Η Moto Guzzi στην υγρόψυξη

Από το

Μαύρο Σκύλο

19/1/2011

Επιτέλους! Η Moto Guzzi έχει τελικά στα σχέδιά της την κατασκευή ενός καινούριου υγρόψυκτου κινητήρα. Με χωρητικότητα 1200 κυβικά, οκτώ συνολικά βαλβίδες και επικεφαλής εκκεντροφόρους, ο V2 των 90ο έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στην EICMA τον Νοέμβριο του 2012. Οι μηχανικοί στο στρατηγείο της μητρικής Piaggio στην Pontedera, είναι επιβεβαιωμένο ότι εργάζονται σ' αυτόν, υπό την καθοδήγηση του Federico Martini. Ο Martini άρχισε σαν βασικός μηχανικός στην ίδρυση της Bimota, συνέχισε στη Gilera και σήμερα ο γκουρού του σχεδιασμού είναι επικεφαλής στο Powertrain Engineering της Piaggio. Με αυτόν τον κινητήρα που αναπτύσσουν θα αναζωογονηθεί η ιστορική φίρμα με μια σειρά νέων μοντέλων την περίοδο 2013 – 2015. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον η πρώτη από αυτές μπορεί να εμπνευστεί από τα τρία πρωτότυπα Moto Guzzi που εμφανίστηκαν στην Eicma το 2009, δημιουργήματα του Pierre Terblanche.
Έτσι, μετά από σχεδόν μισό αιώνα, όπου τις Moto Guzzi κινούσε ο εγκάρσιος αερόψυκτος V2 90° με τα ωστήρια, ήρθε ο καιρός για ένα καινούριο κινητήρα.
Ο κινητήρας αυτός άρχισε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και έγινε το σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Τώρα είναι καιρός να ξαναθυμηθούν την υγρόψυξη και την πρώτο τους υγρόψυκτο κινητήρα, τον θρυλικό αγωνιστικό της V8 500. Ο νέος κινητήρας δεν θα είναι εξέλιξη του υπάρχοντος με τα ωστήρια αλλά ενός καινούριου σχεδιασμένου σε λευκό χαρτί, ικανού να καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 4 που θα είναι αυστηρότερες και πιστεύεται ότι πολύ δύσκολα θα τις καλύψουν αερόψυκτοι κινητήρες, οι οποίες θα ισχύσουν το 2014. Ο κινητήρας θα έχει δυο επικεφαλής εκκεντροφόρους με την περιστροφή τους να γίνεται από μικτό σύστημα με γρανάζια και καδένες όπως και στον νέο V2 του Dorsoduro. Η παράδοση της Guzzi με την τελική μετάδοση από άξονα διατηρείται, όπως και ο διαμήκης στο πλαίσιο στρόφαλος και η γωνία των 90ο . Καινοτομία θα είναι η κλίση των κυλίνδρων κατά 8ο προς τα εμπρός, δίνοντας περισσότερο χώρο για τα γόνατα του αναβάτη, το κουτί του φίλτρου αέρα αλλά και φορτίζοντας τον εμπρός τροχό με περισσότερο βάρος. Οι μηχανικοί είχαν ελπίσει σε μια εντονότερη κλίση 15ο αλλά δεν το επιτρέπει η ζεύξη με τον άξονα της μετάδοσης.
Αυτό το χαρακτηριστικό της κλίσης των κυλίνδρων σε Guzzi, για πρώτη φορά υπήρχε σε ένα από τα προηγούμενα πρωτότυπα της εταιρείας, τον πρωτοποριακό V2 75° κινητήρα με τον κωδικό VA-10, σχεδιασμένο για τη δεκαετία του 1990 από τον τότε αρχιμηχανικό της εταιρείας, Angelo Ferrari, πριν από την αγορά της Moto Guzzi το 2000 από την Aprilia. Αυτός ο υγρόψυκτος, με ξηρό κάρτερ, ψεκασμό, δυο επικεφαλής εκκεντροφόρους, εξατάχυτο κιβώτιο και μετατοπισμένα κομβία στον στρόφαλο για εξισορρόπηση των κραδασμών, προοριζόταν να τοποθετηθεί στο προτεινόμενο μοντέλο MG-1. Αυτό σχεδιαζόταν με αλυσίδα στην τελική μετάδοση αλλά το σχέδιο ακυρώθηκε από τον Beggio για να αφιερωθούν πόροι στην ανάπτυξη της Aprilia και να εισέλθει στον χώρο των scooter αναπτύσσοντας το Amico και αργότερα το Scarabeo. Ορισμένα στοιχεία του όμως θα χρησιμοποιηθούν στο νέο κινητήρα που αναπτύσσεται στην Pontedera. Εκεί θα κατασκευάζεται και θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο της Moto Guzzi στο Mandello del Lario, για την τελική συναρμολόγηση των μοντέλων. Αρχικά είχαν επιλεγεί τρεις βαλβίδες για κάθε κύλινδρο (δυο εισαγωγής) για να διευκολυνθεί η πορεία των σωλήνων εξαγωγής αλλά η ανάγκη για μεγάλη απόδοση ώστε να τοποθετηθεί σε μοντέλα Sport όπως μια νέα Le Mans, σε Streetfighter και on-off, επιλέχθηκε η διάταξη με τέσσερις βαλβίδες.
Όλα θα αποκαλυφθούν το Νοέμβριο του 2012 -αλλά και πριν από τότε, μια νέα έκδοση της California θεωρείται ότι είναι υπό εξέλιξη και αναμένεται να εμφανιστεί στην EICMA φέτος το φθινόπωρο, με τον οκταβάλβιδο κινητήρα του Griso8V. Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι το τελευταίο νέο μοντέλο της Moto Guzzi με αερόψυκτο κινητήρα, λόγω των προβλημάτων με την επίτευξη των απαιτήσεων των Euro 4.

Κυβέρνηση: Καμιά δράση για τη βενζίνη, αμείωτος ο ΕΦΚ και παράταση επιδότησης στο ντίζελ – Τι μέτρα παίρνει η Ευρώπη

Εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα κατά της ακρίβειας στα καύσιμα
βενζίνη
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/9/2026

Στο σημερινό (Τετάρτη 30/9) υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δέσμη μέτρων που προτίθεται να φέρει στη μάχη κατά της καλπάζουσας ακρίβειας στην ενέργεια.

Αυτή εστιάζει αποκλειστικά στο πετρέλαιο κίνησης, για το οποίο η επιδότηση στην αντλία αυξάνεται από 10 σε 15 λεπτά. Εκτός αυτής, τα διυλιστήρια θα συνεισφέρουν με μια επιπλέον έκπτωση 5 λεπτών, έτσι η συνολική ελάφρυνση θα φτάσει τα 20 λεπτά.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ισχύσει μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό να λέει πως τυχόν νέα επέμβαση θα εξετάζεται ανά 15 μέρες ανάλογα με τις εξελίξεις.

Για τη βενζίνη ούτε κουβέντα δεν έγινε, ενώ δόθηκε και μια έμμεση απάντηση στις πιέσεις για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, έστω και προσωρινά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικώς πως, “είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίζει την κοινωνία χωρίς να ναρκοθετεί τις αντοχές της οικονομίας”, δικαιολογία που υπονοεί πως δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να χάσει το κράτος τα έσοδα από τους φόρους στα καύσιμα.

Ενώ οι πολίτες έχουν άφθονη ελαστικότητα στην τσέπη τους να πληρώνουν αυτές τις τιμές; Ρητορική η ερώτηση.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης το επόμενο δεκαπενθήμερο εκτιμάται σε 20 εκατομμύρια ευρώ, τάξεις μεγέθους μακριά από το κόστος δισεκατομμυρίων για την ελληνική οικονομία που επικαλούνταν το κυβερνητικό αφήγημα τις προηγούμενες εβδομάδες όποτε η συζήτηση έφτανε στην περίφημη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ενός φόρου που ανέρχεται σε ληστρικό επίπεδο, από τους ψηλότερους σε όλη την Ευρώπη και σχεδόν διπλάσιος από το ελάχιστο όριο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, στο υπόβαθρο σιγοκαίει ένα άλλο σημαίνον ζήτημα, αυτό του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στα μέσα Οκτωβρίου. Τότε θα γίνει η εξαγγελία σχετικά με την τιμή που θα ξεκινήσει η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου, με τις πληροφορίες να μιλούν για μια τελική λιανική κάτω των 1,75 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως “η Ελλάδα καταθέτει στις Βρυξέλλες πρόταση ώστε τα κράτη-μέλη να αποκτήσουν έκτακτη ευελιξία ενώπιον της παρούσας κρίσης. Είναι ώρα για τολμηρές κινήσεις, πέρα από γενικές παραινέσεις που έχουμε ακούσει από την Επιτροπή για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας”, κάτι που για μια φορά ακόμη υπονοεί πως εμείς θέλουμε αλλά οι ξένοι δεν μας αφήνουν να μειώσουμε τον φόρο στα καύσιμα. Πρόκειται για μια επιχειρηματολογία που έχει καταρρίψει εμπεριστατωμένα σύσσωμος ο Τύπος, αλλά κατά μυστήριο τρόπο επιστρατεύεται ξανά και ξανά όποτε γίνεται λόγος για τον ΕΦΚ.

Η Ελλάδα “απολαμβάνει” την έκτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία και Γαλλία κατά σειρά – σύμφωνα με το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εβδομάδα 21-27 Σεπτεμβρίου 2026.

Αξίζει πάντως να κάνουμε μια μικρή βόλτα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, για να δούμε τι μέτρα λαμβάνουν.

Η Γερμανία έτρεξε ένα πρόγραμμα δύο μηνών το Καλοκαίρι και τώρα το ανανέωσε ως το τέλος του χρόνου, χαμηλώνοντας τον φόρο για να προκύψει όφελος 17 λεπτών στην αντλία. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ προανήγγειλε πλαφόν στα κέρδη των διϋλιστηρίων από την 1η Ιανουαρίου 2027. Στη Γερμανία η μέση τιμή βενζίνης στα πρατήρια κόστιζε 2,35 ευρώ ανά λίτρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ισπανία έχει χαμηλώσει τους φόρους σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης ήδη από τον Μάρτιο, σε ένα πακέτο συνολικού κόστους 5 δις. ευρώ που ρίχνει την τιμή στην αντλία κατά περίπου 20 σεντς ανά λίτρο. Παράλληλα, προσφέρει ειδικές επιδοτήσεις καυσίμων για συγκεκριμένους κλάδους, όπως μεταφορές, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία και αλιεία. Η μέση τιμή της βενζίνης στην Ισπανία ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα σε 1,93 ευρώ ανά λίτρο.

Η Σουηδία τρέχει από τον Μάιο ένα πρόγραμμα 2 δις. ευρώ που προβλέπει μειώσεις στους φόρους των καυσίμων και έχει ως αποτέλεσμα η μέση τιμή της βενζίνης στην αντλία την προηγούμενη εβδομάδα να είναι μόλις 1,58 ευρώ ανά λίτρο.

Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα ήταν 2,20 ευρώ ανά λίτρο.