Ιταλία - Κατηγορούμενοι για δολοφονία κατά συρροή δυο μηχανικοί γιατί αμέλησαν να σφίξουν τη δαγκάνα του φρένου

Πατέρας και κόρη σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με μοτοσυκλέτα από λάθος μηχανικών!
Δυστύχημα στην Ιταλία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/12/2024

Τον Αύγουστο του 2021, ο 51χρονος Sandro Prada και η κόρη του Elisa 13 ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν οδηγώντας μια νέα μικρή μοτοσυκλέτα όταν σε μια κατηφορική στροφή δεν κατάφεραν να φρενάρουν και έπεσαν σε χαράδρα. Μετά από έρευνα της αστυνομίας διαπιστώθηκε πως η δαγκάνα του φρένου μπροστά είχε φύγει από τη θέση της λόγω κακής συναρμολόγησης!

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα χώρα στην οποία η δικαιοσύνη προχωρά με ρυθμό σαλιγκαριού, αφού η συγκεκριμένη υπόθεση στο Τρέντο της Ιταλίας μετράει τρία χρόνια και ακόμα εκκρεμεί η δίκη.

Η έρευνα του πραγματογνώμονα στη μικρή μοτοσυκλέτα με την οποία έχασαν τη ζωή τους πατέρας και κόρη έδειξε πως το δυστύχημα οφειλόταν στη δαγκάνα του μπροστινού φρένου η οποία είχε τοποθετηθεί λανθασμένα και βγήκε από τη θέση της κατά το φρενάρισμα!

Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν κατηγορίες ενάντια στον ιδιοκτήτη και δυο μηχανικών του καταστήματος από το οποίο είχε αγοραστεί η μοτοσυκλέτα.

Τώρα τα νεότερα είναι πως ο ιδιοκτήτης αθωώθηκε, όμως οι δυο μηχανικοί παραμένουν κατηγορούμενοι με τη δίκη τους να έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου.

Οι δικηγόροι των μηχανικών στην υπεράσπισή τους προσκόμισαν στοιχεία από δικούς τους πραγματογνώμονες, αλλά και ενός μηχανικού συμβούλου της Ducati, οι οποίοι προσπάθησαν να εγείρουν κατασκευαστικό ζήτημα, το οποίο όμως δεν υφίσταται και δεν υπάρχει και ανάκληση από το σύστημα Rapex.

Συγκεκριμένα, η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να αποδείξει πως οι δυο μηχανικοί έκαναν σωστά τη συναρμολόγηση της δαγκάνας του Motron Motard X Nord 125 προσπαθώντας να αποδείξουν πως το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί στον σχεδιασμό και την κατασκευή των εξαρτημάτων του συστήματος πέδησης, την ίδια στιγμή που κανένα από τα χιλιάδες μοντέλα που έχουν πουληθεί, δεν αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη μοτοσυκλέτα έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με αβλεψίες και αστοχίες μηχανικών, όμως αν η κατηγορία εδώ αποδειχθεί, τότε το ατόπημα των συγκεκριμένων μηχανικών μεταφράζεται σε απόπειρα δολοφονίας κατά συρροή σύμφωνα με το κατηγορητήριο και θα πρέπει να τιμωρηθεί αντίστοιχα.

Έχουμε δεκάδες παραδείγματα όπου το λάθος ενός μηχανικού μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις και η συγκεκριμένη είναι μία από αυτές, όπου γίνεται προσπάθεια να ξεγλιστρήσουν με τρόπο που δεν θα το καταφέρουν όμως, καθώς όπως ξεκάθαρα αποδείχτηκε η αιτία του τραγικού δυστυχήματος, τόσο εύκολα θα αποδειχτεί και το κενό στην υπερασπιστική τους γραμμή.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τελική απόφαση του δικαστηρίου για να δούμε, κυρίως, το ύψος της καταδίκης τους.

Ετικέτες

Κάμερες τροχαίας στην Αττική: Ψαλιδίστηκαν 21.000 καταγραφές πριν βεβαιωθεί πρόστιμο

Το νέο σύστημα ελέγχου καταγράφει παραβάσεις, αλλά κάθε υπόθεση εξετάζεται πριν εκδοθεί κλήση
Καμερες
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

4/8/2026

Περισσότερες από 21.000 καταγραφές παραβάσεων που εντόπισαν οι νέες κάμερες κυκλοφορίας στην Αττική απορρίφθηκαν έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ή δεν επρόκειτο για πραγματικές παραβάσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., έως τις 22 Ιουλίου 2026 ακυρώθηκαν συνολικά 21.073 καταγραφές από το νέο σύστημα αυτόματης επιτήρησης της κυκλοφορίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι κάμερες δεν εκδίδουν αυτόματα πρόστιμα, αλλά κάθε περίπτωση ελέγχεται πριν βεβαιωθεί παράβαση.

Ο συχνότερος λόγος απόρριψης ήταν η λανθασμένη αναγνώριση οχημάτων που κινούνταν πολύ κοντά στη διαγράμμιση, χωρίς όμως να την παραβιάζουν. Για τον λόγο αυτό ακυρώθηκαν 7.039 καταγραφές (33,4%).

Ακολούθησαν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και κρατικά οχήματα, με 6.051 ακυρώσεις (28,7%), καθώς διαθέτουν ειδικό καθεστώς κατά την εκτέλεση υπηρεσίας.

Σε 4.732 περιπτώσεις (22,5%) η ποιότητα της εικόνας δεν επέτρεπε την ασφαλή αναγνώριση του οχήματος, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Επιπλέον, 1.958 καταγραφές (9,3%) ακυρώθηκαν επειδή η κυκλοφορία ρυθμιζόταν εκείνη τη στιγμή από τροχονόμο ή υπήρχε νόμιμη εξαίρεση για οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής ή του ΕΚΑΒ.

Μικρότερο ποσοστό αφορούσε περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν περισσότερα από ένα οχήματα στο ίδιο πλάνο (440 περιπτώσεις), ξένες ή μη καταχωρημένες πινακίδες (171), σφάλματα στην αυτόματη αναγνώριση πινακίδων (107), μη ευδιάκριτες πινακίδες λόγω φθοράς ή λάσπης (71) και ελιγμούς που πραγματοποιήθηκαν για αποφυγή ατυχήματος (28). Άλλες 476 καταγραφές χαρακτηρίστηκαν ως “λοιποί λόγοι”.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα λειτουργεί με ανθρώπινο έλεγχο πριν από την επιβολή προστίμου, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες χρεώσεις. Παράλληλα, αναδεικνύουν τα σημεία όπου το σύστημα εμφανώς πάσχει, όπως η ακρίβεια των αλγορίθμων αναγνώρισης, η απόδοση των καμερών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και η καλύτερη αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας.