Ισπανία - Κάμερες θα κόβουν πρόστιμο σε όσους δεν σταματούν εντελώς στο STOP

Μεγάλη η επικινδυνότητα της παράβασης, όπως δείχνουν και τα στατιστικά
Κάμερες για STOP
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/7/2023

Στην Ισπανία ξεκίνησε ήδη η πιλοτική λειτουργία ενός δικτύου έξυπνων ψηφιακών καμερών που θα τραβούν βίντεο όλα τα οχήματα που δεν σταματούν εντελώς στις πινακίδες STOP, κόβοντας αυτόματα κλήσεις στους παραβάτες.

Ήταν το 2008, όταν ο ελληνικός ειδικός τύπος είχε μεταβεί στο San Diego των Η.Π.Α. για να οδηγήσουμε το νέο τότε Yamaha VMAX 1700, και το πρώτο πράγμα που μας είπε ο πλοηγός μας ήταν: “στο STOP σταματάμε εντελώς. Η μοτοσυκλέτα σταματά εντελώς, το πόδι του αναβάτη ακουμπά στο έδαφος, ελέγχουμε, και αφού βεβαιωθούμε πως μπορούμε να φύγουμε, ξεκινάμε ξανά.” Γνώριζε πώς αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι Ευρωπαίοι το STOP και ήθελε να μας προειδοποιήσει για το πόσο αυστηρά τηρείται ο ΚΟΚ στις Η.Π.Α. Τον ακούσαμε, και φύγαμε από την αποστολή χωρίς κλήση.

Ο ΚΟΚ στην Ελλάδα αναφέρει για το STOP: “Υποχρεωτική διακοπή πορείας (STOP). Η πινακίδα αυτή που τοποθετείται πρίν από κόμβο σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας του οχήματος πρίν από την είσοδο στον κόμβο και παραχώρηση προτεραιότητας στα οχήματα τα οποία κινούνται στην οδό πρός την οποία πλησιάζει. Η πινακίδα αυτή που τοποθετείται σε άλλα σημεία πλήν κόμβου, σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας του οχήματος στη θέση της πινακίδας και μη εκ νέου εκκίνηση μέχρις ότου βεβαιωθεί ο οδηγός του ότι μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο.”

Φυσικά ελάχιστοι από εμάς τηρούμε τις προσταγές του ΚΟΚ -ειδικά με μοτοσυκλέτα-, ελλατώνοντας απλώς ταχύτητα, ελέγχοντας βιαστικά και φεύγοντας εξίσου βιαστικά.

Η παραπάνω συνήθεια δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο, με τα στατιστικά στην Ισπανία να δείχνουν πως το 2021 χίλιοι εκατό οδηγοί ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, μετά από παραβίαση του STOP. Έτσι πρόσφατα στη συγκεκριμένη χώρα ξεκίνησε η λειτουργία ενός δικτύου καμερών που τραβούν βίντεο τα οχήματα που δεν σταματούν στο STOP, κόβοντας αυτόματα κλήση στον παραβάτη.

Το πρόστιμο για παραβίαση του STOP στην Ισπανία είναι 200 ευρώ και 4 βαθμοί στο point system, ενώ στην Ελλάδα είναι 700 ευρώ, 9 βαθμοί στο point system, αλλά και αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 20 ημέρες.

Θυμίζουμε πως στην Ελλάδα λειτουργεί πιλοτικά ακόμα το πρώτο έξυπνο φανάρι που καταγράφει με κάμερα όποιο όχημα παραβιάζει το κόκκινο, ενώ ακόμα περιμένουμε μια τελευταία υπογραφή για να περάσει στον έλεγχο της τροχαίας, υπογραφή που όπως φαίνεται θα έρθει μαζί με την υπογραφή σύμβασης για ένα εκτενέστατο δίκτυο έξυπνων φαναριών στην Αττική για την ίδια παράβαση. Πρόσφατη είδηση αναφέρει πως ο ΟΑΣΑ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει δίκτυο ψηφιακών καμερών που θα φωτογραφίζουν τα οχήματα που οδηγούν στις λεωφορειολωρίδες, και μέσα στη γενικευμένη χρήση του μέτρου, πιστεύουμε πως σύντομα οι κάμερες θα στραφούν και προς τα STOP και στη δική μας γειτονιά.

Ετικέτες

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες