Μπαγκλαντές - Χωρίς κράνος, δεν σου βάζουν βενζίνη!

Νέο εθνικό νομοσχέδιο για την προώθηση της χρήσης κράνους
Μπαγκλαντές - No helmet, no fuel
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/5/2024

 Σε μία προσπάθεια να μειώσει τους θανάτους μοτοσυκλετιστών, η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές προωθεί μία νέα νομοθετική ρύθμιση με την ονομασία “no helmet, no gas”, σύμφωνα με την οποία αν δεν φοράς κράνος τότε θα τα βρεις σκούρα στον ανεφοδιασμό, καθώς το βενζινάδικο δεν θα σου γεμίζει το ρεζερβουάρ!

Όπως φαίνεται δεν έχουμε πρόβλημα με το κράνος μονάχα εδώ στην Ελλάδα. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες, όπου μάλιστα η μοτοσυκλέτα αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις -κυρίως σε Ασία και Αφρική- το βασικό μέσο μετακίνησης. Μία εξ αυτών είναι και το Μπαγκλαντές, με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών να κάνουν βήματα μπροστά, θέλοντας να αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στους δρόμους.

Μπαγκλαντές – Αν δεν έχεις κράνος μένεις και από βενζίνη!

Αν και ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ορίζει ότι τόσο αναβάτης όσο και συνεπιβάτης οφείλουν να φορούν κράνος, πολλοί είναι αυτοί που δεν τον τηρούν. Αυτή ήταν η αιτία, που το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει στην αυστηροποίηση των μέτρων, όσον αφορά τη χρήση κράνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της χώρας για το 2023, το 32,43% των συνολικών ατυχημάτων περιλάμβαναν την εμπλοκή μοτοσυκλέτας. Οι μοτοσυκλετιστές απαρτίζουν το 27,23% των θανάτων και το 12,9% των τραυματισμών, υψηλά ποσοστά, που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να μειώσει με τον νέο νόμο.

Η ανακοίνωση για την εισαγωγή του νέου νομοθετικού πλαισίου έγινε από τον Υπουργό Μεταφορών Obaidul Quader, στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, στις 5 Μαίου, με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του να είναι η 15η Μαΐου, αφήνοντας μικρό περιθώριο προσαρμογής. Σύμφωνα με τον Quader, τα ατυχήματα και ο αριθμός των θανάτων και τραυματιών συνέχισε να εμφανίζει μεγάλους αριθμούς και τους πρώτους μήνες του 2024, ιδιαίτερα πριν και μετά το Eid, την γιορτή για το τέλος του ραμαζανιού -κάτι σαν το δικό μας Πάσχα.

Μπαγκλαντές – Αν δεν έχεις κράνος μένεις και από βενζίνη!

Όπως συμβαίνει παντού, έτσι και στο Μπαγκλαντές, τα ατυχήματα στον δρόμο επηρεάζουν όχι μόνο τους εμπλεκόμενους, αλλά ολόκληρο τον πληθυσμό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι μοτοσυκλέτες και τα rickshaw (τρίκυκλα ταξί), εμπλέκονται σε μεγάλο αριθμό δυστυχημάτων. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μία χώρα, που το ποσοστό που έχει στην κατοχή του μοτοσυκλέτα είναι μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιεί αυτοκίνητα! Από την άλλη, τα rickshaw είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής και φτηνός τρόπος μεταφοράς, μεταφέροντας κάποιες φορές... 7 ή 8 επιβάτες μαζί (!), μετατρέποντας εύκολα ένα συμβάν σε πολύνεκρο δυστύχημα.

Η αλήθεια είναι ότι η νέα νομοθεσία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, αλλά έχει εθνική ισχύ, μπορεί να έχει ένα μερικό αποτέλεσμα, όμως είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι υπάρχουν παραθυράκια. Ξεκινώντας από το προφανές, ο οποιοσδήποτε δεν θέλει να φορέσει κράνος, μπορεί να το φοράει στο χέρι, να το βάλει λίγο πριν το βενζινάδικο και στη συνέχεια να το ξαναβγάζει από το κεφάλι του όταν φεύγει. Ελπίζουμε να αποδειχθεί αποτελεσματικό ως μέτρο, πρέπει όμως να συνδυαστεί με αυξημένους ελέγχους της τροχαίας και επιβολή των ποινών, μπας και τελικά το βάλουν καλά στο κεφάλι τους…

Ετικέτες

125 χρόνια Indian Motorcycle - Τριήμερη γιορτή στο Μουσείο Brooklands στην Αγγλία

Η Indian θα γιορτάσει την επέτειό της τον Αύγουστο εκεί που φτιάχτηκε η πρώτη πίστα για αγώνες ταχύτητας οχημάτων
Indian 125
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

22/4/2026

Από 28 έως 30 Αυγούστου, στο Weybridge της Αγγλίας, διοργανώνεται μοτοσυκλετιστική συγκέντρωση με αφορμή τα 125 χρόνια της Indian.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Brooklands Museum, ιστορικό χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού καθώς εκεί βρίσκεται η πρώτη πίστα κατασκευασμένη αποκλειστικά για αγώνες οχημάτων, δυο μεγάλες κεκλιμένες στροφές που μαζί με δύο ευθείες διαμορφώνουν την ιστορική  οβάλ πίστα.

Brookland

Ένα τριήμερο πρόγραμμα που συνδυάζει μοτοσυκλέτες, εκθέσεις και παράλληλες δραστηριότητες. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους τους αναβάτες, ανεξαρτήτως εταιρείας, με πρόσθετες παροχές για ιδιοκτήτες Indian.

Brookland

Παρασκευή 28 Αυγούστου
Έναρξη από το απόγευμα με πρόσβαση στους χώρους του μουσείου, τα υπόστεγα και το πάρκο αεροσκαφών, τις εκθέσεις κλασσικών και αγωνιστικών οχημάτων, το μουσείο λεωφορείων της πόλης του Λονδίνου, με δυνατότητα συμμετοχής σε προσομοιωτές και περιήγηση στο υπερηχητικό αεροσκάφος Concorde. Παράλληλα θα λειτουργούν αναψυκτήρια και χώροι εστίασης.

Brookland

Σάββατο 29 Αυγούστου
Η κύρια ημέρα της εκδήλωσης που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση custom μοτοσυκλετών, εμπορικά περίπτερα, δραστηριότητες όπως το wheelie machine και ζωντανή μουσική έως το βράδυ.

Θα δοθεί επίσης δυνατότητα οδήγησης στην ιστορική πίστα του Brooklands για τους συμμετέχοντες.

Brookland

Κυριακή 30 Αυγούστου
Η εκδήλωση ενσωματώνεται στο “America Day” του Brooklands, με παρουσία αμερικανικών αυτοκινήτων όπως Ford Mustang και Chevrolet Corvette, καθώς και σχετικές εκθέσεις και δραστηριότητες.

Brookland

Η εκδήλωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επετειακών δράσεων της Indian για τα 125 χρόνια της, με συλλεκτικές εκδόσεις και διάφορα δρώμενα ανά την ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγορά.

Brookland

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από το βρετανικό site της Indian.