Honda - Σύστημα ADAS που βασίζεται σε κάμερες αντί για ραντάρ

Μεταξύ άλλων θα βλέπει τις ανωμαλίες στο οδόστρωμα, ρυθμίζοντας από πριν αναρτήσεις, Traction Control και ABS
Honda Astemo - ADAS με κάμερες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/3/2025

Πέντε χρόνια μετά την παρουσίαση των πρώτων μοτοσυκλετών παραγωγής με ραντάρ και συστήματα υποβοήθησης αναβάτη όπως Advanced Cruise Control και βοηθήματα αποφυγής συγκρούσεων, η Honda ετοιμάζεται και αυτή το δικό της σύστημα ADAS (Advanced Driver Assistance System) μέσω της εταιρείας Astemo.

Ducati, KTM, Yamaha, Kawasaki, Moto Guzzi, BMW και Ducati διαθέτουν ήδη μοντέλα παραγωγής με βοηθήματα αναβάτη (προηγμένο Cruise Control, προειδοποίηση για σύγκρουση, προειδοποίηση για όχημα σε τυφλό σημείο του καθρέπτη, κ.α.) που λειτουργούν με τη βοήθεια ραντάρ, όμως η Honda, αλλά και η Suzuki μεταξύ των Ιαπώνων κατασκευαστών, δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει τις δικές τους προτάσεις στον τομέα.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε δει πατέντες της Honda για σύστημα ραντάρ που θα λειτουργεί με στερεοσκοπικές κάμερες, ενώ στην EICMA 2024 υπήρχε στο περίπτερο της Hitachi Astemo (που από τον Απρίλιο θα ονομάζεται σκέτα Astemo) μια πρωτοτυπη Africa Twin με κάμερες στο φαίρινγκ. Οι κάμερες είναι φθηνότερες και πιο εύκολες στην τοποθέτηση, ενώ σε συνδυασμό με έξυπνα ηλεκτρονικά παρουσιάζουν και ορισμένα πλεονεκτήματα.

Η λύση αυτή δεν είναι πρωτάκουστη, καθώς η Tesla ήδη βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση καμερών για την αυτόνομη οδήγηση των μοντέλων της, με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα και η Subaru έχει αναπτύξει σύστημα ADAS με κάμερες. Μειονέκτημα των καμερών απέναντι στο ραντάρ είναι η αδυναμία τους να διακρίνουν τον δρόμο και τα οχήματα αν επικρατεί ομίχλη ή δυνατή βροχή, όμως από την άλλη αναγνωρίζουν χρώματα και φώτα, κάτι που δεν κάνει το ραντάρ. Έτσι ένα σύστημα ADAS με κάμερες θα μπορούσε να αντιδράσει πιο αποτελεσματικά σε οχήματα που φρενάρουν μπροστά, αναγνωρίζοντας τα φώτα φρένων, αλλά και σε άλλες καταστάσεις όπως σε φωτεινούς σηματοδότες.

Η Astemo είναι μια κοινοπραξία όπου η Hitachi και η Honda κατέχουν το 40% έκαστη, ενώ σε εκείνη ανήκουν γνωστά ονόματα εταιρειών όπως της Showa (αναρτήσεις), της Nissin (φρένα) και της Keihin (ψεκασμός καυσίμου). Όλες αυτές οι τεχνολογίες είναι αναπόστπαστα στοιχεία ενός προηγμένου συστήματος ADAS, και η μεγάλη συμμετοχή της Honda στην Astemo αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη concept Africa Twin.

Το project είχε ανακοινωθεί ήδη από το 2022, και μια πρώιμη έκδοση παρουσιάστηκε στην EICMA 2023, αλλά η νεότερη σχεδίαση ενσωματώνει ακόμα περισσότερες καινοτομίες. Χρησιμοποιώντας δύο εμπρόσθιες κάμερες, το σύστημα αποκτά στερεοσκοπική όραση, όπως τα ανθρώπινα μάτια, επιτρέποντάς του να υπολογίζει αποστάσεις και ταχύτητες προσέγγισης άλλων οχημάτων.

Honda ADAS

Εκτός από τα γνωστά χαρακτηριστικά του ADAS, όπως το adaptive cruise control, η τελευταία έκδοση του συστήματος μπορεί να αναγνωρίζει το οδόστρωμα και να εντοπίζει ανωμαλίες πριν φτάσει σε αυτές η μοτοσυκλέτα -το σύστημα προβλέπεται να δουλεύει υπερωρίες στους ελληνικούς δρόμους! Καθώς η Showa διαθέτει ήδη ημί-ενεργητικές αναρτήσεις, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να απογειώσει τη λειτουργία τους, προσφέροντας ταχύτερη ανταπόκριση στο κακό οδόστρωμα πριν η μοτοσυκλέτα φτάσει σε εκείνο, μέσω οπτικής αναγνώρισης. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του ABS, αλλά και του ψεκασμού, συστήματα που όπως γνωρίζουμε από τους δρόμους μας, σε οδόστρωμα με συνεχόμενες ανωμαλίες υποφέρουν, με τον αλγόριθμο να παλεύει να ανταποκριθεί και συνήθως να μην τα καταφέρνει επαρκώς.

Αναμένουμε το επόμενο στάδιο εξέλιξης του πρωτοποριακού όπως φαίνεται συστήματος ADAS της Honda, και φυσικά περιμένουμε να δούμε πότε και σε ποιο μοντέλο θα βγει για πρώτη φορά σε παραγωγή.

SYM Arctic Route 2025 - Κωνσταντίνος Μητσάκης και ADXTG 400 στον "προθάλαμο" της Αλάσκας! [Gallery]

Συναντήσεις με Έλληνες της διασποράς και συγγενείς
SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/7/2025

Με το ταξίδι να συνεχίζεται στον Καναδά, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης ολοκλήρωσε το σκέλος από το Winnipeg έως το Dawson Creek, διασχίζοντας τέσσερις καναδικές πολιτείες στη σέλα του SYM ADXTG 400.

Σε αυτό το σκέλος ο Μητσάκης βίωσε ατελείωτες ευθείες αλλά και συγκινητικές συναντήσεις με Έλληνες της διασποράς και στη σέλα του SYM ADXTG 400 ετοιμάζεται πλέον για το θρυλικό Alaska Highway, με την Αλάσκα να αποτελεί τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του στη Β. Αμερική. Δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι του.

SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς

Ας δούμε όμως τι έχει να μας πει ο ίδιος ο Μητσάκης στη δεύτερη ανταπόκριση του:

“Στην πόλη Winnipeg, για τρεις μέρες «χάθηκα» μέσα σε μια τεράστια αγκαλιά αγαπημένων συγγενών και φίλων – η ξαδέλφη μου Αθανασία Ντάνος ήταν η οικοδεσπότης μου. Τραπεζώματα με ελληνικές γεύσεις, ατελείωτες συζητήσεις για τα δρώμενα στην πατρίδα, επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ελληνικής κοινότητας και στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Δημητρίου, συναντήσεις με Έλληνες της τοπικής παροικίας. Παντού συνάντησα Ελλάδα κι αυτό με συγκίνησε ιδιαίτερα…  

Ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επιστροφή, αποχαιρέτησα την Αθανασία και αναχώρησα με την πυξίδα να δείχνει δυτικά. Τις επόμενες μέρες, οδηγώντας στη διαδρομή Winnipeg-Regina-Edmonton-Dawson Creek (2.000 χλμ.), το SYM ADXTG 400 διέσχισε απροβλημάτιστα 4 καναδικές πολιτείες (Manitoba, Saskatchewan, Alberta, British Columbia). Όμως, με την ασφάλτινη λωρίδα του οδικού άξονα Trans-Canada να έχει την μορφή μιας ατελείωτης ευθείας, εγώ έφτασα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εξαιτίας των απέραντων επίπεδων εκτάσεων που θώπευε η απελπισμένη ματιά μου…

SYM Arctic Route 2025 Κωνσταντίνος Μητσάκης - Καναδάς

Δύο υπήρξαν, ωστόσο, οι δυνατές αναμνήσεις που βίωσα στη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδρομής: η επίσκεψή μου στο κατάστημα της MIKEL COFFEE που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια στην πόλη Regina του κεντρικού Καναδά (πρόσφατα άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην πόλη), όπως και το δείπνο που απόλαυσα με το αξιολάτρευτο ζεύγος Ντούλια (Γιώργος & Λίζα) στην κατοικία τους στη Regina…

Η λύτρωση στο μαρτύριο των βασανιστικών ευθειών ήρθε με την άφιξή μου στην κωμόπολη Dawson Creek. Εδώ άφηνα πίσω μου τις μονότονες πεδιάδες και ξεκινούσα την πορεία μου πάνω στον φημισμένο οδικό άξονα ALASKA HIGHWAY. Με αφετηρία την Dawson Creek, ο ALASKA HIGHWAY θα με οδηγούσε μετά από 2.400 χλμ. στην καρδιά της Αλάσκας, έχοντας διασχίσει τα Βραχώδη όρη. Πάμε λοιπόν Αλάσκα…”