Η Ισπανία νομιμοποιεί την κίνηση των δικύκλων στη ΛΕΑ υπό όρους

Ακόμη μία χώρα η οποία ψάχνει τρόπους να μειώσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο
motomag Η Ισπανία νομιμοποιεί την κίνηση των δικύκλων στη ΛΕΑ υπό όρους
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Καθώς η κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω των πολλών οχημάτων αυξάνεται στις περισσότερες πόλεις του πλανήτη, οι κυβερνήσεις καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά τροποποιώντας τους νόμους που αφορούν την κυκλοφορία στους δρόμους. Σε αυτήν την κατεύθυνση οδεύει και η Ισπανία η οποία ανακοίνωσε πως από το 2025 θα νομιμοποιηθεί η κίνηση των δικύκλων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, υπό όρους.

Η Γενική Διεύθυνση Τροχαίας της Ισπανίας προχωρά σε αλλαγή ενός μέτρου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το οποίο σχετίζεται με τα δίκυκλα και που θα το δούμε να εφαρμόζεται από το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα οι δικυκλιστές θα μπορούν να οδηγούν στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, ωστόσο θα πρέπει να τηρούν δύο βασικούς κανόνες.

Ο πρώτος κανόνας ορίζει πως το δίκυκλο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα και ο δεύτερος πως θα πρέπει να παραχωρείται προτεραιότητα στα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Αυτή η τροποποίηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναμένεται να χαροποιήσει αρκετούς δικυκλιστές οι οποίοι είδαν στην αρχή της χρονιάς να απαγορεύεται η χρήση κράνους τύπου Jet που προσφέρει μικρότερη προστασία από τα full-face, ενώ αν όλα πάνε καλά θα βοηθήσει στο να υπάρξει αποσυμφόρηση στους δρόμους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε η κίνηση στη ΛΕΑ απαγορεύεται για όλα τα οχήματα, με την νομοθεσία να επιφέρει επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και χρηματικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Ετικέτες

3o Suzuki Festival - Έρχεται στις 15-17 Μαΐου 2026 σε άσφαλτο και χώμα

Με πολλά happenings, test rides και σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης 
Suzuki Festival 2026 ελλάδα
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/4/2026

Και φέτος για τρίτη χρονιά η ελληνική αντιπροσωπεία ανακοινώνει το Suzuki Festival με την πρόσκληση να είναι ανοιχτή σε όλους όσοι έχουν πραγματικό πάθος για τους δύο τροχούς και τη μοτοσυκλέτα.

Ακολουθεί δελτίο τύπου:

"Η Suzuki Moto Greece επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη φορά με το πιο δυναμικό ραντεβού της χρονιάς, το Suzuki Festival 2026, μια εμπειρία αφιερωμένη σε όσους έχουν πραγματικό πάθος για τη μοτοσυκλέτα.

Για 3 ημέρες, 15, 16, 17 Μάϊου, από τις 10:00 έως τις 19:00, στο Riding School του Θανάση Χούντρα στις Αφίδνες, ο κόσμος της Suzuki ανοίγεται μπροστά σας με έναν τρόπο πιο ζωντανό και άμεσο από ποτέ.

Νέα μοντέλα, αγαπημένες επιλογές της γκάμας, αλλά και ιδιαίτερες εκδόσεις και αγωνιστικές παρουσίες συνθέτουν ένα σκηνικό που αξίζει να δείτε από κοντά.

Το test ride παραμένει στο επίκεντρο της εμπειρίας, ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί, ώστε να αναδείξουν τον χαρακτήρα κάθε μοτοσυκλέτας, με την καθοδήγηση της ομάδας του Riding School. Πριν από κάθε διαδρομή, οι εκπαιδευτές του Riding School θα σας παρέχουν πρακτικές συμβουλές, για να απολαύσετε τη βόλτα με ασφάλεια και σιγουριά.

Και φυσικά, το Festival δεν είναι μόνο οδήγηση. Σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, από τις 14:00 έως τις 15:00, ενώ happenings και φαγητό δίνουν ρυθμό σε ένα τριήμερο γεμάτο εμπειρίες.

Κλείστε τη θέση σας για το test ride της μοτοσυκλέτας που επιθυμείτε, την ημέρα και την ώρα που σας εξυπηρετεί, στον παρακάτω σύνδεσμο, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες, και ζήστε την απόλυτη εμπειρία Suzuki."