Κηφισός - Γερανοφόρα οχήματα και μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας για ακινητοποιημένα οχήματα

Μια ακόμη προσπάθεια για περιορισμό της ταλαιπωρίας των οδηγών στο "ποτάμι", κυρίως τις ώρες αιχμής
Γερανοφόρα οχήματα και μοτοσυκλέτες στον Κηφισό
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/10/2023

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, βρέθηκε, το πρωί της Δευτέρας 02/10, στην Εθνική οδό, στον Κηφισό, και ανακοίνωσε δύο νέες παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση στην περίπτωση ακινητοποιημένων οχημάτων εξαιτίας βλάβης ή ατυχήματος, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου που εκπονήθηκε και υλοποιείται για την οδική ασφάλεια.

Ο κ. Οικονόμου, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχο Χρήστο Παπαφιλίππου, επιθεώρησε το ένα εκ των δύο σημείων -στη Γέφυρα Βρυούλων πριν από την έξοδο της Αχαρνών, στο ύψος του ΚΤΕΛ το άλλο- όπου εγκαθίστανται γερανοφόρα οχήματα. Παράλληλα, μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως τις ώρες αιχμής αλλά και μετά, θα περιπολούν και στα δύο ρεύματα, έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη, έγκαιρη ενημέρωση, ή και μικροπαρεμβάσεις, εκεί που απαιτείται και είναι σημαντικό. Στόχος είναι να επιτευχθούν, όσο το δυνατόν, μικρότεροι χρόνοι απόκρισης για αποσυμφόρηση και αποφυγή ταλαιπωρίας, και να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα καλύτερης οδηγικής συμπεριφοράς, άμεσα συνυφασμένη με την βελτίωση της ποιότητας ζωής οδηγών και πεζών, εν γένει όλων των πολιτών.

Γερανοφόρα οχήματα και μοτοσυκλέτες στον Κηφισό

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε: "Ο Κηφισός είναι ένας από τους βασικούς οδικούς άξονες. Όλοι μας έχουμε έρθει καθημερινά αντιμέτωποι με κίνηση, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις. Η Τροχαία δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα στον Κηφισό, δεν είναι μόνο ζήτημα τροχαίας αστυνόμευσης. Είναι και θέμα συγκοινωνιακό, καθώς αποτελεί τη βασική οδό αρτηρίας στην Αθήνα για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε παρεμβάσεις έτσι ώστε να περιορίσουμε την ταλαιπωρία, κυρίως τις ώρες αιχμής."

Γερανοφόρα οχήματα και μοτοσυκλέτες στον Κηφισό

"Μία από τις βασικές αιτίες ταλαιπωρίας είναι τα αυτοκίνητα που ακινητοποιούνται εξαιτίας μηχανικών προβλημάτων, βλαβών ή συγκρούσεων. Πολλές φορές έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο και για ώρες να υπάρχει τεράστια ανάσχεση κυκλοφορίας. Από σήμερα, αφού συζητήσαμε με τους ανθρώπους της Τροχαίας, αποφασίσαμε να κάνουμε δύο παρεμβάσεις. Να εγκαταστήσουμε σε δύο σημεία της Εθνικής στον Κηφισό -ένα στη Γέφυρα και ένα πιο κάτω στο σταθμό των ΚΤΕΛ- γερανοφόρα οχήματα, έτσι ώστε να σπεύδουν στον τόπο του ατυχήματος ή ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου εξαιτίας μηχανικής βλάβης και να το απομακρύνουν στην άκρη του δρόμου. Ταυτόχρονα, μοτοσικλέτες της Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, κυρίως τις ώρες αιχμής αλλά και μετά, να ανεβοκατεβαίνουν και τα δύο ρεύματα, έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη, έγκαιρη ενημέρωση, ή και μικροπαρεμβάσεις, εκεί που απαιτείται και είναι σημαντικό." 

Γερανοφόρα οχήματα και μοτοσυκλέτες στον Κηφισό

"Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις μας στον Κηφισό φιλοδοξούμε να έχουμε γρηγορότερους χρόνους απόκρισης, όταν συμβαίνουν ατυχήματα ή ακινητοποιήσεις οχημάτων, και να αποφεύγουμε ανασχέσεις και μεγάλες καθυστερήσεις που συχνά παρατηρούνται. Οι ενέργειες αυτές στον Κηφισό έρχονται σε συνέχεια ενός σχεδίου που εκπονήθηκε και σταδιακά υλοποιείται γύρω από τις τροχαίες παραβάσεις: την αντιμετώπιση του παράνομου παρκαρίσματος και κυρίως του διπλοπαρκαρίσματος, τα συνεχή αλκοτέστ, την επιτήρηση για την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, τους ελέγχους και τις επιδόσεις προστίμου για την ηχορύπανση. Όλα αυτά έχουν σκοπό να εμπεδώσουν μια κουλτούρα καλύτερη οδηγικής συμπεριφοράς, να ενισχύσουν την πρόνοια για την οδική ασφάλεια και βεβαίως να υπηρετήσουν και το στόχο της καλύτερης ποιότητας ζωής που συνδέεται άμεσα με την κίνησή μας στους δρόμους".

Ετικέτες

Maria Costello: "Η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής μου"

Δύσκολη αποκατάσταση μετά το σοβαρό ατύχημα στο Isle of Man TT
Costello
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/6/2026

Η έμπειρη αναβάτρια των αγώνων δρόμου χαρακτηρίζει τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ως τη δυσκολότερη περίοδο της ζωής της, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι συνέβαλαν στη διάσωσή της και συνεχίζουν να τη στηρίζουν στη μακρά διαδικασία αποκατάστασης.

Η Maria Costello, μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες των αγώνων δρόμου και πρώην αναβάτρια που έχει ανέβει στο βάθρο του Isle of Man TT, μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με την πορεία της αποκατάστασής της, έπειτα από το σοβαρό ατύχημα που είχε στο φετινό Isle of Man TT, το οποίο της προκάλεσε παράλυση από το ύψος του θώρακα και κάτω. Η Costello παραμένει σε διαδικασία αποκατάστασης μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια των δοκιμών των Sidecar στο φετινό TT.

Το ατύχημα σημειώθηκε στις 26 Μαΐου, κατά την πρώτη περίοδο χρονομετρημένων δοκιμών της κατηγορίας. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Noble's στο Isle of Man και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Aintree της Αγγλίας για εξειδικευμένη νοσηλεία και αποκατάσταση.

Costello

Λίγες ημέρες αργότερα, μέσω της επίσημης καμπάνιας οικονομικής ενίσχυσης που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη της θεραπείας της, έγιναν γνωστές οι εκτεταμένες κακώσεις που υπέστη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται παράλυση από τους σπονδύλους T5/T6 και κάτω, κάταγμα στη σπονδυλική στήλη με πολλαπλά σπασίματα στους σπονδύλους, κάταγμα στο χέρι, πολλαπλά κατάγματα πλευρών, κάταγμα στέρνου, κατάγματα στη μύτη και στην οφθαλμική κόγχη, σοβαρή ρήξη ήπατος βαθμού 4, καθώς και τραυματισμοί στο πρόσωπο.

Το ατύχημα της Costello ήταν ένα από τα αρκετά σοβαρά περιστατικά που σημειώθηκαν φέτος στην κατηγορία Sidecar, γεγονός που οδήγησε τελικά στη διακοπή του Sidecar TT για το 2026, με την συζήτηση για τα αεροδυναμικά αίτια και τον εύθραυστο ρόλο του ground effect να φουντώνει, θυμίζοντας κάτι από F1 στις αρχές των 80’s.

Μέσα από ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η Costello έδωσε το δικό της μήνυμα σχετικά με την κατάσταση της υγείας της:

"Οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής μου και γνωρίζω πόσο τυχερή είμαι που βρίσκομαι ακόμη εδώ. Αυτή είναι μόνο η αρχή του νέου μου ταξιδιού, αλλά η υποστήριξή σας σημαίνει τα πάντα για μένα.

Costello

"Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την ευγνωμοσύνη μου προς όλους όσοι με φρόντισαν στο σημείο του ατυχήματος. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στο ιατρικό προσωπικό που με μετέφερε με ασφάλεια. Έχω επίσης πολλούς απίστευτους ανθρώπους να ευχαριστήσω εδώ στο Waltham Centre, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργού μου, της ιατρικής ομάδας, των νοσηλευτών και των βοηθών νοσηλευτών.

"Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην οικογένειά μου, στον Alan, στον Dale, στην ομάδα μου και σε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μου, ενώ παράλληλα στέλνω τις καλύτερες ευχές μου στον Shaun για τη δική του αποκατάσταση.

Costello

"Είναι πολλά όσα πρέπει να διαχειριστώ και στις δύσκολες ημέρες η απίστευτη υποστήριξή σας είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Έχω συγκινηθεί βαθιά από όλα όσα έχω λάβει και ιδιαίτερα από την οικονομική βοήθεια. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσοι προσφέρατε τη στήριξή σας."

Η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για τη Maria Costello συνεχίζεται, με στόχο τη συγκέντρωση 300.000 λιρών, έχοντας ήδη φτάσει στο 96% του στόχου, ποσό που θα καλύψει σημαντικό μέρος των εξόδων θεραπείας, αποκατάστασης και προσαρμογής στις νέες συνθήκες της καθημερινότητάς της.

Costello