Ισπανία - Κάμερες θα κόβουν πρόστιμο σε όσους δεν σταματούν εντελώς στο STOP

Μεγάλη η επικινδυνότητα της παράβασης, όπως δείχνουν και τα στατιστικά
Κάμερες για STOP
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/7/2023

Στην Ισπανία ξεκίνησε ήδη η πιλοτική λειτουργία ενός δικτύου έξυπνων ψηφιακών καμερών που θα τραβούν βίντεο όλα τα οχήματα που δεν σταματούν εντελώς στις πινακίδες STOP, κόβοντας αυτόματα κλήσεις στους παραβάτες.

Ήταν το 2008, όταν ο ελληνικός ειδικός τύπος είχε μεταβεί στο San Diego των Η.Π.Α. για να οδηγήσουμε το νέο τότε Yamaha VMAX 1700, και το πρώτο πράγμα που μας είπε ο πλοηγός μας ήταν: “στο STOP σταματάμε εντελώς. Η μοτοσυκλέτα σταματά εντελώς, το πόδι του αναβάτη ακουμπά στο έδαφος, ελέγχουμε, και αφού βεβαιωθούμε πως μπορούμε να φύγουμε, ξεκινάμε ξανά.” Γνώριζε πώς αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι Ευρωπαίοι το STOP και ήθελε να μας προειδοποιήσει για το πόσο αυστηρά τηρείται ο ΚΟΚ στις Η.Π.Α. Τον ακούσαμε, και φύγαμε από την αποστολή χωρίς κλήση.

Ο ΚΟΚ στην Ελλάδα αναφέρει για το STOP: “Υποχρεωτική διακοπή πορείας (STOP). Η πινακίδα αυτή που τοποθετείται πρίν από κόμβο σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας του οχήματος πρίν από την είσοδο στον κόμβο και παραχώρηση προτεραιότητας στα οχήματα τα οποία κινούνται στην οδό πρός την οποία πλησιάζει. Η πινακίδα αυτή που τοποθετείται σε άλλα σημεία πλήν κόμβου, σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας του οχήματος στη θέση της πινακίδας και μη εκ νέου εκκίνηση μέχρις ότου βεβαιωθεί ο οδηγός του ότι μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο.”

Φυσικά ελάχιστοι από εμάς τηρούμε τις προσταγές του ΚΟΚ -ειδικά με μοτοσυκλέτα-, ελλατώνοντας απλώς ταχύτητα, ελέγχοντας βιαστικά και φεύγοντας εξίσου βιαστικά.

Η παραπάνω συνήθεια δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο, με τα στατιστικά στην Ισπανία να δείχνουν πως το 2021 χίλιοι εκατό οδηγοί ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, μετά από παραβίαση του STOP. Έτσι πρόσφατα στη συγκεκριμένη χώρα ξεκίνησε η λειτουργία ενός δικτύου καμερών που τραβούν βίντεο τα οχήματα που δεν σταματούν στο STOP, κόβοντας αυτόματα κλήση στον παραβάτη.

Το πρόστιμο για παραβίαση του STOP στην Ισπανία είναι 200 ευρώ και 4 βαθμοί στο point system, ενώ στην Ελλάδα είναι 700 ευρώ, 9 βαθμοί στο point system, αλλά και αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 20 ημέρες.

Θυμίζουμε πως στην Ελλάδα λειτουργεί πιλοτικά ακόμα το πρώτο έξυπνο φανάρι που καταγράφει με κάμερα όποιο όχημα παραβιάζει το κόκκινο, ενώ ακόμα περιμένουμε μια τελευταία υπογραφή για να περάσει στον έλεγχο της τροχαίας, υπογραφή που όπως φαίνεται θα έρθει μαζί με την υπογραφή σύμβασης για ένα εκτενέστατο δίκτυο έξυπνων φαναριών στην Αττική για την ίδια παράβαση. Πρόσφατη είδηση αναφέρει πως ο ΟΑΣΑ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει δίκτυο ψηφιακών καμερών που θα φωτογραφίζουν τα οχήματα που οδηγούν στις λεωφορειολωρίδες, και μέσα στη γενικευμένη χρήση του μέτρου, πιστεύουμε πως σύντομα οι κάμερες θα στραφούν και προς τα STOP και στη δική μας γειτονιά.

Ετικέτες

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τέλη μόνο για όσους μήνες κινούν το όχημα, και κατόπιν θα το θέτουν σε ακινησία
motomag MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν πλέον μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ, να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, με την πλατφόρμα να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε άρση ακινησίας.

Το ποσό το οποίο θα πληρώσουν εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν να κυκλοφορούν το όχημα τους. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί αυτός που έκανε την παρανομία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα MyCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα οχήματά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας ενώ μόλις η λήξει η διάρκεια αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε ψηφιακή ακινησία.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας