Οδήγηση μοτοσυκλέτας: Το καλύτερο για την υγεία!

Επιστημονική έρευνα χορηγημένη από την Harley Davidson
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

22/1/2019

Η αλήθεια είναι ότι όλοι όσοι οδηγούμε μοτοσυκλέτες το έχουμε νιώσει. Έχουμε δει να δημιουργείται η ανάγκη να χαμογελάσουμε. Έχουμε απολαύσει αυτόν τον περίφημο "αέρα της ελευθερίας". Έχουμε αισθανθεί αυτή την στιγμή ψυχικής γαλήνης που τη νιώθεις όταν είσαι μόνος με τον εαυτό σου στο δρόμο, ακούγοντας μόνο τον ήχο των εμβόλων που ανεβοκατεβαίνουν και τα ντεσιμπέλ που απελευθερώνει η εξάτμιση.
Μπορεί όλα αυτά να σας ακούγονται λίγο μελιστάλακτα και εξόχως ποιητικά, αλλά το συναίσθημα είναι λίγο πολύ οικείο σε όλους τους μοτοσυκλετιστές. Μάλιστα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, δεν πρόκειται απλώς για μια αίσθηση αλλά για ένα αποδεδειγμένο στοιχείο ότι η οδήγηση μοτοσυκλέτας είναι καλή για την υγεία μας.


Μια επιστημονική έρευνα που έγινε στην Αμερική, η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχουν ψυχοσωματικά οφέλη από την οδήγηση, είναι πολύ φυσιολογικό να έχει χρηματοδότηση που προέρχεται από την Harley Davidson. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία από το Milwaukee συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Semel ανθρώπινης συμπεριφοράς και νευρολογικής επιστήμης που ανήκει στο UCLA, για μια μελέτη ανάμεσα σε 50 έμπειρους αναβάτες, προκειμένου να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα της οδήγησης μοτοσυκλέτας στον εγκέφαλο.

Όλοι οι αναβάτες που πήραν μέρος στην μελέτη, συνδέθηκαν με ένα φορητό μηχάνημα για εγκεφαλογραφήματα (EEG) που έμοιαζε με σκουφάκι για… ντους γεμάτο ηλεκτρόδια που καταγράφουν την ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητα. Οδήγησαν τις μοτοσυκλέτες τους φορώντας αυτές τις συσκευές στο κεφάλι, έχοντας ήδη μετρήσει την εγκεφαλική τους δραστηριότητα και την έκκριση ορμονών πριν την οδήγηση, έχοντας οδηγήσει αυτοκίνητο και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, έτσι ώστε να υπάρχουν σημεία αναφοράς.


Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι κατά την διάρκεια της οδήγησης με μοτοσυκλέτα, μειώθηκαν τα επίπεδα του στρες (κατά 28% στην αντίστοιχη κλίμακα), οι καρδιακοί παλμοί αυξήθηκαν κατά 11% μέσα σε 20 λεπτά, ενώ τα επίπεδα αδρεναλίνης αυξήθηκαν κατά 27%, με αντίστοιχη αύξηση της συγκέντρωσης και της εγρήγορσής τους. Πώς μεταφράζεται αυτό; Ότι την επόμενη φορά που θα νιώσετε ατονία μπροστά στον υπολογιστή σας ή θα γυρίσετε σπίτι μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά σας, η λύση για να εκτονωθεί η ένταση και να επιστρέψετε στους κανονικούς ρυθμούς σας είναι να πάτε μια βόλτα με την μοτοσυκλέτα σας. Δεν χρειάζεστε πλέον άλλες δικαιολογίες, αφού τώρα μπορείτε να το κάνετε και με συνταγή γιατρού!

 

Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ

Εξαιρετικά χαμηλά το όριο με τον νέο ΚΟΚ
Έπιασαν την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με Vespa πάνω από το όριο αλκοόλ
Από το

motomag

12/12/2025

Εξαιρετικά χαμηλά είναι τα όρια πλέον με τον νέο ΚΟΚ και με τον σχολαστικό έλεγχο που γίνεται τώρα στην αρχή -με την εμπειρία να μας λέει πως μετά από κάθε αλλαγή έτσι κάνουν για λίγο καιρό- περισσότερες ειδήσεις θα έρχονται για επώνυμους που οδηγούν δίκυκλα.

Αυτή τη φορά ήταν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη που ξημερώματα σήμερα της έγινε έλεγχος σε μπλόκο της Σταδίου και στην μέτρηση φάνηκε 0,15mg/l ποσότητα αλκοόλ. Στην επανάληψη λίγη ώρα αργότερα το όργανο μέτρησης έδειξε 0,10mg/l που είναι ακριβώς το όριο στα δίκυκλα, ισοδυναμώντας με ένα μικρό ποτήρι μπύρας και για αυτό της αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες, επιβλήθηκε πρόστιμο 350 Ευρώ και ακινητοποίηση της Vespa.

Αυτό σημαίνει πως πρακτικά ο νέος ΚΟΚ καθιστά μηδενική την ανοχή στο αλκοόλ για τις μοτοσυκλέτες.

Ένα μέτρο ιδιαίτερα αυστηρό.