Πάνε για ρεκόρ Guinness με την όπισθεν - Με μοτοσυκλέτα με sidecar

Στόχος να ξεπεράσουν τα 170 χιλιόμετρα με μία Ural Gear Up
Μοτοσυκλέτα με sidecar ρεκόρ Guinness με την όπισθεν
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/10/2024

Ένα ρεκόρ Guinness που κρατά 32 χρόνια θα επιχειρήσουν να σπάσουν δύο Βρετανοί λάτρεις των μοτοσυκλετών με sidecar προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Η τρέλα πάει με την όπισθεν για τους Matt Bishop και Reece Gilkes που έχουν γίνει γνωστοί για τη λατρεία που έχουν στις μοτοσυκλέτες με sidecar. 

Στις αρχές του 2021 οι δύο Βρετανοί έκαναν το πρώτο τους τρίροδο ρεκόρ Guinness όταν ολοκλήρωσαν με επιτυχία το μακρύτερο ταξίδι με scooter που έφερε sidecar κάνοντας τον γύρο του κόσμου για να διανύσουν συνολικά 54.960 χιλιόμετρα και να περάσουν από 35 χώρες -διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στο ταξίδι των Bishop και Gilkes, που κράτησε 15 μήνες και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 -επισημοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα- είχαν "κοτσάρει" ένα sidecar ιδιοκατασκευή σε ένα Honda SH150i και πριν από αυτό δεν είχαν καμία εμπειρία με μοτοσυκλέτα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους συγκέντρωσαν και χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μοτοσυκλέτα με sidecar ρεκόρ Guinness με την όπισθεν

Για το νέο ρεκόρ που θα επιχειρήσουν οι δύο Βρετανοί θα έχουν συντροφιά μία Ural Gear Up καθώς Ural είχε χρησιμοποιηθεί και για το ρεκόρ των 171,2 χιλιομέτρων που θα επιχειρήσουν να σπάσουν, ένα ρεκόρ Guinness που κρατά από τον Σεπτέμβρη του 1992 και έγινε στο Irbit της Ρωσίας από τον Vladimir Glukhikh, σε 8 ώρες, 47 λεπτά και 23 δευτερολεπτα.

Το ραντεβού για τους Bishop και Gilkes που είναι γνωστοί και ως "The Sidecars Guys" έχει οριστεί στις 26 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Tranwell κοντά στο Newcastle της Αγγλίας. Υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν 12 ώρες για να πετύχουν το νέο ρεκόρ.

Η προσπάθειά των "The Sidecars Guys" θα είναι ανοιχτή στο κοινό που μπορεί να επισκεφτεί το αεροδρόμιο για να τους παρακολουθήσει αλλά και για να γιορτάσει μαζί τους τη στιγμή που θα τα καταφέρουν. Μάλιστα η γενική είσοδος έχει οριστεί στις πέντε λίρες Αγγλίας, με το κοινό να έχει τη δυνατότητα και για test ride έναντι του ποσού των 45 λιρών. 

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν για τη δημιουργία ενός νέου καφέ στα βορειοανατολικά της χώρας που απευθύνεται σε ταξιδιώτες μοτοσυκλετιστές.
 

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/6/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 91 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.