Ο Jonathan Rea στη σέλα της δίχρονης Yamaha YZR500 του Max Biaggi [Videos]

Στην πίστα της Jerez για το YRE, μαζί με Valentino Rossi
Jonathan Rea με Yamaha YZR500 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

20/8/2024

Την ευκαιρία να εκπληρώσει ένα όνειρο ζωής είχε ο Jonathan Rea με τον έξι φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή WSBK να οδηγεί, μεταξύ άλλων και τη δίχρονη GP500 του Max Biaggi.

Στις αρχές Ιουλίου η Yamaha διοργάνωσε στην πίστα της Jerez στην Ισπανία το Yamaha Racing Experience ένα εξαιρετικό event για όλους τους ενδιαφερόμενους κατόχους της R1M, ένα event στο οποίο ήταν παρόν και το Yamaha Racing Heritage Club με τη λέσχη να φέρνει μαζί της θρυλικές δίχρονες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της εταιρείας των τριών διαπασών. Στο event ήταν επίσης παρόντες πρώην αλλά και νυν εργοστασιακοί αναβάτες της Yamaha και θρύλοι των αγώνων ταχύτητας, που οδήγησαν μαζί με τους κατόχους R1M προσφέροντάς τους μια πραγματικά μοναδική εμπειρία που θα τη θυμούνται για μια ζωή.

Jonathan Rea Yamaha Tacing Experience 2024

Στην ισπανική πίστα βρέθηκαν και οδήγησαν κατά τη διάρκεια του event οι Valentino Rossi και Luca Cadalora, όπως και οι εργοστασιακοί Jonathan Rea και Andrea Locatelli αλλά και ο δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής SS Dominique Aegerter. Από το πάρτι δεν έλειψαν ούτε οι αναβάτες της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Yamalube YART Yamaha (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής), Niccolο Canepa, Karel Hanika, Marvin Fritz και Robin Mulhause.

Η χαρά και η απόλαυση του Βορειοϊρλανδού έξι φορές παγκόσμιου πρωταθλητή μόνο γνήσια μπορεί να χαρακτηριστεί, με τον Rea να θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν μαζί με τον πατέρα του παρακολουθούσε στην τηλεόραση τους κορυφαίους αναβάτες στην GP500 κατηγορία. Αυτό άλλωστε δείχνει και το γεγονός ότι οδήγησε όσες περισσότερες δίχρονες αγωνιστικές μπορούσε, από την 4κύλινδρη ΤΖ750 (Formula 750) του Giacomo Agostini, έως τις YZR500 των Eddie Lawson, ενώ χαρακτήρισε την εμπειρία ως μια από τις καλύτερες που έχει ζήσει πάνω σε μοτοσυκλέτα.

jonatrhan Rea και Valentino Rossi
Ο "Γιατρός" μπροστά από τον Rea

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον Rea στη σέλα της YZR500 του Max Biaggi και να ακούσετε στο τέλος τον ενθουσιασμό του από την εμπειρία του.

GoPro και AGV ενώνουν τις δυνάμεις τους - Νέο κράνος με ενσωματωμένη κάμερα [VIDEO]

Συνεργασία των δύο εταιρειών για δημιουργία κράνους με δυνατότητες καταγραφής εικόνας - Έρχεται το 2027
AGV GoPro
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/11/2026

Η GoPro ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ιταλική εταιρεία AGV για την ανάπτυξη ενός νέου κράνους μοτοσυκλέτας που αναμένεται να παρουσιαστεί το 2027, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της AGV στην κατασκευή κρανών με την εμπειρία της GoPro στην ψηφιακή καταγραφή.

Η GoPro επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον χώρο της μοτοσυκλέτας, παρουσιάζοντας επίσημα ένα βίντεο για την τη συνεργασία της με την AGV που είχαμε αναφέρει πριν από 1,5 χρόνο, για την εξέλιξη ενός νέου κράνους με ενσωματωμένες ψηφιακές λειτουργίες. Το νέο κράνος αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2027 και θα αποτελεί κοινή προσπάθεια των δύο εταιρειών, με στόχο την ενσωμάτωση ψηφιακών δυνατοτήτων στην κατασκευή του κράνους.

Η AGV αναλαμβάνει το κομμάτι της σχεδίασης φέροντας την τεχνογνωσίας γύρω από την προστασία του αναβάτη, ενώ η GoPro συμβάλει με την εμπειρία της στην ανάπτυξη συστημάτων καταγραφής εικόνας και ψηφιακών τεχνολογιών. Η βασική ιδέα της συνεργασίας είναι η δημιουργία ενός κράνους στο οποίο οι ψηφιακές λειτουργίες θα ενσωματώνονται στον σχεδιασμό, αντί να προστίθενται εκ των υστέρων ως αξεσουάρ.

Προς το παρόν, οι δύο εταιρείες δεν έχουν αποκαλύψει τεχνικές προδιαγραφές, ούτε έχουν επιβεβαιώσει ποιες ακριβώς λειτουργίες θα ενσωματώνει το νέο κράνος, δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες σχετικά με κάμερες, αισθητήρες, συνδεσιμότητα ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα. Αντίστοιχα, άγνωστα παραμένουν τα stoixe;iaτης κατασκευής, του βάρους και της τιμής του.

Η GoPro έχει ήδη δημιουργήσει σχετική σελίδα στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν για να λαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με την κυκλοφορία του νέου κράνους. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δοκιμών "Test Pilot Program" μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το μέγεθος κράνους που χρησιμοποιούν.

Η εμπορική διάθεση του GoPro x AGV έχει προγραμματιστεί για το 2027, με περισσότερες πληροφορίες να αναμένονται όσο πλησιάζει η επίσημη παρουσίασή του. Μέχρι τότε, η συνεργασία κεντρίζει το ενδιαφέρον για το πως η τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα κράνος μοτοσυκλέτας χωρίς την τοποθέτησης εξωτερικής κάμερας.