Ο Guy Martin σπάει το αγγλικό ρεκόρ με Hayabusa Turbo: 435,97km/h!

Ήταν πρόβα με στόχο τα 460km/h!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/9/2019

Η «UK Timing Association» δημοσιεύει την προσπάθεια του Guy Martin να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας για τις «straightliners» μοτοσυκλέτες πάνω σε μία Hayabusa Turbo που έχει προετοιμάσει κατάλληλα η Holeshot Racing. Το ρεκόρ αυτό είναι συγκεκριμένο, αφορά μοτοσυκλέτες που ο αναβάτης τους δεν περικλείεται από το φαίρινγκ κι απλά καλύπτεται από αυτό, δεν έχουν αεροδυναμικά βοηθήματα που τις καθηλώνουν κάτω, ενώ η απόσταση είναι δεδομένη, σε αντίθεση με την έρημο Bonneville για παράδειγμα.

Η συνεργασία του Guy Martin με την Holeshot Racing είναι καινούρια σε ότι αφορά την προσπάθεια για την κατάκτηση του ρεκόρ και εξελίχθηκε πέρα από τις προσδοκίες και των δύο στην αρχική αυτή προσπάθεια, φτάνοντας τα 270,9mp/h. Στόχος τους ήταν να έχουν δεδομένα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και συγκεκριμένα για τις 21 Σεπτεμβρίου, όπου θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ρεκόρ, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Που σημαίνει πως όχι μόνο δεν πρέπει να βρέχει, αλλά ο αέρας, η θερμοκρασία και η υγρασία ακόμη, να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ωστόσο στο αεροδρόμιο Elvington που έγινε η προσπάθεια, στα πλαίσια του «Straightliner Event», ο Martin τα πήγε τόσο καλά που έθεσαν νέο ρεκόρ Αγγλίας. Οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες. Ο συν παρουσιαστής του Top Gear είχε μία σφοδρή πτώση από την οποία δεν τραυματίστηκε, ενώ γενικά το Top Gear έχει κακό παρελθόν με τον δημοφιλή αυτό διάδρομο που γίνονται πολλές προσπάθειες για ρεκόρ ταχύτητας, μιας και εδώ ήταν που το 2006 παραλίγο να χάσει την ζωή του ο Hammond.

Η Holeshot δεν είναι τυχαία και η προετοιμασία της τουρμπάτης Hayabusa έγινε με εξαιρετική προσοχή. Ο κατάλληλα φορτισμένος εμπρός τροχός και η προσθόβαρη κατανομή, μελετήθηκαν στο έπακρο με βάση τα κιλά και το στιλ οδήγησης του Martin, ώστε ούτε ο πίσω τροχός να «αδειάζει», ούτε μπροστά να υπάρχει περίπτωση να ελαφρύνει!

Το αγγλικό ρεκόρ του Martin, παρόλο που είναι πιστοποιημένο, αναμένεται να επαναληφθεί το ερχόμενο Σάββατο παρουσία εκπροσώπων της FIM. Εκεί ο Martin και η Holeshot θα προσπαθήσουν να φτάσουν τα 280mph ή ακόμη καλύτερα τα 290mph, αν όλα κυλήσουν ομαλά. Τόσο η ομάδα όσο και ο Martin, είναι πολύ ευχαριστημένοι με όσα είδαν στο προπονητικό σκέλος της εκδήλωσης και περιμένουν πως θα τα καταφέρουν ενώπιον της FIM!

Ξάνθη: Επίσημη αναγνώριση 4 μοτοσυκλετιστικών ορεινών περασμάτων

Ο Δήμος Ξάνθης προσκαλεί τον μοτοσυκλετιστικό τουρισμό
Ξάνθη
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

21/8/2026

Η αρχή έγινε με τον Δήμο Σουλίου τον Μάιο, ο οποίος επισημοποίησε στο Εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Μοτοσυκλετιστικών Πάσων και Διαδρομών τρία ορεινά περάσματα (πάσα).

Στη διάρκεια του Καλοκαιριού ακολούθησε και ο Δήμος Κόνιτσας εντάσσοντας άλλα έξι πάσα στο πρόγραμμα αυτό, για να έρθει τώρα ο Δήμος Ξάνθης να το εμπλουτίσει με άλλα τέσσερα.

Στον εθνικό σύστημα μπαίνουν τα:

  • Πάσο Λειβαδίτη
  • Πάσο Χαιντού
  • Πάσο Προφήτη Ηλία – Καλλιθέα
  • Πάσο Τσάλ

Πρόκειται για μια σημαντική και ωφέλιμη πρωτοβουλία που αναδεικνύει πανέμορφες γωνίες της χώρας που συνήθως ζουν στη σκιά των πιο παραδοσιακών τουριστικών προορισμών, ειδικά το Καλοκαίρι που η θάλασσα έχει τον πρώτο λόγο.

Από την άλλη προάγει τον θεματικό τουρισμό προσκαλώντας το μοτοσυκλετιστικό κοινό – τόσο της Ελλάδας όσο και το διεθνές – να απολαύσει μοναδικές διαδρομές και να συμβάλλει στις τοπικές οικονομίες, κάτι που μάλιστα έχει νόημα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τις παραδοσιακές τουριστικές περιόδους.