Honda - Πατέντες για νέα αεροδυναμικά βοηθήματα στο Fireblade

Πιο καθαρή εμφάνιση και βελτιωμένη κάθετη δύναμη με λιγότερη αεροδυναμική αντίσταση - Ίσως τα δούμε σε μία επόμενη ανανέωση του CBR 1000RR-R
motomagHonda – Πατέντες για νέα αεροδυναμικά βοηθήματα στο Fireblade
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

4/1/2024

Μετά την ανανέωση που δέχτηκε το CBR1000RR/SP στην EICMA 2023, βλέπουμε να έρχονται στο φως νέες πατέντες, όπου φαίνεται η αναθεωρημένη θέση των αεροδυναμικών βοηθημάτων (“φτερα”), τα οποία φεύγουν από τη συμβατική τους θέση, προσδίδοντας μία πιο καθαρή εμφάνιση στο φαίρινγκ της μοτοσυκλέτας.

Για το 2024 είδαμε μία εκ βάθρων ανανέωση από την Honda για το Fireblade, το οποίο είναι αυτή την στιγμή το ισχυρότερο ιαπωνικό superbike και ένα από τα πιο δυνατά γενικότερα. Οι αλλαγές αφορούσαν κάθε σημείο της μοτοσυκλέτας, με βασικότερα τον κινητήρα, το πλαίσιο, το ψαλίδι και τα ηλεκτρονικά. Όσον αφορά την εμφάνιση, μπορεί να μην είναι ολοκληρωτικά νέα, ωστόσο τα φαίρινγκ έχουν ανασχεδιαστεί με γνώμονα την καλύτερη αεροδυναμική. Τα φτερά είναι και αυτά νέα για το 2024 για μεγαλύτερη κάθετη δύναμη και 10% μειωμένη αντίσταση της μοτοσυκλέτας στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Honda – Πατέντες για νέα αεροδυναμικά βοηθήματα στο Fireblade

Αποτελώντας την πιο σημαντική εξωτερική ανανέωση για το CBR1000RR-R 2024, τα νέα φτερά έρχονται από τα MotoGP, τοποθετημένα στο μπροστινό τμήμα της μοτοσυκλέτας. Αντικαθιστούν έτσι τα τοποθετημένα στα πλευρικά τμήματα με πολλαπλές στρώσεις, που είχαμε δει στον προκάτοχό του. Η λύση που υιοθέτησε η Honda έχει δοκιμαστεί στο σκληρό πεδίο των αγώνων, προσφέροντας ταυτόχρονα λίγη από την αίγλη των MotoGP σε μία μοτοσυκλέτα για… κοινούς θνητούς. Γενικότερα, η προσθήκη αεροδυναμικών βοηθημάτων στο φαίρινγκ της μοτοσυκλέτας επηρεάζει την αντίσταση που προβάλει στις αλλαγές κατευθύνσεων και στην τελική, σε σύγκριση με ένα λείο φαίρινγκ χωρίς αυτά. Όπως είναι λογικό υπάρχουν και εξαιρέσεις (για παράδειγμα η BMW ανακοινώνει 10 χλμ μεγαλύτερη τελική για το M 1000 RR σε σχέση με το S 1000 RR, παρά τα μεγαλύτερα φτερά του πρώτου), όμως αυτός είναι ο γενικότερος κανόνας. Στις πατέντες που βλέπουμε εδώ, το Big H προσπαθεί να συνδυάσει το καλύτερο δύο κόσμων, φέρνοντας τα φτερά πιο μέσα και πιο κοντά μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα φέρνει πρωτοποριακό σχεδιασμό για το μπροστινό τμήμα της μοτοσυκλέτας, με στόχο να εξισορροπήσει τις απώλειες στην κάθετη δύναμη που θα φέρει η έλλειψη των φτερών.

Honda – Πατέντες για νέα αεροδυναμικά βοηθήματα στο Fireblade

Στην ουσία, η ιδέα είναι να μεταφερθούν τα αεροδυναμικά βοηθήματα από την θέση που βρίσκονται συνήθως εκατέρωθεν της μοτοσυκλέτας, στο μπροστινό μέρος και να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους. Στην συνέχεια με την χρήση εισαγωγών και αεραγωγών ο αέρας θα περνάει μέσα από το μπροστά μέρος της μοτοσυκλέτας. Όπως εξηγείται στις πατέντες της Honda: “…όταν προσθέτεις φτερά στα άκρα του μπροστινού φαίρινγκ, αυξάνεται η κάθετη δύναμη. Ταυτόχρονα, όμως, το ίδιο συμβαίνει και με την αεροδυναμική αντίσταση ”. Και συνεχίζει: “Στα παρόντα σχέδια, η κάθετη δύναμη μπορεί να αυξηθεί στο μπροστινό τμήμα του φαίρινγκ με σχήμα ανεστραμμένου φτερού. Επιπλέον, λόγω του ότι τα πλαϊνά φτερά καθίστανται περιττά, η αεροδυναμική αντίσταση μειώνεται. Έτσι οι επιδόσεις (μέγιστη ταχύτητα και επιτάχυνση) βελτιώνονται και ως αποτέλεσμα η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να βελτιωθεί κι αυτή.”

Εξωτερικά, ένα από τα βασικά στοιχεία που μπορούμε να διακρίνουμε στα σχέδια είναι οι εισαγωγές εκατέρωθεν της ζελατίνας, μπροστά από τα clip-on. Ένα δεύτερο σετ εισαγωγών είναι τοποθετημένο πιο χαμηλά, στο κοίλο τμήμα ακριβώς κάτω από τη “μύτη” του μπροστινού μέρους. Οι εισαγωγές αυτές συνδυάζονται με αντίστοιχες εξαγωγές στο πίσω μέρος του φαίρινγκ. Αυτό που δεν γίνεται άμεσα ορατό είναι το σχήμα του φαίρινγκ εσωτερικά, απ’ όπου περνάει ο αέρας. Σε μία από τις εικόνες, ωστόσο, βλέπουμε εγκάρσια κομμένο το μπροστινό τμήμα, όπου αποκαλύπτεται ότι ο αέρας ρέει γύρω από ένα πτερύγιο με επιθετικό προφίλ, μέσα στην μοτοσυκλέτα.

Honda – Πατέντες για νέα αεροδυναμικά βοηθήματα στο Fireblade

Εκτός τώρα από τη δημιουργία κάθετης δύναμης και την μείωση της μετωπικής επιφάνειας της μοτοσυκλέτας, η Honda ισχυρίζεται πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προσθέτει επιπλέον αεροδυναμικά οφέλη και πιο πίσω, καθώς ανακατευθύνει τη ροή του αέρα πιο καθαρά γύρω και πάνω από τον αναβάτη. Η πατέντα αναφέρει ότι περνώντας μέσα από το μπροστινό μέρος και τα εσωτερικά τοποθετημένα φτερά “ο αέρας που εξέρχεται λειτουργεί ως “κουρτίνα”. Αυτό σημαίνει ότι η αεροδυναμική προστασία του αναβάτη μπορεί να μειωθεί σε όγκο, κάνοντας και τη μοτοσυκλέτα να μοιάζει μικρότερη όταν την κοιτάζεις από μπροστά. Μικρότερη μετωπική επιφάνεια, σημαίνει με την σειρά της ότι θα μπορούσε να ρίξει ακόμα χαμηλότερα τον συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης.

Μπορεί στα σχέδια της πατέντας να βλέπουμε το CBR1000RR-R, με την εξάτμιση, το πλαίσιο και το ψαλίδι να ταιριάζουν εμφανισιακά με το νέο Fireblade του 2024, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ιδέα αυτή αφορά αποκλειστικά τη superbike ναυαρχίδα της Honda. Με την κατάθεση της πατέντας, η εταιρεία μπορεί να αποσκοπεί απλώς στο να κατοχυρώσει τη συγκεκριμένη λύση, αποτρέποντας τους υπόλοιπους κατασκευαστές από το να την ακολουθήσουν.

Τροχαία: Τέλος τα ροζ χαρτάκια – 400 ταμπλέτες για ψηφιακή βεβαίωση παραβάσεων και αφαίρεση διπλώματος

“Η μετάβαση από το χαρτί στην οθόνη αποτελεί τομή για την επιχειρησιακή ικανότητα της Τροχαίας. Η καταχώρηση πλέον γίνεται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο. Με μία αναζήτηση ελέγχονται άμεσα: Ασφάλιση, ΚΤΕΟ, Ισχύς άδειας οδήγησης.”
τροχαία
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

7/7/2026

Τάδε έφη ο διοικητής της Τροχαίας Αττικής, Σωτήρης Καλταμπάνης, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Συνολικά 400 κινητές συσκευές (ταμπλέτες) θα διατεθούν στους αστυνομικούς της Τροχαίας και της Άμεσης Δράσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς αντικατάσταση του κλασικού χειρόγραφου μπλοκ στο οποίο βεβαιώνονται ως τώρα οι παραβάσεις.

Εξ αυτών 250 τάμπλετ θα δοθούν στην Τροχαία της Αττικής, 60 στην Τροχαία της Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα στην Άμεση Δράση της Αττικής.

Με τις νέες συσκευές, ο αστυνομικός θα καταχωρεί ψηφιακά την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος, τις συντεταγμένες του σημείου και την παράβαση, έτσι η κλήση θα εκδίδεται ψηφιακά και ο παραβάτης θα δέχεται άμεσα ενημέρωση μέσω μηνύματος (SMS) ή e-mail. Η επικοινωνία θα περιέχει και έναν κωδικό QR Code, το οποίο θα σκανάρει ο οδηγός για να εξοφλήσει την κλήση ή για να υποβάλει ένσταση ηλεκτρονικά.

Επιπλέον, ο αστυνομικός θα έχει την άμεση δυνατότητα να ελέγξει και άλλες υποχρεώσεις του οχήματος και του οδηγού, όπως την ασφάλιση, το ΚΤΕΟ και την ισχύ της άδειας οδήγησης. Μάλιστα η αφαίρεση της άδειας, εφόσον αυτή προβλέπεται από την παράβαση που έχει βεβαιωθεί, θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά με άμεση δέσμευσή της στο κεντρικό σύστημα πάνω στο οποίο θα είναι συνδεδεμένες οι συσκευές.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, στόχος της νέας αυτής διαδικασίας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η αποσυμφόρηση των υπηρεσιών, καθώς είναι μονίμως μεγάλες οι ουρές πολιτών που προσέρχονται για πληρωμή των προστίμων, ενώ τονίζεται πως αφορά αποκλειστικά τις παραβάσεις που βεβαιώνονται από αστυνομικούς της Τροχαίας και όχι όσες έχουν προκύψει από κάμερες.