Ι. ΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ: Η πρώτη -και μοναδική αυτή τη στιγμή- μονάδα στην Αττική με γραμμή ελέγχου τρίκυκλων και τετράκυκλων οχημάτων

Για τις ανάγκες ΚΤΕΟ όλων των δίκυκλων με καλάθι, ATV, Quad, τρίκυκλων scooter και τρίκυκλων μοτοσυκλετών
ΙΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2023

Το Ι. ΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ πρωτοπορεί, καθώς αποτελεί το μοναδικό για την ώρα ΚΤΕΟ στην Αττική που παρέχει στους πελάτες του γραμμή ελέγχου τρίκυκλων και τετράκυκλων οχημάτων, τα οποία πλέον έχουν υποχρέωση να περνούν και αυτά Τεχνικό Έλεγχο, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Αττικής.

Με αφορμή το πρόσφατο πρόγραμμα πρόσκλησης οχημάτων, δικύκλων με sidecar και τρικύκλων με έδρα την Περιφέρεια Αττικής (εκτός των Δήμων Αγκιστρίου, Κύθηρων, Πόρου, Σπετσών και Ύδρας της ΠΕ Νήσων), επισκεφθήκαμε το Ι.ΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ για να δούμε από κοντά τον έλεγχο σε Quad / ATV και τρίκυκλα scooter και άλλα παρεμφερή οχήματα.

Το ΚΤΕΟ που ξεκινά τον έλεγχο τρίκυκλων και τετράκυκλων βρίσκεται στο 14ο χλμ. Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Κορνηλίου στην Κηφισιά όπου εδρεύει το ένα εκ των δύο Ι. ΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ (το δεύτερο βρίσκεται Κλεισθένους 175 & Νιόβης 40 στον Γέρακα).

ΙΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ

Φτάνοντας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ι. ΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ, μας υποδέχονται οι Μάνος Μαυρονάνος -Γενικός Διευθυντής καταστήματος Κηφησιάς- και Δημήτρης Πλουμπής -Υπεύθυνος Διαχείρισης Ποιότητας και Τεχνικός Διευθυντής- οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν την μοναδική μονάδα στην Αττική η οποία περιλαμβάνει γραμμή ελέγχου τρίκυκλων και τετράκυκλων οχημάτων.

ΙΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ

Η συζήτηση μας όπως είναι λογικό μεταφέρεται στην απόφαση που ανάρτησε η Περιφέρεια Αττικής τον Απρίλιο, η οποία αφορά πρόγραμμα πρόσκλησης οχημάτων, δικύκλων με sidecar, τρικύκλων και τετράκυκλων με έδρα την Περιφέρεια Αττικής. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΑΔΑ: 6Ι0Ψ7Λ7-8ΣΧ της Περιφέρειας Αττικής προσκαλούνται για αρχικό τεχνικό έλεγχο:

ΙΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ

Τα οχήματα κατηγοριών L4e (δίκυκλες μοτοσυκλέτες με πλευρικό κάνιστρο), L5e (τρίκυκλα με συμμετρικούς εμπρόσθιους ή οπίσθιους τροχούς) και L7e (τετράκυκλα οχήματα) με κυβισμό κινητήρα άνω των 125 κ. εκ., και οι τροχοφόροι ελκυστήρες των κατηγοριών T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b και T4.3b, των οποίων η χρήση πραγματοποιείται κυρίως στο δημόσιο οδικό δίκτυο για οδική μεταφορά εμπορευμάτων, σχεδιασμένοι για μέγιστη ταχύτητα άνω των 40 χλμ./ώρα, στην άδεια κυκλοφορίας των οποίων αναγράφεται ως διεύθυνση κατοικίας ή ως έδρα της επιχείρησης των ιδιοκτητών ή ως έδρα του Δημόσιου Φορέα στον οποίο ανήκουν, Δήμος της Περιφέρειας Αττικής πλην των Δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών και Ύδρας της ΠΕ Νήσων και η πρώτη άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί κατά το έτος 2019. Ο αρχικός τεχνικός έλεγχος των οχημάτων αυτών, πρέπει να διενεργηθεί στα ΚΤΕΟ (δημόσια ή ιδιωτικά), στο χρονικό διάστημα από τρεις (3) εβδομάδες πριν έως και μία (1) εβδομάδα μετά τη συμπλήρωση τετραετίας από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης αδείας κυκλοφορίας.

ΙΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ

Τα οχήματα κατηγοριών L4e (δίκυκλες μοτοσυκλέτες με πλευρικό κάνιστρο), L5e (τρίκυκλα με συμμετρικούς εμπρόσθιους ή οπίσθιους τροχούς) και L7e (τετράκυκλα οχήματα) με κυβισμό κινητήρα άνω των 125 κ. εκ., και οι τροχοφόροι ελκυστήρες των κατηγοριών T1b, T2b, T3b, T4.1b, T4.2b και T4.3b, των οποίων η χρήση πραγματοποιείται κυρίως στο δημόσιο οδικό δίκτυο για οδική μεταφορά εμπορευμάτων, σχεδιασμένοι για μέγιστη ταχύτητα άνω των 40 χλμ./ώρα, στην άδεια κυκλοφορίας των οποίων αναγράφεται ως διεύθυνση κατοικίας ή ως έδρα της επιχείρησης των ιδιοκτητών ή ως έδρα του Δημόσιου Φορέα στον οποίο ανήκουν, Δήμος της Περιφέρειας Αττικής πλην των Δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών και Ύδρας της ΠΕ Νήσων και η πρώτη άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018, καλούνται σε υποχρεωτικό αρχικό τεχνικό έλεγχο, ως εξής. Για τα οχήματα των οποίων ο αριθμός κυκλοφορίας λήγει 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0, υπάρχει υποχρέωση για τεχνικό έλεγχο έως 31 Μαΐου 2023, 31 Μαΐου 2023, 30 Ιουνίου 2023, 31 Ιουλίου 2023, 30 Σεπτεμβρίου 2023, 31 Οκτωβρίου 2023, 31 Οκτωβρίου 2023, 30 Νοεμβρίου 2023, 30 Νοεμβρίου 2023, 31 Δεκεμβρίου 2023.

ΙΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ

Οι Μάνος Μαυρονάνος και Δημήτρης Πλούμπης μας εξηγούν πως με την εν λόγω απόφαση τα πράγματα θα αλλάξουν στο χώρο της μοτοσυκλέτας και συγκεκριμένα στα τρίκυκλα και στα τετράκυκλα μοντέλα όσον αφορά στο ΚΤΕΟ καθώς θα υπάρχει πλέον μια κοινή νομοθεσία ελέγχων η οποία θα πρέπει να τηρείται από όλους. Φυσικά τα Ι. ΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ στο πλαίσιο συνεχής εξέλιξης τους έχουν να προφέρουν εδώ και αρκετό καιρό κάτι πρωτοποριακό και ταυτόχρονα αποκλειστικό στην περιοχή της Αττικής.

Και οι δύο εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν στις υπηρεσίες τους γραμμή δίκυκλων οχημάτων αλλά μόνο στο κατάστημα της Κηφισιάς 14ο χλμ. Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Κορνηλίου περιλαμβάνεται η πρώτη γραμμή στο νομό Αττικής που μπορεί να εξυπηρετήσει τρίκυκλα και τετράκυκλα οχήματα.

ΙΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ

Οι υπεύθυνοι ξεκινούν τη διαδικασία η οποία αρχικά περιλαμβάνει τον έλεγχο της ταυτότητας του οχήματος (πινακίδα κυκλοφορίας, αριθμός αδείας, αρ. πλαισίου, κινητήρας, χρωματισμός κλπ.), στη συνέχεια γίνεται ο έλεγχος καυσαερίων αλλά και ο έλεγχος των φώτων. Στη συνέχεια το όχημα ανεβαίνει σε μια ράμπα η οποία έχει έναν κύλινδρο -όπως στο δυναμόμετρο- για τον έλεγχο των εμπρόσθιων η οπίσθιων τροχών. Για παράδειγμα στην εν λόγω ράμπα γίνεται έλεγχος στο σύστημα πέδησης στο φρενόμετρο, αλλά και άλλοι έλεγχοι οι οποίοι αφορούν την κατάσταση της μοτοσυκλέτας.

ΙΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ

Έχοντας περάσει με επιτυχία τον εν λόγω έλεγχο η συνέχεια δίνεται στο αναβατόριο. Εκεί οι υπεύθυνοι του Ι. ΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ ελέγχουν τα σημεία που ορίζει η νομοθεσία. Αν όλα κυλήσουν ομαλά ο πελάτης αποχωρεί έχοντας περάσει με επιτυχία τον έλεγχο. Αν πάλι οι υπεύθυνοι υποδείξουν τυχόν δυσλειτουργίες ο πελάτης θα χρειαστεί να περάσει επανέλεγχο ώστε το όχημα του να είναι καθόλα νόμιμο για χρήση στο οδικό δίκτυο.

ΙΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ

Ευχαριστούμε τους Μάνο Μαυρονάνο και Δημήτρη Πλουμπή για την πολύτιμη βοήθεια τους. Περισσότερες πληροφορίες για το Ι. ΚΤΕΟ ΗΝΙΟΧΟΣ, μπορείτε να βρείτε στον ηλεκτρονικό ιστότοπο: www.kteoinioxos.gr και στο τηλέφωνο: 2111027000.

Rally Dakar 2025 - Ακόμη πιο απαιτητικό με νέα διαδρομή και μικρότερη βοήθεια από τους μηχανικούς

Η έναρξη θα γίνει στην Bisha, με την ειδική 48h Chrono να μεγαλώνει σε απόσταση, ενώ επιστρέφει και το σκέλος του “Μαραθωνίου”
motomagRally Dakar 2025 – Ακόμη πιο απαιτητικό με νέα διαδρομή και λιγότερη βοήθεια από τους μηχανικούς
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/5/2024

Ξεκινώντας στις 3 Ιανουαρίου 2025, το Rally Dakar 2025 -που παραμένει στη Σαουδική Αραβία- αλλάζει διαδρομή, ξεκινώντας από την Bisha, μετρώντας συνολικά 14 μέρες και 12 Σκέλη μέχρι και την περιοχή Shubaytah, με την ειδική 48h Chrono που είδαμε για πρώτη φορά πέρυσι να μεγαλώνει σε απόσταση, ενώ την επόμενη χρονιά επιστρέφει στο πρόγραμμα και το Σκέλος του “Μαραθωνίου”, έχοντας ως στόχο να μειώσει ακόμη περισσότερο τη βοήθεια των μηχανικών στους αγωνιζόμενους.

Στις 17/5/2024, ο εκπρόσωπος της διοργάνωσης, David Castera, παρουσίασε μπροστά σε 700 καλεσμένους που συγκεντρώθηκαν στην χωμάτινη πίστα Les Comes, κοντά στη Βαρκελώνη, τα πρώτα στοιχεία για την διαδρομή και το πρόγραμμα του 47ου Rally Dakar, το οποίο θα διεξαχθεί το 2025 για 6η συνεχόμενη χρονιά στους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας. Τις επόμενες εβδομάδες, το "Dakar Tour" θα ξεκινήσει ένα ταξίδι ενημέρωσης για τον αγώνα της επόμενης χρονιάς, ώστε να φτάσει σε όλους τους λάτρεις των rally-raid αγώνων σε Νότια Αφρική, Ιταλία, Αργεντινή, Μεξικό, Τσεχία και Ολλανδία.

Rally Dakar 2025 – Ακόμη πιο απαιτητικό με νέα διαδρομή και λιγότερη βοήθεια από τους μηχανικούς

Το αρχικό bivouac θα στηθεί στην Bisha, ενώ θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η κατασκήνωση θα βρεθεί μακριά από αστικά κέντρα, μέσα στις αχανείς εκτάσεις της ερήμου. Εκεί, αγωνιζόμενοι και μηχανικοί θα έχουν τη δυνατότητα για ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής και τελειοποίηση της στρατηγικής τους. Το 2025, η ολοκλήρωση του Προλόγου θα γίνει στο κέντρο του bivouac, με το σημείο τερματισμού να βρίσκεται για πρώτη φορά ακριβώς δίπλα από το βάθρο.

Rally Dakar 2025 – Ακόμη πιο απαιτητικό με νέα διαδρομή και λιγότερη βοήθεια από τους μηχανικούς

Όσον αφορά το ειδικό σκέλος 48h Chrono, το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στο Rally Dakar 2024, αναμένεται να αποτελέσει και την επόμενη χρονιά μέρος του προγράμματος. Κρατώντας τους ίδιους κανονισμούς με πέρυσι, που χάρισαν έντονες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις, τόσο στους συμμετέχοντες, όσο και σε όσους παρακολουθούσαμε τον απαιτητικό rally-raid αγώνα, για το 2025 η συνολική χιλιομετρική απόσταση μεγαλώνει. Από το 540 χιλιόμετρα το 2024, ανεβαίνει πλέον στα 950, τα οποία θα λάβουν χώρα σε έδαφος μεγαλύτερης ποικιλομορφίας, εναλλάσσοντας τερέν μεταξύ γρήγορων και τεχνικών τμημάτων.

Το Dakar 2025 θα έχει τουλάχιστον πέντε σκέλη τα οποία θα έχουν ξεχωριστές διαδρομές για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, με στόχο να υπάρχουν λιγότερες προσπεράσεις, για μεγαλύτερη ασφάλεια των μοτοσυκλετών. Πέραν αυτού, τα αυτοκίνητα την επόμενη χρονιά θα μπαίνουν πρώτα στους αμμόλοφους, χάνοντας έτσι το πλεονέκτημα να μπορούν να ακολουθήσουν τα ίχνη από τα ελαστικά των μοτοσυκλετών. Οι ειδικές θα ξεκινούν παραδοσιακά με την αυγή του ήλιου, εξασφαλίζοντας -όσο αυτό είναι δυνατόν- ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να φτάσουν στο bivouac, σχετικά νωρίς. Στα πλαίσια του Empty Quarter ένα από τα σκέλη που θα διεξαχθούν εκεί, προβλέπει ξεχωριστή διαδρομή για τα φορτηγά.

Rally Dakar 2025 – Ακόμη πιο απαιτητικό με νέα διαδρομή και λιγότερη βοήθεια από τους μηχανικούς

Το 2025 επιστρέφει το σκέλος του “Μαραθωνίου”, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο “48h Chrono”. Κρατώντας την παράδοση, o “Μαραθώνιος” στερεί την βοήθεια των μηχανικών στους αναβάτες, με το bivouac να έχει προγραμματιστεί να στηθεί σε σημείο που θα είναι εκτός ορίων για τα πληρώματα των μηχανικών. Στόχος είναι να καταφέρουν οι αγωνιζόμενοι, τόσο επαγγελματίες, όσο και ερασιτέχνες, να συντηρήσουν μόνοι τους το όχημά τους, για ένα σύνολο 800 χιλιομέτρων -ενώ προηγουμένως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην έχουν πτώσεις που θα δυσκολέψουν την παραπάνω συντήρηση. Όπως καταλαβαίνετε, με την προσθήκη του ειδικού σκέλους του “Μαραθωνίου” μαζί με το “48h Chrono”, το Rally Dakar 2025 θα κρατήσει για ακόμα περισσότερο χρόνο τους αναβάτες μακριά από τους μηχανικούς, καθιστώντας ακόμα πιο απαιτητική την διαδρομή.

Rally Dakar 2025 – Ακόμη πιο απαιτητικό με νέα διαδρομή και λιγότερη βοήθεια από τους μηχανικούς

Τις δύο τελευταίες χρονιές, ο θεσμός του Empty Quarter έχει επιστρέψει, με οδηγούς και αναβάτες να ξεκινούν από τη Shubaytah για να ξεχυθούν στις αχανείς αμμώδεις εκτάσεις της ερήμου. Αυτή την φορά, η Shubaytah θα αποτελέσει το σημείο ολοκλήρωσης του Empty Quarter, τρεις μέρες μάχης με τους αμμόλοφους, συμπεριλαμβανομένης μίας ειδικής 400 χιλιομέτρων. Στον τερματισμό θα δούμε να ολοκληρώνουν μαζί την απαιτητική αυτή διαδρομή, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Rally Dakar 2025 – Ακόμη πιο απαιτητικό με νέα διαδρομή και λιγότερη βοήθεια από τους μηχανικούς

Αλλαγές έχουμε και για την κατηγορία Dakar Classic, καθώς πλέον στα οχήματα εποχής που θα μπορέσουν να συμμετάσχουν συγκαταλέγονται και όσα αυτοκίνητα και φορτηγά έχουν ταξινομηθεί μεταξύ 2000 και 2005. Επομένως, ίσως δούμε την επιστροφή του θρυλικού Mitsubishi Pajero, που ο Stephane Peterhansel οδήγησε στην νίκη το 2004, την πρώτη του ίδιου στο θεσμό, ή ίσως ακόμα και το Bowler, με το οποίο οι Guerlain Chicherit και Mathieu Baumel έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση το 2005.

Rally Dakar 2025 – Ακόμη πιο απαιτητικό με νέα διαδρομή και λιγότερη βοήθεια από τους μηχανικούς

Τέλος έχουμε και την κατηγορία Mission 1000, που το 2025 θα συνεχίσει για δεύτερη χρονιά να αποτελεί τμήμα του θεσμού. Η Mission 1000 αποτελεί στην ουσία ένα πεδίο δοκιμών νέων τεχνολογιών και καυσίμων, όπου περίπου 10 οχήματα εναλλακτικών καυσίμων (ηλεκτρισμός, υδρογόνο, κ.α.) δοκιμάζουν τα όριά τους στον πιο απαιτητικό rally-raid αγώνα του κόσμου. Οι διαδρομές για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι ξεχωριστές, και σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν την αυτονομία του εκάστοτε οχήματος, παρουσιάζοντας ωστόσο αντίστοιχα εμπόδια και δυσκολίες με τους υπόλοιπους. Το 2025 θα έχουμε ακόμα περισσότερες συμμετοχές στην Mission 1000, με στόχο να στηθούν οι πρώτες γερές βάσεις για το μέλλον των rally-raid αγώνων.

Rally Dakar 2025 – Ακόμη πιο απαιτητικό με νέα διαδρομή και λιγότερη βοήθεια από τους μηχανικούςBike Alert

 

Ετικέτες