωμάτων Α2, για τους οποίους το CB500X αποτελεί ιδανική πρόταση, αλλά και τους πιο έμπειρους αναβάτες, που θα εκτιμήσουν κι αυτοί την ευκολία καθημερινής χρήσης αλλά και τις ταξιδιωτικές αρετές του.

Και ο συνεπιβάτης όμως θα περάσει καλά, αφού κάθεται άνετα στην βελτιωμένη σέλα κι έχει μεγάλες χειρολαβές για στήριξη, ενώ η απουσία κραδασμών προσφέρει κι αυτή σημαντικά στην άνεση. Στην βελτίωση της συμπεριφοράς του CB500X συμβάλλει και η ρύθμιση προφόρτισης των ελατηρίων του πιρουνιού, όπως και οι νέες ρυθμίσεις του αμορτισέρ.  Ξανασχεδιασμένος είναι και ο μηχανισμός αλλαγής ταχυτήτων, για πιο ομαλές αλλαγές στο κιβώτιο των έξι σχέσεων.

Ο κάθε αναβάτης βολεύεται αμέσως, έχοντας την αίσθηση πως το CB500X έχει μελετηθεί ειδικά για εκείνον

Ο δικύλινδρος υγρόψυκτος τετραβάλβιδος κινητήρας με την απόδοση των 47 ίππων στις 8.500 στροφές έχει αποδείξει πια την αξιοπιστία του, καθώς βασίζεται στην τεχνολογία των supersport τετρακύλινδρων της Honda. O ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI εξασφαλίζει την ομαλή παροχή της δύναμης σε όλη την κλίμακα των στροφών, δίνοντας παράλληλα μειωμένη κατανάλωση, σε συνδυασμό με την τεχνολογία μείωσης των τριβών που έχει εξελίξει η Honda. Οι μικρές διαστάσεις του κινητήρα βοηθούν στην συγκέντρωση των μαζών κοντά στο κέντρο βάρους, κάτι που κάνει τον χειρισμό της μοτοσυκλέτας πολύ εύκολο.

Άλλωστε το ύψος της σέλας είναι χαμηλό στα 810mm, κάνοντας το CB500X προσιτό σε αναβάτες κάθε αναστήματος. 
Πολυτάλαντο το CB500X, μπορεί να καλύψει κάθε είδους χρήση από την καθημερινή μετακίνηση ως ταξιδάκια με δύο άτομα, χωρίς να ζητάει πολλά, χάρη στην αξιοπιστία του, την χαμηλή κατανάλωση και την ασφαλή του συμπεριφορά. Η νέα χαμηλότερη τιμή των 6.690 κάνει πολύ δελεαστική μια επίσκεψη στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων εμπόρων της Honda για να το δει κανείς από κοντά…


Γνήσια αξεσουάρ Honda για το CB500X
H γκάμα των αξεσουάρ περιλαμβάνει θερμαινόμενα γκριπ, βαλίτσα 35 λίτρων και εσωτερική τσάντα για την βαλίτσα, πίσω σχάρα, κεντρικό σταντ, χούφτες, προβολείς ομίχλης, κλειδαριά τύπου πέταλο και μπρίζα παροχής ρεύματος για φόρτιση συσκευών.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 
Τύπος Δικύλινδρος τετράχρονος υγρόψυκτος
Κυβισμός 471cc
Ισχύς 47ΗΡ / 8500
Ροπή 4,4kgm / 7000
Τροφοδοσία Ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 17.5L
Κιβώτιο ταχυτήτων  6 σχέσεων
ΠΛΑΙΣΙΟ 
Tύπος Ατσάλινο τύπου διαμάντι
Διαστάσεις (Μ x Y x Π)  2095mm x 830mm x 1390mm
Μεταξόνιο 1420mm
Ύψος σέλας  810mm
Απόσταση από το έδαφος 170mm
Βάρος γεμάτη 196kg

 

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες