Norton Motorcycles - Ξεκινά το ηλεκτρικό της ταξίδι

Με κορυφαίους Βρετανούς συνεργάτες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/6/2022
Η Norton ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να εξελίσσει ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες στη Βρετανία, μετά από την εξασφάλιση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων μέσα από κρατικό πρόγραμμα επιδοτήσεων.
 
Το εγχείρημα θα γίνει πραγματικότητα χάρη στη χρηματοδότηση του Advanced Propulsion Centre (APC) 19, ενός προγράμματος που στοχεύει να βοηθήσει τις εταιρείες της βιομηχανίας αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας να εξελίξουν φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, για να επιταχυνθεί το «πράσινο» μέλλον του τομέα στη Βρετανία.
 
Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και λύσεις μικρό-κινητικότητας έχει πάρει την ανιούσα, το project «Zero Emission Norton» έρχεται να δημιουργήσει τη νέα γκάμα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της Norton.
 
Το design πρόκειται να αποτελέσει οδηγό του νέου project, με την εταιρεία να αναφέρει πως τα νέα ηλεκτρικά προϊόντα της θα έχουν ατόφιο DNA Norton, με σύγχρονη ερμηνεία, κορυφαίες καινοτομίες και ψηφιακές λύσεις.
 
Η Norton προτίθεται να εργαστεί για να μειώσει βάρος και μέγεθος των μπαταριών των ηλεκτρικών της μοτοσυκλετών, προσφέροντας «αγωνιστικές επιδόσεις και τουριστική αυτονομία».
 
Για να εκπληρωθούν τα παραπάνω φιλόδοξα σχέδια, η εταιρεία θα συνεργαστεί με ειδικούς από τις Delta Cosworth, HiSpeed Limited, Formaplex Technologies, M&I Materials, INDRA και με το Πανεπιστήμιο του Warwick (WMG), τακτική ανάλογη με αυτή που ακολουθεί και η Triumph.
 
Η Delta Cosworth θα σχεδιάσει τις μπαταρίες των μοτοσυκλετών, η HiSpeed Limited τους κινητήρες, η Formaplex Technologies ειδικεύεται στην κατασκευή σύνθετων υλικών, η M&I Materials θα είναι υπεύθυνη υποστήριξης εφαρμογών διηλεκτρικών λιπαντικών, η INDRA θα εργαστεί πάνω στους φορτιστές, και το WMG θα προσφέρει τεχνογνωσία μπαταριών, λογισμικού, κ.α.
 
Έτσι ξεκινά το ηλεκτρικό ταξίδι της η Norton, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον για την ώρα οι άνθρωποι της εταιρείας δεν κάνουν λόγο για πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας τους.

Καύσιμα: H κυβέρνηση σχεδιάζει πάλι επιδόματα – Ούτε κουβέντα για ΕΦΚ και ΦΠΑ, αν και υπάρχει η δυνατότητα

Το ράλι τιμών των καυσίμων παίζει χωρίς αντίπαλο στην Ελλάδα
oil
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/9/2026

Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ χτύπησε κόκκινο την εβδομάδα 13-20 Σεπτεμβρίου φτάνοντας κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, Δευτέρα 21/9 η τιμή έχει υποχωρήσει κοντά στα 102 δολάρια, ωστόσο οι τιμές των καυσίμων έχουν ήδη εκτοξευτεί σε όλη την Ευρώπη και οι αιτίες παραμένουν απειλώντας με νέα επιδείνωση.

Στην Ελλάδα σήμερα, Δευτέρα 21/9, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται γύρω από τα 2,20 ευρώ/λίτρο, με ακραίες τιμές να εμφανίζονται στην επαρχία, όπως είναι λ.χ. τα 2,619 που καταγράφονται στην Αλόννησο, αλλά και σχεδόν τυπική ταρίφα τα 2,3-2,4 στα περισσότερα νησιά.

Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέτασε διάφορα μέτρα, ωστόσο στο τέλος δεν υιοθέτησε κανένα, ενόσω η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, στην πρόσφατη ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) επέλεξε συνειδητότατα να πετάξει τη μπάλα εκτός γηπέδου.

Η Γερμανίδα είδε την κρίση ως ευκαιρία να κουνήσει το δάκτυλο εξηγώντας πως αυτή είναι μια ευκαιρία να αντιληφθούμε την ανάγκη για εξηλεκτρισμό και απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα. Εκτός τόπου και χρόνου δηλαδή, την ώρα που όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης και προετοιμάζεται για ακόμη χειρότερα, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν πως η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης μπορεί να φτάσει ως τα 3 ευρώ ανά λίτρο!

Στο μεταξύ στην Ελλάδα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει στην επιδείνωση της ενεργειακής αγοράς με νέα δέσμη μέτρων, καθώς η όλη κατάσταση έχει φορτωθεί ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι: το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πέρυσι είχε 1,13/λίτρο και φέτος ακούμε τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζει που θα το κρατήσει κάτω από το 1,75.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα, η κυβέρνηση αναμένεται να στηριχτεί στο πλαφόν στα κέρδη των πρατηρίων και το επίδομα θέρμανσης, ενώ θα συνεχίσει την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης με 15 λεπτά το λίτρο. Αυτά ακούγονται, αλλά δεν είναι ακόμη τα επίσημα μέτρα, τα οποία αναμένονται σύντομα.

“Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέψει έκτακτες εθνικές παρεμβάσεις, χωρίς αυτές να προσμετρώνται στα όρια δαπανών, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και την προσωρινή μείωση της φορολογίας στα καύσιμα,” δήλωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή 20/9, έχοντας προφανώς αντιληφθεί πως ο ελληνικός λαός ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνεται το παιχνίδι που παίζεται με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

Η πραγματικότητα είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαγορεύει τη μείωση του ΕΦΚ, ούτε του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Η σχετική οδηγία της ΕΕ ορίζει κατώτατο επιτρεπτό ΕΦΚ στη βενζίνη τα 359 ευρώ ανά 1000 λίτρα (330 στο ντίζελ), την ώρα που η Ελλάδα χρεώνει τους καταναλωτές 700 ευρώ ΕΦΚ ανά 1000 λίτρα βενζίνης. Μιλάμε για σχεδόν τον διπλό φόρο, 0,70 ευρώ ανά λίτρο είναι μόνο ο ΕΦΚ, αντί να αντιμετωπιστεί ως αυτό που είναι, θρασεία αισχροκέρδεια εις βάρος του λαού.

Ακόμη περισσότερο, η αναφορά στα όρια δαπανών μοιάζει με μια ακόμη δόση στάχτης στα μάτια του κοινού, μιας και ο κανονισμός 2024/1263 της ΕΕ που το ορίζει διαχωρίζει από τον υπολογισμό του τα προσωρινά ή έκτακτα μέτρα. Συζητάμε δηλαδή αν θα μας επιτραπεί να εξαιρεθεί αυτό που εξαιρείται εξ ορισμού.

Ομοίως ισχύει και για το ΦΠΑ, με την Ελλάδα να έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές της Ευρώπης (24%), χωρίς βέβαια αυτό να της έχει επιβληθεί άνωθεν. Και εδώ η ΕΕ ορίζει έναν ελάχιστο επιτρεπτό συντελεστή ΦΠΑ 15% και αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους-μέλους την τελική του τιμή. Έλληνες ήταν και είναι οι καλοθελητές που τον απογειώνουν στα ουράνια της Ευρώπης.

Εν ολίγοις, περιθώριο μείωσης υπάρχει από την ΕΕ και μάλιστα άφθονο, είτε μιλάμε για μόνιμα ή για περιορισμένο διάστημα λόγω έκτακτων συνθηκών, απλά η κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να μην το χρησιμοποιεί, την ώρα που Ισπανία και Γερμανία (δύο πολύ πρόσφατα παραδείγματα) έχουν ήδη ανακοινώσει μειώσεις στους φόρους των καυσίμων, αντί να μοιράσουν κι αυτές μερικά fuel pass για τα μάτια του κόσμου.