Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Motobot vs Rossi

Τα αποτελέσματα της κόντρας

Πριν από δύο χρόνια η Yamaha αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, προχωρώντας πολύ παρακάτω το μέλλον της μοτοσυκλέτας. Κατασκεύασε ένα ρομπότ που θα μπορούσε να οδηγεί μοτοσυκλέτα, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να είναι εξίσου γρήγορο και αποτελεσματικό όσο ο μεγαλύτερος αναβάτης όλων των εποχών, ο Valentino Rossi!

Το Motobot, όπως ονομάστηκε από τη Yamaha, εξέλιξε την τεχνολογία σε έναν πραγματικά δύσκολο τομέα που επηρεάζεται από αμέτρητους παράγοντες, όπως είναι η δυναμική του αναβάτη. Τα πολλαπλά οφέλη ενός τέτοιου project είναι εύκολα κατανοητά, αν συνυπολογίσουμε και το κέρδος στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών με έναν μηχανικό test rider που θα λειτουργεί με ψηφιακή ακρίβεια, προσομοιώνοντας τις ανθρώπινες αντιδράσεις, τόσο στο δρόμο όσο και στην άσφαλτο.

Τώρα, η Yamaha με τη συμβολή της θυγατρικής της στην Καλιφόρνια, είναι έτοιμοι να βγάλει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από την απευθείας κόντρα ανάμεσα στο Motobot και τον Valentino Rossi, με κοινό σημείο αναφοράς ένα Yamaha YZF R1M, ενώ τρέχει παράλληλα και μια online ψηφοφορία για όσους θέλουν να μαντέψουν το αποτέλεσμα.

Το πεδίο της κόντρας ήταν κατά πάσα πιθανότητα η πίστα Thunderhill Raceway –λίγο έξω από το Sacramento της Καλιφόρνια- εκεί όπου η ομάδα που εξέλιξε το Motobot έκανε τις περισσότερες δοκιμές, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Rossi για το GP του Austin. Σύμφωνα με τα δεδομένα της πίστας, οποιοσδήποτε χρόνος κάτω από τα δύο λεπτά θεωρείται ένας γρήγορος γύρος, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει ο κόσμος.

Mε τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η Yamaha θα παρουσιάσει στο Tokyo Motor Show το δεύτερο πρωτότυπο Motobot 2.0, παράλληλα με τα αποτελέσματα της κόντρας, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν είναι αυτό που κοντραρίστηκε με το Rossi ή είναι το αποτέλεσμα όλων όσων έμαθαν μετά από αυτή την αναμέτρηση.