Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Ο Guy Martin σπάει το αγγλικό ρεκόρ με Hayabusa Turbo: 435,97km/h!

Ήταν πρόβα με στόχο τα 460km/h!

Η «UK Timing Association» δημοσιεύει την προσπάθεια του Guy Martin να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας για τις «straightliners» μοτοσυκλέτες πάνω σε μία Hayabusa Turbo που έχει προετοιμάσει κατάλληλα η Holeshot Racing. Το ρεκόρ αυτό είναι συγκεκριμένο, αφορά μοτοσυκλέτες που ο αναβάτης τους δεν περικλείεται από το φαίρινγκ κι απλά καλύπτεται από αυτό, δεν έχουν αεροδυναμικά βοηθήματα που τις καθηλώνουν κάτω, ενώ η απόσταση είναι δεδομένη, σε αντίθεση με την έρημο Bonneville για παράδειγμα.

Η συνεργασία του Guy Martin με την Holeshot Racing είναι καινούρια σε ότι αφορά την προσπάθεια για την κατάκτηση του ρεκόρ και εξελίχθηκε πέρα από τις προσδοκίες και των δύο στην αρχική αυτή προσπάθεια, φτάνοντας τα 270,9mp/h. Στόχος τους ήταν να έχουν δεδομένα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και συγκεκριμένα για τις 21 Σεπτεμβρίου, όπου θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ρεκόρ, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Που σημαίνει πως όχι μόνο δεν πρέπει να βρέχει, αλλά ο αέρας, η θερμοκρασία και η υγρασία ακόμη, να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ωστόσο στο αεροδρόμιο Elvington που έγινε η προσπάθεια, στα πλαίσια του «Straightliner Event», ο Martin τα πήγε τόσο καλά που έθεσαν νέο ρεκόρ Αγγλίας. Οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες. Ο συν παρουσιαστής του Top Gear είχε μία σφοδρή πτώση από την οποία δεν τραυματίστηκε, ενώ γενικά το Top Gear έχει κακό παρελθόν με τον δημοφιλή αυτό διάδρομο που γίνονται πολλές προσπάθειες για ρεκόρ ταχύτητας, μιας και εδώ ήταν που το 2006 παραλίγο να χάσει την ζωή του ο Hammond.

Η Holeshot δεν είναι τυχαία και η προετοιμασία της τουρμπάτης Hayabusa έγινε με εξαιρετική προσοχή. Ο κατάλληλα φορτισμένος εμπρός τροχός και η προσθόβαρη κατανομή, μελετήθηκαν στο έπακρο με βάση τα κιλά και το στιλ οδήγησης του Martin, ώστε ούτε ο πίσω τροχός να «αδειάζει», ούτε μπροστά να υπάρχει περίπτωση να ελαφρύνει!

Το αγγλικό ρεκόρ του Martin, παρόλο που είναι πιστοποιημένο, αναμένεται να επαναληφθεί το ερχόμενο Σάββατο παρουσία εκπροσώπων της FIM. Εκεί ο Martin και η Holeshot θα προσπαθήσουν να φτάσουν τα 280mph ή ακόμη καλύτερα τα 290mph, αν όλα κυλήσουν ομαλά. Τόσο η ομάδα όσο και ο Martin, είναι πολύ ευχαριστημένοι με όσα είδαν στο προπονητικό σκέλος της εκδήλωσης και περιμένουν πως θα τα καταφέρουν ενώπιον της FIM!