Η Mercedes-AMG εξαγόρασε το 25% της MV Agusta

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/10/2014

Η είδηση για πιθανή εξαγορά μέρους της MV Agusta από τον γερμανικό όμιλο της Daimler AG, κυκλοφορούσε αρκετές μέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία, όμως σήμερα ήρθε το επίσημο δελτίο τύπου, που επιβεβαιώνει την αγορά του 25% της MV Agusta S.p.a από την Mercedes-AMG A.G. Στην ανακοίνωση των δύο εταιρειών αναφέρεται ότι η συνεργασία τους είναι μακροπρόθεσμη και αφορά τόσο στην κοινή στρατηγική τους στο μάρκετινγκ, όσο και στις πωλήσεις. Μάλιστα, ο Giovvani Castiglioni λέει ότι η MV Agusta θα χρησιμοποιήσει αυτή την συνεργασία στα πλάνα της για την εμπορική επέκτασή της σε παγκόσμια κλίμακα.

Εδώ να προσθέσουμε, ότι στην πρόσφατη παρουσίαση των Dragster 800RR και Brutale 800RR, ο Castiglioni μας είχε πει ότι στην Αμερική η Ducati απειλεί όσους dealer της έχουν μοτοσυκλέτες της MV Agusta στις εκθέσεις τους ότι θα διακόψει την συνεργασία μαζί τους. Αυτή την στιγμή η γκάμα μοντέλων της MV Agusta δεν είναι τόσο πλούσια που να δίνει την δυνατότητα σε κάποιον επιχειρηματία να φτιάξει ένα κατάστημα λιανικής αποκλειστικά με τις μοτοσυκλέτες της MV.

Ειδικά στην αραιοκατοικημένη Αμερική, τα περισσότερα καταστήματα μοτοσυκλετών φιλοξενούν περισσότερες από δύο ή τρεις εταιρείες και συνήθως χωρίζονται σε είδη. Κάποια έχουν τις αμερικάνικες εταιρείες, κάποια έχουν τις ιαπωνικές και κάποια τις ευρωπαϊκές. Έτσι, η MV Agusta έχει πολλούς κοινούς dealer με την Ducati στις περισσότερες περιοχές και από την στιγμή που η Ducati θέτει εκβιαστικά το δίλλημα ΄΄εμείς ή αυτοί’’ η MV Agusta κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς δίκτυο πωλήσεων στην Αμερικανική αγορά. Οπότε αυτή η συμφωνία με την Mercedes-AMG και η δήλωση για εμπορική συνεργασία, μπορεί να σημαίνει χρήση του δικτύου των dealers της Mercedes.

Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη για την MV Agusta από την εταιρική συνεργασία της με την γιγαντιαία γερμανική βιομηχανία οχημάτων θα μπορούσε να είναι απεριόριστα. Άλλωστε, σε αντίθεση με την συνεργασία Audi-Ducati όπου είχαμε πλήρη εξαγορά και διοικητικό έλεγχο, εδώ η Mercedes-AMG θα κατέχει το 25% της ιταλικής εταιρείας και θα έχει μόνο ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία των μοτοσυκλετών της MV, όπως (αποτυχημένα) έκανε η BMW με την Husqvarna. Τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο της MV Agusta δεν έχουν ανακοινωθεί και είναι κάτι που θα μάθουμε μόλις εγκριθεί η αγοροπωλησία από τις χρηματιστηριακές αγορές και δημοσιοποιηθούν στους μετόχους και το επενδυτικό κοινό.

Προς το παρόν, το μόνο κοινό στοιχείο ανάμεσα στην περίπτωση της Audi/Ducati και Mercedes-AMG/MV Agusta είναι τα οφέλη που έχουν οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες και αφορούν τις… εκπομπές ρύπων! Ναι, πέρα από τα όποια πιθανά οφέλη υπάρχουν σε οικονομικό επίπεδο, η πραγματικότητα είναι ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλει στις αυτοκινητοβιομηχανίες η γκάμα των μοντέλων τους να εκπέμπει συνολικά και κατά μέσω όρο ένα συγκεκριμένο όριο CO². Έτσι, οι μοτοσυκλέτες της Ducati στα χαρτιά αποτελούν μέρος της γκάμας μοντέλων της… Lamborghini που επίσης ανήκει στον όμιλο των VW-Audi και κατασκευάζει μόνο αυτοκίνητα άνω των 5000 κυβικών. Επίσης, η Mercedes-AMG είναι στα χαρτιά ξεχωριστή εταιρεία από την Mercedes-Benz και δημιουργήθηκε πρόσφατα για να κατασκευάζει μόνο σπορ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Με την προσθήκη των μοτοσυκλετών της MV Agusta, αυτομάτως αποκτά στην γκάμα της οχήματα με κινητήρες μόλις 675 κυβικών, ρίχνοντας κατακόρυφα των μέσο όρο εκπομπής καυσαερίων των προϊόντων της. Έτσι, στις Βρυξέλες είναι χαρούμενοι που τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. και στην Mercedes-AMG είναι χαρούμενοι που θα μπορούν να σχεδιάζουν αυτοκίνητα με V8-Biturbo κινητήρες…    

Πιο χαρούμενος απ΄όλους όμως πρέπει να είναι ο Giovvani Castiglioni που πριν μόλις μία εβδομάδα, όταν είχε ερωτηθεί για την πιθανότητα εξαγοράς μέρους της MV Agusta από την Mercedes-Benz είχε πει ότι: ‘’… αν συμβεί αυτό θα είμαι ο manager της χρονιάς!’’ 

Ετικέτες

Τροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε

Φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ διατηρεί το δίπλωμά του
motomagΤροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε το όχημα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Ολοκληρώθηκε τρία χρόνια και τρεις αναβολές μετά, το δικαστήριο για το τροχαίο δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο του 23χρονου μοτοσυκλετιστή, Ιάσωνα Λαλαούνη, με τον αστυνομικό που οδηγούσε του υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, να καταδικάζεται χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, αλλά και χωρίς κάποια ουσιαστική ποινή.

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε ο αστυνομικός, που πριν τρία χρόνια οδηγούσε το αυτοκίνητο που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα έξω από την Βουλή. Ο εισαγγελέας μάλιστα, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως αυτό του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει στην απολογία του ο αστυνομικός, καθώς επρόκειτο για μία πρακτική που ακολουθούσε συστηματικά. Επομένως το δυστύχημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παρέκκλιση από την μέχρι τότε συνήθη συμπεριφορά του κατηγορουμένου. Στην απολογία του ο αστυνομικός υποστήριξε ότι δεν εγκατέλειψε το σημείο, ενώ ήταν αυτοί που κάλεσαν το 166.

Η οικογένεια του Ιάσωνα, η οποία έδωσε το παρόν στο δικαστήριο δηλώνει απογοητευμένη από την καταδικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι δεν του πήραν καν το δίπλωμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του εκλιπόντος νεαρού, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι, όμως, και την τελευταία στιγμή είχε την ελπίδα ότι κάτι θα άλλαζε, πράγμα που δεν έγινε. Σύμφωνα με την ίδια, η άδεια ικανότητας οδήγησης θα έπρεπε να του αφαιρεθεί.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ανεπαρκούς νομικού πλαισίου, όσον αφορά την παραβίαση του Κ.Ο.Κ. Οι ποινές είναι αρκετά χαλαρές, χωρίς να έχουν ως αντίκτυπο την ουσιαστική τιμωρία του εκάστοτε δράστη. Δεν λειτουργούν αποτρεπτικά ούτε για τον ίδιο, αλλά ούτε και για μελλοντικούς επίδοξους παραβάτες, με αποτέλεσμα να γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες αντίστοιχων τραγικών περιστατικών. Η συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών κρίνεται αναγκαία, αλλά και απαραίτητη.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2021, υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, κινούμενο επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας επιχείρησε, παρανόμως, να στρίψει αριστερά στην πλευρική είσοδο της Βουλής, προκαλώντας τροχαίο δυστύχημα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε προβληματική διαχείριση του περιστατικού από την Τροχαία, η οποία έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα.