Ο Can Oncu μετακομίζει στην Pata Yamaha Ten Kate Racing για το 2026

Ο νεαρός αναβάτης του World Supersport παραμένει στη Yamaha R9, στοχεύοντας στον τίτλο, μετά τη δεύτερη θέση του 2025
Can Oncu Ten Kate
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/11/2025

Ο Can Oncu θα αγωνιστεί με την ομάδα Pata Yamaha Ten Kate Racing στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport 2026, μετά από μια εντυπωσιακή πρώτη σεζόν πάνω στη Yamaha R9.

Ο Τούρκος αναβάτης με το #61, ολοκλήρωσε τη σεζόν 2025 στη δεύτερη θέση πίσω από τον Πρωταθλητή Stefano Manzi, του οποίου τη θέση αναλαμβάνει τώρα, καθώς ο Ιταλός προάγεται στο WorldSBK με την ομάδα GYTR GRT Yamaha WorldSBK. Ο Oncu θα προσπαθήσει να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του Manzi με την ολλανδική ομάδα, που εισέρχεται στο 2026 ως κάτοχος του τίτλου.

Ο Oncu έγινε γνωστός το 2018, όταν ως wildcard συμμετοχή στον γύρο της Βαλένθια του πρωταθλήματος Moto3, σημείωσε ιστορική νίκη, όντας ο νεότερος νικητής στην ιστορία των GP, στα 15 του, λίγο μετά την κατάκτηση του Red Bull MotoGP Rookies Cup. Το 2019 αγωνίστηκε πλήρως στο Moto3, όμως χωρίς να μπορέσει να επαναλάβει την επιτυχία, με αποτέλεσμα να στραφεί στο WorldSBK paddock και να ενταχθεί στο WorldSSP το 2020.

Στα πρώτα του χρόνια στην κατηγορία έδειξε ταχύτητα, αλλά δυσκολεύτηκε να βρει σταθερότητα. Το 2020 τερμάτισε 12ος, το 2021 έκτος, κατακτώντας τα πρώτα του βάθρα σε Magny-Cours και San Juan. Το 2022 ήρθε η καλύτερη σεζόν του με την Kawasaki ZX-6R, ολοκληρώνοντας τρίτος στο Πρωτάθλημα και σχεδόν πάντα μέσα στην πεντάδα.

Το 2023, μια σοβαρή πτώση στο Assen τού προκάλεσε τραυματισμό στο χέρι και βλάβη στα νεύρα που χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση. Επέστρεψε στο Magny-Cours μετά από πέντε γύρους απουσίας και ανέβηκε στο βάθρο στη Jerez. Την ίδια χρονιά πέτυχε την πρώτη του νίκη στην Mandalika. Το 2024 ήταν δύσκολη χρονιά χωρίς βάθρο, όμως η μετακίνησή του στη Yamaha αναζωογόνησε την καριέρα του.

Το 2025, συνεργάστηκε με τη Yamaha BLU CRU Evan Bros (που για το 2026 άλλαξε εταιρεία, προτιμώντας τη νεότευκτη κινέζικη ZXMOTO) και σημείωσε έξι νίκες και 16 βάθρα, τερματίζοντας δεύτερος στο Πρωτάθλημα πίσω από τον Manzi. Εντυπωσιακό ήταν το σερί των οκτώ συνεχόμενων βάθρων από τον δεύτερο αγώνα του Donington  έως τον πρώτο του Estoril, επιβεβαιώνοντας την ταχύτητά του.

Το 2026, ο Oncu παραμένει στη Yamaha R9, αλλά μετακομίζει στην πρωταθλήτρια ομάδα Pata Yamaha Ten Kate Racing, με στόχο να κατακτήσει τον τίτλο.

Can Oncu Ten Kate

Ο Oncu δήλωσε πολύ χαρούμενος που εντάσσεται στην Pata Yamaha Ten Kate Racing και παραμένει με τη Yamaha για το 2026 μετά από μια εξαιρετική χρονιά με τη R9, αλλά στόχος παραμένει να πάει ένα βήμα πιο πάνω. Η Ten Kate έχει μακρά ιστορία επιτυχιών στο World Supersport, και με τον συμπατριώτη του Oncu, Kenan Sofuoglu, οπότε ανυπομονεί να ξεκινήσει το νέο αυτό κεφάλαιο. Δήλωσε έτοιμος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για πολλά βάθρα και φυσικά για τη μάχη του τίτλου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Yamaha για αυτή την ευκαιρία.

Ο Niccolò Canepa, Racing Manager της Yamaha, δήλωσε, "Από τη στιγμή που ο Can εντάχθηκε στη Yamaha, έδειξε απίστευτη ταχύτητα με τη R9. Αν και η αστάθεια σε ορισμένους αγώνες τον εμπόδισε να διεκδικήσει τον τίτλο, πιστεύουμε ότι το 2026 μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα, ειδικά με την εμπειρία της ομάδας Ten Kate. Η Ten Kate είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του World Supersport και με τον Can έχουν έναν από τους ταχύτερους και πιο υποσχόμενους νέους αναβάτες της κατηγορίας. Τα τελευταία τρία χρόνια, είδαμε πώς η ομάδα ανέδειξε τον Stefano Manzi σε Πρωταθλητή και ελπίζουμε να δούμε μια παρόμοια πορεία και με τον Can.

WSBK: Αλλαγές κανονισμών - 1.200 κυβικά έως το 2030

Με τεχνικούς περιορισμούς ανά κατασκευαστή
WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/8/2026

Περιορισμός στροφών και ροής καυσίμου από το 2027, μείωση θορύβου, νέο σύστημα  concessions από το 2028, αύξηση του ορίου κυβισμού των τετρακύλινδρων στα 1.200 κυβικά από το 2030 και άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026.

Η Επιτροπή WorldSBK ανακοίνωσε το νέο πλάνο τεχνικών κανονισμών για την περίοδο 2027-2030, με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των κατασκευαστών, τον έλεγχο των επιδόσεων και τη συγκράτηση του κόστους.

Τι έρχεται

Από το 2027 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά συνδυασμός ορίου στροφών ανά κατασκευαστή και περιορισμού της ροής καυσίμου. Το όριο στροφών θα μπορεί να αυξομειώνεται σε βήματα 500 στροφών, με επανεξέταση κάθε δύο αγωνιστικών, βάσει των επιδόσεων κάθε κατασκευαστή. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται μέσω του λογισμικού των κατασκευαστών και του συστήματος καταγραφής στροφών της FIM.

Την ίδια χρονιά θα εισαχθεί και ενιαίος προμηθευτής καυσίμου, όπως είχαμε αναφέρει με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως πιθανό συνεργάτη την Μαλαισιανή Petronas και το καύσιμο να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της κατηγορίας FIM Fuel Category 1. Παράλληλα, το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο θορύβου θα μειωθεί κατά 3 dB, από τα σημερινά επίπεδα στα 112 dB.

Petronas

Για το 2028 προβλέπεται η εφαρμογή ενός νέου συστήματος Rank Concessions, με διαφορετική μεθοδολογία αξιολόγησης των επιδόσεων των κατασκευαστών και αναθεωρημένα κριτήρια για την παροχή παραχωρήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αφορά το 2030, όταν το ανώτατο όριο κυβισμού για τους τετρακύλινδρους κινητήρες θα αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.200 κυβικά εκατοστά.

Άμεσες αλλαγές στους κανονισμούς του 2026

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τροποποιήσεις που ισχύουν άμεσα για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

Κατά την είσοδο στα pit, οι αναβάτες θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν την καθορισμένη διαδρομή, ακολουθώντας τη διακεκομμένη λευκή γραμμή και περνώντας από το προβλεπόμενο σημείο χρονομέτρησης. Η μη τήρηση της διαδικασίας θα μπορεί να επιφέρει ποινή από τους αγωνοδίκες.

Επιπλέον, αναβάτες που έχουν δεχθεί δύο ή περισσότερους γύρους και εισέρχονται στα pit κατά τη διάρκεια του αγώνα για ρυθμίσεις, δεν θα επιτρέπεται πλέον να επιστρέφουν στην πίστα, ώστε να αποφεύγεται η παρεμπόδιση των πρωτοπόρων ή/και η αλλοίωση των στρατηγικών.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι, στις κατηγορίες WorldSSP, World Sportbike και WorldWCR, ένας αγώνας που επανεκκινείται θα πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια πέντε γύρων.

Τέλος, συγκεκριμένα για το WorldSPB, εγκρίθηκε η χρήση μεγαλύτερων αγωνιστικών ψυγείων αντί των εργοστασιακών, όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ψύξης των μοτοσυκλετών.