Η Triumph αποκαλύπτει τον Motocross κινητήρα 250 κυβικών! [video]

Και ναι, είναι αντιγραφή της KTM, τουλάχιστον εξωτερικά
Η Triumph αποκαλύπτει τον Motocross κινητήρα 250 κυβικών!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/8/2023

Στις αρχές Αυγούστου η Triumph αποκάλυψε το πλαίσιο των νέων off-road μοτοσυκλετών της, όπως είχαμε δείξει εδώ, και τον Δεκαπενταύγουστο προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον κινητήρα που ετοιμάζουν.

Η πλήρης αποκάλυψη αυτού που στο μέλλον θέλουν να γίνει μία πλήρη σειρά νέων μοτοσυκλετών, θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου ωστόσο η Triumph ακολουθεί ένα πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης νέου μοντέλου, ξεκινώντας μία σειρά ντοκιμαντέρ με την ονομασία Vision to Reality” όπου η ομάδα εξηγεί τι έχει φτιάξει, προφανώς εστιάζοντας στα προτερήματα και υπερτονίζοντας λύσεις που προϋπήρχαν έτσι και αλλιώς στην κατηγορία αυτή, όπως κάθε εταιρικό video οφείλει να κάνει.

Ωστόσο παραμένει άκρως ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κανείς και αξίζει συγχαρητήρια η λύση των ντοκιμαντέρ που θέλησε να ακολουθήσει η Triumph, λιγότερο απρόσωπη από άλλες, προβάλλοντας το ανθρώπινο στοιχείο. Φυσικά στηρίζεται στο γεγονός πως η ίδια η πραγματικότητα είναι ενδιαφέρουσα: Έχει αυτή την στιγμή την νεότερη ομάδα στελεχωμένη όμως από ανθρώπους με μακρά εμπειρία και μία γενναία υποστήριξη από την Bajaj που ρίχνει μπόλικο χρήμα.

Η Triumph είναι μία εταιρεία με τεράστια ιστορία και η ενασχόλησή της με το Motocross πηγαίνει πίσω στις ρίζες του, τότε που έτρεχαν με εκείνες τις «κοντές» μοτοσυκλέτες που αργότερα επικράτησαν ως Scrambler. Η Triumph έζησε και πέρασε μέσα από την εξέλιξη των χωμάτινων πλαισίων και αναρτήσεων. Βέβαια αυτά τα κεφάλαια της ιστορίας της τα έχει διαγράψει δύο φορές ξεκινώντας από το μηδέν. Στην νεότερη εποχή της κατάφερε να ορθοποδήσει γιατί επένδυσε στην τρικύλινδρη διάταξη διακρίνοντας ένα κενό που υπήρχε εκείνη την εποχή. Στο σήμερα όμως δεν υπάρχει κενό, αλλά ευθεία αντιπαράθεση με ισχυρό αντίπαλο και δεν θα είχε εμπλακεί με το χώμα και το Motocross αν δεν διαδραματιζόταν το ισχυρό μπραντεφέρ που παίζει ο Stefan Pierer με τον Rajiv Bajaj. Δύο μεγιστάνες από πλευράς οικονομικής δύναμης και παράλληλα στρατηγικοί εταίροι! Η συνεργασία τους ξεκίνησε από τον πατέρα του Rajiv, τον Rahul Bajaj που απεβίωσε περίπου έναν χρόνο πριν, και συνεχίζεται ακάθεκτη έως και σήμερα. Με παράλληλες όμως συνέργειες με άλλες μάρκες, οι δύο εταίροι διατηρούν μία ισορροπία ισχύος, πολύ διαφορετική από εκείνες που υπάρχουν εδώ και χρόνια στην αυτοκίνηση. Έχω επεκταθεί σχετικά με άρθρο στο MOTO για την ισορροπία αυτή και η επιγραμματική αναφορά εδώ, γίνεται για να μην παραβλέπει κανείς το γεγονός πως η Triumph εποφθαλμιά να χτυπήσει την KTM στο σπίτι της με μία σειρά off-road μοτοσυκλετών, ξεκινώντας από το Motocross.

Στα περίπου πέντε λεπτά του video η Triumph καταφέρνει να μην μας δώσει πληροφορίες για τον κινητήρα αλλά να κρατήσει το ενδιαφέρον παρουσιάζοντας τους ανθρώπους του SuperMotocross: Bobby Hewitt, Dave Arnold, Ivan Tedesco, Stephen ‘Scuba’ Westfall που έχουν συνδράμει στην προσπάθεια αυτή, καθώς και στον Vincent Bereni, άνθρωπο κλειδί στην ομάδα MX2 που θα είναι η αφετηρία της Triumph. Το 2021, δέκα μήνες πριν η Triumph ανακοινώσει την είσοδό της στο Motocross και το Enduro, είχα την παγκόσμια αποκλειστικότητα, γράφοντας εδώ, το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε στην νέα αγωνιστική της ενασχόληση. Πιστή σε αυτό το πρόγραμμα λοιπόν, θα αγωνιστεί από την επόμενη σεζόν στην MX2 και στην μεγάλη κατηγορία από το 2025, οπότε ο λόγος του Vincent Bereni έχει μεγάλη αξία από την στιγμή που επελέγη να είναι εκείνος που θα οριοθετήσει την πρώτη της αγωνιστική αναμέτρηση απέναντι στην KTM.

Η επιλογή της Triumph να εστιάσει στην ομάδα πίσω από την εξέλιξη του κινητήρα πριν δώσει οποιαδήποτε στοιχεία είναι σωστή και για άλλο ένα λόγο, καθώς το παραδοσιακό κοινό της μοτοσυκλέτας θέτει ως προτεραιότητα την αξιοπιστία έναντι των επιδόσεων. Χτίζοντας την εικόνα της έμπειρης ομάδας, στηρίζει αυτή την αξίωση περισσότερο από αυτό που κάνει με το ίδιο της το όνομα! Βέβαια υπάρχει και μειονέκτημα καθώς μερίδα του κόσμου, ελλείψει περισσότερων πληροφοριών, θα εστιάσει περισσότερο στις οπτικές ομοιότητες που υπάρχουν με τον κινητήρα της KTM, τουλάχιστον μέχρι να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες που να αποκαλύπτουν διαφορές. Γεγονός όμως, πως στόχος της Triumph είναι να έχουν ένα κινητήρα που εύκολα θα προσαρμόζεται σε διαφορετικές χρήσεις και αν γίνεται αυτό τότε αυτομάτως θα καλύπτουν και το δεύτερο ζητούμενο, που είναι η φιλικότητα στον μέσο αναβάτη.

Ετικέτες

Thrust Motor DSR 125 & 150 - Υψηλού επιπέδου εξοπλισμός, 3 εκδόσεις

Με Start-Stop, ABS, TFT, Keyless, ακόμα και TCS στα 2 κορυφαία μοντέλα της σειράς
Thrust Motor DSR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/12/2023

Τον Φεβρουάριο αναμένεται στη χώρα μας η νέα οικογένεια αστικών scooter DSR της Thrust Motor, σε 2 κυβισμούς (125 & 150 κ.εκ.) και σε 3 εκδόσεις εξοπλισμού.

Το design των DSR είναι ιδιαίτερα σύγχρονο, ενώ οι διαστάσεις τους είναι μικρές, καθιστώντας τα ιδανικά για αστικές μετακινήσεις, καθώς δεν θα κολλήσουν ούτε στο πιο δύσκολο μποτιλιάρισμα. Η σέλα τους είναι γενναιόδωρη σε διαστάσεις τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, ενώ ο τελευταίος έχει στη διάθεση του και χειρολαβές. Τα DSR διαθέτουν και χαμηλή ζελατίνα που προφυλάσσει τον κορμό του αναβάτη. Τα τρία DSR μοιράζονται την ίδια βάση πλαισίου, κοστουμιού, αναρτήσεων (συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ πίσω) και τροχών (14 μπροστά και 13 ιντσών πίσω), με διαφορές σε κυβισμό, τρόπο ψύξης και εξοπλισμό. Ίδιο είναι το ύψος σέλας στα χαμηλά 770 mm, ίδιο και το μεταξόνιο στα 1.375 κ.εκ.

Η πιο οικονομική έκδοση είναι το DSR 125 AC, με αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 125 κυβικών, απόδοσης 9,5 hp / 7.500 rpm και 1 kgm / 6.000 rpm. Το βάρος του ανακοινώνεται στα 124 στεγνά και στα 135 γεμάτα κιλά. Το DSR 125 AC εξοπλίζεται με δισκόφρενο 240 mm μπροστά και δισκόφρενο 220 mm πίσω, με σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Η οθόνη οργάνων είναι ψηφιακή LCD.

Thrust Motor DSR

Οι κορυφαίες εκδόσεις είναι αμφότερες υγρόψυκτες, ενώ λόγω κυβισμού απευθύνονται η μέν DSR 125 LC στην Α1 κατηγορία διπλωμάτων, η δε DSR 150 LC στην Α2.

Το DSR 125 LC ανεβάζει κατακόρυφα τον εξοπλισμό σε σχέση με την AC έκδοση, καθώς πέρα από τον δυνατότερο κινητήρα με τους 11,6 hp / 8.500 rpm και 1,14 kgm / 6.500 rpm, εξοπλίζεται με keyless σύστημα, σύστημα start-stop και ηλεκτροκινητήρα που παίζει τον ρόλο τόσο της γεννήτριας όσο και της μίζας, ABS, TCS και έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT. Το βάρος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αερόψυκτο μοντέλο, στα 127 στεγνά και 138 γεμάτα κιλά.

Τέλος, το μεγαλύτερο και πιο δυνατό μοντέλο της οικογένειας είναι το DSR 150 LC, με 14,7 hp / 8.500 rpm και 1,4 kgm / 6.500 rpm. Όπως και στο 125 LC, έτσι και εδώ έχουμε τον ίδιο κορυφαίο εξοπλισμό, με ABS, TCS, TFT οθόνη οργάνων, keyless σύστημα και σύστημα Start-Stop.

Τα 3 DSR αναμένονται στη χώρα μας τον 2ο μήνα του 2024, στις 3 προαναφερθείσες εκδόσεις και σε 3 χρώματα: Γκρι Ματ, Λευκό και Κόκκινο Ματ