Η Triumph αποκαλύπτει τον Motocross κινητήρα 250 κυβικών! [video]

Και ναι, είναι αντιγραφή της KTM, τουλάχιστον εξωτερικά
Η Triumph αποκαλύπτει τον Motocross κινητήρα 250 κυβικών!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/8/2023

Στις αρχές Αυγούστου η Triumph αποκάλυψε το πλαίσιο των νέων off-road μοτοσυκλετών της, όπως είχαμε δείξει εδώ, και τον Δεκαπενταύγουστο προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον κινητήρα που ετοιμάζουν.

Η πλήρης αποκάλυψη αυτού που στο μέλλον θέλουν να γίνει μία πλήρη σειρά νέων μοτοσυκλετών, θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου ωστόσο η Triumph ακολουθεί ένα πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης νέου μοντέλου, ξεκινώντας μία σειρά ντοκιμαντέρ με την ονομασία Vision to Reality” όπου η ομάδα εξηγεί τι έχει φτιάξει, προφανώς εστιάζοντας στα προτερήματα και υπερτονίζοντας λύσεις που προϋπήρχαν έτσι και αλλιώς στην κατηγορία αυτή, όπως κάθε εταιρικό video οφείλει να κάνει.

Ωστόσο παραμένει άκρως ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κανείς και αξίζει συγχαρητήρια η λύση των ντοκιμαντέρ που θέλησε να ακολουθήσει η Triumph, λιγότερο απρόσωπη από άλλες, προβάλλοντας το ανθρώπινο στοιχείο. Φυσικά στηρίζεται στο γεγονός πως η ίδια η πραγματικότητα είναι ενδιαφέρουσα: Έχει αυτή την στιγμή την νεότερη ομάδα στελεχωμένη όμως από ανθρώπους με μακρά εμπειρία και μία γενναία υποστήριξη από την Bajaj που ρίχνει μπόλικο χρήμα.

Η Triumph είναι μία εταιρεία με τεράστια ιστορία και η ενασχόλησή της με το Motocross πηγαίνει πίσω στις ρίζες του, τότε που έτρεχαν με εκείνες τις «κοντές» μοτοσυκλέτες που αργότερα επικράτησαν ως Scrambler. Η Triumph έζησε και πέρασε μέσα από την εξέλιξη των χωμάτινων πλαισίων και αναρτήσεων. Βέβαια αυτά τα κεφάλαια της ιστορίας της τα έχει διαγράψει δύο φορές ξεκινώντας από το μηδέν. Στην νεότερη εποχή της κατάφερε να ορθοποδήσει γιατί επένδυσε στην τρικύλινδρη διάταξη διακρίνοντας ένα κενό που υπήρχε εκείνη την εποχή. Στο σήμερα όμως δεν υπάρχει κενό, αλλά ευθεία αντιπαράθεση με ισχυρό αντίπαλο και δεν θα είχε εμπλακεί με το χώμα και το Motocross αν δεν διαδραματιζόταν το ισχυρό μπραντεφέρ που παίζει ο Stefan Pierer με τον Rajiv Bajaj. Δύο μεγιστάνες από πλευράς οικονομικής δύναμης και παράλληλα στρατηγικοί εταίροι! Η συνεργασία τους ξεκίνησε από τον πατέρα του Rajiv, τον Rahul Bajaj που απεβίωσε περίπου έναν χρόνο πριν, και συνεχίζεται ακάθεκτη έως και σήμερα. Με παράλληλες όμως συνέργειες με άλλες μάρκες, οι δύο εταίροι διατηρούν μία ισορροπία ισχύος, πολύ διαφορετική από εκείνες που υπάρχουν εδώ και χρόνια στην αυτοκίνηση. Έχω επεκταθεί σχετικά με άρθρο στο MOTO για την ισορροπία αυτή και η επιγραμματική αναφορά εδώ, γίνεται για να μην παραβλέπει κανείς το γεγονός πως η Triumph εποφθαλμιά να χτυπήσει την KTM στο σπίτι της με μία σειρά off-road μοτοσυκλετών, ξεκινώντας από το Motocross.

Στα περίπου πέντε λεπτά του video η Triumph καταφέρνει να μην μας δώσει πληροφορίες για τον κινητήρα αλλά να κρατήσει το ενδιαφέρον παρουσιάζοντας τους ανθρώπους του SuperMotocross: Bobby Hewitt, Dave Arnold, Ivan Tedesco, Stephen ‘Scuba’ Westfall που έχουν συνδράμει στην προσπάθεια αυτή, καθώς και στον Vincent Bereni, άνθρωπο κλειδί στην ομάδα MX2 που θα είναι η αφετηρία της Triumph. Το 2021, δέκα μήνες πριν η Triumph ανακοινώσει την είσοδό της στο Motocross και το Enduro, είχα την παγκόσμια αποκλειστικότητα, γράφοντας εδώ, το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε στην νέα αγωνιστική της ενασχόληση. Πιστή σε αυτό το πρόγραμμα λοιπόν, θα αγωνιστεί από την επόμενη σεζόν στην MX2 και στην μεγάλη κατηγορία από το 2025, οπότε ο λόγος του Vincent Bereni έχει μεγάλη αξία από την στιγμή που επελέγη να είναι εκείνος που θα οριοθετήσει την πρώτη της αγωνιστική αναμέτρηση απέναντι στην KTM.

Η επιλογή της Triumph να εστιάσει στην ομάδα πίσω από την εξέλιξη του κινητήρα πριν δώσει οποιαδήποτε στοιχεία είναι σωστή και για άλλο ένα λόγο, καθώς το παραδοσιακό κοινό της μοτοσυκλέτας θέτει ως προτεραιότητα την αξιοπιστία έναντι των επιδόσεων. Χτίζοντας την εικόνα της έμπειρης ομάδας, στηρίζει αυτή την αξίωση περισσότερο από αυτό που κάνει με το ίδιο της το όνομα! Βέβαια υπάρχει και μειονέκτημα καθώς μερίδα του κόσμου, ελλείψει περισσότερων πληροφοριών, θα εστιάσει περισσότερο στις οπτικές ομοιότητες που υπάρχουν με τον κινητήρα της KTM, τουλάχιστον μέχρι να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες που να αποκαλύπτουν διαφορές. Γεγονός όμως, πως στόχος της Triumph είναι να έχουν ένα κινητήρα που εύκολα θα προσαρμόζεται σε διαφορετικές χρήσεις και αν γίνεται αυτό τότε αυτομάτως θα καλύπτουν και το δεύτερο ζητούμενο, που είναι η φιλικότητα στον μέσο αναβάτη.

Ετικέτες

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της BMW Motorrad στον ACEM: Νέος πρόεδρος ο Markus Flasch!

Η γενική συνέλευση της ACEM επικύρωσε τη διαδοχή του Roberto Colaninno της Piaggio από τον Γερμανό ομόλογό του
acem-board
Από αριστερά: Claudio Domenicali, Clément Villet, Markus Flasch και Michele Colaninno
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών, ACEM, διοργάνωσε την ετήσια γενική της συνέλευση στο κτίριο BMW Welt στο Μόναχο, φιλοξενούμενη από τη BMW Motorrad. Εκεί συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι όλης της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας της Ευρώπης για μια ανασκόπηση των εξελίξεων και δράσεων της χρονιάς που πέρασε, ενώ τέθηκαν οι στρατηγικές προτεραιότητες που θα ακολουθήσει η ACEM.

Στα πλαίσια της συνέλευσης έγινε και η εκλογή του νέου προέδρου, στη θέση του οποίου εξελέγη ο Markus Flasch, διευθύνων σύμβουλος της BMW Motorrad, με τη θητεία του να ξεκινά επισήμως την 1η Ιουλίου 2026.

Ο Γερμανός αναλαμβάνει τα ηνία της ACEM για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Michele Colaninno (διευθύνων σύμβουλος Piaggio Group), σε μια δύσκολη εποχή γεμάτη εξωγενείς αντιξοότητες που επηρεάζουν βαθιά την ευρωπαϊκή βιομηχανία μοτοσυκλέτας.

acem
H Γενική Συνέλευση του ACEM, με τον νέο πρόεδρο δεύτερο από αριστερά

Οι στρατηγικοί στόχοι που τέθηκαν σε προτεραιότητα είναι τρεις:

  • Η ενσωμάτωση των δικύκλων στο πλάνα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις,
  • Η προώθηση της απεξάρτησης από τον άνθρακα στη βιομηχανία χωρίς να πληγεί η ανταγωνιστικότητά της και
  • Η προώθηση της μοτοσυκλέτας στον τουρισμό και τον αθλητισμό ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το προεδρείο της ACEM απαρτίζεται πλέον από τον πρόεδρο και τρεις αντιπροέδρους, τους Michele Colaninno (Piaggio Group), Claudio Domenicali (Ducati Motor Holding) και Clément Villet (Yamaha Motor Europe N.V.).

Ετικέτες