Η Ισπανία νομιμοποιεί την κίνηση των δικύκλων στη ΛΕΑ υπό όρους

Ακόμη μία χώρα η οποία ψάχνει τρόπους να μειώσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο
motomag Η Ισπανία νομιμοποιεί την κίνηση των δικύκλων στη ΛΕΑ υπό όρους
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Καθώς η κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω των πολλών οχημάτων αυξάνεται στις περισσότερες πόλεις του πλανήτη, οι κυβερνήσεις καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά τροποποιώντας τους νόμους που αφορούν την κυκλοφορία στους δρόμους. Σε αυτήν την κατεύθυνση οδεύει και η Ισπανία η οποία ανακοίνωσε πως από το 2025 θα νομιμοποιηθεί η κίνηση των δικύκλων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, υπό όρους.

Η Γενική Διεύθυνση Τροχαίας της Ισπανίας προχωρά σε αλλαγή ενός μέτρου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το οποίο σχετίζεται με τα δίκυκλα και που θα το δούμε να εφαρμόζεται από το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα οι δικυκλιστές θα μπορούν να οδηγούν στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, ωστόσο θα πρέπει να τηρούν δύο βασικούς κανόνες.

Ο πρώτος κανόνας ορίζει πως το δίκυκλο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα και ο δεύτερος πως θα πρέπει να παραχωρείται προτεραιότητα στα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Αυτή η τροποποίηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναμένεται να χαροποιήσει αρκετούς δικυκλιστές οι οποίοι είδαν στην αρχή της χρονιάς να απαγορεύεται η χρήση κράνους τύπου Jet που προσφέρει μικρότερη προστασία από τα full-face, ενώ αν όλα πάνε καλά θα βοηθήσει στο να υπάρξει αποσυμφόρηση στους δρόμους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε η κίνηση στη ΛΕΑ απαγορεύεται για όλα τα οχήματα, με την νομοθεσία να επιφέρει επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και χρηματικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Ετικέτες

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε μοτοσυκλέτες σε Αττική και Αιδηψό και τις διέλυε γι’ ανταλλακτικά

Ανήλικος το ένα εκ των τριών μελών της συμμορίας
κλέφτης
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/4/2026

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πειραιά/Δ.Δ.Ε.Ε.Α./Γ.Α.Δ.Α. συνέλαβαν τα τρία μέλη συμμορίας που αφαιρούσαν μοτοσυκλέτες στις περιοχές του Πειραιά και της Αιδηψού και στη συνέχεια τις αποσυναρμολογούσαν και πουλούσαν τα ανταλλακτικά τους.

Η επιχείρηση έγινε την Τρίτη 14 Απριλίου και οδήγησε στη σύλληψη τριών ημεδαπών ηλικιών 17, 33 και 36 ετών. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος των γονέων του ανηλίκου μέλους για παραμέληση της εποπτείας του.

κλέφτες φορτηγάκι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι κατηγορούμενοι έκλεβαν δίκυκλα από διάφορες περιοχές της Αττικής φορτώνοντάς τα σε λευκό φορτηγάκι και τα μετέφεραν σε αποθήκη στην περιοχή του Πειραιά, όπου τα απέκρυπταν για λίγες ημέρες, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους μέσω τυχόν συστημάτων γεωεντοπισμού.

Στη συνέχεια, μετέφεραν τα οχήματα σε χώρο που διέθεταν σε υπόγειο πολυκατοικίας, αποσυναρμολογούσαν τις μοτοσυκλέτες και διέθεταν προς πώληση τα ανταλλακτικά τους.

κλέφτες μοτο

Μετά από έρευνα στην κατοχή και στις οικίες τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • Δύο κλεμμένες μοτοσυκλέτες και σκελετός από κλεμμένη μοτοσυκλέτα,
  • 30 γραμμ. κοκαΐνη,
  • μια ζυγαριά ακριβείας,
  • το χρηματικό ποσό των -950- ευρώ,
  • δύο περούκες που χρησιμοποιούσαν για να δυσχεράνουν την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό τους,
  • ειδικός εξοπλισμός για την αποσυναρμολόγηση των οχημάτων,
  • πλήθος εξαρτημάτων μοτοσυκλετών,
  • πινακίδες κυκλοφορίας και
  • τρία κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον κατασχέθηκε το φορτηγάκι που χρησιμοποιούσαν για τις κλοπές, καθώς και αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις λοιπές μετακινήσεις τους και για κατοπτεύσεις των χώρων, προτού διαπράξουν την κλοπή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.