Honda - Σύστημα ADAS που βασίζεται σε κάμερες αντί για ραντάρ

Μεταξύ άλλων θα βλέπει τις ανωμαλίες στο οδόστρωμα, ρυθμίζοντας από πριν αναρτήσεις, Traction Control και ABS
Honda Astemo - ADAS με κάμερες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/3/2025

Πέντε χρόνια μετά την παρουσίαση των πρώτων μοτοσυκλετών παραγωγής με ραντάρ και συστήματα υποβοήθησης αναβάτη όπως Advanced Cruise Control και βοηθήματα αποφυγής συγκρούσεων, η Honda ετοιμάζεται και αυτή το δικό της σύστημα ADAS (Advanced Driver Assistance System) μέσω της εταιρείας Astemo.

Ducati, KTM, Yamaha, Kawasaki, Moto Guzzi, BMW και Ducati διαθέτουν ήδη μοντέλα παραγωγής με βοηθήματα αναβάτη (προηγμένο Cruise Control, προειδοποίηση για σύγκρουση, προειδοποίηση για όχημα σε τυφλό σημείο του καθρέπτη, κ.α.) που λειτουργούν με τη βοήθεια ραντάρ, όμως η Honda, αλλά και η Suzuki μεταξύ των Ιαπώνων κατασκευαστών, δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει τις δικές τους προτάσεις στον τομέα.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε δει πατέντες της Honda για σύστημα ραντάρ που θα λειτουργεί με στερεοσκοπικές κάμερες, ενώ στην EICMA 2024 υπήρχε στο περίπτερο της Hitachi Astemo (που από τον Απρίλιο θα ονομάζεται σκέτα Astemo) μια πρωτοτυπη Africa Twin με κάμερες στο φαίρινγκ. Οι κάμερες είναι φθηνότερες και πιο εύκολες στην τοποθέτηση, ενώ σε συνδυασμό με έξυπνα ηλεκτρονικά παρουσιάζουν και ορισμένα πλεονεκτήματα.

Η λύση αυτή δεν είναι πρωτάκουστη, καθώς η Tesla ήδη βασίζεται αποκλειστικά στη χρήση καμερών για την αυτόνομη οδήγηση των μοντέλων της, με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα και η Subaru έχει αναπτύξει σύστημα ADAS με κάμερες. Μειονέκτημα των καμερών απέναντι στο ραντάρ είναι η αδυναμία τους να διακρίνουν τον δρόμο και τα οχήματα αν επικρατεί ομίχλη ή δυνατή βροχή, όμως από την άλλη αναγνωρίζουν χρώματα και φώτα, κάτι που δεν κάνει το ραντάρ. Έτσι ένα σύστημα ADAS με κάμερες θα μπορούσε να αντιδράσει πιο αποτελεσματικά σε οχήματα που φρενάρουν μπροστά, αναγνωρίζοντας τα φώτα φρένων, αλλά και σε άλλες καταστάσεις όπως σε φωτεινούς σηματοδότες.

Η Astemo είναι μια κοινοπραξία όπου η Hitachi και η Honda κατέχουν το 40% έκαστη, ενώ σε εκείνη ανήκουν γνωστά ονόματα εταιρειών όπως της Showa (αναρτήσεις), της Nissin (φρένα) και της Keihin (ψεκασμός καυσίμου). Όλες αυτές οι τεχνολογίες είναι αναπόστπαστα στοιχεία ενός προηγμένου συστήματος ADAS, και η μεγάλη συμμετοχή της Honda στην Astemo αναδεικνύεται από τη συγκεκριμένη concept Africa Twin.

Το project είχε ανακοινωθεί ήδη από το 2022, και μια πρώιμη έκδοση παρουσιάστηκε στην EICMA 2023, αλλά η νεότερη σχεδίαση ενσωματώνει ακόμα περισσότερες καινοτομίες. Χρησιμοποιώντας δύο εμπρόσθιες κάμερες, το σύστημα αποκτά στερεοσκοπική όραση, όπως τα ανθρώπινα μάτια, επιτρέποντάς του να υπολογίζει αποστάσεις και ταχύτητες προσέγγισης άλλων οχημάτων.

Honda ADAS

Εκτός από τα γνωστά χαρακτηριστικά του ADAS, όπως το adaptive cruise control, η τελευταία έκδοση του συστήματος μπορεί να αναγνωρίζει το οδόστρωμα και να εντοπίζει ανωμαλίες πριν φτάσει σε αυτές η μοτοσυκλέτα -το σύστημα προβλέπεται να δουλεύει υπερωρίες στους ελληνικούς δρόμους! Καθώς η Showa διαθέτει ήδη ημί-ενεργητικές αναρτήσεις, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να απογειώσει τη λειτουργία τους, προσφέροντας ταχύτερη ανταπόκριση στο κακό οδόστρωμα πριν η μοτοσυκλέτα φτάσει σε εκείνο, μέσω οπτικής αναγνώρισης. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του ABS, αλλά και του ψεκασμού, συστήματα που όπως γνωρίζουμε από τους δρόμους μας, σε οδόστρωμα με συνεχόμενες ανωμαλίες υποφέρουν, με τον αλγόριθμο να παλεύει να ανταποκριθεί και συνήθως να μην τα καταφέρνει επαρκώς.

Αναμένουμε το επόμενο στάδιο εξέλιξης του πρωτοποριακού όπως φαίνεται συστήματος ADAS της Honda, και φυσικά περιμένουμε να δούμε πότε και σε ποιο μοντέλο θα βγει για πρώτη φορά σε παραγωγή.

Η CFMOTO χαρίζει ολοκαίνουριο 450MT στον ιδιοκτήτη με τα περισσότερα χιλιόμετρα!

Η ελληνική αντιπροσωπεία επιβραβεύει τα πολλά χιλιόμετρα!
Η CFMOTO χαρίζει ολοκαίνουριο 450MT στον ιδιοκτήτη με τα περισσότερα χιλιόμετρα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/4/2026

Μία από τις κινήσεις marketing με πραγματική ουσία, σαν αυτές που βλέπαμε πολύ παλιά, ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγο η ελληνική αντιπροσωπεία της CFMOTO.

Με το 450MT να έχει γίνει η μοτοσυκλέτα με τις περισσότερες πωλήσεις και να έχει εδραιωθεί πλέον εμπορικά, η αντιπροσωπεία θέλει τώρα να τονίσει την αξιοπιστία του και να επιβραβεύσει τους ιδιοκτήτες με τα περισσότερα χιλιόμετρα.

Ανακοίνωσε λοιπόν μία κόντρα χιλιομέτρων, όπου νικητής είναι εκείνος με το υψηλότερο νούμερο στο οδόμετρο!

Η επιβράβευσή του είναι ένα ολοκαίνουριο 450MT, όμως η ενέργεια δεν σταματά εκεί.

Αφότου διαπιστωθεί σε τεχνικό έλεγχο σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο πως τα χιλιόμετρα που αναγράφει το κοντέρ είναι τα πραγματικά, ο ιδιοκτήτης παραδίδει την μοτοσυκλέτα πίσω στην αντιπροσωπεία και παραλαμβάνει το νέο 450MT.

Στη συνέχεια η μοτοσυκλέτα που έχει τα περισσότερα χιλιόμετρα στην Ελλάδα μεταφέρεται σε ανεξάρτητο συνεργάτη και εκεί θα γίνει βίδες και θα ελεγχθεί για φθορές, καταγράφοντας την συνολική εικόνα των σωθικών του κινητήρα.

Θυμίζουμε πως κάτι αντίστοιχο είχαμε κάνει εμείς στο δικό μας 800MT, το οποίο από τότε έχουμε δέσει και συνεχίζει κανονικά να χρησιμοποιείται καθημερινά από μέλος της συντακτικής μας ομάδας:

CFMOTO 800MT Long Term: ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΑ!

ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΒΙΔΕΣ! Στο τεύχος που κυκλοφορεί: Διαλύσαμε το CFMOTO 800MT που έχουμε στον στόλο Long Term δοκιμών του περιοδικού! Αναλυτικές φωτογραφίες και όλη η διαδικασία στο τεύχος #666 Μάιος 2025! Η μοτοσυκλέτα αποσυναρμολογήθηκε και δέθηκε ξανά από τον: Smoto Fokianos Stamatis Δεν σκοπεύουμε να πουληθεί το συγκεκριμένο 800MT. Θα μείνει μαζί μας και θα την διαλύσουμε εκ νέου σε εξαψήφιο αριθμό χιλιομέτρων! Thanos Feloukas CFMOTO_Official CFMOTO Hellas

Posted by Moto Magazine Greece on Monday, May 19, 2025

 

Οπότε το μόνο που ευχόμαστε τώρα, είναι να υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες με πολλά, πάρα πολλά χιλιόμετρα. Έχουμε δει ορισμένους που γράφουν τουλάχιστον 80-100 χιλιόμετρα κάθε εργάσιμης ημέρας, όλο το χρόνο, οπότε θα μπορούσαν να πλησιάζουν ήδη τις 40.000, καθιστώντας το άνοιγμα του κινητήρα μία κίνηση με λίγο περισσότερο νόημα, από το να είχε απλά λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Δείτε την ανακοίνωση της ελληνικής αντιπροσωπείας, που ταυτόχρονα είναι και ο τρόπος να λάβει κανείς μέρος:
 

Αν έχεις το 450ΜΤ με τα περισσότερα χιλιόμετρα, μας το φέρνεις και φεύγεις με καινούριο σε χρώμα Zephyr Blue! Το...

Posted by CFMOTO Hellas on Monday, April 20, 2026

 

 

Ετικέτες