MotoGP - Aprilia για Michelin: Δεν ισχύουν αυτά που λένε για το ελαστικό του Martin

Άμεση απάντηση από το Noale στα λεγόμενα του Taramasso - Κάνει λόγο για θέμα γενικότερης ασφάλειας
Massimo Rivola Aprilia Racing on Michelin 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/2/2025

Έπειτα και από τις υπόνοιες που άφησε ο Piero Taramasso ότι η Aprilia ευθύνεται για την πτώση του Jorge Martin στη Sepang, ο Massimo Rivola, διευθύνων σύμβουλος της Aprilia Racing επέστρεψε με νέο γύρο δηλώσεων.

Τελικά Aprilia και Michelin ήρθαν σε άμεση αντιπαράθεση έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε ο Piero Taramasso, διευθυντής Motosport της Michelin την περασμένη εβδομάδα (διαβάστε περισσότερα εδώ). Ο Taramasso με λίγα λόγια απέδωσε έμμεσα την ευθύνη του ατυχήματος του Jorge Martin σε απροσεξία που μπορεί να έγινε από την πλευρά των ανθρώπων της Aprilia, αναφέροντας μέχρι και δυσλειτουργία στις κουβέρτες των ελαστικών ως πιθανή αιτία για το highside που είχε ο παγκόσμιος πρωταθλητής στη Sepang σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το πρώτο lowside, με την ίδια μοτοσυκλέτα και ελαστικά (μεσαία γόμα).

Massimo Rivola Aprilia Racing on Michelin 2025

Το highside ήταν και εκείνο που του στοίχισε τα κατάγματα σε δεξί χέρι και αριστερό πόδι και ένα χειρουργείο που ολοκληρώθηκε ευτυχώς με επιτυχία. Στον Taramasso πάντως φάνηκε περίεργο που ο Martin συνέχισε με το ίδιο ελαστικό για 13 γύρους, αναφέροντας πως συνήθως αν ένας αναβάτης αντιμετωπίζει πρόβλημα με ελαστικό τότε το αλλάζει μέσα σε 2-3 γύρους. Οπότε η διατήρηση του ελαστικού από τον Μαδριλένο ήταν μία ακόμη ένδειξη ότι δεν έφταιγε το ελαστικό για την πτώση του. 

Οι δηλώσεις του Taramasso ήρθαν μετά από περαιτέρω διερεύνηση των δεδομένων του ατυχήματος, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που παραχώρησε στους Γάλλους η Aprilia Racing, ως "απάντηση" στα λεγόμενα του διευθύνοντα συμβούλου των Ιταλών, Massimo Rivola. Ο Rivola είχε αναφέρει αρχικά ότι σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία δεν υπήρχε κανένα θέμα με τη μοτοσυκλέτα, ενώ το highside δεν προήρθε από λάθος του Martin.

Οι έμμεσες κατηγορίες του Taramasso, που δεν έκανε κανένα λόγο για ενδεχόμενη αστοχία στο ελαστικό, ενώ είπε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν,  δεν πέρασαν φυσικά αναπάντητες από τον θιγμένο Rivola, ο οποίος σχολίασε έπειτα από την επιτυχημένη εγχείρηση του Martin ότι πλέον τίθεται θέμα γενικότερης ασφάλειας αφού όλα τα δεδομένα που είχε η Aprilia δεν έδειχναν ότι θα μπορούσε να γίνει τέτοιο ατύχημα.

Massimo Rivola Aprilia Racing on Michelin 2025

"...Σχετικά με την πτώση, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι τα δεδομένα μας δεν επιβεβαιώνουν σε καμία περίπτωση τις δηλώσεις που έγιναν από τον Piero Taramasso. Πιστεύω ότι η ασφάλεια των αναβατών θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα και του έχω ήδη προτείνει να κανονίσει μια συνάντηση με όλες τις ομάδες για να αντιμετωπίζουμε εποικοδομητικά αυτό που προφανώς είναι μια κρίσιμη κατάσταση, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των τραυματισμών (σ.σ. του Martin).

Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε περισσότερες εξελίξεις πάνω στην αψιμαχία μεταξύ Aprilia Racing και Michelin που θα μπορούσε να αλλάξει ακόμη και το πρωτόκολλο ελέγχων στα ελαστικά για όλους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ούτε η μία πλευρά αλλά ούτε και η άλλη θέλουν να δουν να επαναλαμβάνεται τέτοιου είδους "απρόβλεπτο" ατύχημα. 

Ξεμένουμε πάλι από πινακίδες κυκλοφορίας! Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας

Εν μέσω Καλοκαιριού, της εποχής με την υψηλότερη ζήτηση στην αγορά Μοτοσυκλέτας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες πινακίδες κυκλοφορίας. Ξανά
pinakides
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/7/2026

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε δοθεί ένα προσωρινό διέξοδο στην ασφυξία της αγοράς λόγω έλλειψης πινακίδων κυκλοφορίας για νέα οχήματα. Αποδείχθηκε λίγο, όπως περιμέναμε. Το πρόβλημα που αφορά τόσο σε μοτοσυκλέτες όσο και σε αυτοκίνητα δεν είναι νέο, έχοντας την πηγή του στην προφανή αδυναμία του υπουργείου Μεταφορών να διεξάγει έναν διαγωνισμό για την προμήθεια των πινακίδων.

Η αντιπαλότητα δύο υποψηφίων για τη συγκεκριμένη ανάθεση και οι προσφυγές που καταθέτουν κάθε φορά στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε προσπάθεια για διαγωνισμό και το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς ελλείψεις στην αγορά.

Ήδη από τον Μάρτιο ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ) προειδοποιούσε για τις ελλείψεις αυτές και τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν στην αγορά, ωστόσο η μόνη απτή απάντηση που ήρθε από την κυβέρνηση ήταν άλλη μια απευθείας ανάθεση μικρού αριθμού πινακίδων που απλώς κουκούλωσε το πρόβλημα προσωρινά.

Τότε το γράφαμε πως η έλλειψη θα ξαναεμφανιζόταν και να που τρεις μήνες μετά η αγορά στερεύει εκ νέου από πινακίδες, με τους εμπόρους να βρίσκονται άθελά τους στην πρώτη γραμμή διαμαρτυριών, καθώς αυτοί έρχονται σε επαφή με τον πελάτη που έχει πληρώσει τη μοτοσυκλέτα του και περιμένει εβδομάδες και μήνες για να μπορέσει να την κυκλοφορήσει. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως, αυτοί δεν έχουν καμιά ευθύνη για το πρόβλημα, παρότι είναι οι αποδέκτες των παραπόνων και φυσικά οι χαμένοι της υπόθεσης αν μια πώληση ακυρωθεί από τον πελάτη πάνω στον εκνευρισμό του.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά; Όχι και πολλά. Ένα γνωστό ρητό λέει πως ο ορισμός της ανοησίας είναι να επαναλαμβάνεις διαρκώς το ίδιο πείραμα χωρίς καμιά αλλαγή και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαμε ίσως να διατηρήσουμε μια νότα αισιοδοξίας πως κάποια στιγμή κάποιος θα καταφέρει να κάνει αυτόν τον στοιχειωμένο διαγωνισμό – είναι και νέος στο πόστο του ο υπουργός Μεταφορών τώρα. Αλλά μετά θυμόμαστε την άλλη απέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει ήδη αποτύχει δύο φορές να κάνει τον διαγωνισμό για τις έξυπνες κάμερες και η αισιοδοξία μας πέφτει πιο γρήγορα κι από προδικαστική προσφυγή στην ΕΑΔΗΣΥ.