Honda - Σύστημα ADAS που βασίζεται σε κάμερες αντί για ραντάρ

Μεταξύ άλλων θα βλέπει τις ανωμαλίες στο οδόστρωμα, ρυθμίζοντας από πριν αναρτήσεις, Traction Control και ABS
Honda Astemo - ADAS με κάμερες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/3/2025

Πέντε χρόνια μετά την παρουσίαση των πρώτων μοτοσυκλετών παραγωγής με ραντάρ και συστήματα υποβοήθησης αναβάτη όπως Advanced Cruise Control και βοηθήματα αποφυγής συγκρούσεων, η Honda ετοιμάζεται και αυτή το δικό της σύστημα ADAS (Advanced Driver Assistance System) μέσω της εταιρείας Astemo.

Ducati, KTM, Yamaha, Kawasaki, Moto Guzzi, BMW και Ducati διαθέτουν ήδη μοντέλα παραγωγής με βοηθήματα αναβάτη (προηγμένο Cruise Control, προειδοποίηση για σύγκρουση, προειδοποίηση για όχημα σε τυφλό σημείο του καθρέπτη, κ.α.) που λειτουργούν με τη βοήθεια ραντάρ, όμως η Honda, αλλά και η Suzuki μεταξύ των Ιαπώνων κατασκευαστών, δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει τις δικές τους προτάσεις στον τομέα.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε δει πατέντες της Honda για σύστημα ραντάρ που θα λειτουργεί με στερεοσκοπικές κάμερες, ενώ στην EICMA 2024 υπήρχε στο περίπτερο της Hitachi Astemo (που από τον Απρίλιο θα ονομάζεται σκέτα Astemo) μια πρωτοτυπη Africa Twin με κάμερες στο φαίρινγκ. Οι κάμερες είναι φθηνότερες και πιο εύκολες στην τοποθέτηση, ενώ σε συνδυασμό με έξυπνα ηλεκτρονικά παρουσιάζουν και ορισμένα πλεονεκτήματα.

Η λύση αυτή δεν είναι πρωτάκουστη, καθώς η Tesla ήδη βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση καμερών για την αυτόνομη οδήγηση των μοντέλων της, με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα και η Subaru έχει αναπτύξει σύστημα ADAS με κάμερες. Μειονέκτημα των καμερών απέναντι στο ραντάρ είναι η αδυναμία τους να διακρίνουν τον δρόμο και τα οχήματα αν επικρατεί ομίχλη ή δυνατή βροχή, όμως από την άλλη αναγνωρίζουν χρώματα και φώτα, κάτι που δεν κάνει το ραντάρ. Έτσι ένα σύστημα ADAS με κάμερες θα μπορούσε να αντιδράσει πιο αποτελεσματικά σε οχήματα που φρενάρουν μπροστά, αναγνωρίζοντας τα φώτα φρένων, αλλά και σε άλλες καταστάσεις όπως σε φωτεινούς σηματοδότες.

Η Astemo είναι μια κοινοπραξία όπου η Hitachi και η Honda κατέχουν το 40% έκαστη, ενώ σε εκείνη ανήκουν γνωστά ονόματα εταιρειών όπως της Showa (αναρτήσεις), της Nissin (φρένα) και της Keihin (ψεκασμός καυσίμου). Όλες αυτές οι τεχνολογίες είναι αναπόστπαστα στοιχεία ενός προηγμένου συστήματος ADAS, και η μεγάλη συμμετοχή της Honda στην Astemo αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη concept Africa Twin.

Το project είχε ανακοινωθεί ήδη από το 2022, και μια πρώιμη έκδοση παρουσιάστηκε στην EICMA 2023, αλλά η νεότερη σχεδίαση ενσωματώνει ακόμα περισσότερες καινοτομίες. Χρησιμοποιώντας δύο εμπρόσθιες κάμερες, το σύστημα αποκτά στερεοσκοπική όραση, όπως τα ανθρώπινα μάτια, επιτρέποντάς του να υπολογίζει αποστάσεις και ταχύτητες προσέγγισης άλλων οχημάτων.

Honda ADAS

Εκτός από τα γνωστά χαρακτηριστικά του ADAS, όπως το adaptive cruise control, η τελευταία έκδοση του συστήματος μπορεί να αναγνωρίζει το οδόστρωμα και να εντοπίζει ανωμαλίες πριν φτάσει σε αυτές η μοτοσυκλέτα -το σύστημα προβλέπεται να δουλεύει υπερωρίες στους ελληνικούς δρόμους! Καθώς η Showa διαθέτει ήδη ημί-ενεργητικές αναρτήσεις, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να απογειώσει τη λειτουργία τους, προσφέροντας ταχύτερη ανταπόκριση στο κακό οδόστρωμα πριν η μοτοσυκλέτα φτάσει σε εκείνο, μέσω οπτικής αναγνώρισης. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του ABS, αλλά και του ψεκασμού, συστήματα που όπως γνωρίζουμε από τους δρόμους μας, σε οδόστρωμα με συνεχόμενες ανωμαλίες υποφέρουν, με τον αλγόριθμο να παλεύει να ανταποκριθεί και συνήθως να μην τα καταφέρνει επαρκώς.

Αναμένουμε το επόμενο στάδιο εξέλιξης του πρωτοποριακού όπως φαίνεται συστήματος ADAS της Honda, και φυσικά περιμένουμε να δούμε πότε και σε ποιο μοντέλο θα βγει για πρώτη φορά σε παραγωγή.

Έξι χρόνια μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα κράνη στο 13% και ο λόγος που δεν γίνεται 0%

Η ΕΕ επιβάλει το ΦΠΑ να είναι πάνω από 12%
Έξι χρόνια μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα κράνη στο 13% και ο λόγος που δεν γίνεται 0%
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/1/2026

Μερίδα του κόσμου εξακολουθεί να αγνοεί πως το ΦΠΑ στα κράνη έχει μειωθεί εδώ και έξι χρόνια και πως από 1/1/2020 είναι στο 13% αντί του 24%. Βασική αιτία είναι πως δεν έχει δει την διαφορά να μεταβιβάζεται στην τελική τιμή πώλησης, και λιγότερο το ότι δεν παρακολουθεί στενά την ειδησεογραφία της μοτοσυκλέτας. Η μείωση του ΦΠΑ ήρθε σε μία περίοδο που τα πάντα σταδιακά ακρίβυναν και προφανώς το κέρδος από την μείωση του ΦΠΑ είναι πως η άνοδος των τιμών συγκρατήθηκε, ωστόσο ο αντίκτυπος θα ήταν μεγαλύτερος αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα.

Η πραγματική ευκαιρία όμως χάθηκε το 1991, ήταν τότε που μπορούσαμε να βάλουμε μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη, ήταν τότε που φώναζε το MOTO πως πρέπει να γίνει η κίνηση γιατί δεν θα μπορούμε να την κάνουμε αργότερα.

Πως το ξέραμε αυτό; Παρατηρώντας τι είχε κάνει η Αγγλία, η οποία όσο ήταν εντός ΕΕ ήταν η μόνη χώρα που είχε μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη. Τώρα η Αγγλία εξακολουθεί να είναι η μόνη στον Ευρωπαϊκό χώρο που έχει μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη, αλλά τώρα έχει και την ελευθερία να καθορίζει την φορολογία όπως αυτή θέλει. Όσο ήταν εντός ΕΕ δεν μπορούσε να μηδενίσει τον ΦΠΑ, εκτός και αν το είχε μηδέν πριν την ένταξή της. Και οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που το σκέφτηκαν και μερίμνησαν για αυτό. Για αυτό φωνάζαμε τότε, γιατί ήταν η ευκαιρία να έχει η Ελλάδα μηδενικό φόρο στα κράνη, κι αν περισσότεροι εκείνη την εποχή τα φορούσαν και τους ενδιέφερε το θέμα, θα το είχαμε κερδίσει. Εντός ΕΕ μπορείς να φτάσεις στο 13% γιατί επιβάλλεται να είναι το ΦΠΑ πάνω από 12% και όχι παρακάτω καθώς ο μηδενισμός δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Υπάρχει εξαίρεση για ορισμένα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα όπου ένα κράτος-μέλος μπορεί να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, ακόμη και μηδενικούς. Μαντέψτε. Είμαστε τόσο ανοργάνωτοι που δεν έχουμε ενσωματώσει δύο βασικές οδηγίες, την 2022/542 και την 2020/285 που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της 2022/542 έληξε πριν από ένα χρόνο, την 1/1/2025, μας έδωσαν περιθώριο μέχρι πριν από 3 μήνες να κάνουμε την αλλαγή και πλέον περιμένουμε να μας επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν μειώνουμε ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά. Δηλαδή χρεωνόμαστε ως πολίτες περισσότερο από αυτό που περιμένει η ΕΕ και πλέον η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει και μερίδιο αυτής της πρόσθετης φορολογίας έξω, όταν θα μπορούσε να τονώσει την αγορά κάνοντας ότι και οι υπόλοιπες χώρες. Δεν περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό βέβαια από την Πολιτεία, όταν για χρόνια εισπράττει πρόσθετη φορολογία επιπλέον του ΦΠΑ σε κάθε νέο όχημα και έπειτα πληρώνει πρόστιμο για αυτή την πρακτική, μένοντας ικανοποιημένη με την διαφορά που απομένει στο τέλος! Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, η ενημέρωση που έχουμε είναι πως η ΕΕ θα κάνει μέσα στο 2026 τόσο δυσβάσταχτο το κόστος του προστίμου από το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης, που η Ελλάδα δεν θα μπορεί παρά να το μηδενίσει. Στις μοτοσυκλέτες είναι ένα σημαντικό νούμερο, που από τα 900 κυβικά και πάνω αγγίζει το 15% με το πρόσθετο πρόβλημα ότι μπαίνει συνολικά και στα μεταφορικά και στην καθαρή αξία, ανεβάζει δηλαδή το κόστος σημαντικά. Φανταστείτε πως η πρόσθετη αυτή φορολογία είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που έχει το κατάστημα που κάνει την πώληση, για να αναλογίστετε τον ακτίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην αγορά. Θα κλείσω την παρένθεση εδώ και θα δούμε στην πορεία του πρώτου τριμήνου τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο αυτό τομέα.

Το συμπέρασμα είναι πως η Πολιτεία έχει πολύ αργά αντανακλαστικά όταν είναι να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ και μάλιστα δεν το κάνει πράξη αν δεν επιβληθεί υψηλό πρόστιμο.

Στα κράνη ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 0%, μπορεί να φτάσει μόνο στο κατώτερο που επιτρέπεται για οτιδήποτε εκτός τους ειδικού κανονισμού που αναφέρεται στις άνω Ευρωπαϊκές Οδηγίες και εδώ και 6 χρόνια είναι σε αυτό το επίπεδο.

Το μόνο παράθυρο που βλέπω να υπάρχει για περεταίρω μείωσή του ή και μηδενισμό ακόμη, είναι να μπουν τα κράνη μοτοσυκλέτας σε μία από τις 7 ειδικές κατηγορίες που η ΕΕ εξαιρεί από τον κανονισμό και επιτρέπει στα κράτη-μέλη να έχουν μειωμένους συντελεστές, ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ. Για παράδειγμα το γάλα και άλλα αγαθά, βασικά για την διατροφή έχουν 0% σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, κάτι που όπως είπαμε θα έπρεπε να είχε κάνει και η χώρα μας εδώ και μήνες, αν και βάση ιστορικότητας στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές, αποκλείεται να επιλέξει τον μηδενισμό του ΦΠΑ παρότι μπορεί να το κάνει. Μία από αυτές τις 7 κατηγορίες επιτρέπει μειωμένους συντελεστές σε εξοπλισμό ασφαλείας σε νοσοκομεία κτλ πράγμα που δεν μπορεί να συνδεθεί αυτόματα με τα μοτοσυκλετιστικά κράνη. Είναι όμως το πιο κοντινό μονοπάτι για όποιον προσπαθήσει να φέρει σε διαβούλευση στην ΕΕ το ζήτημα αυτό. Με τον τρόπο που συμβαίνουν τα πράγματα στη χώρα μας, είναι μάλλον δύσκολο να ξεκινήσει αυτό από εμάς, ενώ αν γίνει από άλλη χώρα, θα περάσει εδώ μετά από πρόστιμο της ΕΕ…