Η Ισπανία νομιμοποιεί την κίνηση των δικύκλων στη ΛΕΑ υπό όρους

Ακόμη μία χώρα η οποία ψάχνει τρόπους να μειώσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο
motomag Η Ισπανία νομιμοποιεί την κίνηση των δικύκλων στη ΛΕΑ υπό όρους
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Καθώς η κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω των πολλών οχημάτων αυξάνεται στις περισσότερες πόλεις του πλανήτη, οι κυβερνήσεις καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά τροποποιώντας τους νόμους που αφορούν την κυκλοφορία στους δρόμους. Σε αυτήν την κατεύθυνση οδεύει και η Ισπανία η οποία ανακοίνωσε πως από το 2025 θα νομιμοποιηθεί η κίνηση των δικύκλων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, υπό όρους.

Η Γενική Διεύθυνση Τροχαίας της Ισπανίας προχωρά σε αλλαγή ενός μέτρου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το οποίο σχετίζεται με τα δίκυκλα και που θα το δούμε να εφαρμόζεται από το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα οι δικυκλιστές θα μπορούν να οδηγούν στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, ωστόσο θα πρέπει να τηρούν δύο βασικούς κανόνες.

Ο πρώτος κανόνας ορίζει πως το δίκυκλο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα και ο δεύτερος πως θα πρέπει να παραχωρείται προτεραιότητα στα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Αυτή η τροποποίηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναμένεται να χαροποιήσει αρκετούς δικυκλιστές οι οποίοι είδαν στην αρχή της χρονιάς να απαγορεύεται η χρήση κράνους τύπου Jet που προσφέρει μικρότερη προστασία από τα full-face, ενώ αν όλα πάνε καλά θα βοηθήσει στο να υπάρξει αποσυμφόρηση στους δρόμους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε η κίνηση στη ΛΕΑ απαγορεύεται για όλα τα οχήματα, με την νομοθεσία να επιφέρει επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και χρηματικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Ετικέτες

Πολύνεκρο τροχαίο στο κέντρο της Αθήνας: Πλαγιομετωπική σύγκρουση μεταξύ μοτοσυκλετών (Videos)

Δύο γυναίκες και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους - Κανείς δεν φορούσε κράνος
Θανατηφόρο τροχαίο Λεωφόρος Αλεξάνδρας μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/9/2026

Όπως τελείωσε ο Αύγουστος έτσι δυστυχώς ξεκινά και ο Σεπτέμβριος με πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στο κέντρο της Αθήνας και τις συνθήκες της πλαγιομετωπικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μοτοσυκλετών να παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Ειδικότερα το τροχαίο δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο γυναίκες και ένας άνδρας, έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες αυτή τη στιγμή, οι δύο γυναίκες, η 27 μοτοσυκλετίστρια και η αγνώστων στοιχείων συνεπιβάτιδα της επέβαιναν στη μία μοτοσυκλέτα και κινούνταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς Πατησίων λίγο πριν από το Πεδίο του Άρεως. Συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά με τη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο 51χρονος αναβάτης της, ο οποίος ερχόταν κάθετα από την οδό Βραΐλα, η οποία έχει φανάρι. 

Η σύγκρουση έγινε ακριβώς μετά το φανάρι που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και οι αρχές δεν γνωρίζουν μέχρι στιγμής αν υπήρξε παραβίαση ερυθρού σηματοδότη από τη μοτοσυκλετίστρια ή τον μοτοσυκλετιστή.

Μετά τη σύγκρουση οι δύο μοτοσυκλέτες σύρθηκαν για αρκετά μέτρα και προσέκρουσαν πάνω σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Έπειτα από τη σύγκρουση μαζεύτηκε στο σημείο κόσμος που προσπάθησε να βοηθήσει τα τρία άτομα, τα οποία βρίσκονταν αναίσθητα στο οδόστρωμα.

Τα τρία άτομα παρέλαβαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τα μετέφεραν στον Ερυθρό Σταυρό όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναφορά της Τροχαίας τα πρώτα δεδομένα υποδεικνύουν ότι κανένα από τα τρία άτομα δεν φορούσε κράνος, ενώ η Τροχαία αναφέρει ως επικρατέστερο σενάριο την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη είτε από τη μοτοσυκλετίστρια είτε από τον μοτοσυκλετιστή. Η προανάκριση συνεχίζεται με την Τροχαία να προσπαθεί να μαζέψει πληροφορίες από αυτόπτεις μάρτυρες αλλά και οπτικοακουστικό υλικό ώστε να καταλήξει για τα αίτια του δυστυχήματος.  

Δείτε στο πρώτο βίντεο όπου φαίνονται να σέρνονται οι δύο μοτοσυκλέτες έπειτα από τη σύγκρουση.