Η τροχαία έκοψε 378 κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα στην Αττική στις 7/3 [VIDEO]

Σε ειδική επιχείρηση με μπλόκα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο - Πέντε συλλήψεις οδηγών για ταχύτητες από 164 έως 209 km/h
Επιχείρηση Τροχαίας για υπερβολική ταχύτητα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/3/2025

Την Παρασκευή 7-3-2025 πραγματοποιήθηκε ειδική εξόρμηση κατά της υπερβολικής ταχύτητας σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο του Νομού Αττικής, στην οποία συμμετείχαν Αστυνομικοί από το σύνολο των Υπηρεσιών Τροχαίας και των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων συνελήφθησαν επί της Λεωφ. Αθηνών, επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας και επί της Περιφερειακής Υμηττού, 5 οδηγοί για επικίνδυνη οδήγηση καθώς κινούνταν με ταχύτητες από 164 έως 209 km/h, παραβιάζοντας κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας της οδού και εκδηλώνοντας άκρως επιθετική οδηγική συμπεριφορά, από την οποία προέκυψε άμεσος κίνδυνος για τους λοιπούς χρήστες των οδών.

Σημειώνεται ότι ένας από τους συλληφθέντες διαπιστώθηκε να οδηγεί και υπό την επίδραση οινοπνεύματος σε βαθμό πλημμελήματος.

Τα 5 οχήματα ακινητοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν με γερανούς ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν 378 διοικητικές παραβάσεις με την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων και ποινών.

Η Ιταλία μόλις κατάργησε τα Τέλη Κυκλοφορίας για όλα τα δίκυκλα!

Ο νέος νόμος αφορά κάθε λογής δίκυκλο, καθώς και αυτοκίνητα μέχρι ένα όριο ισχύος
bollo-moto
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/9/2026

“Σήμερα η κυβέρνηση καταργεί έναν από τους πιο μισητούς φόρους για τους Ιταλούς.” Με αυτή τη δήλωση η πρωθυπουργός της χώρας, Giorgia Meloni, ανακοίνωσε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 την κατάργηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για όλα τα δίκυκλα και για τα ΙΧ αυτοκίνητα ονομαστικής ισχύος έως 80 kW, δηλαδή 107 hp.

Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από το 2027 και θα αφορά μόνο ένα όχημα ανά πολίτη, ωστόσο έχει ήδη συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης ως “προεκλογική παροχή”, η οποία παράλληλα μιλά και για μια τρύπα στα κρατικά έσοδα που υπολογίζεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Oι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία θα γίνουν μέσα στο 2027, πιθανότερα από το Φθινόπωρο και μετά.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, Antonio Tajani, υπερασπίστηκε την απόφαση ως ένα λαϊκό μέτρο, δηλώνοντας πως, "σήμερα καταργούμε έναν άδικο και δυσβάσταχτο φόρο, ξεκινώντας από τα αυτοκίνητα και τα σκούτερ με τα οποία μετακινούνται κάθε μέρα οι οικογένειες."

H ουσία είναι πως το μέτρο δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα αλλά μόνιμο, ανατρέποντας αυτό που στην Ιταλία θεσπίστηκε το 1953 ως “φόρος κυκλοφορίας” και από τη δεκαετία του 1980 μετασχηματίστηκε λογιστικά ως φόρος στην περιουσία.

Η κατάργηση των τελών αυτών εκτιμάται πως θα ευεργετήσει περίπου 13 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες δικύκλων στην Ιταλία.

Για τα δίκυκλα ο φόρος αυτός – αποκαλούμενος bollo moto – υπολογίζεται βάσει διαφόρων παραμέτρων. Η βασική του χρέωση ξεκινά από την περιβαλλοντική κατάταξη του οχήματος ανάλογα με τις Euro προδιαγραφές που ικανοποιεί, με μικρότερο κόστος για τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερο για τα παλιότερα.

Στη συνέχεια προστίθεται ένας κλιμακούμενος φόρος που προκύπτει από μια πάγια χρέωση ανά kW πάνω από τα 11 kW, δηλαδή την ονομαστική απόδοση ενός α1 δικύκλου, ενώ η τιμή αυτή είναι διαφορετική ανάλογα με τις προδιαγραφές Euro του οχήματος, ξεκινώντας από 0,88 ευρώ ανά kW (από Euro 3 και μετά) και φτάνει ως 1,70 ευρώ ανά kW για τα μοντέλα Euro 0 (έτος 2000) και πίσω. Έτσι τα ακριβότερα τέλη για μια μοτοσυκλέτα θα είναι σε μοντέλα με μεγάλη ισχύ και ηλικία.