Honda XL750 Transalp - Ανάκληση για το κεντρικό στάντ

Αφορά 453 μοτοσυκλέτες που κατασκευάστηκαν από 24/1/2023 έως και 1/12/2023
motomagHonda XL750 Transalp – Ανάκληση για πιθανό σπάσιμο του κεντρικού στάντ
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/2/2024

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, σε συνεννόηση με τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Honda στην Ελλάδα, ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Μ.Ε., προχωρούν σε ανάκληση 453 XL750 Transalp, στα οποία έχει τοποθετηθεί το ελαττωματικό κεντρικό σταντ, που ανήκει στον κατάλογο των εξτρά αξεσουάρ της εταιρείας.

Ειδικότερα, όπως μας ενημερώνει η Γ.Γ.Β. σε ανακοίνωσή της, το σημείο έδρασης του κεντρικού σταντ δεν έχει την απαραίτητη αντοχή, με κίνδυνο να σπάσει. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια κατά την συνήθη χρήση του, το σταντ να σπάσει, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της μοτοσυκλέτας.

Σε χειρότερη -και σπανιότερη- περίπτωση το στάντ θα μπορούσε να ανοίξει απροειδοποίητα, κατά την διάρκεια την οδήγησης. Αυτό, όπως είναι λογικό, ενέχει αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού του αναβάτη, ο οποίος δεν θα είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος στην Ελλάδα, που να σχετίζεται με το σπάσιμο του κεντρικού σταντ, το οποίο δεν αποτελεί τμήμα του βασικού εξοπλισμού της μοτοσυκλέτας, αλλά ανήκει στον κατάλογο Γνήσιων Αξεσουάρ της Honda.

Οι ιδιοκτήτες των Transalp που επηρεάζονται θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής, προκειμένου να επισκεφτούν το πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο συνεργείο Honda σε αυτούς. Εκεί, θα γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος για την αντοχή του στάντ, που θα κρίνει αν απαιτείται αντικατάστασή του, η οποία δεν θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες και τυχών διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Τεχνικής Διεύθυνσης της ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Μ.Ε. ή μέσω e-mail στην διεύθυνση [email protected].

Ετικέτες

1.865 κλήσεις για κράνος τον Οκτώβριο του 2025 στην Αττική

Και 486 καταγεγραμμένα τροχαία ατυχήματα με 568 παθόντες
Κλήσεις Οκτωβρίου 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/11/2025

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, τον Οκτώβριο του 2025 βεβαιώθηκαν 33.875 τροχαίες παραβάσεις, από τις οποίες οι 273 σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι έλεγχοι της τροχαίας συνεχίζονται, στον ίδιο υψηλό ρυθμό των τελευταίων μηνών, με έμφαση πάντα στις πιο επικίνδυνες παραβάσεις όπως είναι η μη χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας, η οδήγηση με αλκοόλ, η παραβίαση του κόκκινου, η χρήση κινητού τηλεφώνου και η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Παρατηρούμε για μια ακόμη φορά πως οι κλήσεις για κινητό είναι ιδιαίτερα λίγες σε σχέση με τον αριθμό των παραβατών, όμως όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν αυτό αναμένεται να αλλάξει με την εγκατάσταση των καμερών της Τροχαίας, εγκατάσταση που ακόμα αργεί.

Ενδεικτικά τον Οκτώβριο του 2025 από την Τροχαία Αττικής βεβαιώθηκαν:

  • 880 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι -53- ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,
  • 2.482 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
  • 331 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • 461 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • 1.420 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 1.865 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και,
  • 100 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σημειώθηκαν 486 τροχαία ατυχήματα με –568- παθόντες και ειδικότερα:

  •  12 θανατηφόρα με 14 νεκρούς,
  •  10 σοβαρά με 11 σοβαρά τραυματίες,
  •  464 ελαφρά με 543 ελαφρά τραυματίες.