Η Triumph αποκαλύπτει τον Motocross κινητήρα 250 κυβικών! [video]

Και ναι, είναι αντιγραφή της KTM, τουλάχιστον εξωτερικά
Η Triumph αποκαλύπτει τον Motocross κινητήρα 250 κυβικών!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/8/2023

Στις αρχές Αυγούστου η Triumph αποκάλυψε το πλαίσιο των νέων off-road μοτοσυκλετών της, όπως είχαμε δείξει εδώ, και τον Δεκαπενταύγουστο προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον κινητήρα που ετοιμάζουν.

Η πλήρης αποκάλυψη αυτού που στο μέλλον θέλουν να γίνει μία πλήρη σειρά νέων μοτοσυκλετών, θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου ωστόσο η Triumph ακολουθεί ένα πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης νέου μοντέλου, ξεκινώντας μία σειρά ντοκιμαντέρ με την ονομασία Vision to Reality” όπου η ομάδα εξηγεί τι έχει φτιάξει, προφανώς εστιάζοντας στα προτερήματα και υπερτονίζοντας λύσεις που προϋπήρχαν έτσι και αλλιώς στην κατηγορία αυτή, όπως κάθε εταιρικό video οφείλει να κάνει.

Ωστόσο παραμένει άκρως ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κανείς και αξίζει συγχαρητήρια η λύση των ντοκιμαντέρ που θέλησε να ακολουθήσει η Triumph, λιγότερο απρόσωπη από άλλες, προβάλλοντας το ανθρώπινο στοιχείο. Φυσικά στηρίζεται στο γεγονός πως η ίδια η πραγματικότητα είναι ενδιαφέρουσα: Έχει αυτή την στιγμή την νεότερη ομάδα στελεχωμένη όμως από ανθρώπους με μακρά εμπειρία και μία γενναία υποστήριξη από την Bajaj που ρίχνει μπόλικο χρήμα.

Η Triumph είναι μία εταιρεία με τεράστια ιστορία και η ενασχόλησή της με το Motocross πηγαίνει πίσω στις ρίζες του, τότε που έτρεχαν με εκείνες τις «κοντές» μοτοσυκλέτες που αργότερα επικράτησαν ως Scrambler. Η Triumph έζησε και πέρασε μέσα από την εξέλιξη των χωμάτινων πλαισίων και αναρτήσεων. Βέβαια αυτά τα κεφάλαια της ιστορίας της τα έχει διαγράψει δύο φορές ξεκινώντας από το μηδέν. Στην νεότερη εποχή της κατάφερε να ορθοποδήσει γιατί επένδυσε στην τρικύλινδρη διάταξη διακρίνοντας ένα κενό που υπήρχε εκείνη την εποχή. Στο σήμερα όμως δεν υπάρχει κενό, αλλά ευθεία αντιπαράθεση με ισχυρό αντίπαλο και δεν θα είχε εμπλακεί με το χώμα και το Motocross αν δεν διαδραματιζόταν το ισχυρό μπραντεφέρ που παίζει ο Stefan Pierer με τον Rajiv Bajaj. Δύο μεγιστάνες από πλευράς οικονομικής δύναμης και παράλληλα στρατηγικοί εταίροι! Η συνεργασία τους ξεκίνησε από τον πατέρα του Rajiv, τον Rahul Bajaj που απεβίωσε περίπου έναν χρόνο πριν, και συνεχίζεται ακάθεκτη έως και σήμερα. Με παράλληλες όμως συνέργειες με άλλες μάρκες, οι δύο εταίροι διατηρούν μία ισορροπία ισχύος, πολύ διαφορετική από εκείνες που υπάρχουν εδώ και χρόνια στην αυτοκίνηση. Έχω επεκταθεί σχετικά με άρθρο στο MOTO για την ισορροπία αυτή και η επιγραμματική αναφορά εδώ, γίνεται για να μην παραβλέπει κανείς το γεγονός πως η Triumph εποφθαλμιά να χτυπήσει την KTM στο σπίτι της με μία σειρά off-road μοτοσυκλετών, ξεκινώντας από το Motocross.

Στα περίπου πέντε λεπτά του video η Triumph καταφέρνει να μην μας δώσει πληροφορίες για τον κινητήρα αλλά να κρατήσει το ενδιαφέρον παρουσιάζοντας τους ανθρώπους του SuperMotocross: Bobby Hewitt, Dave Arnold, Ivan Tedesco, Stephen ‘Scuba’ Westfall που έχουν συνδράμει στην προσπάθεια αυτή, καθώς και στον Vincent Bereni, άνθρωπο κλειδί στην ομάδα MX2 που θα είναι η αφετηρία της Triumph. Το 2021, δέκα μήνες πριν η Triumph ανακοινώσει την είσοδό της στο Motocross και το Enduro, είχα την παγκόσμια αποκλειστικότητα, γράφοντας εδώ, το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε στην νέα αγωνιστική της ενασχόληση. Πιστή σε αυτό το πρόγραμμα λοιπόν, θα αγωνιστεί από την επόμενη σεζόν στην MX2 και στην μεγάλη κατηγορία από το 2025, οπότε ο λόγος του Vincent Bereni έχει μεγάλη αξία από την στιγμή που επελέγη να είναι εκείνος που θα οριοθετήσει την πρώτη της αγωνιστική αναμέτρηση απέναντι στην KTM.

Η επιλογή της Triumph να εστιάσει στην ομάδα πίσω από την εξέλιξη του κινητήρα πριν δώσει οποιαδήποτε στοιχεία είναι σωστή και για άλλο ένα λόγο, καθώς το παραδοσιακό κοινό της μοτοσυκλέτας θέτει ως προτεραιότητα την αξιοπιστία έναντι των επιδόσεων. Χτίζοντας την εικόνα της έμπειρης ομάδας, στηρίζει αυτή την αξίωση περισσότερο από αυτό που κάνει με το ίδιο της το όνομα! Βέβαια υπάρχει και μειονέκτημα καθώς μερίδα του κόσμου, ελλείψει περισσότερων πληροφοριών, θα εστιάσει περισσότερο στις οπτικές ομοιότητες που υπάρχουν με τον κινητήρα της KTM, τουλάχιστον μέχρι να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες που να αποκαλύπτουν διαφορές. Γεγονός όμως, πως στόχος της Triumph είναι να έχουν ένα κινητήρα που εύκολα θα προσαρμόζεται σε διαφορετικές χρήσεις και αν γίνεται αυτό τότε αυτομάτως θα καλύπτουν και το δεύτερο ζητούμενο, που είναι η φιλικότητα στον μέσο αναβάτη.

Ετικέτες

Αστυνομία-Αττική: 2.643 παραβάσεις σε τέσσερεις ημέρες με τον νέο ΚΟΚ

1 στους 5 οδηγούς που ελέγχθηκε πήρε κλήση - Αφαιρέθηκαν 500 άδειες οδήγησης
Έλεγχοι Ελληνική Αστυνομία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

16/9/2025

Περισσότερους από 14.000 ελέγχους πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής του νέου ΚΟΚ σε οδικούς άξονες της Αττικής, εστιάζοντας όμως στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η ειδική εξόρμηση έγινε μεταξύ 12-15 Σεπτεμβρίου 2025 από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, με σκοπό τον έλεγχο εφαρμογής του Νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εστιάζοντας στην πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, σε οδικούς άξονες της Αττικής.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14.078 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.643 παραβάσεις, όπως ενδεικτικά, για υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, μη χρήση προστατευτικού κράνους, χρήση κινητού τηλεφώνου, παραβίαση σηματοδοτών, με την Ελληνική Αστυνομία να μην δίνει συγκερκιμένα στοιχεία.

Παράλληλα οι αστυνομικοί συνέλαβαν και έξι οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ με ένδειξη άνω του 0,60 mg/l. Με λίγα λόγια οδηγούσαν στουπί. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Έλεγχοι Ελληνική Αστυνομία 2025

Ακόμα, ακινητοποιήθηκαν 389 οχήματα, εκ των οποίων 199 μεταφέρθηκαν με γερανό, ενώ αφαιρέθηκαν 500 άδειες ικανότητας οδήγησης και 134 άδειες κυκλοφορίας.

Οι έλεγχοι  για την εφαρμογή του Νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Αστυνομία, ενώ από ό,τι φαίνεται με αμείωτη ένταση συνεχίζουν και οι οδηγοί να αγνοούν τον ΚΟΚ και ακόμη χειρότερα ίσως την κοινή λογική.