Η Triumph γιορτάζει τα 50 χρόνια του θρυλικού Rocket Jump του Evel Knievel

Δυο μοτοσικλέτες με σπέσιαλ χρώματα οδηγούνται από τον γιο του Knievel, Kelly και τον Robbie Maddison
Η Triumph γιορτάζει τα 50 χρόνια του θρυλικού Rocket Jump του Evel Knievel
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/9/2024

Η Triumph τίμησε την 50η επέτειο του “Rocket Jump” του Evel Knievel με τη δημιουργία δύο μοντέλων σε ιδιαίτερους χρωματισμούς, στο Twins Falls του Idaho, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Η εορταστική ημέρα ξεκίνησε με ζωντανή μουσική από την Krysten Knievel (κόρη του Robbie Knievel) και τους The Knievel Daredevil Band.

Στα χέρια του Kelly Knievel (γιος του Evel) βρέθηκε η Bonneville T120, ενώ ο Robbie Maddison οδήγησε μια Rocket 3, ως φόρο τιμής στο μοναδικό στο είδος του Skycycle X-2 Rocket που χρησιμοποιήθηκε στο αρχικό άλμα. Στους εορτασμούς της επετείου, συμμετείχε και ο έξι φορές πρωταθλητής των X-Games, Colby Raha, με μία Triumph Speed 400.

Η βαφή που πραγματοποιήθηκε στα επιμέρους σημεία, έμοιαζαν με το περίφημο “Colour Me Lucky” Bonneville T120-TT του Evel, όπως αυτό που είχε οδηγήσει για να εκτελέσει το άλμα των 43 μέτρων πάνω από τα σιντριβάνια του Παλατιού του Καίσαρα, στις 31 Δεκεμβρίου του 1967. Βέβαια, κατά την προσγείωση του έρχεται η συντριβή συνέπεια της οποίας κάταγμα λεκάνης για τον Evel, καθώς και στο μηριαίο οστό, στο ισχίο, τον καρπό και τους δύο αστραγάλους του. Δεν θα ήταν βέβαια η πρώτη φορά που τραυματιζόταν, ούτε ο πρώτος του τραυματισμός και ο Evel συνέχισε με πολλά ακροβατικά με μοτοσυκλέτες της Triumph κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, μπαίνοντας στις καρδιές των τότε θαυμαστών του μηχανοκίνητου αθλήματος.

Η Triumph γιορτάζει τα 50 χρόνια του θρυλικού Rocket Jump του Evel Knievel

Το 1972 παρουσιάστηκε στον Δημοσιογραφικό Τύπο μια πρωτότυπη Bonneville T120, το οποίο ονομάστηκε ως πρότζεκτ “Skycycle”, πραγματοποιώντας με αυτήν ένα άλμα πάνω από το Grand Canyon, στην οποία είχαν τοποθετηθεί φτερά εντυπωσιάζοντας όλο το κοινό. Ο αεροναυπηγός μηχανικός Doug Malewicki, ασχολήθηκε τότε με το σχεδιασμό και την κατασκευή που στόχο είχε να πηδήξει το φαράγγι του ποταμού Snake. Το Skycycle X-1 βασίστηκε σε ένα βαριά τροποποιημένο πλαίσιο μοτοσυκλέτας και τροφοδοτήθηκε από έναν πύραυλο ατμού που κατασκευάστηκε από τον πρώην μηχανικό της NASA Robert Truax. Μετά από την πρώτη δοκιμή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του X-1 στον ποταμό Snake River, πάρθηκε η απόφαση να αφαιρεθούν εντελώς οι τροχοί και αντ 'αυτού να απογειωθεί και να πετάξει περισσότερο σαν πύραυλος παρά ως μοτοσυκλέτα.

Skycycle X-1

Η τελική μορφή που πήρε η X-2 με τον Knievel μέσα, έκανε το άλμα στο Snake River Canyon στις 8 Σεπτεμβρίου 1974. Οι ισχυροί άνεμοι τη παρέσυραν προς το φαράγγι, προσγειώνοντας τη μόνο λίγα μέτρα μακριά από το νερό. Παρά την αποτυχημένη προσπάθεια του, ο Evel χαρακτηρίστηκε ως ο Βασιλιάς των Stuntmen και το εγχείρημα έμεινε στην ιστορία!

Ένα σχεδιάγραμα που δείχνει το αρχικό πλάνο του εγχειρήματος:

Skycycle X-1Η Triumph γιορτάζει τα 50 χρόνια του θρυλικού Rocket Jump του Evel Knievelhttps://www.motomag.gr/news/epikairotita/i-triumph-giortazei-ta-50-hronia-toy-thrylikoy-rocket-jump-toy-evel-knievel

 

Καύσιμα: Νέα επιδότηση-χαδάκι στη βενζίνη – Ισχύει μόνο για δυο εβδομάδες κι ο ΕΦΚ καλά κρατεί

Οι νέες εξαγγελίες επικεντρώνουν στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με μια ελάχιστη αναφορά στην αμόλυβδη βενζίνη
kausima
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/10/2026

Την τελευταία φορά που γράφαμε για επικείμενα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας στα καύσιμα ήταν 21 Σεπτεμβρίου 2026 και το άρθρο κατέληγε σε μια πικρή προφητεία: πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αγγίξει την πηγή του προβλήματος, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ευχόμασταν να διαψευστούμε.

Με μεγάλη θλίψη, οι σημερινές εξαγγελίες των νέων κυβερνητικών μέτρων μας επιβεβαιώνουν.

Πάλι καλά να λέμε. Όλο το προηγούμενο διάστημα που μιλούσαμε για ληστρικούς ειδικούς φόρους στα καύσιμα και αναδεικνύαμε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που μειώνουν αυτούς τους φόρους για να ανακουφίσουν πραγματικά τους πολίτες τους από τις υπέρογκες τιμές στα καύσιμα, η κυβέρνηση είχε στρέψει το βλέμμα της αποκλειστικά στο πετρέλαιο.

Λογικότατο, θα μου πείτε, αφού αυτήν την εποχή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι το καυτό θέμα. Από κοντά, το πετρέλαιο κίνησης αφορά πολύ τους επαγγελματίες και φυσικά επηρεάζει άμεσα τα μεταφορικά κόστη που με τη σειρά τους μετακυλίονται στις τιμές όλων των καταναλωτικών προϊόντων.

Η βενζίνη ωστόσο είναι ένα αγαθό που δεν έχει εποχικότητα, είναι σε πρώτη ζήτηση καθημερινά για να πάει κανείς στη δουλειά του, για να μεταφέρει τα παιδιά του, για κάθε ανάγκη μετακίνησης μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι. Και εδώ η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει προτείνει μέτρα που μοιάζουν με τσιρότα σε σπασμένα κόκκαλα.

Δυστυχώς για μια φορά ακόμη η πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει στο ίδιο μοτίβο: περισσότερη επικοινωνιακή στάχτη στα μάτια παρά ουσία.

Η επιδότηση 10 σεντς ανά λίτρο αμόλυβδης που ανακοίνωσε είναι σταγόνα στον ωκεανό της υπερφορολόγησης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα μέτρο που παίρνει μονόπλευρα η κυβέρνηση, καθώς τα διυλιστήρια δεν κάνουν καμιά έκπτωση από τη δική τους πλευρά, όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά που ανακοινώθηκε ανάλογο επιδοματάκι.

Απεναντίας, θα κάνουν έκπτωση 20 λεπτών στο πετρέλαιο θέρμανσης για συνολική επιδότηση 40 λεπτών ανά λίτρο, μαζί με το άλλο εικοσαρικάκι που θα τσοντάρει η κυβέρνηση εν είδει επιδότησης.

Στο ντίζελ κίνησης η κυβέρνηση βάζει 15 λεπτά και τα διυλιστήρια άλλα 5, για σύνολο ωφέλειας 20 λεπτών ανά λίτρο.

Στην αμόλυβδη βενζίνη πάλι καλά να λέμε που μας σκέφτηκαν, γιατί όλα έδειχναν πως πάμε ξυπόλητοι στ’ αγκάθια. Όχι πως περιμένουμε κάποια ουσιαστική βελτίωση. Κρίνοντας από την προηγούμενη “επιδότηση” στα καύσιμα, η ακρίβεια είχε καταπιεί εν ριπή οφθαλμού τα σεντς που προσέφερε το κράτος.

Ας ελπίσουμε να μην γίνει το ίδιο και τώρα, αν και αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ή όποια άλλη κυβέρνηση, καθώς αρκεί ένα πυραυλάκι στο λάθος μέρος για να αρχίσει ξανά το ράλι ανόδου.

Στο μεταξύ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σχεδόν διπλάσιος από τον προτεινόμενο της Ε.Ε., η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από μια άδεια της Ε.Ε. που δεν χρειάζεται πραγματικά και τα κρατικά ταμεία θα συνεχίσουν να γεμίζουν με φόρους-χαράτσια από τα πανάκριβα καύσιμα στην υγειά του κορόιδου.

Το δε αποκορύφωμα στον σαρκασμό του νέου μέτρου; Η ισχύς του είναι μόλις για τις επόμενες 15 μέρες, ως το τέλος του Οκτώβρη και μετά θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, αν χρειαστεί.

Ενημερωθήκαμε ωστόσο πως οι τρεις αυτές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν θα κοστίσουν, λέει, 46 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή περίπου όσο το κόστος για την “Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση δικτύου Καμερών Καταγραφής Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.” που (στα 44 εκατομμύρια ευρώ) κατά μαγικό τρόπο βρέθηκε εν ριπή οφθαλμού χωρίς να στραγγαλιστεί κανένας προϋπολογισμός και άνευ άδειας από ανώτερες δυνάμεις.