Προς συγχώνευση βαδίζουν Honda και Nissan - Στο "παιχνίδι" και η Mitsubishi

Ευρωπαίους και Κινέζους θέλουν να αποφύγουν οι Ιάπωνες
Honda-Nissan-Mitsubishi Merger
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

23/12/2024

Οι ιθύνοντες των Honda και Nissan ανακοίνωναν ότι έχουν ξεκινήσει επίσημες συζητήσεις ακόμη και για συγχώνευση των δύο εταιρειών και τη δημιουργία ενός νέου κολοσσού στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Η συγκυρία των γεγονότων τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τους Κινέζους κατασκευαστές και τον αδυσώπητο ανταγωνισμό που έχουν εξαπολύσει στους δύο και τέσσερις τροχούς σε όλα τα επίπεδα έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση πολλούς παραδοσιακούς κατασκευαστές.

Στον κόσμο του αυτοκινήτου οι Ιάπωνες κατασκευαστές αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους πιέσεις σε όλον τον κόσμο και εταιρείες κολοσσοί όπως η Honda και η Nissan έχουν μείνει πίσω με την εξέλιξη των ηλεκτρικών αλλά και των εξηλεκτρισμένων τους μοντέλων σε κρίσιμες αγορές, τη στιγμή που οι Κινέζοι έχουν κυριολεκτικά πατήσει το γκάζι στα αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά, ενώ έχουν και το περιθώριο κέρδους που χρειάζεται για να αναπτυχθούν και πάνω από όλα να επιβιώσουν.

Ως αντιστάθμισμα των εξελίξεων Honda και Nissan, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να συσφίξουν τους δεσμούς τους και να δημιουργήσουν έναν όμιλο εταιρειών υπό κοινή διοίκηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε συγχώνευση των δύο με εξαγορά της Nissan από τη Honda. Τώρα έρχεται να προστεθεί στο σχήμα και η Mitsubishi (η Nissan κατέχει το 25% των μετοχών της) που πρέπει να αποφασίσει για το είδος και τον βαθμό εμπλοκής της στην πιθανή συγχώνευση έως και το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, ενώ την ίδια απόφαση θα έχουν πάρει μέχρι τότε Honda και Nissan.

Έπειτα από το διαζύγιο της αμερικάνικης General Motors με τη Honda στην από κοινού εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων, η ιαπωνική εταιρεία και η Nissan είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους για στρατηγική συνεργασία πάνω στον ίδιο τομέα τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το καλοκαίρι του 2024 στο σχήμα μπήκε και η Mitsibishi.

Σε ενδεχόμενο γάμο Honda και Nissan μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει στο μέλλον έχει η συμμαχία της Nissan με τη Renault, η οποία κρατάει από το 1999. Η συμμαχία έχει ως μέλος της και την Mitsubishi (Renault–Nissan–Mitsubishi Alliance) και βρίσκεται επίσης σε περίοδο μετασχηματισμού. 

Η ιαπωνική εταιρεία, που ήταν τα τελευταία χρόνια υπό τον έλεγχο των Γάλλων βάσει των δικαιωμάτων ψήφου που είχε η Renault, έχει αποκτήσει πλέον πολύ μεγαλύτερη αυτονομία και ίσα δικαιώματα στη λήψη των αποφάσεων. Οι τρεις εταιρείες δεν έχουν συγχωνευτεί και σκοπός της μεταξύ τους συμμαχίας είναι η εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας που δημιουργούνται με την εξέλιξη κοινής πλατφόρμας για ένα αυτοκίνητο ή για μια γκάμα αυτοκινήτων αλλά και τη χάραξη κοινής στρατηγικής αναφορικά με το παγκόσμιο μοντέλο πωλήσεων που θα ακολουθήσει η κάθε εταιρεία στις αγορές που δραστηριοποιείται ώστε να μην κλέβει μερίδιο από τις άλλες δύο.

Πρόσφατα είχε ακουστεί αρχικά ακόμη και για συγχώνευση της Renault με τη Nissan, κάτι που θέλει να αποφύγει ακόμη και η ιαπωνική κυβέρνηση, αφού περίπου ένα 15% της Renault ανήκει στο γαλλικό κράτος. Η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε καταφέρει να αποτρέψει μέχρι πρόσφατα και για πολλά χρόνια τους Ιάπωνες στο έχουν επιρροή στη λήψη αποφάσεων με τη συμμαχία να λειτουργεί περισσότερο υπέρ των Γάλλων. 

Έναν ακόμη "ξένο" σκόπελο που θέλουν να αποφύγουν οι Ιάπωνες είναι εκείνος της εξαγοράς της Nissan από Κινέζο ή άλλο Ασιάτη κατασκευαστή έξω από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πρόσφατα μάλιστα ακούστηκε ότι (τουλάχιστον) ένα μερίδιο στη Nissan εποφθαλμιά να αποκτήσει και ο ταϊβανέζικος κολοσσός ηλεκτρονικών ειδών Foxconn που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα iPhone και θέλει να ακολουθήσει στα βήματα της Xiaomi μπαίνοντας στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σε περίπτωση ένωσης των Honda, Nissan και Mitsubishi, η πρώτη θα είναι και εκείνη που θα έχει το πάνω χέρι στον διορισμό της διοίκησης και το διευθύνοντας συμβούλου ως η μεγαλύτερη και πιο υγιής, αφού η Nissan (στο 1/4 της αξίας της Honda) αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή και η Mitsubishi είναι πολύ μικρή για να έχει κάποιο σημαντικό ρόλο.

Οι τρεις εταιρείες μαζί θα δημιουργήσουν έναν νέο κολοσσό στην αυτοκινητοβιομηχανία με αξία άνω των 50 δισ. ευρώ, τον τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο σε όγκο πωλήσεων -συνολικά κοντά στα οχτώ εκατ. μονάδες και για τους τρεις μαζί το 2023 - πίσω από το Toyota και το VW Group.

Αυτό θα είναι παράλληλα το μεγαλύτερο "ανακάτεμα" στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία από το 2021 και τη δημιουργία του ομίλου Stellantis με την ένωση των Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και του γαλλικού ομίλου PSA (Peugeot-Citroen). 

Φυσικά για τον δικό μας χώρο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη Honda ως κατασκευαστή μοτοσυκλετών που είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Ανάλογα και με τις αποφάσεις που αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως και το καλοκαίρι του 2025, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η πιθανότητα αυτονόμησης των μοτοσυκλετών υπό ένα νέο σχήμα ομίλου εταιρειών, ενώ η συμμετοχών θα έχει συσταθεί έως το καλοκαίρι του 2026.

Benelli TRK 702/X – Σημαντική μείωση τιμής για την 700άρα crossover

Έως 850 ευρώ το όφελος για τις δύο εκδόσεις – Καλοκαιρινή ευκαιρία μέχρι εξαντλήσεως αποθέματος
Benelli TRK 702 2025 μείωση τιμής
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/6/2025

Με σημαντική μείωση στην τιμή τους που φτάνει έως και τα 850 ευρώ προσφέρει πλέον η αντιπροσωπεία της Benelli τις δύο εκδόσεις του δικύλινδρου TRK 702.

Η Benelli TRK 702 είναι μια μοτοσυκλέτα που είχε καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις όταν πέρασε από τα χέρια μας για τη δοκιμή της έκδοσης με τις χυτές αλουμινένιες ζάντες των 17 ιντσών. 

H crossover της Benelli είναι μια μοτοσυκλέτα πολύ τίμια για τα χρήματα που ζητούσε τότε η αντιπροσωπεία, η οποία κερδίζει τον αναβάτη με την ευκολία και τη φιλικότητα που παρουσιάζει στην οδήγηση στο αστικό περιβάλλον και παρά τον όγκο και το βάρος της -ζυγίστηκε στα 230,5 κιλά- μπορεί να παίξει κάλλιστα τον ρόλο του commuter αφού έχει εξαιρετικό ζύγισμα και δεν δυσκολεύει καθόλου στους ελιγμούς με πολύ χαμηλές ταχύτητες ακόμη και αν το ύψος του αναβάτη είναι κάτω από 1,75 μ.

Benelli TRK 702 2025 μείωση τιμής

Παράλληλα η TRK 702, παρά τη σχετικά μικρή ζελατίνα, έχει την ικανότητα να ταξιδεύει άνετα και ευχάριστα με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, με τον κινητήρα να καταναλώνει λογικότατες ποσότητες βενζίνης (μετρήσαμε 5,5 λτ./100 χλμ. μέση κατανάλωση) και σε αυτό το πεδίο, ενώ είναι ευχάριστη και σε δρόμο με στροφές με τον αναβάτη να είναι σε θέση να αναπτύξει έναν πολύ σβέλτο ρυθμό.

Από τότε που δοκιμάσαμε το TRK 702 (τεύχος ΜΟΤΟ #650), η Benelli μείωσε μία φορά την τιμή του, από τα 7.980 στα 7.400 ευρώ και τώρα προχωρά σε μία ακόμη γενναία μείωση τιμής, η οποία πέφτει στα 6.600 ευρώ και κάνει τη Euro 5 μοτοσυκλέτα ευκαιρία με δεδομένο και τον ανταγωνισμό που έχει να αντιμετωπίσει.

Έτσι το όφελος για τον ενδιαφερόμενο φτάνει τα 800 ευρώ για την έκδοση με τις χυτές αλουμινένιες ζάντες των 17 ιντσών και αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα 850 ευρώ για την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς (19 εμπρός και 17 πίσω), με τιμή που πέφτει από τα 7.750 στα 6.900 ευρώ.

Benelli TRK 702 2025 μείωση τιμής

Να σημειωθεί ότι ως στάνταρ εξοπλισμό η μοτοσυκλέτα φέρει έγχρωμη TFT οθόνη πέντε (5) ιντσών με ρυθμιζόμενη φωτεινότητα και δυνατότητα σύνδεσης με κινητό, φωτιζόμενους διακόπτες, δύο θύρες φόρτισης, full LED φωτιστικά σώματα, χούφτες τιμονιού, εκτροπείς αέρα στα πλαϊνά του φέρινγκ, ρυθμιζόμενες μανέτες, σχάρα και χειρολαβές συνεπιβάτη, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες, δίσκους 320 χλστ. και ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Pirelli Angel GT για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς και Pirelli Scorpion Rally STR.
Επιπλέον, η Benelli συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα προαιρετικής απόκτησης του πακέτου Travel Pack που αναβαθμίζει την δικύλινδρη μοτοσυκλέτα στο ταξίδι, ενώ η αγορά της συνοδεύεται από εργοστασιακή εγγύηση τριών ετών.