Η Mercedes-AMG εξαγόρασε το 25% της MV Agusta

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/10/2014

Η είδηση για πιθανή εξαγορά μέρους της MV Agusta από τον γερμανικό όμιλο της Daimler AG, κυκλοφορούσε αρκετές μέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία, όμως σήμερα ήρθε το επίσημο δελτίο τύπου, που επιβεβαιώνει την αγορά του 25% της MV Agusta S.p.a από την Mercedes-AMG A.G. Στην ανακοίνωση των δύο εταιρειών αναφέρεται ότι η συνεργασία τους είναι μακροπρόθεσμη και αφορά τόσο στην κοινή στρατηγική τους στο μάρκετινγκ, όσο και στις πωλήσεις. Μάλιστα, ο Giovvani Castiglioni λέει ότι η MV Agusta θα χρησιμοποιήσει αυτή την συνεργασία στα πλάνα της για την εμπορική επέκτασή της σε παγκόσμια κλίμακα.

Εδώ να προσθέσουμε, ότι στην πρόσφατη παρουσίαση των Dragster 800RR και Brutale 800RR, ο Castiglioni μας είχε πει ότι στην Αμερική η Ducati απειλεί όσους dealer της έχουν μοτοσυκλέτες της MV Agusta στις εκθέσεις τους ότι θα διακόψει την συνεργασία μαζί τους. Αυτή την στιγμή η γκάμα μοντέλων της MV Agusta δεν είναι τόσο πλούσια που να δίνει την δυνατότητα σε κάποιον επιχειρηματία να φτιάξει ένα κατάστημα λιανικής αποκλειστικά με τις μοτοσυκλέτες της MV.

Ειδικά στην αραιοκατοικημένη Αμερική, τα περισσότερα καταστήματα μοτοσυκλετών φιλοξενούν περισσότερες από δύο ή τρεις εταιρείες και συνήθως χωρίζονται σε είδη. Κάποια έχουν τις αμερικάνικες εταιρείες, κάποια έχουν τις ιαπωνικές και κάποια τις ευρωπαϊκές. Έτσι, η MV Agusta έχει πολλούς κοινούς dealer με την Ducati στις περισσότερες περιοχές και από την στιγμή που η Ducati θέτει εκβιαστικά το δίλλημα ΄΄εμείς ή αυτοί’’ η MV Agusta κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς δίκτυο πωλήσεων στην Αμερικανική αγορά. Οπότε αυτή η συμφωνία με την Mercedes-AMG και η δήλωση για εμπορική συνεργασία, μπορεί να σημαίνει χρήση του δικτύου των dealers της Mercedes.

Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη για την MV Agusta από την εταιρική συνεργασία της με την γιγαντιαία γερμανική βιομηχανία οχημάτων θα μπορούσε να είναι απεριόριστα. Άλλωστε, σε αντίθεση με την συνεργασία Audi-Ducati όπου είχαμε πλήρη εξαγορά και διοικητικό έλεγχο, εδώ η Mercedes-AMG θα κατέχει το 25% της ιταλικής εταιρείας και θα έχει μόνο ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία των μοτοσυκλετών της MV, όπως (αποτυχημένα) έκανε η BMW με την Husqvarna. Τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο της MV Agusta δεν έχουν ανακοινωθεί και είναι κάτι που θα μάθουμε μόλις εγκριθεί η αγοροπωλησία από τις χρηματιστηριακές αγορές και δημοσιοποιηθούν στους μετόχους και το επενδυτικό κοινό.

Προς το παρόν, το μόνο κοινό στοιχείο ανάμεσα στην περίπτωση της Audi/Ducati και Mercedes-AMG/MV Agusta είναι τα οφέλη που έχουν οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες και αφορούν τις… εκπομπές ρύπων! Ναι, πέρα από τα όποια πιθανά οφέλη υπάρχουν σε οικονομικό επίπεδο, η πραγματικότητα είναι ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες η γκάμα των μοντέλων τους να εκπέμπει συνολικά και κατά μέσω όρο ένα συγκεκριμένο όριο CO². Έτσι, οι μοτοσυκλέτες της Ducati στα χαρτιά αποτελούν μέρος της γκάμας μοντέλων της… Lamborghini που επίσης ανήκει στον όμιλο των VW-Audi και κατασκευάζει μόνο αυτοκίνητα άνω των 5000 κυβικών. Επίσης, η Mercedes-AMG είναι στα χαρτιά ξεχωριστή εταιρεία από την Mercedes-Benz και δημιουργήθηκε πρόσφατα για να κατασκευάζει μόνο σπορ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Με την προσθήκη των μοτοσυκλετών της MV Agusta, αυτομάτως αποκτά στην γκάμα της οχήματα με κινητήρες μόλις 675 κυβικών, ρίχνοντας κατακόρυφα των μέσο όρο εκπομπής καυσαερίων των προϊόντων της. Έτσι, στις Βρυξέλες είναι χαρούμενοι που τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. και στην Mercedes-AMG είναι χαρούμενοι που θα μπορούν να σχεδιάζουν αυτοκίνητα με V8-Biturbo κινητήρες…    

Πιο χαρούμενος απ΄όλους όμως πρέπει να είναι ο Giovvani Castiglioni που πριν μόλις μία εβδομάδα, όταν είχε ερωτηθεί για την πιθανότητα εξαγοράς μέρους της MV Agusta από την Mercedes-Benz είχε πει ότι: ‘’… αν συμβεί αυτό θα είμαι ο manager της χρονιάς!’’ 

Ετικέτες

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.