Honda - Σύστημα ADAS που βασίζεται σε κάμερες αντί για ραντάρ

Μεταξύ άλλων θα βλέπει τις ανωμαλίες στο οδόστρωμα, ρυθμίζοντας από πριν αναρτήσεις, Traction Control και ABS
Honda Astemo - ADAS με κάμερες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/3/2025

Πέντε χρόνια μετά την παρουσίαση των πρώτων μοτοσυκλετών παραγωγής με ραντάρ και συστήματα υποβοήθησης αναβάτη όπως Advanced Cruise Control και βοηθήματα αποφυγής συγκρούσεων, η Honda ετοιμάζεται και αυτή το δικό της σύστημα ADAS (Advanced Driver Assistance System) μέσω της εταιρείας Astemo.

Ducati, KTM, Yamaha, Kawasaki, Moto Guzzi, BMW και Ducati διαθέτουν ήδη μοντέλα παραγωγής με βοηθήματα αναβάτη (προηγμένο Cruise Control, προειδοποίηση για σύγκρουση, προειδοποίηση για όχημα σε τυφλό σημείο του καθρέπτη, κ.α.) που λειτουργούν με τη βοήθεια ραντάρ, όμως η Honda, αλλά και η Suzuki μεταξύ των Ιαπώνων κατασκευαστών, δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει τις δικές τους προτάσεις στον τομέα.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε δει πατέντες της Honda για σύστημα ραντάρ που θα λειτουργεί με στερεοσκοπικές κάμερες, ενώ στην EICMA 2024 υπήρχε στο περίπτερο της Hitachi Astemo (που από τον Απρίλιο θα ονομάζεται σκέτα Astemo) μια πρωτοτυπη Africa Twin με κάμερες στο φαίρινγκ. Οι κάμερες είναι φθηνότερες και πιο εύκολες στην τοποθέτηση, ενώ σε συνδυασμό με έξυπνα ηλεκτρονικά παρουσιάζουν και ορισμένα πλεονεκτήματα.

Η λύση αυτή δεν είναι πρωτάκουστη, καθώς η Tesla ήδη βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση καμερών για την αυτόνομη οδήγηση των μοντέλων της, με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα και η Subaru έχει αναπτύξει σύστημα ADAS με κάμερες. Μειονέκτημα των καμερών απέναντι στο ραντάρ είναι η αδυναμία τους να διακρίνουν τον δρόμο και τα οχήματα αν επικρατεί ομίχλη ή δυνατή βροχή, όμως από την άλλη αναγνωρίζουν χρώματα και φώτα, κάτι που δεν κάνει το ραντάρ. Έτσι ένα σύστημα ADAS με κάμερες θα μπορούσε να αντιδράσει πιο αποτελεσματικά σε οχήματα που φρενάρουν μπροστά, αναγνωρίζοντας τα φώτα φρένων, αλλά και σε άλλες καταστάσεις όπως σε φωτεινούς σηματοδότες.

Η Astemo είναι μια κοινοπραξία όπου η Hitachi και η Honda κατέχουν το 40% έκαστη, ενώ σε εκείνη ανήκουν γνωστά ονόματα εταιρειών όπως της Showa (αναρτήσεις), της Nissin (φρένα) και της Keihin (ψεκασμός καυσίμου). Όλες αυτές οι τεχνολογίες είναι αναπόστπαστα στοιχεία ενός προηγμένου συστήματος ADAS, και η μεγάλη συμμετοχή της Honda στην Astemo αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη concept Africa Twin.

Το project είχε ανακοινωθεί ήδη από το 2022, και μια πρώιμη έκδοση παρουσιάστηκε στην EICMA 2023, αλλά η νεότερη σχεδίαση ενσωματώνει ακόμα περισσότερες καινοτομίες. Χρησιμοποιώντας δύο εμπρόσθιες κάμερες, το σύστημα αποκτά στερεοσκοπική όραση, όπως τα ανθρώπινα μάτια, επιτρέποντάς του να υπολογίζει αποστάσεις και ταχύτητες προσέγγισης άλλων οχημάτων.

Honda ADAS

Εκτός από τα γνωστά χαρακτηριστικά του ADAS, όπως το adaptive cruise control, η τελευταία έκδοση του συστήματος μπορεί να αναγνωρίζει το οδόστρωμα και να εντοπίζει ανωμαλίες πριν φτάσει σε αυτές η μοτοσυκλέτα -το σύστημα προβλέπεται να δουλεύει υπερωρίες στους ελληνικούς δρόμους! Καθώς η Showa διαθέτει ήδη ημί-ενεργητικές αναρτήσεις, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να απογειώσει τη λειτουργία τους, προσφέροντας ταχύτερη ανταπόκριση στο κακό οδόστρωμα πριν η μοτοσυκλέτα φτάσει σε εκείνο, μέσω οπτικής αναγνώρισης. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του ABS, αλλά και του ψεκασμού, συστήματα που όπως γνωρίζουμε από τους δρόμους μας, σε οδόστρωμα με συνεχόμενες ανωμαλίες υποφέρουν, με τον αλγόριθμο να παλεύει να ανταποκριθεί και συνήθως να μην τα καταφέρνει επαρκώς.

Αναμένουμε το επόμενο στάδιο εξέλιξης του πρωτοποριακού όπως φαίνεται συστήματος ADAS της Honda, και φυσικά περιμένουμε να δούμε πότε και σε ποιο μοντέλο θα βγει για πρώτη φορά σε παραγωγή.

Shoei Helmet Park – Εγκαίνια για το πρώτο μουσείο της Shoei παρουσία Marc Marquez

Λίγο έξω από το Τόκυο, η Shoei έχει πλέον ένα πληρέστατο μουσείο γεμάτο πρωταθλήματα σε δύο και τέσσερεις τροχούς
shoei helmet park
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/4/2026

Την Παρασκευή 17 Απριλίου η Shoei εγκαινίασε το Shoei Helmet Park στην Inashiki City, στα περίχωρα της πρωτεύουσας Τόκυο, με τον πιο γνωστό ίσως εν ενεργεία πρωταθλητή της να δίνει το παρόν, τον Marc Marquez.

shoei_helmet_park
O Marc Marquez στα εγκαίνια δίπλα στο άγαλμα της μασκότ της πόλης, που εδώ ντύνεται με καπελάκι Shoei και ξύνει γόνατο

Πρόκειται για έναν πολυχώρο στην καρδιά του οποίου δεσπόζει το μουσείο της εταιρείας, με όλη την ιστορία της από το 1958 που ιδρύθηκε. Αυτή περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά από σπουδαίους πρωταθλητές αγώνων μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου, από τον Ayrton Senna ως τον Wayne Rainey, αλλά και της σύγχρονης εποχής με τους αδελφούς Marquez, Marc και Alex, τον Toprak Razgatlioglu και πολλούς άλλους.

shoei_helmet_park
Από αριστερά: Eddie Lawson, Wayne Rainey, Wayne Gardner, Norifumi Abe

Παράλληλα, το Shoei Helmet Park περιλαμβάνει ένα σύγχρονο κατάστημα στο ισόγειο όπου θα βρει κανείς την πλήρη γκάμα προϊόντων της ιαπωνικής εταιρείας, καθώς και παράπλευρες δραστηριότητες για να γεμίσει ευχάριστα ο χρόνος παραμονής του επισκέπτη εκεί.

shoei_helmet_park

Αυτές περιλαμβάνουν φαγητό και καφέ στο εστιατόριο Helmet Pizza, καθώς και οδήγηση σε προσομοιωτή μοτοσυκλέτας στον οποίο μπορείς να διαλέξεις ποιον από τους αναβάτες της Shoei θες να υποδυθείς.

shoei_helmet_park

Το Shoei Helmet Park βρίσκεται στη διεύθυνση 6-1 Edosaki Mirai, Inashiki City, Ibaraki Prefecture και θα είναι ανοικτό καθημερινά από 11:00-19:00 (πλην Τρίτης και Τετάρτης), ενώ σαββατοκύριακα και αργίες οι ώρες λειτουργίας του είναι 10:00-18:00.

Οι επισκέπτες μπορούν να κλείνουν εισιτήρια μέσω της ιστοσελίδας του μουσείου από την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026

Ετικέτες