Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

MV Agusta - Massimo Bordi: Πλάνο αλματώδους ανάπτυξης!

Επαναπροσδιορισμός των πάντων

Πριν λίγες μέρες ο Ρώσος ιδιοκτήτης και CEO της MV Agusta, Timur Sardarov, ανακοίνωσε το νέο οργανόγραμμα της εταιρείας και το πενταετές αναπτυξιακό πλάνο, το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Castiglioni και την επιστροφή μιας θρυλικής προσωπικότητας, του Massimo Bordi, στη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου, με πλήρη έλεγχο πάνω στην παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο του εργοστασίου.

Ο Bordi είναι μια εμβληματική φιγούρα για την εταιρεία, από την εποχή που η Cagiva είχε στην κατοχή της την Ducati κι ήταν ο άνθρωπος πίσω από τις τετραβάλβιδες, υγρόψυκτες κεφαλές με desmo, που ήταν άλλωστε και το θέμα της διπλωματικής του στο Πανεπιστήμιο της Bologna, η οποία αποτέλεσε το εισιτήριο για την πρόσληψή του στην εταιρεία. Στα πλαίσια των νέων καθηκόντων του, ο Bordi έδωσε μια άκρως αποκαλυπτική και διαφωτιστική συνέντευξη στο αμερικάνικο Cycle Word, μιλώντας για όλους και για τα πάντα, καθώς πέρα από τον Sardarov είναι κι αυτός ένας εκ των εμπνευστών του πλάνου.

O Timur Sardarov, CEO της MV Agusta

 

Όπως λέει λοιπόν ο Massimo Bordi, το πρώτο μέρος του πλάνου είναι να ολοκληρώσουν την χρονιά έχοντας πετύχει τον στόχο των 3.000 μοτοσυκλετών στην παραγωγή, κάτι που δεν ήταν –όπως προκύπτει μέχρι τώρα- κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ οι πωλήσεις των εκδόσεων Serie Oro, των Superveloce 800 και Brutale 1000, έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στα έσοδα της εταιρείας. Το επόμενο βήμα είναι να αυξάνεται η παραγωγή κατά 3.000 μονάδες (ή και παραπάνω) κάθε χρόνο!

Δεν πρόκειται για ένα εύκολο καθήκον και ο Bordi τόνισε ότι θα στηριχθούν σε τρεις πυλώνες για να πετύχουν κάτι τέτοιο. Αρχικά, θα παρουσιάσουν ένα δυνατό πρόγραμμα που θα είναι στοχευμένο στην διαρκή εξέλιξη των τρικύλινδρων κινητήρων, τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο και αξιοπιστίας, απόδοσης και ευκολίας. Μέχρι στιγμής, ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει αποδειχθεί ως το δυνατό χαρτί της MV Agusta και η γκάμα των μοτοσυκλετών που τον χρησιμοποιούν δημιουργεί μια ισχυρή εικόνα για την εταιρεία. Το πρώτο βήμα θα είναι η αύξηση του κυβισμού στα 950cc, μια δύσκολη πρόκληση διότι θέλουν να το καταφέρουν χωρίς να αυξήσουν αντίστοιχα το βάρος και τις διαστάσεις. Υπολογίζεται ότι η απόδοσή του θα είναι κοντά στους 170 ίππους, δημιουργώντας έναν εξαιρετικό λόγο κιλών ανά ίππο.

"Το επόμενο βήμα θα είναι ένας κινητήρας με υπερσυμπιεστή ο οποίος θα κινείται ηλεκτρικά", λέει ο Bordi και εξηγεί ότι αυτή η λύση είναι η ιδανικότερη για μοτοσυκλέτες, καθώς η λειτουργία του θα ελέγχεται πλήρως από την ECU. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια ευθεία γραμμή στο διάγραμμα της ροπής σε συνδυασμό με πρωτόγνωρα επίπεδα ισχύος και εξαιρετική κατανάλωση. Με δεδομένο το παρελθόν του Bordi στην μηχανολογία τα τελευταία 50 χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για όλα αυτά που λέει υπάρχει τεκμηριωμένο υπόβαθρο.

"Το επόμενο βήμα θα είναι ένας κινητήρας με υπερσυμπιεστή"

"Ο δεύτερος πυλώνας", συνεχίζει ο Bordi, "θα είναι η συνεργασία που πρόσφατα υπέγραψε ο Timur με τον κινέζικο κολοσσό την Loncin Motor Co, της οποίας τα αποτελέσματα θα τα δούμε πολύ σύντομα και θα αφορούν μια νέα γενιά δικύλινδρων κινητήρων 350cc, και αργότερα 500cc", όπως σας είχαμε αποκαλύψει και το περασμένο καλοκαίρι. Οι κινητήρες αυτοί σχεδιάζονται και εξελίσσονται από την MV Agusta στο εργοστάσιό της, ενώ αυτός των 350cc θα έχει προτεραιότητα, καθώς ο Bordi θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος κυβισμός είναι από τους πιο δημοφιλείς στην παγκόσμια αγορά. "Ο συνεργασία με την Loncin Motor Co στο συγκεκριμένο project", δήλωσε ο Bordi, "θα επιτρέψει στην MV Agusta να πετύχει τέτοια νούμερα στην παραγωγή της που δεν είχε δει ποτέ το εργοστάσιο στην Schiranna, ούτε καν την εποχή της Aermacchi – Harley Davidson."

Μάλιστα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, η Loncin μπήκε στο μικροσκόπιο της τεχνικής ομάδας της MV και αναλύθηκε εις βάθος, σε ό,τι αφορά την τεχνολογία παραγωγής και τις δυνατότητες που διαθέτουν, με το πόρισμα να είναι άκρως θετικό. Η Loncin διαθέτει τις πιο προηγμένες ηλεκτρονικά ελεγχόμενες εργαλειομηχανές και εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ποιοτικού ελέγχου, σε κάθε κύκλο της παραγωγής, ενώ συνεργάστηκαν άψογα με την μόνιμη παρουσία της ομάδας των ειδικών από την MV, που βρίσκονται εκεί για να συνδράμουν σε κάθε πιθανό πρόβλημα. Όπως εξηγεί ο Bordi, οι εξωτερικές συνεργασίες είναι πλέον εκ των ουκ άνευ να θέλεις να παραμείνεις ανταγωνιστικός, και η Loncin τους παρέχει την απαιτούμενη αξιοπιστία και την υψηλή ποιότητα. "Τα μοντέλα των 350cc θα είναι αποκλειστικά της MV Agusta", λέει ο Bordi, "θα σχεδιάζονται και θα εξελίσσονται στο CRC, το δικό μας R&D με έδρα το San Marino. Θα υπάρχει μια μεγάλη γκάμα με διάφορες εκδόσεις και όλες θα είναι υψηλού επιπέδου, αλλά με ανταγωνιστικές τιμές."

Ο τρίτος και τελευταίος πυλώνας σύμφωνα με τον Massimo Bordi, θα είναι η δημιουργία ενός τμήματος που θα είναι αφιερωμένο στην εξέλιξη και την παραγωγή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Θα ξεκινήσουμε με ποδήλατα που θα έχουν ηλεκτρική υποβοήθηση και στην συνέχεια θα μπουν στην αναπτυσσόμενη κατηγορία των ηλεκτρικών σκούτερ 4kW που δεν χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας. Έπειτα μπορεί να φτιάξουν και μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, βασισμένη στην touring έκδοση των 350cc. Timur είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι η εξέλιξη στην τεχνολογία των μπαταριών θα μας δώσει την δυνατότητα να πετύχουμε αξιοπρεπή αυτονομία, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει σήμερα", συμπληρώνει ο Bordi.

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι το συγκεκριμένο πλάνο πενταετίας θα είναι μια τεράστια πρόκληση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ιδιαίτερα για τον θρυλικό Ιταλό μηχανολόγο. Θα πρέπει να πετύχει έναν συνδυασμό υψηλής απόδοσης σε επίπεδο παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου σε κάθε τομέα του εργοστασίου, κι αυτό μόνο απλή υπόθεση δεν είναι…