O Valerio Boni πέτυχε ρεκόρ Guinness διανύοντας 1.233 χιλιόμετρα σε 24ωρες με Vespa 50 κυβικών

Νέο ρεκόρ απόστασης μέσα σε ένα 24ωρο από scooter 50 κυβικών
motomag O Valerio Boni πέτυχε ρεκόρ Guinness διανύοντας 1.233 χιλιόμετρα σε 24ωρες με Vespa 50 κυβικών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

17/4/2024

Ο κάτοχος πέντε ρεκόρ Guinness τα τελευταία τρία χρόνια, Valerio Boni αποφάσισε στα 65 του χρόνια να προσθέσει ακόμη ένα στο όνομα του αυτή τη φορά με μία δίχρονη Vespa 50 κυβικών στην ισπανική πίστα Terramar.

Η ιστορία του ρεκόρ του Boni ξεκινά επί εποχής Covid, όταν ο ίδιος ανακάλυψε πως στη βάση δεδομένων Guinness υπήρχε μία κατηγορία για τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει ένα scooter 50 κυβικών μέσα σε 24 ώρες και το οποίο ανήκε από το 2005 στον Αυστραλό Mark Brown.

O Valerio Boni πέτυχε ρεκόρ Guinness διανύοντας 1.233 χιλιόμετρα σε 24ωρες με Vespa 50 κυβικών

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα μπήκε η ιδέα στο μυαλό του Boni ο οποίος εργάζεται ως δημοσιογράφος και ειδικεύεται σε κινητήρες μικρής χωρητικότητας, να σπάσει το ρεκόρ των 928 χιλιομέτρων που είχε πετύχει ο Brown. Αξίζει να αναφερθεί για την ιστορία πως ο Boni 45 χρόνια πριν, σε ηλικία 20 ετών, με την ίδια Vespa 50 κυβικών είχε καταφέρει να διανύσει 940 χιλιόμετρα μέσα σε 24 ώρες ωστόσο τότε δεν είχε ζητήσει να πιστοποιηθεί επίσημα από την οργάνωση Guinness το ρεκόρ, αν και εκείνοι το είχαν καταγράψει.

Και κάπως έτσι ο Boni το έβαλε σκοπό να πάρει πίσω ένα ρεκόρ το οποίο πίστευε πως του ανήκ,ε σχεδόν 50 χρόνια αργότερα. Η προσπάθεια του Ιταλού υποστηρίχθηκε από την ομάδα της Epoca Motors και τους φίλους του, Ivo Viscasillas και Cristian Noguera, οι οποίοι τον βοήθησαν για τους ανεφοδιασμούς που πραγματοποιούνταν... εν κινήσει!

Σε αντίθεση με το 1979 που είχε επιλεχθεί η πίστα της Pirelli στη Vizzola Ticino, τώρα επιλέχθηκε η πίστα Terramar η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από την Βαρκελώνη και έχει κατασκευαστεί το μακρινό 1923.

O Valerio Boni πέτυχε ρεκόρ Guinness διανύοντας 1.233 χιλιόμετρα σε 24ωρες με Vespa 50 κυβικών

Όσον αφορά τον σχεδιασμό της προσπάθειας, υπήρξε μία μικρή διαφοροποίηση σχετικά με τον αρχικό στόχο της απόστασης που είχαν θέσει. Σε πρώτη φάση το πλάνο ήταν να διανύσουν 960 χιλιόμετρα με ταχύτητα 40 χλμ./ώρα -το νόμιμο όριο της νομοθεσίας του 1979- και στη συνέχεια να φτάσουν τα 1.080 χιλιόμετρα με ταχύτητα 45 χλμ./ώρα η οποία είναι η νόμιμη μέγιστη ταχύτητα για μοτοποδήλατο στην Ευρώπη.

Ωστόσο οι κατευθυντήριες γραμμές της οργάνωσης Guinness άφησαν ελεύθερο το όριο ταχύτητας, υπό την προϋπόθεση ότι ο κινητήρας συμμορφώνεται με έναν κινητήρα μαζικής παραγωγής. Έτσι, η Vespa των 50 κυβικών του Boni θα μπορούσε να κινείται με ταχύτητά περίπου 55 χλμ./ώρα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

O Valerio Boni πέτυχε ρεκόρ Guinness διανύοντας 1.233 χιλιόμετρα σε 24ωρες με Vespa 50 κυβικών

Στις 6 Μαρτίου η ώρα του Boni και της Vespa 50 είχε φτάσει. Ο Ιταλός ξεκίνησε να διανύει τον έναν γύρο μετά τον άλλον στην πίστα Terramar ενώ οι ανεφοδιασμοί γινόταν εν κινήσει. Στις 7 Μαρτίου στις 5 το πρωί ο Boni είχε καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ των 928 χιλιομέτρων που κρατούσε ο Brown.

Φυσικά ο Boni δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε για να γράψει όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα με την "ταπεινή" Vespa 50 του 1979. Ο Boni λίγες ώρες αργότερα θα συμπλήρωνε 615 γύρους στην πίστα Terramar έχοντας διανύσει 1.233,07 χιλιόμετρα, βάζοντας την υπογραφή του στο νέο ρεκόρ Guinness το οποίο τυπικά κατοχυρώθηκε μετά από κάποιες μέρες καθώς όλα τα στοιχεία ελέγχονται στο Λονδίνο.

O Valerio Boni πέτυχε ρεκόρ Guinness διανύοντας 1.233 χιλιόμετρα σε 24ωρες με Vespa 50 κυβικών
Ετικέτες

Η Auto Motor House στη Νάξο - Εγκαίνια για το κατάστημα που δίνει λύση στις Κυκλάδες

Στις 25-26 Απριλίου - Με test rides και αποκάλυψη special μοντέλου
Auto Motor House Νάξος 2026 κατάστημα
Από το

motomag

24/4/2026

Τα σημαντικότερα εγκαίνια φέτος για τους δύο τροχούς στις Κυκλάδες θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, 25-26 Απριλίου στη Νάξο με τον Auto Motor House να έχει πλέον παρουσία και εκεί.

Από τις λίγες φορές που τα εγκαίνια ενός καταστήματος αποτελούν ευχάριστη είδηση για μια γεωγραφική περιοχή σημαντικά μεγαλύτερη από την ίδια τη Νάξο, εκεί που η Auto Motor House θα εγκαινιάσει και επίσημα το νέο της κατάστημα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Λέμε ότι αποτελεί είδηση γιατί το κατάστημα της Auto Motor House θα αποτελέσει την αξιόπιστη λύση για εύρεση ανταλλακτικών για μοτοσυκλέτα αλλά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες δικύκλου όχι μόνο για τη Νάξο αλλά και για τα γύρω νησιά, τα συνεργεία των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχουν την εξυπηρέτηση που απαιτείται. 

Μέσα από την παρουσία στο νησί, η εταιρεία φιλοδοξεί να προσφέρει παράλληλα στο δίτροχο κοινό της Νάξου και των γύρω νησιών σύγχρονες λύσεις μετακίνησης και ολοκληρωμένες υπηρεσίες πώλησης και υποστήριξης ενώ έχει αναλάβει την επίσημη αντιπροσώπευση και διάθεση στη Νάξο των CFMOTO, Royal Enfield και Letbe.

Στο διήμερο που θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, οι επισκέπτες του καταστήματος θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε test rides με επιλεγμένα μοντέλα των CFMOTO και Royal Enfield, αλλά και να δουν από κοντά μοντέλα και των Moto Morini, Italjet, Malaguti, Polaris και Letbe, ενώ θα αποκαλυφθεί και ένα σπέσιαλ μοντέλο.

Η Auto Motor House συστεγάζεται με την I’M Inter Motors, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Το κατάστημα της Auto Motor House στην Νάξο θα το βρείτε στην Οδό Χώρας Εγγαρών (Γρόττα, Τ.Κ. 84300). Τηλέφωνο: 211 775800 (εσωτερικό 355).