Το μανιφέστο του μοτοσυκλετισμού από ACEM, FEMA & FIM

Κοινές θέσεις κατασκευαστών, αγωνιζόμενων και καθημερινών αναβατών εν όψει Ευρωεκλογών
Μοτοσυκλετιστικό μανιφέστο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/5/2024

Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 6-9 Ιουνίου του 2024, ACEM, FEMA & FIM καλούν τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να ενσωματώσουν τη μοτοσυκλέτα στις προτεραιότητές των πολιτικών τους, για την επερχόμενη περίοδο 2024-2029.

Η κοινή ανακοίνωση των ACEM (το όργανο των κατασκευαστών μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη), FEMA (η ομοσπονδία των ενώσεων μοτοσυκλετιστών στην Ε.Ε.) & FIM (η αρχή των σπορ μοτοσυκλέτας) έχει ως εξής: “Ο τομέας μας συμβάλλει θετικά στην ευρωπαϊκή οικονομία, στην κοινωνική ενσωμάτωση και στην εδαφική συνοχή, συνεισφέροντας περίπου 21,4 δις. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, και 389.000 θέσεις εργασίας. Μόνο στην Ευρώπη βρίσκονται 40 εκατομμύρια μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, τρίκυκλα και τετράκυκλα οχήματα, που υποστηρίζουν μια καθαρή, αποδοτική, πρακτική και εναλλακτική λύση για τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών σε αστικά κέντρα και στην επαρχία.

Η οδήγηση μοτοσυκλέτας εναρμονίζεται πλήρως με το τρέχων όραμα για την Ευρώπη, με την ποιότητα ζωής των πολιτών μας στο επίκεντρο, την ίδια ώρα που προωθούμε μια βιώσιμη βιομηχανική ηγεσία.

Για να ωφεληθούμε από την πλήρη δυναμική του τομέα μας εν όψει τόσο φιλόδοξων στόχων, το τρέχων μανιφέστο μας ταυτοποιεί πέντε στρατηγικούς στόχους για να βελτιώσουμε κι άλλο τη συνεργασία μεταξύ των αρχών, των χρηστών των δρόμων και της βιομηχανίας μοτοσυκλέτας, την ίδια ώρα που στηρίζουμε τις πολιτικές κινητικότητας και μεταφορών: ασφάλεια, περιβάλλον και βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα, R&I, μηχανοκίνητος αθλητισμός και τουρισμός.

Ως μακρόχρονοι συνεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ACEM, FEMA και FIM ανυπομονούν να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συνεργασία με τη νέα πολιτική ηγεσία στο Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σχολιάζοντας το μανιφέστο, αντιπρόσωποι των τριών οργανισμών μοτοσυκλέτας συμφωνούν πως το ορόσημο των Ευρωεκλογών του 2024 ενώνει όλες τις πλευρές προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Michele Colaninno, Πρόεδρος του ACEM και CEO της Piaggio: “Το μανιφέστο αναδεικνύει την κοινωνική και βιομηχανική συνεισφορά του μοτοσυκλετισμού στην Ευρώπη. Ειδικά στις αστικές και περιαστικές περιοχές όπου βρίσκεται το 75% του πληθυσμού της Ε.Ε., τα οχήματα της κατηγορίας L γεμίζουν το κενό μεταξύ της ήπιας κινητικότητας (περπάτημα, ποδηλασία), και της χρήσης αυτοκινήτων, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την καθημερινή μετακίνηση. Μέσω καινοτόμων, βιώσιμων και υψηλής ποιότητας λύσεων κινητικότητας, τα μέλη του ACEM θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.”

Odd Terje Dovik, Πρόεδρος FEMA President: “Ελπίζουμε πως τα νεοεκλεγέντα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα λάβουν υπόψη τους τις ανάγκες των μοτοσυκλετιστών, ειδικά στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Φυσικά, θα είμαστε διαθέσιμοι να προσφέρουμε συμβουλές και τεχνογνωσία, οπουδήποτε απαιτείται από τους Ευρωβουλευτές. Οι τρεις οργανισμοί μας αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα μοτοσυκλέτας: παραγωγοί μοτοσυκλετών, αγωνιζόμενοι και καθημερινοί αναβάτες. Είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τα κοινά ενδιαφέροντα και δικαιώματά μας.”

Jorge Viegas, Πρόεδρος FIM: “Έρευνες έχουν δείξει πως οι αγώνες μοτοσυκλέτας παίζουν κομβικό ρόλο στον τουρισμό μέσα στην Ε.Ε. Η FIM αισθάνεται ικανοποίηση που οι τρεις οργανισμοί μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τραβήξουν την προσοχή στη συνεισφορά των αγώνων μοτοσυκλέτας στην οικονομία των επαρχιακών περιοχών. Όχι μόνο είναι σημαντικοί οικονομικά, αλλά όπως δείχνουμε στο μανιφέστο, αποτελούν ζωτικό πεδίο δοκιμών για νέες τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών της Ε.Ε. αλλά και του κόσμου γενικότερα.”

Το μανιφέστο του μοτοσυκλετισμού

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, τρίκυκλα και τετράκυκλα οχήματα χρησιμοποιούνται στους δρόμους της Ευρώπης, υποστηρίζοντας μια καθαρή, αποδοτική και διασκεδαστική κινητικότητα. Γενικά, ο τομέας της μοτοσυκλέτας συνεισφέρει περίπου 21,4 δις. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, και 389.000 θέσεις εργασίας στα κράτη μέλη της Ένωσης.

Συμπερίληψη στις στρατηγικές κινητικότητας και μεταφορών της Ε.Ε.

Οι ACEM, FEMA and FIM ενθαρρύνουν τα ιδρύματα της Ε.Ε. να συμπεριλάβουν τις μοτοσυκλέτες (και γενικότερα την L κατηγορία οχημάτων), στις μελλοντικές πρωτοβουλίες πάνω στα οχήματα, τους χρήστες και τις υποδομές ώστε να βελτιώσουν την ασφάλεια και να αγκαλιάσουν τα πλεονεκτήματα αυτής της ελαφρύτερης και πιο αποδοτικής μορφής μεταφορών.

 • Συμπερίληψη στα Βιώσιμα Αστικά Σχέδια Κινητικότητας SUMPs, στην Έξυπνη Πόλη και σε άλλες πολιτικές και πρωτοβουλίες υψηλού επιπέδου στις μεταφορές.
 • Υποδομές φιλικές στη μοτοσυκλέτα, όπως ΣΦΗΟ ειδικά για δίκυκλα και L οχήματα, καλοσυντηρημένα πεζοδρόμια και πιο ασφαλείς παρακείμενους χώρους στους δρόμους.
 • Συνεχή διάλογο μεταξύ των ιδρυμάτων της Ε.Ε. και των αντιπροσώπων του τομέα των L οχημάτων -μιλήστε μας!

Οδική ασφάλεια

FIM, FEMA και ACEM παροτρύνουν τους Ευρωπαίους νομοθέτες να προστατεύσουν ενεργά τα δικαιώματα των μοτοσυκλετιστών ως Ευάλωτων Χρηστών των Δρόμων (VRUs).

 • Υποστήριξη των πρωτοβουλιών του τομέα, όπως το Ευρωπαϊκό Σήμα Ποιότητας στην Εκπαίδευση Οδήγησης Μοτοσυκλέτας (European Motorcycle Training Quality Label).
 • Απλούστερες διαδικασίες χορήγησης αδειών οδήγησης, αναγνωρίζοντας γεωγραφικές και χρηστικές διαφορές.
 • Εξασφάλιση των ελάχιστων προδιαγραφών ασφαλείας για τους δρόμους, ειδικά στο δευτερεύων οδικό δίκτυο.

Περιβάλλον και Βιωσιμότητα

Μικρότερα, ελαφρύτερα και πιο εξειδικευμένα οχήματα προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις και πολλαπλά πλεονεκτήματα για την επιτυχία των κλιματικών στόχων της Ε.Ε. στις μεταφορές μέχρι το 2050.

 • Τεχνολογική ουδετερότητα για την υποστήριξη οδηγικών αστικών λύσεων με μηδενικούς ρύπους ή ανθρακικά ουδέτερων συνθετικών καυσίμων για μεγαλύτερες αποστάσεις.
 • Φορολογικά κίνητρα για χρήση οχημάτων χαμηλών ρύπων και ανθρακικά ουδέτερων οχημάτων της L κατηγορίας.

Ανταγωνιστικότητα

Μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των ηγετών της βιομηχανίας, τους χρήστες και τους νομοθέτες είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας για την επίτευξη των πολιτικών στόχων της Ε.Ε.

 • Σύγχρονη, εξειδικευμένη για τον τομέα μας νομοθεσία, που λαμβάνει υπόψη της τις νέες τεχνολογίες και τις ανάγκες της αγοράς.
 • Εξειδικευμένες ροές χρηματοδότησης για την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα.
 • Ισότητα στο διεθνές εμπόριο.

Έρευνα και Καινοτομία

Οι εταιρείες μας είναι οι τέλειοι συνεργάτες για να συνεισφέρουν σε μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα, με το να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους που έχουν ήδη εφαρμόσει με επιτυχία στους αγώνες μοτοσυκλέτας.

 • Αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για R&I (Research & Innovation) στις μοτοσυκλέτες.
 • Υποστήριξη διεθνών τυποποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου των κοινόχρηστων δικτύων μπαταριών για ηλεκτρικά δίκυκλα.

Αγώνες μοτοσυκλέτας και τουρισμός

Τα μηχανοκίνητα αθλήματα μοτοσυκλέτας και η οδήγηση για διασκέδαση συνεισφέρουν περισσότερα από 2,1 δις ευρώ σε οικονομικές, πολιτισμικές και κοινωνικές συνεισφορές στην ευρύτερη κοινωνία.

 • Αναγνώριση και προώθηση των αγώνων μοτοσυκλέτας και των συναφών δραστηριοτήτων ως κινητήριος μοχλός αλλαγών.
 • Διαδρομές για τουρισμό και ταξίδι, φιλικές στη μοτοσυκλέτα
Ετικέτες

Αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου - Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του νέου οδικού δικτύου

Το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο σύμφωνα με τους υπεύθυνους του έργου
motomag Αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου – Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του νέου οδικού δικτύου
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/7/2024

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» στο Ρίο, όπου σε σύσκεψη εργασίας ενημερώθηκε για την πρόοδο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της παραχωρησιούχου εταιρείας, «Ολυμπία Οδός Α.Ε», Παναγιώτη Παπανικόλα και εκπροσώπους των τριών εταιρειών που κατασκευάζουν το έργο.

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε: “Είχαμε την ευκαιρία μέσα από μία διευρυμένη σύσκεψη να δούμε, να αποτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για τη χώρα, του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους 75 χλμ.

Όταν είχαμε επισκεφτεί τον ίδιο χώρο στις 17 Ιανουαρίου 2024, είχαμε θέσει κάποια χρονοδιαγράμματα και αυτά τηρούνται απολύτως. Τότε, υπενθυμίζω, είχαμε πει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση του έργου θα είναι σε ποσοστό 50% και σήμερα είμαστε περίπου στο 52%. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε σε ένα ποσοστό ολοκλήρωσης της τάξεως του 75%. Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, έτσι ώστε το 2025, όπως έχουμε δεσμευτεί να παραδώσουμε έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο”.

Αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου – Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του νέου οδικού δικτύου